Şimdi Ara

bireysel emeklilik sistemi hakkında bilmek isteyeceğiniz herşey... (35. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
1.125
Cevap
49
Favori
250.311
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 3334353637
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Giris aidati almiyorsa iyi o zaman.sadece % 1 kesilecekse super.iyi okumak lazim sozlesmeyi .yukarida hesaplama yaptim yazdigim gibi ama bir sey anlamadim.
    Bes konsuunda kafam hala cok karisik % 25 katki enflasyon karisiinda yeterli olacak mi 20 yil sonra ? Ulkenin onu acik degil bu nasil etkileyecek bunlari dusunuyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bende çok düşündüm işin içinden çıkamadım en sonunda netten başvuru yaptım biz sizi arayacağız dediler bekliyorum
  • En iyisi
    Ay bu mu ay su mu diye diye omur curur..en kotu huyum bu benim bir tulru harekete gecememek ..

Bir de bes sanirim soyle bir sistem degil ; bugun yatir yatir emekliliginde rahat yasarsin..yani emekli oldugunda 1000-2000 civari gecer rahatsin..

Bazilari boyle algiliyor olsa gerek sonra sikayet edip cikiyor.

Bes de bugun 100 lira yatirisan yarin 500 700 degil 300 lira falan alirsin yani.benim anladigim bu.bes yarin bir nevi pansuman yapar sana daha fazlasi olmaz gibi.
    Bunu kabul edelbilirim bes sistemim var ohh rahatim demem yani.ama 20 yil sonra alacagim 300 lira ile enflasyon nedeniyle bir yemek bile yiyemeceksem olmaz yani..

Enflasyon konusunda ikna olmam lazim yoksa girmem likit fona yatiririm daha iyi.

• quote:

Orijinalden alıntı: halilcc

Bulabilsek hiç almayan çok iyi olur.Giriş aidatı almayan ve yönetim gider kesintisi %1 olan en uyun bunu buldum.Daha uygunları toplu para yatırmanızı istiyor yada belli gruplara özel sunuluyor.

hocam siz sağlık bakanlığında çalışan kamu personeli değil miydiniz?

devlet bankalarının emeklilik şirketinde, memurlara özel avantajlı bir grup emeklilik planı bulamadınız mı?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ziraat öğretmenler için var bir bankada eczacı için var genel olarak memura yada sağlık calışanına özel bir bes yok

• quote:

Orijinalden alıntı: expertadvisor

İŞBANK'tada bes uygulaması var....Yalnız BES uzun soluklu bir yatırım....2 sene için tavsiye edilmez...Devlet katkısının hepsini almak için 56 yaşını beklemek lazım....

Size onun için en küçük katılımdan girin dedim....Aylık 1oo TL civarı...Ama kesinlikle 56 yı bekleyin....Erken çıkarsanız randımanlı olmaz....

işbankası sürekli olarak BES'le ilgili olarak arayıp duruyor. Nedir ne değildir bilmediğim için bi araştırmak istedim.

Katılırsam aylık 100-150 tl lik bir katılımla başlamayı düşünüyorum. Ne tavsiye edersiniz ? Sistemin işleyişi nasıl kaç yıl ödememiz lazım, ve dönüşü ne zaman nasıl oluyor ? Yardımcı olma imkanınız varsa sevinirim hocam.
  • Bu gün garanti emeklilikten bes başlattım ödemeyi kredi kartı seçtim galiba 28 günde ödeme bes e gönderilecekmiş başka yolu yok mu bunun Eft ile ödeme gibi hesabınızdan otomatik ödeme de yapabiliriz dedi temsilci ama o zamanda hesap işletim ücreti sıkıntı olacak garanti maaş bankam değil.

Birde sistemde en az 10 yıl kalmayı düşünüyorumhttps://www.garantiemeklilik.com.tr/garanti-e-emeklilik-plan-emeklilik-yatirim-fonlari.aspx bu fonlardan hangilerini ne oranda seçmeliyim.
  • hayırlı olsun..danışman ile görüştünüz mü yoksa direk hemen başlattınız mı ? Şartları olasılıkları vs her detayı konustunuz mu
  • eyoruk E kullanıcısına yanıt
    Müşteri temsilcisi işlem yaptı şartlar belli zaten tekrar okudu giriş aidatı yok yön.gid.kesintisi %1 Olasılıklar kim ne dese yalan olur hesaplama araçları falan neyi neye göre hesaplıyor fon düşer kalkar enflasyon ne olur bilinmez.

İnternet üzerinden dün başvurdum bugün arayıp şartları okuyup onaylıyor musunuz dediler evet dedik başladı.Garanti eski maaş bankam ve kredi kartınıda kullanıyorum başka bir şey istemediler sormadılar.Sadece adresim sözleşme örneği gönderecekler.

Teşekkür ederim.
  • sağol
    ben de bir gideyim bakalım.
  • Öncelikle selamlar.
    internette maalesef bes konusunda yeterli kaynak ve bilgi birikimi yok.
    Kişisel deneyimlerimi paylaşmak fikir ve katkı almak istiyorum.
    Bu nedenle yazıyorum.
    öncelikle 2008 den beri BES içindeyim.
    38 yaşında iken girdim. temel amacım 3-5 yılda çıkmak değil min 10 yıl sistemede kalmak hatta 56 yaşı beklemekti.
    2. konu sistemde 18 yıl kalarak emekli olabileceğimi varsayarak ciddi bir birikim tutarı için aylık 100tl gibi rakamların yeterli olmayacağını öngörerek 400 tl ödemeye başladım.
    başlangıçta 0 bilgi ile girdiğim sisteme hala kesintisiz devam etmekteyim. çıkmayı halihazırda düşünmüyorum(6. yılın sonundaki kararım).
    İlk olarak YGK: YÖNETİM GİDER KESİNTİSİ ve FİYGK:Fon işletim yönetim gider kesintisinden haberdar oldum.
    her ikiside önemli bir gider kalemi. Bes şirketlerinin en temel gelir kaynakları bunlar arkadaşlar
    ben 2010 yılında çabalarımla ilk dahil olduğum plan nar adlı plandan PLan 115 e (avivasa bes) geçerek YGK ni %0 a çektim. Bu çok önemli bir kazanım oldu bana. şu an ancak şirket grup emeklilikliliklerinde bu avantaj veriliyor. bireysel bir katılımcıyım. o nedenle çabalamam gerekti.
    Bir başka konu FİYGK nin asla sıfırlanamayacağı konusu. maalesef şirketler bunu kanuni hakları olduğunu biliyorlar. oranı kabaca%2.
    yani tüm birikiminizden(fon birikimi+ getirileri ) her yıl % 2 si eksiliyor.
    Şimdi özelde kendi konumumdan başlayarak avantaj ve dezavantajları sıralayacağim

Asgari şartlar:
    - asla kısa vadeli bir birikim aracı olarak görmeyin, çünkü bes kısa vadede KAYBETTİRİR(Kısa vade 5 yıl altı )
    -yaşınıza uygun birikim ile başlayın( ör 24 yaş 120 tl olabilir yada 36 y 250, 44 y 500gibi aksi halde 56 yaşa gelseniz dahi bırakın aylığı, toplu paranın bile bir yaraya merhem olması zor)
    -pazarlık yapın: gireken ygk ni %0 yapmaya çalışın: bunu için bir miktar peşin toplu para verebilirsiniz
    -kurumsal şirketler daha avantajlı olabilir: anadolu/avivasa/ garanti/allianz
    -evlilik gibi bir yola girdiğinizi düşünün, uygun yada hazır değilseniz girmeyin
    -en azından 3 ayda 1 internetten fonlarınızın getirisini kontrol edip yılda max 4-6 kere fonlar arasında dağılım değişikliği yapabilirsiniz. bunun için ilgili fonların son 1 yıllık getirilerine bakmak fikir verebilir
    - ben 6 yılın sonunda ancak %25 getiri gördüm(son 1 yıla kadar da hiç ilgilenmedim değişim vs yapmadım) bana göre vasat bir getiri. net kazanç yok.
    -farklı görüşler olabilir ama ben fon değişimi yaparken mevcut fonlarımı ellemiyor sadece yeni brikimlerim için değişim yapıyorum.böylece riski azaltmaya çalişıyorum
    - temel hedefe yönelik strateji anlamlı olabilir. yani riski sevip sevmemeniz ile ilintili.

AVANTAJLARI
    Özellikle 1 ocak 2013 itibari ile %25 devlet katkısı. Kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir katkı. yıllık max 3300 tl devlet katkısı alınabiir: yıllık 13000 tl bes ödemesi ile.
    imkanı olanlar buradada kazançlı bence.yani bu avantaj 5 yıl sürse: 5x3300: 16.500 tl havadan devlet katkısı gelicek. tabi bu sonsuza dek sürmeyecek. azalacak orta uzun vadede %5 lere dek düşebilir.
    ben artık fonlarıma bakar oldum: bu maalesef 6 yılın sonunda oldu benim için. son 1 yıl fon performansına bakıp fon seçimimi öye yapıyorum. Unutmamak lazım risk her zaman var ve burada yalnızsınız. şirket karişmıyor,sorumluluk almıyo.
    20 li yaşlarda olanlar riskli fonları, orta yaştakiler orta rikli fonları 5 yıl kalanlar risksiz fonları seçmeli.
    ben %20 kamu iç borç % 40 esnek %20 hisse % 20 standart fon şeklinde seçim yaptım.
    56 yaşa geldiğinizde toplu para (devlet katkılı) alacaksınız.
    kendi adıma emekli aylığı beklentim yok.
    56 y da paranın tamamını almak fikri güzel ( sadece toplm getiri üzerinden %5 stopaj kesintisi olacak)

DEZAVANTAJLARI
    Giren her 3 kişiden biri 3 yıl sonra ayrılıyor. tabi zarar ederek.bu güncel bir bilgi arkadaşlar
    kesintiler ilk yıllarda olmasa da fon belli buyuklüğe ulaşınca ciddi rakamlara ulaşacak. ör 60.000 tl birikimi olan her yıl min 1200 tl fiygk ödeyecek.100.000 tl için 2000 tl yıllık ödeme maalesef kötü. ama devlet ileri yıllarda sistem belli buyuklüğe geline bu %2 leri 1 lere indirebilir.
    maalesef pek çok fonun yıllık getiriisi yıllık enflasyonu aşamıyor
    net getiri elde etmek zor(enf üstü)
    bu sistemden bir klasik emekli aylığı bağlanacağını ve bununla geçinilebileceğini düşünmek fazlaca saflık olur( belki 20 yıl ve daha uzun zaman sonra ,aylık gelirinin her ay %10 unu ayırıp mim 30 yıl ödeme yapabilenler bu sözüm dişindadır: ki bunun için min 500.000 tl birikimleri görmek gerekir sanırım.

• Arkadaslar bir sey sormak istiyorum. Eşim ile birlikte BES yaptirmak istiyoruz. BES sirketleri arasinda Giris Aidatini, Fon Isletim Bedeli ve Yönetim Gider Kesintisini şu an en az alan ya da almayan hangileri acaba? Su an için bu 3 kalemde en avantaj saglayan BES sirketini ögrenmek istiyorum. Yatirim araci olarak sadece altin fonlarini kullanacagim için fon çesitliligi ya da seçenekleri çok da önemli degil.

Ya da bu üç kalemi karşılaştırabiceğim internet sitesi filan var mı. Şu şirket şu kadar alıyor bu şirket bu kadar alıyor gibi..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NovaTHOR -- 17 Kasım 2014; 11:25:07 >
  • Ben de dün albarakadan yaptırdım. Uzun süredir biliyordum zaten sistemi ama babamın gazina geldik. Şu anda yaptığım a da pişmanım açıkçası sözleşmeyi de okuduktan sonra. Şöyle ki:
    1. Girişte 113 tl aidat alınıyor.
    2. 3 yıl icinde ayrılırsak 737 tl aidat odemek zorundayız.
    3. 3-6 yıl arası ayrılırsak 450 tl aidat odemek zorundayız ve devlet katkısının sadece % 15 ini alabiliyoruz.
    4. 6-10 yıl arası ayrılırsak 170 tl aidat oduyoruz ve devlet katkısının % 40 alabiliyoruz.
    5. 10 yıl ödedik hadi cikalim gene olmuyo. 56 yaş dolmadikca 10 yıl sonunda devlet katkısının % 60 ini alabiliyoruz.
    6. Fon getirisi dediği şey hiç de getirili bişey gibi görünmüyor. Adamın biri 6 sene sonunda anca kara geçti diye duydum hatta.
    7. 10 sene sonra ödediğimiz bu TL ne hale gelecek kim bilir.
    Bu çıkıştaki aidat meselesi çok sıkıntılı bence. Gerçekten çıkılmasın diye yapılmış resmen.
    Şimdi ben çıkmak istiyorum 2 ay içinde cikarsak hiçbir ücret ödemeden çıkabiliyor muyuz?
    Bir de ben bunu kendi adıma değil de annemin adına niye yaptırmayayim. 10 sene d olunca parayi alabiliriz en azından yaşı beklemeden, haksız miyim?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Bunlara okumadan mı sisteme girdiniz. En az 10 yıl kalınması gereken sisteme girmeden önce neye imza attığınızı bilemeden imzalayıp 3-5 ay sonra bunlar dolandırıcı demektense okumak en iyisi.

geç kalmadınız 60 gün içinde çıkarsanız herhangi bir ceza yok bu süre geçerse çıkmak isterseniz zararınız çok olur.
  • arkadaşlar bende annem adına böle bir şeye karıştım iyi mi ettim kötümü bilmiyorum artık onu zman göstericek benim anlamadıgım konu ödedigimiz katkı payı ile devlet getirisi bir birne karıştırlmıyor şuan örnek vermek gerkirse ben 260 tl katkı payı ödemişim +60 tl devlet gertirisi gelmiş ama mevcut bakiyede 260+60 olarak görünmüyor sadece 260 görünüyor toplam bakiyeden bahsediyorum normalde 320 görünmesi gerekli deilmi ? birde bankanın yaptıgı fon dagılımı şuan için ne öldürmüş nede dirltmiş ama fon dagılımında zman içinde bir düzenleme yapmak şart cevap verebilicek arakadaşlara şimdiden tşkler ??
  • Neredeyse Kasım bitti ama Ekim ayının BES getirilerini atladığımın farkına vardım. Kayıtlarda bulunması açısından; Ekim'de en yüksek getiriyi %8 ile Ergo Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi EYF sağladı. En kötü performansı ise %6 düşen Anadolu Hayat Emeklilik Büyüme Amaçlı Yükselen Ülkeler Esnek EYF gösterdi. Bu özellikli fonu dışarda bırakırsak, Ekim'de en çok kaybettiren altın fonları oldu. Kazananlar klubünde ise hisse fonlar vardı.

http://paranya.com/bireysel-emeklilik-fonlarinin-2014-ekim-ayi-getirileri/

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Paranya -- 27 Kasım 2014; 22:38:31 >

• Değerli forum üyeleri ben de araştırmalarım sonucunda doğan oğlum adına bir birikim aracı olarak bu yöntemi seçtim fakat yapı kredi Akbank garanti ve İş bankası ile görüştüğümde giriş aidatı ve yönetim gider kesintisi , fon işletim gider kesintisi konularında hep aynı cevapları duydum "kesinlikle esneme yapmamız mümkün değil "dediler.giriş aidatını alırız ,yönetim gider kesintisini aylık 500 tl yatırırsanız %1 alırız aylık 1000tl yatırırsanız hiç almayız dedi bazı bankalar. anlamadığım şu forumda giriş aidatını ödemeden en önemlisi de yönetim gider kesintisini %1 olarak kabul ettiren arkadaşlarımız ben hangi püf noktayı kaçırdım acaba ?
    Not : Bu arada yapı kredi ile çalışacağım fon yönetimi veya diğer hususlarda bes ile ilgili nasıl bilirsiniz ?
  • 2004 yılında sisteme ilk girenlerdenim.10 yılım doldu.ödediğim aidat miktarı zaman içerisinde değişiklik gösterdi şuan aylık 250 tl yatırmaktayım.bugün itibariyle hesap durumum şöyle(anadolu hayat emeklilik)
    -düzenli yatırılan katkı payı miktarı:31.000
    -getiriler toplamı :18.000
    -devlet katkısı miktarı :1.700
    -ek katkı payı :3.000 (bir ara 3 bin tl toplu yatırdım)
    -toplam(yaklaşık küsüratları almadım):53.750 TL

aslında forumun genelinde anlatılmış ama bazı şeylerin altını çizmekte yarar var.
    -sistem uzun soluklu sistem,kısa vadede ayrılanların zarar etmesi doğal.
    -50.70.100 lira aidat yatırıp emekli olunca yüksek maaş beklemek tabiki tutarlı değil.maalesef ne kadar ekmek o kadar köfte.
    -yatırımlarınızı fonlarda değerlendirmek önemli.yatırım danışmanınız var ama anadolu hayat emeklilik için söylüyorum,fon verileri,aylık yıllık 5 yıllık fon performansları,fon riskleri güncel olarak paylaşılıyor takip edip uygun fonlara yatırım yapmak önemli.güncel piyasa koşullarını takip edip gerektiğinde zararlardan kaçınmak için fon dağılım değişiklşiği yapmak şart.
    -hesabınızda 3 bin tl varsa borsada fonlar %5 değer kazanmışsa bunun size getirisi 150 TL.ancak benim gibi sistemde uzun kalmışsanız ve birikiminiz belli bir seviyeye ulaşmışsa %5 lik bir fon değer kazanımının yansıması 2500 TL yİ bulabiliyor.yukardaki dökümde gördüğünüz gibi 10 yılda fon getirilerinden 18 bin tl hesabıma eklendi.son hafta borsadaki olumlu olan hava ve yükseliş sebebi ile 51.400 civarı olan birikimim 53.750 tl ye kadar yükseldi.
    -42 yaşındayım ve emekliliğime hala 14 yıl var.şuan sistemden ayrılmaya hak kazandım amacım 56 yaşını bekleyip emekli olabilmek.bireysel emeklilik konusunda bolca eleştiri var ancak ben bir süre daha beklemeye kararlıyım.önümüzdeki 3-5 yıllık dönemde 10 yılını tamamlayıp 56 yaş şartınıda karşılayıp emekli olanlar olacak bağlanacak emekli maaşını görüp değerlendirme yapmakta yarar var diye düşünüyorum.
    -son kanun değişiklikleriyle %25 devlet katkısı artı ayrılma anında kesintilerin aidatlar üzerinden değilde getiriler üzerinden yapılmasının olumlu olduğunu düşüyorum.
    -10 yıldır sistemde olan ve sistemi detaylı inceleyen biri olarak tavsiye edermiyim.evet.ancak hesabınızı,kitabınızı iyi yapmak ve iyi bir araştırma yapmak koşulu ile.zaten aranan her bilgi internette var.

• Arkadaşlar merhaba,

Düzenli ya da ek katkı paylarına ait devlet katkıları, Takasbank'taki alt hesaplara ne zaman yansıyıp yatırıma yönlendiriliyor? Şöyle ki örneğin kasım ayında yatırdığımız ek katkı payının devlet katkısı hala yatırıma yönlendirilmedi. Acaba takip eden ayın son günü mü yatırılıyor? Kıdemli arkadaşlar bu konuda bilgi verirse çok memnun olurum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Shady -- 6 Aralık 2014; 12:50:32 >
  • 
Sayfa: önceki 3334353637
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.