Merhabalar. Aslında sorum basit lakin nette adam akıllı cevap bulamadım. Bu dediğim şıklar üzerinden yapılarak bulunabiliyor. Ben bu işin bir formülü var mı merak ediyorum. 5 ≤ x ≤ 7 eşitsizliğini nasıl mutlak değere çevirebilirim? Şıklarda l x - 6 l ≤ 1 ifadesi var ve bunu çözümleyince istediğim eşitsizliğe ulaşıyor ama bir formülü var mı? Teşekkürler.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi calmdownbro -- 20 Aralık 2020; 18:47:29 > |
Eşitsizlikleri Mutlak Değerli Denklemlere Çevirme
Mutlak değerli denklemler, eşitliğin bir veya daha fazla tarafının mutlak değerle sınırlandırıldığı denklemlerdir. Bir eşitsizliği mutlak değerli bir denkleme dönüştürmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsin:
- Eşitsizliğin her iki tarafına da mutlak değer al.
- Mutlak değer işareti, eşitsizliğin yönünü değiştirebileceğini unutma. Örneğin,
x < 5
eşitsizliği,|x| < 5
mutlak değerli denklemine dönüştürülür. - Eşitsizliğin çözüm kümesini bulmak için mutlak değer içindeki ifadeyi çöz. Örnekteki durumda,
|x| < 5
,-5 < x < 5
çözüm kümesine sahiptir.
Mutlak Değerli Eşitsizliklerin Özellikleri:
- Mutlak değerli eşitsizlikler, eşitsizliğin bir veya daha fazla tarafının sıfırdan büyük veya sıfıra eşit olması gerektiği anlamına gelir.
- Mutlak değer, eşitsizliğin çözüm kümesini daraltır. Örneğin,
x < 5
eşitsizliği,|x| < 5
mutlak değerli denkleme dönüştürüldüğünde, çözüm kümesi-5 < x < 5
ile sınırlanır.
Örnek:
|x - 3| > 2
eşitsizliğini mutlak değerli bir denkleme çevirmek için:
- Her iki tarafına da mutlak değer al:
||x - 3|| > 2
- Mutlak değerin yön değiştirmesine dikkat et:
|x - 3| > 2