Şimdi Ara

Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları (104. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5.644
Cevap
276
Favori
344.890
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 102103104105106
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Teşekkürler o zamab iptal ettirelim geri bes.i

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • by_bozkurt kullanıcısına yanıt
    Gönüllü BES ve Otomatik BES birbirinden bağımsız. Zorunlu başlayınca ikisine birden ödemek istemiyorsunuz muhtemelen. İçeride ne kadar paranız var, kaç yıldır sistemdesiniz; bunlar önemli.

    Zorunlu başlayınca, Gönüllü BES'ten çıkmak yerine ödemeyi durdurup, sadece zorunluyu ödemek daha karlı olabilir. Böylece Gönüllü BES'te para birikmeye devam eder, yüksek stopaj ödemezsiniz, devlet katkısından daha az kesilir. Ve eğer başlayalı 5 yıldan az olduysa çıkış aidatı toplu halde kesilmemiş olur.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: boomerang01

    arkadaşlar, ocak ayından beri ayda 250 tl katılım emeklilik'e para yatırıyorum. (şimdiye kadar 11*250 tl yatırdım, 500 tl'si blokede bekliyor.)

    Ancak fon getirisi bazen eksiye düşüyor, şimdi de zar zor 20 tl olmuş, nerede hata yapıyorum?

    10 gün öncesine kadar %100 altın fonundaydım, sonra %10 altın, %20 döviz, %10 kira sertifikası, %10 standart fon, %25 hisse fon ve %25 değişken fon olarak güncelledim. ancak yine de istediğim fon getirisine ulaşamıyorum. hiç olmazsa yılda %10 değer kazansın bari, hedefim o.

    siz ne tavsiye edersiniz, fon dağılımını ne yapmalıyım?
    https://www.katilimemeklilik.com.tr/bireysel-emeklilik/emeklilik-yatirim-fonlarimiz/fon-performanslari/fon-getiri-karsilastirma/

    bu siteden grafik çizdirdim. katılım emeklilik hisse senedi , Sene başından bu yana %50 getirmiş. Bilginize


     Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları




  • 2019 bitmek üzere. Allianz'ın bildirimleri ektedir.

    Karma Emeklilik yatırım fonu ( ALR) yılbaşından bu yana % 31,52 bence gayet iyi.

     Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları
  • cosef kullanıcısına yanıt
    Süper getiri cosef hocam. Maşallah...
    Ben de son yıllarda sektörün fon türü bazında getirilerini paylaşayım. Görüleceği gibi bir tane sihirli, çok iyi fon; ya da çok kötü fon yok. Doğru zamanda doğru fonu seçmek var. Sektör ortalamasını da ekledim ki; çoğunluğun kazanamadığı dönemde bile iyi kazananlar olduğu (ya da tam tersi) bilinsin.
    2013 sonundan Kasım 2019'a kadar hiç değişiklik yapmasak altın fon en iyisi gibi görünüyor. Ama aslında 2014'te ve 2017'de hisse, 2015'te dış borçlanma araçları daha iyiydi. 3 ya da 6 aylık tablolar olsa, daha iyi başka fonlar olduğu da görülür. Tabii ki hep en yüksek getirili fon seçilemez. Ama bir fona park etmek de doğru değil.



     Bireysel Emeklilik Sistemi Ve Emeklilik Yatırım Fonları



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pandarosa -- 9 Aralık 2019; 19:23:31 >




  • Hocam bu hesaplardaki fonlara bakiyorum, yıllık %1.5-2 gibi bir yönetim gideri var. Bu oran çok değil mi? Bu kesintiden kurtulmanin ya da bu kesintiyi daha makul seviyeye (en fazla %0.5) çekmenin bir yolu var mı?
    Devlet dış borçlanma, altın ve borsaya yatıran fonlarla ilgileniyorum.
  • mghfreud M kullanıcısına yanıt
    Fon yönetim giderinden kurtulma şansınız pek yok yok. Tüm yatırım fonlarında ve dünyada bu kesinti var. Hatta emeklilik fonlarının kesintisi, yatırım fonlarına göre daha düşük. Hisse fonda tavan %2,28; dış borçlanma aeraçlarında %1,91; altın fonunda %1,09. Menkul kıymet yatırım fonlarında hisse %3,65; eurobond %3,65; kıymetli maden %2,19 diye hatırlıyorum.
    BES'te sistem büyüdükçe kesintiler düşürülüyor. Eskiden emeklilik fonlarında kesintiler için tavan yıllık %3,65 iken, bugün fon türü bazında farklılık gösteriyor. Mesela Otomatik BES'te tavan %0,85.

    İşveren katkılı büyük gruplara, ya da birikimi çok yüksek olan bireysel katılımcılara düşük kesintili fonlar sunulabiliyor. Ama bireysel katılımcı için zor.

    Bu arada katılımcı olarak bizim gördüğümüz getiri net getiri. Her gün fiyatlama yapılırken kesinti biz hissetmeden yapılıyor. Yani 1 yıl önce birim fiyatı 10 TL olan fon bugün 15 TL ise, %50 getiri sağlar, başka kesinti olmaz. Bu zaten masraf kesilmiş halidir. Ben çok kesen, ama daha çok getiri sağlayan fonu az kesen ama az getiri sağlayana tercih ederim.
    Bu linkte fonların masraflarını bulabilirsiniz.https://www.tefas.gov.tr/FonKarsilastirma.aspx




  • pandarosa P kullanıcısına yanıt
    Hocam örnek olarak, suan 10 yıllık dolar bazlı eurobondlarda getiri %5.5-6 civarı (ki suan cds ler yüksek, birkaç sene önce %4 civariydi). Amerikan enflasyonunu düşünce yaklasik %3.5-4 reel getiri kalıyor. Ki bu fonlar 10 yıldan daha kısa vadeli eurobondlara da yatırım yapıyor. Haliyle gelir daha dusuk. Benim elde ettiğim karin yarısına ortak oluyor direk banka. (Emeklilik dışındaki fonda direk hepsini alıyormuş sizin dediğinize göre). Bu durumda bu fonlara normal şartlarda uzun vadeli yatırım yapmak cok mantıklı olmuyor.
    Ornek vermek gerekirse, Amerika’da Vanguard şirketinin fonları %0.1 ve altinda masraf kesen cok fazla opsiyon sunuyor. Hiçbir hesap yonetim ücreti, hesap açma ücreti vs de yok.

    Devlet katkisina gelince, toplam %25 katki, 12-13 senelik yonetim mastafini karsiliyor (katkinin da benzer reel getiri getirdigini varsayiyorum). Yani uzun vadede yine bizim paradan yiyor.

    Ben kendim ve esim icin, turkiyede biraz yatiririm yapmak istiyorum. (suan amerikada yasiyoruz ama onumuzdeki surecte Turkiyeye donme fikrimiz var). 10-20 sene vade icin yatiririm dusunuyorum. Bireysel emeklilige devlet katkisini alacak kadar (kisi basi yillik 31000tl ye kadar) yatirsam mi acaba diye arastirirken bu fonlarin masraflarini gordum, cok fazla geldi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mghfreud -- 11 Aralık 2019; 20:7:46 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • mghfreud M kullanıcısına yanıt
    Ufkumu açtınız. Gerçekten… Dün gece biraz araştırdım sayenizde.
    • Son paragrafa gelene kadar “ABD’deki verilerle Türkiye’yi karşılaştırmak doğru mu bilemedim. Bizim fonlar zaten dövize endeksli TL, dolayısıyla ABD enflasyonuyla karşılaştırmak yerine TR enflasyonuyla karşılaştırmak daha doğru olmaz mı?” diyecektim. ABD’de yaşıyormuşsunuz:)
    • “%0,1 nasıl bir kesinti!! Vanguard’ın fon hacmi Türkiye’nin emeklilik fonlarından büyüktür muhtemelen” diyecektim. Bir baktım ki (eğer yanlış bakmadıysam); 5 trilyon USD!!! Türkiye’nin yıllık GSYH’si 800 milyar USD bile değil. Bu ölçekle baktığımızda kesintiyi %0,1 de alabilir, Trump’ın dediği gibi Türkiye’yi çökertmek isterse, masraf almak yerine müşteriye %1 komisyon bile verebilir:)
    • Dolar bazında bakınca BES’in dış borçlanma araçlarının getirisiyle, ABD tahvillerinin (Vanguard’ın sitesinden baktım) getirisi birbirine eşit gibi. Son 5 yıl için ortalama %3,5; son 10 yıl için yanılmıyorsam ortalama %5 civarı. Bunu Vanguard %0,1 keserek vermiş; BES, dediğiniz gibi kârımıza ortak olarak %2-%3 keserek vermiş. Ama yabancı yatırımcı aynı getiri için, riski bu kadar yüksek ülkeye niye giriyor onu anlamadım. Tek aklıma gelen; onlar bizim gibi %2-%3 değil de; %0,1 kesintilerle alıyor herhalde. Öyleyse getiri her yıl için %2-%3 artar. Ancak o zaman mantıklı bir hale geliyor.
    • Türkiye’de emeklilik fonlarının büyüklüğü 120 milyar TL. Menkul kıymet yatırım fonları 70 milyar TL. Ölçekler bu kadar farklıyken bu kesinti farkı olaacktır.
    • BES’in başlangıcından itibaren USD/TL ve dış borçlanma araçlarını karşılaştırınca, dış borçlanma araçlarının getirisi 1,5-2 katı görünüyor. Türk için zaten kârlıydı. Kârımıza ortak olmasına rağmen ABD ile benzer getiri görünüyor. Devlet katkısı da ilave oluyor. Ama sizin gibi ABD’de yaşayıp, USD kazanıp, USD tasarruf yapan, ABD’de yatırım yapabilen birisi için şartlar değişebilir. Olası 7.500 TL için risk+operasyona değer mi bilemedim. Ki orada çalışıyorsanız zaten 401(k)’nız ve belki de IRA’nız vardır muhtemelen.

    Biraz uzun oldu yine. Kusura bakmayın.




  • pandarosa P kullanıcısına yanıt
    Sizin belirttiğiniz seylerle ilgili ek bilgiler:
    1) Amerikan fonları hakkında arastirmalariniz doğru. Vanguard bu konuda tek degil, Charles Schwab, Fidelity de benzer büyüklükte fonları yönetiyorlar. Fonlar genelde pasif oldugundan (mesela bir tanesi SP500 endeksini takip ediyor). yönetimi yazılımlar tarafından yapılabiliyor. Bu sayede masrafı çok düşük. (SP500 endeksini takip eden:https://investor.vanguard.com/etf/profile/fees/voo, bu fonun toplam yillik masrafı sadece %0.03).
    2) Yabancı yatirimci dediğimiz şey zaten Vanguardin ta kendisi. Mesela Vanguardin fonlarından bir tanesi, parayı, gelişmekte olan ülkelerin dolar bazlı eurobondlarina yatırım yapıyor. Yani gidip o eurobondu direk alıyor. Aracı kullanmıyor. Bu fonların bir yatırım deklerasyonu var. Mesela bazıları diyor ki, kredi notu "yatırım yapılabilir" seviyede olan ülkelere yatırım yaparım sadece. Bizim de kredi notumuz düşünce, direk parayı çekiyorlar Turkiyeden (ya da baya azaltıyorlar). Bu da kredi notu degisiminden sonra, kurun yüksek miktarda değişmese sebep olabiliyor.
    3) Getiriye reel olarak bakmak gerekiyor. (Enflasyonu düştükten sonra). Kur artisi 2 senede %50 civarı ama 2 senelik enflasyon da %40 in üstünde. YAni düşündüğünüz kadar yüksek getirileri yok.

    Ana konuya geri donersek, benim sorunlarım:
    Amerikalilari yatirim konusunda takdir ediyorum. YAtirimlarini kisa,orta ve uzun vadeli diye ayiriyorlar. Uzun vadeli, 401k ve IRA yatirimi yapıyorlar genc yaşlarından. Benim de buna paralel olarak, 401k ve IRA hesaplarım var. Esimin de IRA hesabi var. Bu hesaplar 25-30 sene sonrası icin. (Suan ben 35 yasindayim, 60 yas ve sonrasında devletten emekli maaşı ve bu hesapları kullanacağız, eğer o kadar uzun yasayabilirsek. )
    Kısa vadeli de, vadeli hesapta, kendimizi 2-3 sene idare edecek (issiz kalsak bile 2-3 sene boyunca hayat standardimizi aynen sürdürebileceğimiz miktar) parayı tutuyoruz.
    Bu iki yatırımdan sonrasında kalan miktarı, 10-20 yıl vadeli seylere yatırıyorum.

    2 nedenden dolayı Turkiyeye yatırım yapmak istiyorum:
    1) Amerikadaki ekonomistler bile "Amerikan varlıklarınin çok sisti, önümüzdeki 10 senede Amerika disindaki varlıklar daha iyi getirecek, yatirimlarinizin birazını Amerika disina kaydirin." diyorlar.
    2) Turkiyeye donme fikrimiz var 2021 gibi.

    Bu nedenlerle, zaten Turkiyeye de tasinacagimizdan, orta ve uzun vade icin Turkiye yerelinde yatırım yapmak istiyorum. 10-20 sene vade icin bireysel emekliliğe baktım, ama yukarda da belirttiğim gibi, fonlar çok mantıklı gelmedi. (10 sene boyunca, devlet katkisinin maksimumunu alacak kadar bu fonlara yatirilabilir, devlet katkisi, fon masraflarınn büyük kismini karsiliyor 10 yil vade icin, ama daha uzun vadede çok mantıklı olmuyor) Bunun yerine, sunu yapmayı düşünüyorum:
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Yıllık devlet katkisinin maksimumuna kadar, 10 yıl boyunca, emeklilik fonlarına yatır. Geri kalanı asagidaki gibi paylaştır:
    1) Paranin %40ini borsaya yatır. Direk borsada bist30 daki şirketlerin hisselerini, piyasa degerleri oranında paylaştırarak al.
    2) Paranin %30 unu altına yatır (vadeli altın hesabi). Turkiyede bankalar altına faiz veriyorlar. Amerikada ise tam tersi, altını tutmak icin para kesiyorlar.
    3) Paranin %30 unu 10-15 yıl vadeli eurobondlara paylaştır.

    10 yıl sonra da, emeklilik fonundaki parayı çekip, digerlerine, benzer oranda dağıt. Emeklilik fonuna yeniden yatırmaya basla.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Bu yatirimi yapmak çok emek gerektiriyor (teker teker hisseleri almak, ara ara, hisse/altin/eurobond fiyatı degisimine gore onları dengelemek vs.) ama %2 fon masrafı vermek istemiyorum. Eğer 20 yıl boyunca her yıl %2 pay verecek olursak, 20 yıl sonra 100 liramız olacakken, bu kesinti yüzünden 70 liramız oluyor. %30u fon yonetimine gidiyor. (Yıllık reel %4-5 getiri getirdiğini varsayıyorum.) Eğer fon masrafları %0.5 ve altı olursa, bu emegi vermeye değmez, fonlara direk yatiririm ama %2 cok.

    Bu söylediklerim isiginda, mantıksız gelen birsey var mi? Ya da "baska turlu yapsan daha iyi olabillir" diyebileceğiniz bir nokta var mi?




  • pandarosa P kullanıcısına yanıt
    Hocam surada kesintinin hesabini yaptım: (Enflasyonun %0, reel getirinin %4, kesintinin %2 oldugunu varsaydım).https://docs.google.com/spreadsheets/d/1WdKAKKhnLqIRJRi_RzrdOhIAYlYRzOyHkrYwYW8wNQA/edit?usp=sharing

    I ve G sütunları yıllara gore, "devlet katkisi ve %2 kesinti" ile. "devlet katkisi olmadan, %0 kesinti" seklinde yapılan yatirimin getirisini hesapliyor. Devlet katkisi ilk 10 yili karsiliyor. (Burada hesabın 10 yıl açık tutulduğunu ama 56 yaşından once kapatildigini varsaydim).

    H sutunu, yıllara gore, yönetim giderinin, toplam muhtemel paradan % kac kayba neden oldugunu gösteriyor. 10 yılda %12, 20 yılda %22 kayba neden oluyor bu kesintiler.




  • Slm Herkese
    BES ten çıkmadan devlet katkısı üst sınırına göre toplu para yatırılırsa çıkınca devlet katkısının hakedilen kısmını alabiliyormuyuz? Bunda herhangi bir kısıtlama varmı?
  • Siz benim için çok sofistike bir yatırımcısınız. Benim hedefim enflasyon+GSYH büyümesi kadar getiri elde etmek. Sizinki kadar detaylı bir yatırım düşün(e)mem. BES’le yetiniyorum. Belki o kadar param yok diyedir:)
    Sizinle hemen hemen aynı fikirdeyim. Şöyle naçizane notlarım olabilir:
    • BES’te 10 yıl kalıp çıkarsanız getiri üzerinden (devlet katkısı için de) %10 stopaj ödersiniz. Emekliliğe hak kazanınca %5.
    • Devlet katkısının %60’ına hak kazanırsınız. Emekliliğe hak kazanınca %100.
    • Vadeli altın hesabını bir inceleyin. %15 stopaj var diye biliyorum, hesap işletim ücreti de vardır muhtemelen. Devlet katkısını da ekleyince BES’te altın fonu daha avantajlı olabilir. Cosef bu konuda daha detaylı bilgi verebilir.
    • Ben de sizin gibi devlet katkısı için maksimum tutarın üzerinde ödemenin gereksiz olduğunu düşünüyorum. Ama yılda yüzbinlerce lira yatıran müşterilerimiz var. Dövizciyseler dış borçlanma araçları, faizciyseler para piyasası fonu alıyorlar. “Devlet katkısı olmasa bile hem getirisi daha yüksek, hem stopaj daha düşük” diyorlar. Ama zaten buradaki para da toplam varlıkları içinde küçük bir tutar.
    • Sizin emeklilik hakkını kazanana kadar kalmama sebebiniz, şirketin fon kesintisinin toplam getirideki payının artıyor olması diye anlıyorum. Sizinle farklı düşündüğüm yer burası. Sanki siz ABD mantığıyla düşünüyorsunuz gibi geliyor. Geçen gün attığım tabloda dış borçlanma araçlarının 31.12.2013-30.11.2019 arası getirisi %194. Aynı dönemde USD kuru %169 artmış, enflasyon %91. Yıllık %7,6 reel getiri ki bence çok iyi. Hem de %1,91 fon kesintisine rağmen.
    • Türkiye’de piyasa ABD ile mukayese edilemeyecek kadar sığ, piyasa volatil ve oranlar yüksek olduğu için finans kurumlarının kesintisi ABD’nin çok ötesinde rakamlar oluyor ve dediğiniz gibi kâra ortak oluyorlar. Ama ona rağmen %7,6 reel getiri oluyor. Oradan burası, buradan orası başka bir dünya gibi görünüyor.
    • Buradaki fonlar büyüdükçe, şirketlerin fon geliri arttıkça fon kesintileri düşecektir. Nitekim bunun örneğini 2 defa yaşadık. 2013’te bir defa düştü. OKS başlayınca bir defa daha düştü. OKS’de maksimum kesinti %0,85. Ama fon alternatifi çok kısıtlı:(
    • Excel için bir küçük not: Şahane bir excel. Bunca yıldır sektördekiler dahil 0 enflasyonla reel getiri hesabı yapan ender insanlardansınız. Sadece devlet katkısını %25 yapmanız gerek.
    Kararlarınız hayırlı olsun.
    Genel not: Dış borçlanma araçları fonunu öneriyor gibi görünmek istemem. Mghfreud ile konuşma eurobond üzerinden şekillendiği için o örneği verdim.




  • Maliye Bakanı açıklamasından sonra açıkcası tırsmaya başladım arkadaşlar.Zaten içim rahat değildi pek güvenmiyordum.Bundan sonra sanırım hiç güvenmeyeceğim.Bilmiyorum ne yaparım.Yatırmayı keserim ,ama çekmem öyle süresinin dolmasını bekleyeceğim sanırım
  • cyetkin kullanıcısına yanıt
    Bugün ödeyip, sonra çıkarsanız hak ettiğiniz tutarı alabilirsiniz. Yine de çağrı merkezinden kayıtlı telefondan teyit alın.
    Kredi kartıyla ödemeyin. Kredi kartıyla öderseniz para provizyon süresinden sonra (yaklaşık 1 ay) emeklilik şirketinin hesabına geçer. O zaman ödemeniz Ocak 2020'de yapılmış görünür.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eyoruk

    Maliye Bakanı açıklamasından sonra açıkcası tırsmaya başladım arkadaşlar.Zaten içim rahat değildi pek güvenmiyordum.Bundan sonra sanırım hiç güvenmeyeceğim.Bilmiyorum ne yaparım.Yatırmayı keserim ,ama çekmem öyle süresinin dolmasını bekleyeceğim sanırım
    Ne dediki bakan bey, ben 3000 ödüyorum her ay

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mghfreud M kullanıcısına yanıt
    https://twitter.com/e507/status/1119614514981421056

    e507'in BES hakkındaki flood'unu okumanızı tavsiye ederim.

    46 yaşında sisteme girip, full %25 devlet katkısını alacak kadar para yatırıp 56 yaşında sistemden çıkabilirsiniz.

    Keşke daha çok vaktim olsa da, uzun uzun muhabbet edebilsem sizinle. Hele ki sizin gibi bilgili bir kimse ile.

    Zaten pandarosa üstat özetlemiş çoğu şeyi.
  • Bugün babama ait yıllık BES bilgilendirme geldi. Sistsme giriş yılı 2004 ve babam şu an 58 yaşında. BES'ten çıkması halinde devlet katkısının hepsini alamıyor mu? Zira gelen mailde şu an hak ediş oranı %35 gösteriyor.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • murat007m M kullanıcısına yanıt
    İlgili sözleşmenin başlangıç tarihi 2004 ise hak eder. Gönderimin algoritması problemlidir. Sadece süre kontrolü yapıyordur. Analizler sırasında emeklilik hakkı kazananları unutmuşlardır.
    Çağrı merkezini arayın, doğusunu söylerler. Hatta durumu anlatırsanız, sayenizde düzeltirler. Ama babanızın başka bir sözleşmeye başlangıcı 2004, bununki 2009 sonrası ise böyle yazması normal. Hak etmek için, hak eden sözleşmeyle birleştirmesi lazım.
  • pandarosa P kullanıcısına yanıt
    "Devlet katkısına hak kazanma için gerekli süre hesabı, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren sistemde geçirilen süreler dikkate alınarak yapılacaktır.

    Bununla birlikte, 1 Ocak 2013 tarihinden önce sisteme girmiş olan katılımcılar 1 Ocak 2016 tarihine kadar sistemde kalmaları durumunda, devlet katkısına hak kazanmaya esas süresinde dikkate alınmak üzere, 1 Ocak 2013 itibarıyla sistemde bulundukları süreye;

    Sistemde 3 yıldan fazla 6 yıldan az bulunan katılımcılara 1 yıl,

    Sistemde 6 yıldan fazla 10 yıldan az bulunan katılımcılara 2 yıl,

    Sistemde 10 yıldan fazla bulunan katılımcılara 3 yıl,

    süre eklenecektir.

    Söz konusu ekleme bir defaya mahsus olmak üzere 1 Ocak 2016 tarihinde yapılacaktır."

    Sanırım bundan dolayı bir karisiklik oluyor

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 102103104105106
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.