Şimdi Ara

Bir eşitsizliği nasıl mutlak değerli denkleme çevirebilirim?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (2 Mobil) - 2 Masaüstü2 Mobil
5 sn
19
Cevap
1
Favori
4.241
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Aslında sorum basit lakin nette adam akıllı cevap bulamadım. Bu dediğim şıklar üzerinden yapılarak bulunabiliyor. Ben bu işin bir formülü var mı merak ediyorum.

5 ≤ x ≤ 7 eşitsizliğini nasıl mutlak değere çevirebilirim? Şıklarda l x - 6 l ≤ 1 ifadesi var ve bunu çözümleyince istediğim eşitsizliğe ulaşıyor ama bir formülü var mı? Teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi calmdownbro -- 20 Aralık 2020; 18:47:29 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Eşitsizlikleri Mutlak Değerli Denklemlere Çevirme

Mutlak değerli denklemler, eşitliğin bir veya daha fazla tarafının mutlak değerle sınırlandırıldığı denklemlerdir. Bir eşitsizliği mutlak değerli bir denkleme dönüştürmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsin:

• Eşitsizliğin her iki tarafına da mutlak değer al.
    • Mutlak değer işareti, eşitsizliğin yönünü değiştirebileceğini unutma. Örneğin, x < 5 eşitsizliği, |x| < 5 mutlak değerli denklemine dönüştürülür.
    • Eşitsizliğin çözüm kümesini bulmak için mutlak değer içindeki ifadeyi çöz. Örnekteki durumda, |x| < 5, -5 < x < 5 çözüm kümesine sahiptir.

Mutlak Değerli Eşitsizliklerin Özellikleri:

• Mutlak değerli eşitsizlikler, eşitsizliğin bir veya daha fazla tarafının sıfırdan büyük veya sıfıra eşit olması gerektiği anlamına gelir.
    • Mutlak değer, eşitsizliğin çözüm kümesini daraltır. Örneğin, x < 5 eşitsizliği, |x| < 5 mutlak değerli denkleme dönüştürüldüğünde, çözüm kümesi -5 < x < 5 ile sınırlanır.

Örnek:

|x - 3| > 2 eşitsizliğini mutlak değerli bir denkleme çevirmek için:

• Her iki tarafına da mutlak değer al: ||x - 3|| > 2
    • Mutlak değerin yön değiştirmesine dikkat et: |x - 3| > 2
    • Mutlak değer içindeki ifadeyi çöz: x - 3 > 2 ve x - 3 < -2
    • Çözümleri bul: x > 5 veya x < 1

Bu nedenle, |x - 3| > 2 eşitsizliğinin çözüm kümesi x < 1 veya x > 5'tir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • 2 sayıdan bir şey çıkartınca birbirlerinin - lisi olsun x mesela 15 29 arası olsaydı bunlardan 22 çıkartarak -7 +7 arasında bi değer bulurduk o da bunu sağlar yani iki sayının aritmetik ortalamalarını birbirinden çıkartarak buluruz sanırsam

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bekareeksidörtace B kullanıcısına yanıt

hocam pek anlayamadım. Aritmetik kısmını anladım ancak ondan sonrasında neyden küçük yapıyoruz vs onları anlamadım. Teşekkür ederim yinede.

• Bu lanet soru tarzını 2 dakikada falan şıklardakileri açarak yapıyorum hocam ama sıkintımız behzatla mutlak değer yapmamak olabilir
  • Öncelikle bir şey demek istiyorum, hatalıysam arkadaşlar düzeltsin.

Bir eşitsizliği nasıl denkleme çevireceksin? Denklem x+4=7 dir mesela. Denklem bir eşitliktir

eşitsizlikte ise = yoktur. Adı üstünde eşitsizliktir.

demek istediğin şey, sorulan soruda şıkları tek tek denemeden, sana verileni nasıl mutlak değerli mi yazacağın?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • helixSNAA kullanıcısına yanıt

Evet demek istediğim denemeden direkt eşitsizliği, mutlak değerli eşitsizliğe çevirmek istiyorum.

• yzb.price kullanıcısına yanıt

hocam behzat hocadan dinledim mutlağı böyle bir bilgi verdi mi hatırlamıyorum üstünden süre geçti.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 3:33

• calmdownbro C kullanıcısına yanıt

Anladım böyle bir şeyi ilk defa deniyorum. Bence bu soruları hocalar da şıklardan deneyerek çözer. Yaptığımı formüle dökemesem de mantığı anlamaya çalışalım. Aslında tersten gidiyoruz.

Şu denklemi ele alalım

-1 ≤ x ≤ 5

Mutlak değerli eşitsizlikleri açarken şu formatta açıyorduk değil mi?

-a < x < a veya -a < x-b < a gibi

Örneğin şunu açalım

lx-9l < 10 nasıl acıyoruz

-10 < x-9 < 10

Tamamdır. Açarken sağı ve solu aynı sayı ama birbirinin ters işaretlisi

O zaman kapatırken bu hale getirmeye çalışacağız.

Eşitsizliğin taraflarına aynı sayıyı eklersek bir şey değişmez

-1 ≤ x ≤ 5 eşitsizliğinde eşitsizliğin taraflarına öyle bir sayı ekleyeceğiz ki, sağ ve sol birbirinin ters işaretlisi olacak

Her tarafa (-2) ekleyelim.

-3 ≤ x-2 ≤ 3

Tamamdır. E açarken böyle açılıyorsa , kapanmış halinin de şu olduğunu görüyoruz

lx-2l ≤ 3

Bunu açıp bir üsttekiyle aynı olduğunu görüyorsun.

ŞİMDİ senin örneğinde

5 ≤ x ≤ 7

Sağı solu birbirinin ters işaretlisi olan sayılar yaparsan mutlak değere de sokarsın. Her iki tarafa -6 ekle. Ne ekleyeceğini göremiyorsan, aritmetik ortalamayı al. Ama - lisi ya da + lısın ekleyeceksin. 6 geldi diye her tarafa 6 eklersen olmuyor gördügün gibi.

her tarafa -6 ekle

-1 ≤ x-6 ≤ 1

Bunun da lx-6l ≤ 1 olduğunu gör.

• Bunda sözel düşününce daha kolay oluyor, ben öyle yapıyorum.
    sketchtoy.com
    An animated sketch
    https://sketchtoy.com/69443122

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Katalikitci -- 20 Aralık 2020; 22:21:24 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• laplasyen kullanıcısına yanıt

teşekkürler hocam

• helixSNAA kullanıcısına yanıt

Çok iyi bir anlatım olmuş. Anlaşılır ve ayrıntılı. Anladım. Çok teşekkür ediyorum uğraşmışsınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi calmdownbro -- 20 Aralık 2020; 22:52:1 >
  • Katalikitci kullanıcısına yanıt

teşekkürler hocam anlaşılır güzel bir anlatım.

• Hocam kısaca şöyle oluyor : b<x<a ise | x-(a+b)/2 | < (a-b)/2 .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DarkDraqon -- 21 Aralık 2020; 16:35:59 >
  • DarkDraqon kullanıcısına yanıt

Teşekkür ettim hocam.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.