Şimdi Ara

Bir Laptop'u Uzun Süre Kullanmak İstiyorsanız Yapmanız Gerekenler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
12
Favori
1.899
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
17 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selamlar,


    Bazı arkadaşların bu konuda çok bilgiye sahip olmadığını düşünüyorum, hemde cepleri bir nebze olsun rahat olsun aldıkları bilgisayarı daha uzun süreli kullanması için bir rehber ve yapılacaklar listesi oluşturmayı düşündüm.


    Bir laptop'un ortalama ömrü en iyi koşullarda 10-12 seneleri bulabilir hatta bazen bu değer daha fazlada olabiliyor. Ancak laptop'u her ne kadar iyi kullansakta eskimektedir.


    DİKKAT TEKNİK BİLGİYE SAHİP DEĞİLSENİZ VE BİLGİSAYARINIZDA HALA GARANTİ VARSA BUNLARIN BAZILARINI YAPMANIZA GEREK YOK! GARANTİSİ OLAN CİHAZLARI SERVİSTEN DESTEK ALARAK GEREKLİ BAKIM İŞLEMİNİ GERÇEKLEŞTİRİN, GARANTİSİ YOKSA BU DEDİKLERİMİ TEKNİK BİLGİYE SAHİP OLMADAN YAPMAYIN TEKNİK BİLGİYE SAHİP OLAN BİRİ İLE YAPMAYA ÖZEN GÖSTERİN.


    Bunun için yapılması gerekenler aşağıda ki gibidir:


    1) Evinizde muhakkak regülatör benzeri voltaj değerlerini sabit tutan bir koruma birimi olmalı.


    2) Elektrik hatlarının topraklı ve en kaliteli bakırdan olmasına dikkat edin.


    3) Yanmış prizlerde , kaçak veya parazit, gürültü gibi sorunlara neden olan prizlerde cihazın adaptörünü bağlamayın. Akım korumalı kaliteli prizleri tercih edebilirsiniz ancak her akım korumalı priz akım koruması sağlamaz. İçinde 50 kuruşluk bir varistör vardır bu patladığı zaman priz normal prize dönüşür kendinizde yapabilirsiniz. Benim bahsettiğim prizler akıllı prizlerdir sanayi tipi veya alman tipi kaliteli voltaj değerlerini okuyup kontrol edebilen prizler bunları tercih edebilirsiniz. Ancak diyorsanız ki ani voltaj yükselmesine karşılık 1 kereye mahsus bilgisayarımı korusun derseniz ucuz bir akım korumalı prizde tercih edebilirsiniz yerli olarak tunçmatik 1050 joule olan prizi önerebilirim.


    Dipnot: Akım korumalı prizlerin içinde ki varistör patladığı zaman normal prize dönüşür bu sebepten kesinlikle tekrar akım korur diye düşünmeyin. Bir elektrikçiye götürüp tekrardan varistör taktırabilirsiniz.


    4) Laptop alındığında kademeli mümkünse 20 CM çaplı tek fana sahip alüminyum veya krom ızgaralı bir soğutucu alın. Merdiven gibi ayaklı standlardan alırsanız daha iyi olur.


    5) Laptopu kesinlikle yatak, yorgan veya dizde kullanmayın toz çeker ve zaman içerisinde bu toz bilgisayarın içinde nemin hapis olmasına neden olur ve oksitlenmeye neden olur.


    6) Laptop alındıktan sonra yapılan en büyük hatalardan birisi dahili klavesi ile oyun oynamaktır mümkünse harici klavye alın bununla oyun oynayın. Klavyenizde mekanik veya leke sorunlarını engeller yada klavye koruma pedlerinden alabilirsiniz.


    7) Laptop klavyesi ve ekran arasında mümkünse bir bez veya koruma pedi yerleştirebilirsiniz bunun sebebi klavye lekeleri zamanla ekrana yapışır ve siz ne kadar uğraşsanızda bu lekeler çıkmaz. Ekranı koruyan jelatinin yapısını bozar.


    8) Turbo fanları sürekli çalıştırmayın, gaming laptoplarda 2-3 sene geçmeden fanların takırdamasına neden olur ve fanlar mühürlü olduğundan dolayı yağlayamazsınız fanın değiştirilmesi gerekir.


    9) Laptop'u kesinlikle uyku moduna alıp çantaya koymayın, kapatıp çantaya yerleştirin, bunun sebebi laptop ekranı bazen açılabiliyor veya touchpade dokunan bir saç teli olunca bilgisayar çanta içinde uyanabiliyor ve bu fanın çabuk bozulmasına neden olur.


    10) Laptop pil aşınma değerine dikkat edin, HWINFO64 programı ile kontrol edebilirsiniz. Laptoplarda alındıktan 1 sene içerisinde %40'lık kayıp anormaldir. Pil aşınmasını engellemek için arada kalibre edin.



    Manuel kalibrasyonu pili %100'e kadar doldurduktan sonra %5'e kadar düşürmeniz yeterli olur ardından tekrar şarja bağlayın bu pil ömrünüzü ciddi anlamda etkiler. Haftada bunu 1-4 defa yapabilirsiniz, sürekli adaptörde kullanmak pilinizi tembelleştirir. Anakartın bozulmasına kadar götürebilir. Pil aşınması arttıkça bilgisayarda voltaj dengesizlikleri oluşur bu sebepten pil sağlığına dikkat edin. Aynı zamanda bilgisayarın sıcaklığı çok artarsa pilinizin aşınmasını arttırabileceğini unutmayın.



    Bir Laptop'u Uzun Süre Kullanmak İstiyorsanız Yapmanız Gerekenler


    Ekstra not: Laptop bataryalarınız öldükten sonra çöpe atmayın, bu piller kaliteli şarj edilebilir pillerdir, ölü olanları voltmetre ile ölçüp ayıklayıp geriye kalan pilleri powerbank gibi kullanabilirsiniz. Aliexpressde laptop pillerine uygun şarj kutuları vardır bunlardan alıp pillerinizi acil durumlar için kullanabilirsiniz.


    11) İlk şarj piller için çok büyük önem taşır mümkünse bilgisayarı kapalı vaziyette 15 saate yakın şarjda bırakın ve bir kaç kez kalibrasyon yapın.



    12) Çok sıcak ve nemli bir yerde yaşıyorsanız 6 ayda bir fan toz temizliği ve termal bakımı yapmayı ihmal etmeyin. Onun dışında yılda 1 kez termal bakım ve toz temizliği yapabilirsiniz.



    13) TEKNİK BİLGİYE SAHİP OLANLAR İÇİN: Bilgisayar temizliği yapılırken mümkünse anti statik eldiven kullanın ve pili söktükten sonra bilgisayarın iç aksamını kaliteli yağsız kontak devre spreyi ile temizleyip 30-40 dakika bekledikten sonra yerine montajlayabilirsiniz. Kontak devre spreylerinin kaliteli olanlarını kullanın bunun nedeni düşük kaliteli olanlar iletkenlik sorunlarına neden olabiliyor. Tavsiyem Winkel markası yağsız kontak spreydir. Bu korozyonu ortadan kaldırır ve elektrik iletimini pürüzsüz hale getirir makineniz daha performanslı çalışır.



    WD40 ile temizlerim diye düşünmeyin, WD40 kontak devre spreyi değildir daha çok pas sökücü özelliğe sahiptir ve içinde kerosen vardır bu cihaza zarar verebilir. WD40 markasının yağsız kontak spreylerini kullanabilirsiniz ama her yerde satılan çok amaçlı temizleyiciyi kullanmayın.



    14) Adaptörünüze mümkünse kaliteli power kablosu kullanın ve adaptör sıcaklığınızı serin tutun, adaptörün ısınması , içinde ki kapasitörlerin şişmesine neden olur bu durumda ilerleyen zamanlarda bilgisayarınız için ciddi bir risk taşır. Aynı şekilde kabloları çok sıkı sarmayın bombe oluşturmasın.



    15) Ram yükseltmesi yaparken mümkünse stock olarak gelen ram belleğin birebir aynısını takın, bazı anakartlar ram seçebiliyor uyumsuzluk veya performans sorunları oluşmaması için bunlara dikkat edin.



    16) LCD, LED, OLED gibi panellere sahip televizyon veya laptopları CAM SİL İLE TEMİZLEMEYİN! Bunun nedeni ekranın altında bulunan görüntü kartına zaman içinde paslanmaya neden olacak bir korozyon etkisi oluşturursunuz ve bu ekranda inverter arzasına kadar giden sorunlara neden olur. Bu sebepten özel ekran temizleyici solisyon kullanın. Bunu tercih edebilirsiniz şahsen kendim kullanıyorum: https://www.trendyol.com/vestel/vesplus-ekran-temizleme-kopugu-p-39803987



    17) Laptopların üretimden intibaren satışa sunulduktan sonra 5 yıl kadar parça ve servis hizmeti vardır bu sebepten dolayı yedek parça veya adaptör siparişi yapabilirsiniz.



    18) SSD takılırken mümkünse az ısınan veya heatsinkli 2280 veya 2242 ssdler almaya özen gösterin bilgisayarınıza hangi form faktörüne sahip ssd yuvası varsa bunu kullanabilirsiniz.



    19) Menteşelerin kırılmaması için mümkünse geçmeli laptop koruyucu kılıf yerine fermuarlı kılıf kullanın.



    20) Bazen bazı bilgisayar üreticileri soğutma bloğuna boşluk bırakabiliyorlar buraya arduinolar için bakır veya alüminyum heatsinkleri termal tutkal veya termal macunla yapıştırıp işlemci ve ekran kartı sıcaklığınızı biraz daha düşürebilirsiniz.



    Şu anlık aklıma gelenler bu kadar bu konuyu daha da büyütebilirim. Şu an 2017 yılında aldığım MSI GP62M 7RD LEOPARD-619TR'yi hala kullanıyorum. Senelik bakımını hiç bir şeyin aksatmadan kendim yapıyorum. 1 kere servisin yolunu tutup bozuk A tuşu için FOC kaydı açtılar değiştirdiler anında 10 dakikada.


    Onun dışında kendim teknisyen ve tekniker kökenli olduğum için tüm bakımlarını hep kendim yaptım servise götürmedim. 5. yılını doldurdu fiyatlar düşerse çift SSD kullanacağım. 256 GB SSD'yi 1 TB'a ve 1 TB HDD'yi 1 TB SSD ile değişmeyi planlıyorum.


    Onun dışında eski evde ki 10 senelik bilgisayarlarımı bile günümüz şartlarında operasyonel halde tutmaya devam ediyorum. Atom N270 işlemcili Asus 1005HA EEE pc'yi ortaokulda kendim resim yarışmasından kazanmıştım, annem öğretmen olduğu için kendisine verdim döküman hazırlayabiliyor.


    Samsung RV510'a 8 GB ram , T9300 işlemci ve 128 GB ssd ile 1 TB hdd ile yükseltme yaptım şu an kardeşim kendisi ile YKS'ye hazırlanıyor bu MSI dışında ki 2 bilgisayar 12-13 yaşındalar.


    Samsungun menteşeleri problemli üst kasada erime var touchpad çalışmıyor tabii ki ancak üşengeçliğimden bazen parça değiştirmediğim oluyor bir ara onların üst kasayı yenileyip eski kasayı boyayıp yeniden kullanılabilir hale getireceğim.


    Prensibim basittir, bir şey çalışıyorsa bakımını yap kullanmaya devam et, eski olması iş göremeyeceği anlamına gelmez.



    Saygılarımla. Zer0_0




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E9F644F03 -- 14 Ağustos 2022; 13:20:23 >







  • faydalı konu

  • Laptoları severim ama hepsinin zamanla menteşe problemleri ortaya çıkıyor menteşe değişse bile bir daha aynısı gibi kasalar 0’a’0 montalanamıyor.
    Ayrıca kasaları plastik tamam sağlam plastik falan ama dikkatli açmazsanız kenar tutucu tırnaklar gayet kolaylıkla kırılabiliyor kasayı tutamıyor.
    Her laptopunda yoğun benchmarklarda ısınma sorunu var.
    Bu tip etkenler beni masaüstüne itiyor. İstediğin kadar hor kullan masaüstü genellikle daha sağlam kalıyor.

    Önemli bir dipnot bırakayım=Oyunlarda benim laptop 80-85 e fırlardı işlemci sıcaklığı kasa ısınırdı buzluktan buz kabı çıkarıp üstüne bez koyup laptopun altına yerleştirirdim meğersem çipleri hep nemlendirmiş boncuk boncuk su tanecikleri vardı bunu sakın yapmayın



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-4E178F9C9 -- 14 Ağustos 2022; 12:52:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kasa kırılması genelde clevonun dandik kasalarını kullanan bilgisayarlarda oluyor. Yada çok adi plastik kullanılıyorsa oluyor.


    Nem konusuna gelirsek bunu ekleyebilirim gözden kaçmış Bir Laptop'u Uzun Süre Kullanmak İstiyorsanız Yapmanız Gerekenler Geçmiş olsun hocam.

  • 5 ve 9 hariç hiçbir şeye dikkat etmedim, 8 senelik bilgisayarım gündelik işlerde hala 10K altı tüm bilgisayarlardan daha performanslıdır. Çok kasmaya gerek yok, mal sonuçta, bozulursa yenisi alınır.

  • marslan1999 kullanıcısına yanıt

    Eski bilgisayarlar eskiden malzeme kalitesi olarak çok daha kaliteli olduklarından bozulmaları yenilere kıyasla daha zordur. Eski bilgisayarlarda veya kasa bilgisayar parçalarında tamir edip yada ufak tricklerle hayata döndürebilirsiniz.


    Ancak yenilerde bu pek mümkün olmuyor. Yenilerde ki kartların tasarımı tamamen öldüğü zaman değişimi yapılmasına ayarlanmış resmen. Bu sebepten direnç, kondansatör değiştirsenizde bazen kurtarmayabiliyor.


    2017'ye kadar ki olan bilgisayarların çoğu sağlamdır diyebiliriz. Yeni nesil bilgisayarların tasarımı daha kompakt olmasından kaynaklı ısınma sorunundan çok çabuk bozulabiliyorlar birde çip krizi, hammade krizini hesaba katarsak şirketler eskisi kadar kaliteli işçilikle üretmiyor malzemeden tabiri caizse çalıyorlar diyebilirim.


    Eskiden çoğu üretici kapasitörleri seramik japon kullanırdı şimdi çoğu ucuz kullanıyor sonrada anakart mefta oldu diyorlar. Bir Laptop'u Uzun Süre Kullanmak İstiyorsanız Yapmanız Gerekenler 





  • Bir laptop ideal kullanma süresi 4-5yıl olmalı

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Düzenli bakım ile ve yükseltmelerle bu süre 12 yıla kadar dayanabiliyor Bir Laptop'u Uzun Süre Kullanmak İstiyorsanız Yapmanız Gerekenler 


    Sistemi ana işlerden emekli edip farklı işler içinde kullanabilirsiniz. Maksat tasarruf sağlayabilmek.

  • 1) Macbook almak.

  • Fanboyluk yapmanın pek bir mantığı yok. Macbookta alsanız bunlar her bilgisayarın başına gelebilecek şeyler.


    Macbook sonuçta elmastan üretilmiyor. Bir Laptop'u Uzun Süre Kullanmak İstiyorsanız Yapmanız Gerekenler 

  • Buna katılıyorum. Elimdeki laptop kalitesine yakın bir laptop bulamıyorum. Tamamen alüminyum dış kasası var ancak bu şekilde olan bilgisayarlara bütçe yettirmek mümkün değil. Cihaz Lenovo Y50-70 i7.


    Geçen sene ufak bir açılmama sorunsalı oldu, cüzi bir ücretle tamir ettirdim, hala kullanmaya devam ediyorum. Kafama yatan bir şey olursa değiştirmeyi düşünüyorum.

  • marslan1999 kullanıcısına yanıt
    Hocam adaptörü yada pili kontrol ettirin arada. Orijinal adaptörde olsa belli bir süre sonra içinde ki devre elemanları şişebiliyor.

    Adaptörde problem yoksa pilde vardır. Elektrik çarpması oluyor mu arada?

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Üretici eğer kaliteli bileşenler kullandıysa termal macun değişimi ve toz temizliğini yılda bir kez yaparak cihazı uzun yıllar kullanabilirsiniz. Fakat üretici eğer kalitesiz bileşenler kullandıysa ne yapsanız boşuna. Mesela birkaç örnek vereyim.

    *Cihazın soğutma sistemi yeterince özenilmeden yapıldıysa zamanla fazla ısınma sorunları başlayacaktır. Yüksek sıcaklık elektronik bileşenlerin düşmanı olduğundan cihazın arıza vermesi, soğuk lehim durumu yaşanması daha olası.

    *Ekran menteşeleri düzgün ayarlanmış değilse, menteşenin ekrana bağlanan noktası zayıf yapıldıysa veya zamanla kendi kendine sıkışma yapıyorsa geçmiş olsun bir gün en zayıf yerinden kırılacaktır.

    *Klavyede kullanılan switchler kaliteli değilse veya klavye tasarımı düzgün yapılmadıysa, klavye içine toz, kir ve yağ almaya müsait ise yine geçmiş olsun zamanla çeşitli tuşlar bozulmaya mahkum.


    Benim verebileceğim tavsiyeler şunlar:

    1)Cihazın pilini söküp bir kenara kaldırmayın. Her zaman pil cihaza takılı olsun. Pilin takılı olması, pil ömrünü tamamlamaya çok yakın olsa dahi cihazınızı ani kapanmalara karşı koruyacaktır.

    2)İşlemci güç yönetiminden işlemcinin maksimum kullanılabilirlik oranını %98 yaparsanız işlemciniz bir miktar daha yavaş çalışacaktır ama böylece daha az ısı üretecektir. Bunun birçok faydası var. Çevresinde bulunan bileşenlerin daha az ısınması, fanların daha yavaş ve sessiz dönmesi, elinize veya dizinize daha az sıcaklık gelmesi gibi.

    3)Cihazı masa üzerinde kullanıyorsanız ekranını kapatıp açmayın. Menteşeleri ne kadar az kullanırsanız arıza verme ihtimali o kadar azalır.

    4)Termal macun değişimi ve toz temizliğini ihmal etmeyin.





  • zwanzig kullanıcısına yanıt
    Hocam pil çıkarma konusu 15 sene ve öncesi laptoplar için geçerli. Eski laptoplarda piller laptopa bağlıyken kapalıyken bile bitiyordu. Bu sorun yıllar sonra anakartlara gelen always on usb ayarının devre dışı kalmasıyla sona erdi denebilir.

    Zaten gününümüzde bataryalar laptop içine gömülü oluyor.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • thinkpad almak.


    (e serisi hariç. l serisi de diğerlerine göre zayıf)



    Bir Laptop'u Uzun Süre Kullanmak İstiyorsanız Yapmanız Gerekenlerwww.lenovo.com
    Lenovo ThinkPad | Military-tested Rugged Laptops | Lenovo US
    https://www.lenovo.com/us/en/thinkpad-milspec/



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-8E9B2F559 -- 14 Ağustos 2022; 19:51:40 >
  • Kasayı açtığımda pili göz ile kontrol ettim, problem yok. Adaptörde de bir hasar olsa ilk olarak ses oluşuyor, o tip bir problem de yok. Uyarı için teşekkürler.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Apple fanboyu değilim hatta bir çok konuda inanılmaz eleştiririm ancak MacBook'lar çok sağlam cihazlar. Bütçeniz varsa alıp kafanızı bu türk konulara yormayın derim.

  • Brotha B kullanıcısına yanıt
    Macbooklar sağlam olabilir ama tamda fiyat performans cihazlar değiller. Bu konunun amacı zaten eski bilgisayarı olup ne yapabilirim diyenler için.

    Herkesin bütçesi olsa zaten macbook dengi bir bilgisayar alırdı.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Orada yazilan cogu seye dikkat etmedim ayriyeten laptopu bağladığım prizde topraklama yok. Sene 2010da lenovo kampanyasindan kazandigim Y550P i5 laptop halen canavar gibi calisiyo. Sadece fanlari fazla ses yapiyo. Menteşeleri dahil hicbir sıkıntısı yok. Masallah
    12 sene olmuş vay bee



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dark Territory -- 15 Ağustos 2022; 1:0:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.