Şimdi Ara

bir elektronikçinin bilmesi gerekenler?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
64
Cevap
0
Favori
15.392
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

-öncelikle çok iyi bir hatta mümkünse 2 yabancı dil.
    -iyi bir yazılın dili
    -1 yada 2 pcb programı
    -????

ben bunları biliyorum sonrasında çok'da alternatifli bir şey gelmedi aklımda sizce bir elektronikçi için yazılabilecek en etkili cv nasıl olmalıdır. yani işveren olsanız nasıl bir cv ararsınız.

ilginize şimdiden teşekkür ederim.

• bide patronlarımızın hiç bir şey bilmediklerini bilmen gerekio :D bunu asla unutma dostum.

BİLENLER YAPAR, BİLMEYENLER ÖĞRETİR!!!
    Murphy Yasası!
  • quote:

Orjinalden alıntı: bahabur

bide patronlarımızın hiç bir şey bilmediklerini bilmen gerekio :D bunu asla unutma dostum.

BİLENLER YAPAR, BİLMEYENLER ÖĞRETİR!!!
    Murphy Yasası!

güzel bir söz. bizde şans yok yinede ben kendimi geliştirmek adına artık somut adımlar atarak birşeylere yönelmek istiyorum. şu program dilini öğreneyim şunu bileyim şunlarlan uğraşayım gibi onun için sizlerin değerli fikirlerini almayı gerek duydum.
  • bak şimdi

övünmek falan değil
    Ben Protel 99 çok iyiyim.
    Eagle çok iyiym
    CAM olarakta CAM350de.

C++, Assembly
    süper
    PIC çokdan aştım
    PSOC işlemci ile çalışıyorum. C# de yazılımı geliştirip chipe basıyorum. Devremi tasarlıyorum.

Millet 2x16 LCD ye yazı yazdırınca mutlu oluyor.
    Ben onun CGRAM'ini programlayıp Türkçe Karakterleri yazdırıyorum (ş,ğ,ü,ç)

yinede kendime elektronikçi demiyorum
    neden e çünkü eloğlunun yaptığı devreleri görünce bizimkiler yanında Flip-Flop kalıyor.:D
  • "Eletronikci" ile kastettiginiz nedir? Egitiminize ve calismak istediginiz alana gore elektronik sektorunde calisan bir suru degisik kategoride insan var. Iyi bir elektronik muhendisinin bilmesi gerekenler ayri, iyi bir elektronik tekniker/teknisyeninin bilmesi gereken seylr ayri, elektronik cihaz tamiri/bakimi ile ugrasanlarin bilmesi gerekenler apayri. Tek bir insanin cok genis bir cercevede elektronik alanindaki teorik/pratik herseyi bilmesi mumkun degil. "Iyi bir elektronik muhendisinin bilmesi gereken seyler nedir?" ya da "iyi bir elektronik teknikerinin bilmesi gereken seyler nedir?" diye sorarsaniz daha genis bilgi alabilirsiniz.
  • örneğin kontrol sistemleri ve otomasyonla ilgilenenler nelerde uzman olmalı?
    quote:

Orjinalden alıntı: ChipArchitect

"Eletronikci" ile kastettiginiz nedir? Egitiminize ve calismak istediginiz alana gore elektronik sektorunde calisan bir suru degisik kategoride insan var. Iyi bir elektronik muhendisinin bilmesi gerekenler ayri, iyi bir elektronik tekniker/teknisyeninin bilmesi gereken seylr ayri, elektronik cihaz tamiri/bakimi ile ugrasanlarin bilmesi gerekenler apayri. Tek bir insanin cok genis bir cercevede elektronik alanindaki teorik/pratik herseyi bilmesi mumkun degil. "Iyi bir elektronik muhendisinin bilmesi gereken seyler nedir?" ya da "iyi bir elektronik teknikerinin bilmesi gereken seyler nedir?" diye sorarsaniz daha genis bilgi alabilirsiniz.
  • yada bir elektronik teknikerinin kısacı ozman konuya şöyle bir yön verelim mühendis'in tekniker'in otomasyton uzmanının bilmesi gerekenler. çalışma alanları? maaş'ları? vs. vs.
    quote:

Orjinalden alıntı: ChipArchitect

"Eletronikci" ile kastettiginiz nedir? Egitiminize ve calismak istediginiz alana gore elektronik sektorunde calisan bir suru degisik kategoride insan var. Iyi bir elektronik muhendisinin bilmesi gerekenler ayri, iyi bir elektronik tekniker/teknisyeninin bilmesi gereken seylr ayri, elektronik cihaz tamiri/bakimi ile ugrasanlarin bilmesi gerekenler apayri. Tek bir insanin cok genis bir cercevede elektronik alanindaki teorik/pratik herseyi bilmesi mumkun degil. "Iyi bir elektronik muhendisinin bilmesi gereken seyler nedir?" ya da "iyi bir elektronik teknikerinin bilmesi gereken seyler nedir?" diye sorarsaniz daha genis bilgi alabilirsiniz.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • onu bilmiyorumda bir çok Mühendisten daha bilgili Teknikerler gördüm.
    Yani demek istediğim konunun Akademik kariyerle alakası yok. Tamamen elektronik kültürü ile alakalı, kendini yetiştirme ve hangi sorunu nasıl bir devre ile çözebileceğini bilmeli bence.

Maaşlara gelince herkes kabul etsin arkadaşlar,
    meslek yerlerde. Ülkemizde hizmet sektöründe dönen maaş sistemi İlimde dönmüyor. Dahice cihazları yapanlar 150-200 dolar kazanırken bunun satışını yada iş bağlantısını yapanlar 1000 lerce dolar alıyor aynı cihazlardan. Bunu yaşadım ve gördüm.

ARGE için konuşursak
    Bence Yeni mezun Tekniker MYOlu 500-600 arası
    kaşar Tekniker 700-1200
    olabilir. Mühendislik için ise zaten yere ve bilgiye göre değişiyor. ITU lü çocuklar biz ITU luyuz diyip 2000 YTL istiyorlar ama ortaya koydukları iki satır bişey olmayabiliyor. (Sıkı olanlarına bi lafım yok yanlış anlaşılmasın)

ÖZET bence okulla alakalı değil.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bahabur -- 12 Ağustos 2006; 9:22:51 >

• quote:

bak şimdi

övünmek falan değil
    Ben Protel 99 çok iyiyim.
    Eagle çok iyiym
    CAM olarakta CAM350de.

C++, Assembly
    süper
    PIC çokdan aştım
    PSOC işlemci ile çalışıyorum. C# de yazılımı geliştirip chipe basıyorum. Devremi tasarlıyorum.

Millet 2x16 LCD ye yazı yazdırınca mutlu oluyor.
    Ben onun CGRAM'ini programlayıp Türkçe Karakterleri yazdırıyorum (ş,ğ,ü,ç)

yinede kendime elektronikçi demiyorum
    neden e çünkü eloğlunun yaptığı devreleri görünce bizimkiler yanında Flip-Flop kalıyor.:D

Bu assembly dilini ne tür kaynaklardan faydalanarak öğrendiniz,kitap vb...mi?

• ben teknik liseyi 95 yılında bitirdim. o yıllarda cok gizemliydi. 2 kitap aldım. DOS'un debug ortamında denemeler yaptım. COM uzantılı program parçaları ile uğraştım. DISKET kopyalama programı yaptım. Tabii bu o zamanlar çok yaygındı Elektronikteki Adaptör devresi gibi

Ama bir noktadan sonra hevesim çok kırıldı çünkü yaptığım şeylerin değerini birtek ben biliyordum, üstelik bir görselliğide yoktu. Tam o sırada Visual Basic 3.0'ın 3 disketlik Standart Edition'u elime geçti. Assembly bıraktım.

Zaten kitaplardan birinin başında (sanırım Faruk ÇUBUKÇU hocanın dı, ellerine sağlık bu arada) Assembly ciddi bir iştir. Zor görüyorsanız hiç başlamayın. Gibi bir ibare vardı.

Yine abarttım neyse...
    Kolay Gelsin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bahabur -- 12 Ağustos 2006; 23:45:20 >

• Debug programları yazarken bu parelel portu felan nasıl kullanacağım bir türlü çözemedim,bunları anlatan kitaplar varmıdır.Ben 3 tane kitap aldım;
    1-nurettin topal oğlunun mikroişlemciler ve assembly
    2-millli eğitimin temel ikitane kitabını aldım,birde mikroişlemcili sistemler diye ufak kitapları vb..
    3-basic pascal cobol ile assembly diye bir kitap, ama pek fazla bir şey yoktu içlerinde.baska kitaplar varmı bildiğiniz?
  • ingilizce biliyorsanız

http://webster.cs.ucr.edu/AoA/DOS/ch21/CH21-1.html

bu adreste var. tüm ayrıntıları ile.

yok derseniz. Yardımcı olayım.

kolay gelsin, lehim dumanı tiryakilerine
  • arkadaşlar değerli yorumlarınızı lütfen esirgemeyelim. piyasa girecek olanlara bu işlen meşgul olacak insanlar için ön ayak olun yorumlarınızı bekliyoruz.
  • Arkadaşlar "assembly" konusunda ortalıkta bir karmaşa var şöyle ki:
    "Ben assembly biliyorum" cümlesi aslında eksik anlam içeren bir cümledir.Assembly dili diye birşey yoktur aslında.Yukarıda anlatılanlara bakarsak arkadaşlar x86 assembly'sinden bahsetmişler.Yani inte'in PC tabanlı işlemcisinin assembly dilinden.Bir başka arkadaş PIC assembly dilini kastedebilir,öbürü 8051 assembly'sini... Kavramları karıştırmamak gerekiyor.
    Elektronikçi açısından bakarsak x86 assembly'si çok da gerekli olmayabilir.PC ile programlama yaparken kimse assembly'de kasmıyor.Kaç tane assembly'de program yazan bilgisayar programcısı gördünüz?
    Elektronik açısından bizi ilgilendiren "mikroişlemciler" değil "mikrodenetleyiciler"dir.Bu ikisi arasındaki ayrım çoğu zaman üniversitelerde bile yapılamıyor.Bilgisayar mühendislerine 8051 dersi gösterilirken,elektronikçilere x86 gösterilebiliyor.Bu çok anlamsız bir uygulamadır.

Elektronik mühendisliğinde mikrodenetleyici(MD) tabanlı sistemlerin önemi oldukça artmıştır.Dolayısıyla bu konuda kendini geliştirmek çok önemlidir.
    MD'ler de programlanabilir cihazlar olduğundan,programlama mantığına hakim olmak gerekli.Bu ne yazık ki üniversite programlarında eksikliği duyulan bir konudur.(Bknz antraktaki konuyla ilgili yazım:http://www.antrak.org.tr/gazete/022006/coskun-tasdemir.html )

Bu konuda söylenecek çok şey var ama şimdilik aklıma gelenler bunlar.Değişik konulardaki görüşlerimi yazdığım blogdan da okuyabilirsiniz:www.bilimonline.blogspot.com

• elektronik muhendisliğinin bile bransları var aslında. yapacagın bransa gore kendini gelistirmek en dogrusu ama bu Turkiye de ne kadar ise yarar bilmiyorum. cunku mezun oldugunuzda aslında elektronik muhendisi olmuyosunuz da sanki daha cok muhendislik formasyonu almıs gibi oluyosunuz en azından bizim okulda bole daha sonra işe girince girdiginiz işe gore yonlendiriliyosunuz.

bence bi muhendisin mezun olmadan once en azından kendi cabasıyla ogrendigi seylerin pratikte nasıl kullanılabilecegini arastırması ve ogrenmesi gerek. tabi ingilizce sart ve birde nesne tabanlı bi programlama dili iyi olur. mesela c#. c yi de mutlaka bilmek gerekir diye dusunuyorum.
  • Doğru son derece haklısınız.

Biz mikrodenetleyici programlıyoruz, mikroişlemci değil.
    Kimisi bu işi C ile yapıyor ve o µController için HEX file yapıp program basıyor.
    Kimisi o µController'ın Assembly komutları ile yapıp yine HEX file'ı çipe basıyor.
    PIC Risc işlemci, ilk modelleri çıktığında biz buna "Programlanabilir Paralel Port" demiştik.
    Şimdi çok iyi durumlarda. 50-60 komut ile iş bitiyor. 400-500 Byte'ta çok sağlam işler yapabiliniyor.

Halbuki mikroişlemci olsa, bi kere RAM ROM veri giriş birimi, çıkış birimi, kayıt birimi (çıkış da derler)
    of of. Bitmiyor saymakla.

Yalnız piyasaya girecek olanlar şu soruyu kendilerine sorsunlar bence
    diyot mesafesi nedir? ground seviyesi nedir? lekaj? komik dimi?

ama işte PICi eline alan arkadaş hayatta bi transistör yada mosfet sürmediyse bence önce ondan bi başlasın derim ben. yada bi komparatör ile çalışmadıysa ne biliym yap bi komparatör. Ölç bi sıcaklık yak iki led ondan sonra geç PIC'e tamam. dile benden ne dilersen. Ama yok 12 milyona bi programlayıcı alıp hemen interneti aşındırmak ne biliym. Yine sor soracağını tabiiki araştır ama yarın bigün BUZZER öttürmen gerekecek. Ama DC Buzzer istemio müşteri özel bi LA-Lİ sesi istiyor napıcan o zaman. Bi PORTU HIGH'a kaldırmayla olmıcak dimi? Bulcan biyerlerden harici bi 12 volt birleştiricen GROUNDlarıda, bi transistör, 2 direnç. Bakıcan hesap gerekio. HAH ne olduuuuu.

İşte bence baştan başlamak lazım. Ne derler?
    Önemli olan Zener diyodu bağladığında değil, ters bağladığında neler olacağını bilmektir.

• Okul mühendis yapmaz

nasıl mühendis olunacağını öğretir sadece.
  • Evet tartıştıkça problemler ortaya çıkıyor iyice.Son zamanlarda "PIC"ler moda olduğundan arkadaşlar doğal olarak merak salıyorlar.Ancak iş LED'i yaktıktan sonra 220 volt bir lambayı sürmeye gelince,Röleyi nasıl bağlayacağını o röleyi bir transistör yardımıyla nasıl süreceğini bilmeye geliyor.Sonuçta şuraya geliyoruz,mikrodeneteleyiciler (PIC,8051, vb) sadece araçtır,amaç değil.Onlar bir devrede beyin vazifesi görürler.Ama organlar yoksa beynin de yapabileceği birşey yoktur fazla.
    Eğer elektroniğe merak sardıysanız biraz da temellerine merak salın bence.Üniversitede lojik devre tasarımı diye bir ders gördük.Bu şimdiki işlemcilerin temelini oluşturan dijital elektroniğin temel teorik dersi.Şu anda mikrodenetleyiciler sayesinde bu tür tasarım işlemleri tarih oldu.Peki o dersi boşuna mı gördüm.Kesinlikle hayır! O ders sayesinde mikrodenetleyici yapısı bana bir "karakutu" gibi gelmiyor.Çünkü içindeki ALU,kaydedici,timer gibi birimlerin iç yapısı ,çalışma mekanizması hakkında bir fikrim var.
    Öğrencilik yıllarımızda hepimizin yaptığı bir hata var:Teoriyi küçümsemek... Ancak şunu unutmayalım teori yoksa pratik de yoktur!

• bundan iyi bağlanamazdı bu konu Coşkun! Tebrikler
  • quote:

onu bilmiyorumda bir çok Mühendisten daha bilgili Teknikerler gördüm.
    Yani demek istediğim konunun Akademik kariyerle alakası yok. Tamamen elektronik kültürü ile alakalı, kendini yetiştirme ve hangi sorunu nasıl bir devre ile çözebileceğini bilmeli bence.

Bu ifade de aslinda yanlis olmus. Muhendislik bir formasyondur. Yani muhendis teorik bilgiyi pratikle butunlestirir yada butunlestirmelidir diyelim. Muhendisin teknikerden az bilmesi ise soz konusu degildir. Pratik ile bilgiyi karistirmayin. Ha bizim okullarimizda belki formasyon iyi verilmiyor olabilir birkac okul disinda ama muhendis ile teknikerin kiyaslanmasi yanlis. Burdan teknikerleri kucuk gordugum vs. cikarilmasin ama muhendis adam okudugunu anlayabilen, daha once gormedigi bilmedigi bransi ile alakali konu hakkinda fikir yurutebilen adamdir. Teknikerleri muhendisler yonetir. Aradaki nuansa dikkat edelim....

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.