Resolution'ı 72 yapıyorum Document size : 173,85 x 115,15 cm oluyor! Resample Image'ı tekrar tıklıyorum Width'i 6000 olarak değiştiriyorum. Dolayısıyla Height da oluyor 3974 Pixel dimension için: 68,2 diyor!!
Sorular: 1-Ben şimdi 6000 x 3974 jpeg mi elde etmiş oldum?? Bozulma meydana gelmeden!?? 2-Eğer bu doğruysa, o zaman bunun bir sınırı var mı? Mesela 15000 x 9935'lık bir jpeg mi elde edebiliyorum?? gene bozulmadan???
3-Genelde makineler 72 dpi olarak çekiyor. Nikon'un 300 dpi olarak çekiyor olması belli bir avantaj sağlıyor mu gerçekte?? Sağlarsa nerelerde sağlıyor. Sonuçta ekran için 72 dpi.??? 300 dpi ise baskılar için ??? Yoksa sonuçta aynı şey mi olmakta?? 72 ya da 300 olması??? Ayvaz kasap hep bir hesap misali!! mi??
İlgilenenlere teşekkürler.
şimdi yanıldığınız nokta, dpi kavramı. dpi, somut gösterim için geçerli bir kavram, monitör, baskı gibi. yani fotoğraf makinelerinin çekim özelliklerinde dpi kavramı yok, ama pixel kavramı var, hani 10mp, 12mp vs dediğimiz.
istediğiniz resmi istediğiniz pixel ebatına çevirebilirsiniz. büyüklüğü, işleyen programa veya işletim sistemi-dosya sistemi özelliklerine göre sınırlandırılabilir ancak.
burada akılda tutulması gereken nokta, orjinal imaj pixel sayısından büyük yapılan ölçeklemeler işleme programı tarafından interpolasyona tabi tutlacaktır. yani resmi orjinalindan büyüttüğünüzde resmin orjinalinde olmayan pixeller(noktalar) ilave ediyorsunuz. yani programda gerçek kadrajda o yerlerde ne olduğunu bilemediği için komşu pixellerin bir şekilde ortalamasını alarak oraları doldurur. yani görüntü bozuluğu oluşur, 100 ekran tv de standart yayın seğrettiğinde gördüğünüz gibi olur.
Pixel sayısını artırdığınız zaman bozulma kaçınılmaz olacaktır, arkadaşında bahsettiği gibi dijital ortamda dpi'nin bir önemi yoktur sadece baskı yapacağınız zaman önemi vardır. Yani baskı yapacağınız zaman 6000x4000 pixellik bir imaj 300dpi'de 50x34 cm gibi bir baskı alanı oluşturur. Eğer ofset baskı yani matbaada adetli baskı yapmayacaksanız 300dpi'ye gerek yok 72dpi hatta kaliteli resimlerde 50-60 dpi'ye kadar düşürebilirsiniz. Bu ne demek oluyor aynı imaj aynı pixel ölçülerinde yani 6000x4000 pixelde 72dpi'de 210x140 cm'lik bir baskı almamızı sağlıyor tabi dijital baskıcılarda az adetli baskılar için geçerli ve 72dpi'de son derece iyi sonuç alınır. Baskıda dpi'yi düşürdükçe baskı alanınızı büyütmüş olursunuz, dijital ortamda dpi'nin bir işlevi yoktur yani 6000x4000 pixellik 300dpi lik bir imajla, 6000x4000 pixellik 72dpi'lik imajın farkı yoktur sadece baskıda fark olur.