Şimdi Ara

bireysel emeklilik sistemi hakkında bilmek isteyeceğiniz herşey... (41. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.125
Cevap
49
Favori
249.942
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3940414243
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Tek ay üzerinden değerlendirme yapmamalısınız bence.BIST teki değişimler elbette etkiler en azından 6 aylık ve yıllık ortalamaları baz almalısınız.Son ay kayıp görünüyor yalnız son 4 aydır kendim için söylüyorum 51.862 den 56.274 e ulaştı toplam değerim.bunun 1.000 tlsi katkı payı.kalan 3.412 TL si 4 aylık fon ve devlet katkısı getirileri.
  • quote:

Orijinalden alıntı: wooodo

Tek ay üzerinden değerlendirme yapmamalısınız bence.BIST teki değişimler elbette etkiler en azından 6 aylık ve yıllık ortalamaları baz almalısınız.Son ay kayıp görünüyor yalnız son 4 aydır kendim için söylüyorum 51.862 den 56.274 e ulaştı toplam değerim.bunun 1.000 tlsi katkı payı.kalan 3.412 TL si 4 aylık fon ve devlet katkısı getirileri.

80 Aydır sistemdeyim, 21,800 TL yatırmışım, vergi iadesi avantajından yararlanamadım. Şu anki birikimim 29,800.

2000 TL devlet katkısı olmuş, yani 7 yılda 8 bin kadar getiri, 6bin kadar devlet katkısı hariç getiri var.
  • 7 aylık BES'teyim 2 ay durdurdum. 5 aylık net kazancım %15. (devlet katkısı hariç-Allinz yaşam emeklilik. kamu birinci dış borçlanma araçları)

bireysel emeklilik sistemi hakkında bilmek isteyeceğiniz herşey...

bireysel emeklilik sistemi hakkında bilmek isteyeceğiniz herşey...

bireysel emeklilik sistemi hakkında bilmek isteyeceğiniz herşey... bireysel emeklilik sistemi hakkında bilmek isteyeceğiniz herşey...

• Erken ölmek bir risktir .. Sakat kalmak bir risktir .. bunları hayat sigortası ile güvence altına alabilirsin..
    Uzun yaşamakta bir risktir .. Bunu da bireysel emeklilik sistemi ile güvence altına alabilirsin.

saygılar
  • Yılın ilk çeyreği geride kaldı. Ocak ayında Altın fonları en yüksek getiriyi sağlarken; Şubat ve Mart aylarında ise dövize endeksli emeklilik yatırım fonları yüksek getiriler elde etti. Öte yandan son iki aydır, hisse senedine dayalı fonlar kaybettirmeye devam ediyor.

31 Aralık - 31 Mart arası 3 aylık kümüle getiriye baktığımızda ise dövize endeksli fonlar %12.5'a varan getiriler sağlarken; hisse senedi fonlarında ise %5 kümüle kayıplar yaşandı.

Ocak, Şubat ve Mart aylarının en çok kazandıran ve kaybettiren 10 fonu:

Ocak:http://paranya.com/bireysel-emeklilik-fonlarinin-2015-ocak-ayi-getirileri/

Şubat:http://paranya.com/bireysel-emeklilik-fonlarinin-2015-subat-ayi-getirileri/

Mart:http://paranya.com/bireysel-emeklilik-fonlarinin-2015-mart-ayi-getirileri/

• Arkadaşlar ben garanti bankasindaki bes hesabimi başka bir bankaya tasimak istiyorum herhangi bir hak kaybim olur mu

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 150 tl ile garantiye başladım ve min 10 yıl kalmasını planlıyorum 27 yaşındayım düşünceleriniz nedir
  • quote:

Orijinalden alıntı: hakanlevent

150 tl ile garantiye başladım ve min 10 yıl kalmasını planlıyorum 27 yaşındayım düşünceleriniz nedir

10 yıl kaldıgında devletın verecegı yuzde 25 ten feragat etmıs oluyorsun bunun bır kısmını alabılırsın ancak,bunu dısında ıcıne gırmıs oldugunuz sıstemın sızden farklı adlar altında ufak ucretler kesecegınızde unutmayın tabıkı asıl kesecegı ıse cıkısta olacak o zaman kayıp daha buyuk olacak,unutmayınkı tasarruf ettıkce sıstemden cıkmadıkca sıkıntı yok paranız deger kaybetmez ama ben paramı alayım dersenız o zaman kaybınızı göze alın derım
  • quote:

Orijinalden alıntı: hakeen

Arkadaşlar ben garanti bankasindaki bes hesabimi başka bir bankaya tasimak istiyorum herhangi bir hak kaybim olur mu

Sözleşmenin ilk başladığı şirketten 2 yıl ayrılmanız mümkün değil. 2 yıl sonra ayrılabilirsiniz. Sonrasında da her yıl 1 şirket değiştirebilirsiniz.

Ayrılırken şöyle bir durum olabilir hak kaybı değil ama maddi kayıp:
    Sisteme girerken imzalamış olduğunuz formda ertelenmiş giriş aidatı yazıldıysa şirket sizden bunu alabilir. Mesela diyebilir ki 0-3 yıl içinde ayrılırsan 750 TL; 3-6 yıl içinde ayrılırsan 500 TL; 6-10 yıl içinde ayrılırsan 250 TL, 10 yıl sonrasında birşey almam. Bu kanunen mümkün ancak Bakanın açıklaması vardı, bu ücret azaltılacak diye.

Teklif formunuza ya da online hesabınıza bakın. 2 yılı tamamladıysanız ve kesinti yoksa ayrılmanız mümkün.

• quote:

150 tl ile garantiye başladım ve min 10 yıl kalmasını planlıyorum 27 yaşındayım düşünceleriniz nedir

Bence harika birşey yapmışsın. 10 yıl değil de emekliliğe kadar kalmanı öneririm. 10 yıl kalıp çıkanlar devletin verdiği birikmiş katkının %60'ını alıyor, yine avantajlı ama insan emekliliğe birşeyler ayırmalı. OYAK'a askerler maaşının %10'unu yatırıyor, BES'e yatırsan OYAK'tan daha karlı bana sorarsan. 10 yıl kalıp çıkanlar çıkışta aidat süprizi ile karşılaşmaz, sadece sistemde ne kadandıysan (anapara hariç) %10 stopaj vergisi var ki bu her yatırım aracında olan birşey. Emekli olanlardan %5 stopaj var.
    Yeni girdiğin için riskli fonları tercih etmelisin ki uzun vadede çok kazanasın.
  • .B. kullanıcısına yanıt
    -B- VE ALEMCİ Arkadaşlara cevapları için çok tesekkur ederım bu bes e benzer sistem koç çalışanlarına uzun zamandan beri var koç vakfı adı altında emekli olanların aldıgı harika paraları biliyorz.ben ve eşim 150 tl den başlayıp 10 yıl kadar kalsak hem birikim yapmış orta yollu bi arabanın parasını yada en azından bi evin yarısını cıkartabiliriz diye düşünüyorum.sizce de dogru degilmidir
  • quote:

Orijinalden alıntı: .B.

quote:

Arkadaşlar ben garanti bankasindaki bes hesabimi başka bir bankaya tasimak istiyorum herhangi bir hak kaybim olur mu

Sözleşmenin ilk başladığı şirketten 2 yıl ayrılmanız mümkün değil. 2 yıl sonra ayrılabilirsiniz. Sonrasında da her yıl 1 şirket değiştirebilirsiniz.

Sisteme girerken imzalamış olduğunuz formda ertelenmiş giriş aidatı yazıldıysa şirket sizden bunu alabilir. Mesela diyebilir ki 0-3 yıl içinde ayrılırsan 750 TL; 3-6 yıl içinde ayrılırsan 500 TL; 6-10 yıl içinde ayrılırsan 250 TL, 10 yıl sonrasında birşey almam. Bu kanunen mümkün ancak Bakanın açıklaması vardı, bu ücret azaltılacak diye.

Teklif formunuza ya da online hesabınıza bakın. 2 yılı tamamladıysanız ve kesinti yoksa ayrılmanız mümkün.

Sisteme gireli 3 yıl oldu bilgisayarın başına geçince bakayım dediğin gibi bir madde var mı
    Suan garanti emeklilikteyim açıkçası memnun değilim anadolu hayata geçmek istiyorum sizce emeklilik sisteminde en güvenilir hangi şirkettir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

-B- VE ALEMCİ Arkadaşlara cevapları için çok tesekkur ederım bu bes e benzer sistem koç çalışanlarına uzun zamandan beri var koç vakfı adı altında emekli olanların aldıgı harika paraları biliyorz.ben ve eşim 150 tl den başlayıp 10 yıl kadar kalsak hem birikim yapmış orta yollu bi arabanın parasını yada en azından bi evin yarısını cıkartabiliriz diye düşünüyorum.sizce de dogru degilmidir

Doğru bunun gibi birçok kurum Vakıf kanalıyla çalışanlarına ek emeklilik imkanı sunuyor. Merkez Bankası, Oyak, Erdemir, İşbankası en büyüklerinden. Erdemirde örneğin 6 adet aidat kademesi var. 600, 400, 300, 200, 100, 65. Bu vakfa zamanında yüksek tutardan girip şimdi emekli olanlar 500-600 bin alabiliyor. Bu Vakıfların bir kısmında işveren de katkıda bulunuyor. BES'te işveren katkısı yok ama devlet katkısı var.
    Unutmayın ki bugün 8 orta yaşlıya 1 yaşlı düşüyor. 2075'te 2 orta yaşlıya 1 yaşlı düşeceği için (TÜİK verileri) bizim emekli maaşlarımız babalarımızın/dedelerimizin emekli maaşlarından çok az olacak. Bu yüzden ek emeklilik yaptırmanızı tavsiye ederim. Yoksa yaşlı ve perişan olabiliriz

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: .B.

quote:

Sisteme gireli 3 yıl oldu bilgisayarın başına geçince bakayım dediğin gibi bir madde var mı
    Suan garanti emeklilikteyim açıkçası memnun değilim anadolu hayata geçmek istiyorum sizce emeklilik sisteminde en güvenilir hangi şirkettir

2013 öncesi girdiyseniz eski mevzuata tabisiniz. O mevzuatta giriş aidatı en fazla 5 yıl ertelenebiliyor ve brüt asgari ücretin yarısı kadar 5 yıldan önce ayrılmanız durumunda 450 TL alınır gibi bir hüküm bulunması muhtemel. Bunu kontrol edin ona göre aktarım yapabilirsiniz bence.
    Şirketlerin esnek fon getirilerine bakın, hangisi iyi performans göstermişse onu seçin. En yeni şirket FIBA Emeklilik, onların da güzel getirileri var bu arada yani küçük diye hesaba katmamazlık etmeyin derim.

Katılımcı sayıları:
    Garanti Emeklilik ve Hayat 912.185
    Anadolu Hayat Emeklilik 893.724
    Avivasa Emeklilik ve Hayat 759.854
    Allianz Yaşam ve Emeklilik 610.551
    Vakıf Emeklilik 323.722
    Ziraat Hayat ve Emeklilik 282.848
    Halk Hayat ve Emeklilik 275.178
    NN Hayat ve Emeklilik 262.609
    Asya Emeklilik ve Hayat 206.135
    BNP Paribas Cardif Emeklilik 170.180
    Metlife Emeklilik ve Hayat 155.563
    Cigna Finans Emeklilik ve Hayat 127.753
    Allianz Hayat ve Emeklilik 114.347
    Groupama Emeklilik 75.178
    Aegon Emeklilik ve Hayat 43.006
    Ergo Emeklilik ve Hayat 36.312
    Katılım Emeklilik ve Hayat 34.191
    Axa Hayat ve Emeklilik 20.480
    Fiba Emeklilik ve Hayat 4.458

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .B. -- 8 Nisan 2015; 9:45:07 >

• Arkadaşlar bende bes düşündüğümden az inceledim. Hatta iş arkadaşlarımın birikimlerine baktık durum aynen şöyle

Bir arkadaşım 6 senede 21000 TL para koymuş ve üzerine eklenen banka getirisi 1.800 TL:)))
    Diğer arkadaşım 4 senede 14 b.n küsür koymuş üzerine banka getirisi 800 TL :)))))
    Yani paralar enflasyon akrşısında erimiş, bırakın kar etmeyi..

Yani tek umudunuzu %25 olduğu söylenen devlet aktkısına bağlıyorsunuz yoksa verdiğiniz para eriyip gidiyor. He birde giriş çıkış kesintielrine vs. girmedim bile. Açın şikayet sitesindede bir okuyun derim.

Benim gördüğüm şuki devlet ve bankalar şu an yoklukta elinizdeki parayı toplama derdinde 10 sene sonra katkı vereceğim diyerek aprayı çekmeye çalışıyorlar. Çok fazla umut bağlamayın derim. Ufak birikimler için para başka türlü biriktiremiyorum diyenlerse düşünebilir. Ama çok büyük getiri hayalleri kurmayın, ebnce karsız hatta zarar ettiren bir sistem...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Serden33 -- 8 Nisan 2015; 15:43:27 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Serden33

Arkadaşlar bende bes düşündüğümden az inceledim. Hatta iş arkadaşlarımın birikimlerine baktık durum aynen şöyle

Bir arkadaşım 6 senede 21000 TL para koymuş ve üzerine eklenen banka getirisi 1.800 TL:)))
    Diğer arkadaşım 4 senede 14 b.n küsür koymuş üzerine banka getirisi 800 TL :)))))
    Yani paralar enflasyon akrşısında erimiş, bırakın kar etmeyi..

Yani tek umudunuzu %25 olduğu söylenen devlet aktkısına bağlıyorsunuz yoksa verdiğiniz para eriyip gidiyor. He birde giriş çıkış kesintielrine vs. girmedim bile. Açın şikayet sitesindede bir okuyun derim.

Benim gördüğüm şuki devlet ve bankalar şu an yoklukta elinizdeki parayı toplama derdinde 10 sene sonra katkı vereceğim diyerek aprayı çekmeye çalışıyorlar. Çok fazla umut bağlamayın derim. Ufak birikimler için para başka türlü biriktiremiyorum diyenlerse düşünebilir. Ama çok büyük getiri hayalleri kurmayın, ebnce karsız hatta zarar ettiren bir sistem...

Hocam geçmişle kıyaslarken yapılan birkaç hata var.
    1- Geçmişte kesintiler daha fazlaydı ve bu kesintiler 2013 yılında devlet katkısıyla birlikte düşürüldü. (Yönetim kesintisi %8 -> %2 oldu. Fon Kesintisi %3,7 -> %2,28 oldu. Stopaj tüm birikimden değil sadece getiriden alınır oldu)
    2- Geçmişte Devlet Katkısı (DK) yoktu, bunun yerine vergiden indirim vardı. Siz misal BES'e 100 TL yatırırsanız, bunun neredeyse 3'te biri az gelir vergisi veriyordunuz. 35 TL daha az vergi vermek demek, cebinize 35 TL kalması demekti. Arkadaşlarınız, 2013 öncesi yatırdıkları paranın yaklaşık 1/3'ü kadar halihazırda kazandılar ama size bundan bahsetmemişler.
    3- Bu para mesela 21.000 TL 6 sene önce yatmış değil. 21.000/6=3500 TLsi 6 yıl önce yatmış olabilir. 6 yılda 21.000 TL bu kadar getirmiş demek algıda yanıltıcı oluyor.
    4- Emeklilikte fon tercihi çok önemli, ilk yıllarda riskli fonlar almalısınız. Arkadaşlarınız fonlarıyla pek uğraşmamışlar. Bu kadar düşükse başka fona hatta şirkete geçmeleri daha uygun olur.
    5- Son 6 yılda ekonomik krizler oldu (küresel, Ulusal)

Bu yüzden 2013 öncesinde girenlere bakmak yanıltıcı olur. Bakın kendimden örnek veriyim, şuanki birikim tablom:
    resim linki: https://store.donanimhaber.com/c6/51/7b/c6517b1499314691c086bcb99906fbfa.jpg

Sisteme 2013 Mayısta girdim, 2013 Aralıkta 12.000 toplu yatırdım, aylık 50 TL yatırıyorum. Aralık 2013 girişli sayabilirsin.
    Ödediğim Katkı: 12.743,09 TL
    Katkımın getirisi: 2.959,58 TL
    Hesabımdaki DK: 3.172,22 TL
    DKnın getirisi: 351,04 TL

TOPLAM: 19.225,93 TL (resimdeki toplama DK getiri eklenmemiş nedense)
    KAR: 6.482,84 TL (16 Aylık)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .B. -- 16 Nisan 2015; 12:05:23 >

• Elbette 21.000 6 sene önce konulmuş değil, öyle anlaşılmayacağınıda düşündüm. Ancak yatan paranın birleşik faizine baksanız dahil 4-5000 civarı bir rakam ediyor.
    2013 öncesinde DK yerine vergi indirimi vardı bildiğim kadarı ile takribi %20-25 ancak yaklaşık aynı orandada çıkarken vergiler kesiliyordu. 2013 den önce yatan paranın çıkışta akıbeti yeni sistemde ne olacak o kadarını bilmiyorum. yani 2 sene önce 15.000 bile olsa sadece 2 senede yaklaşık 2.500 TL+ faiz getirirdi.

Sizin gösterdiğiniz tablodaki rakamlar gayet iç açıcı. Güzel kazanmışsınız, aynı şekilde de devam etmesini dilerim.

Ben ancak ne şekilde girmeye ikna olurum söyleyeyim.

Ben altına veya dolara indeksli gireirim
    Yani ayda 2 gram altın korum %25 de DK olarak yarım gram devlet koysun ama bütün birikim altın olarak dursun:)) TL olarak durduğun da ben bankaya da, sisteme de güvenmiyorum.

Çünkü bir kere girdiniz beğenmeyip çıkmak istediğinizde 800 TL civarı bir çıkış aidatıda alıyorlar...

• Serden33 S kullanıcısına yanıt
    https://www.garantiemeklilik.com.tr/bireysel-emeklilik-fon-getirileri-performanslari.aspx

tarih aralığı girip son 1 yılın fon getirilerine bir bakın isterseniz. %34,12 kazandıran fon var ve reklamlarda yıllık fonlarımızın ortalaması %15 diyorlardı. Bu rada son 1 yılda altın fonu %11,70 kazandırmış.
  • Dostum bize gelen bankcaılarda ki bu İşbankası yani Anadolu sigorta idi, bu getirielrin oransal olarak yüksekliğinden bahsetti durdu ancak verdiğim 21000 tl örneğide Anadolu sigortadandı. Tabloları gösterdiğimizde mantıklı bir açıklama alamadık. Ben sadece yüzdesel roanalr görmek sitemiyroum bu oranlarda somut oalrak kazanılmış parayı görmek istedim ve arkadaşın tablolara baktık. Hee bizim arkadaş ben nasılsa emekliliği hakedicem DK alıp kara geçicem diyordu hala:))

Sigortada sonuçta bu parayı tahvilde, faizde, altında, borsada değerlendiriyor ve bu getiridende o kadar insanın maaşı, giderleri sigortanın karı çıkıyor.

En güzeli biz parayı faize, altına, tahvile kendimiz yatıralım:)) Kimse kimseye öyle uçuk paralar kazandırmaz.... İnsanlara çok büyük umutlar ve kazançalr vaadedip birikimlerini ellerinden alıyorlar. KAzanıp kazanamayacakalrı ise hep muamma...

Gelelim DK yönüne. devlet elimizde ne varsa 10 yıl sonra katkı vereceğim diyerek almaya çalışıyor. Yeni çıkarmaya çalıştıkalrı konut yardımıda bir örnek. sen bugün bize parayı verde 10 yıl sonra bizi bulursan alırsın:)) Hee 10 yıldan önce çıkmak istedinmi zaten zarardasın..

• .B. kullanıcısına yanıt
    Bu getiriyi ne tür fonlar ile sağladınız?
  • 
Sayfa: önceki 3940414243
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.