Şimdi Ara

Bir cahile yarım lütfen

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
544
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar,
    Elimde 1 hafta önce hediye olarak gelmiş 20lt'lik ufak bir akvaryum var. Üst kat komuşumuzda da akvaryum olduğundan ondan yardım alim dedim, oda kendisinde hazırda bulunan dinlenmiş su ile doldurup gene kendine ait 18 adet lepistes ile geri verdi. Tabi bende bir heyecan bir neşe, hemen gidip canlı bitki falan aldım. Yaptığım şeylerin en başından beri yanlış olduğunu daha sonra internette okuduklarımdan sonra anladım. Tabana güzel gözükmesi açısından beyaz çakıl kırığı dedikleri malzemeden koydum, Canlı bitki olarak elodea ve adını bilmediğim internettede resmine hiç raslamadığım, kırmızı gövdeli ve yeşil-kırmızı yapraklı bir bitki aldım. Bitkileri ve taban malzemesini alırken 4 adette farklı tür lepistes(sarı snakeskin) almış bulundum. (Çakılları içeri koymadan önce yıkamayı akıl etmişim iyiki yoksa bembeyaz bir akvaryum suyu ve ölü balıklarla kalabilirdim sanırım.) Akvaryum hediye olduğundan boyutunu ben belirlemedim, 40x20x25 boyutlarında bir akvaryum. Yem olarak pul yem veriyorum şuan ve birde çok ufak tanecikli kahverengi tropikal balık yemi yazan bir yem daha var bu ikisini dönüşümlü olarak veriyorum. Isıtıcım var iç filtrem var. 10wattlık bir ampulum var. Okuduğum şeylere göre günde 16 saatten fazla açık kalmaması lazım diyorlar, bende geceleri kapatıyorum. Akvaryum çok ışık alan bir yerde değil.
    Yaptığım yanlışlar olduğunun farkındayım bu akvaryum bariz şekilde benim amatörlüğüm ve cahilliğime denk geldi. 1 haftada o kadar çok kaynak okudumki anlatamam 1 haftada hiç büyük balık kaybetmedim fakat yeni doğan 6 yavrumu anneleri yemişler maalesef Doğumdan önce hamileleri akvaryumun içine koyduğum bir plaka ile ayırdığım halde, sabah kalktığımda anneler yavruları yemişti.
    Sizin bana önerileriniz bu durumda ne olur? Herhangi bir hastalık durumu yok. Akvaryumu sıfırlamamı tavsiye eder misiniz? Yoksa bu şekilde devam etse de sorun olmaz mı ? Yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkürler
    Buda adını bilmediğim bitki, bilen varsa yazarsa sevinirim
     Bir cahile yarım lütfen



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Thailano -- 8 Ekim 2013; 11:15:47 >







  • Merhaba,

    Ben de 3 ay önce başladım bu hobiye. Sadece lepistes besliyorum. Edindiğim bilgiler ve tecrübeler dahilinde yardımcı olmak istiyorum.

    Öncelikle 20 litrede 22 adet lepistes müthiş kalabalık bir akvaryum ortamı ve suyunun çok çabuk kirlenmesine neden olacaktır.İlk tavsiyem bu sayıyı 8-10'a kadar düşürmen ve dişi erkek oranı 1 erkek 3 dişi veya 1 erkek 4 dişi olacak şekilde dengelemen.

    İkinci konu kullandığın taban malzemesi canlı bitkilerin kök salmasını ve tutunmasını zorlaştıracaktır. Bunun yerine daha küçük çaplı taş hatta kum ile değiştirebilirsin. Bitkiler aradaki boşlukların daha az olacağından dolayı daha kolay tutunacaktır zemine.

    Üçüncü konu yemler. Her yerde yem çeşitliliğinden bahsedilir, içeriği farklı olan en az 2-3 çeşit yem kullanılması tavsiye edilir. Protein içerikli, bitkisel tablet yemler gibi. Yem çeşitliliğini biraz arttırabilirsin. Mesela kesinlikle cama yapışan tablet yemlerden tavsiye ediyorum. Hem lepisteslerin sağlığı açısından (kabızlık vs varsa fayda sağlıyor) hem de yemi yerken balıkları izlemek açısından müthiş.

    Dördüncü konu, ısıtıcın 26-28 derecede olsun. 28 derece lepisteslerin daha çabuk ve kolay yavrulamasını sağlayacaktır.

    Beşinci konu, iç filtren eğer çok güçlüyse ve su içerisinde akıntı fazla ise balıkları rahatsız edecektir. Litrene göre uygun olan devir oranı 200L/H civarında olanıdır.

    Altıncı konu, aydınlatma. Burada önemli olan W değeri değil LUMEN değeridir. Bitkinin çeşidine göre değişmektedir, bu yüzden yorum yapamayacağım. Aydınlatma süresi olarak yine bitkilerinizin çeşidine bağlı olmakla birlikte 8-10 saat kapalı kalmalıdır balıklarınızın da uyumaya ve karanlığa ihtiyacı vardır.

    Yedinci konu, akvaryumunda gerekli saklanma ortamını sağla, bitkileri arttır, canlı plastik farketmez ama canlı olanı tercih etmeye bakın. Ne yavruluğa ne de akvaryumu dışarıdan müdahale ile bölmenize gerek kalmayacaktır. Her müdahalenizde balıklarınız strese girecek , stres yüzünden ölümlerle karşılaşacaksınız.

    İlk tavsiyem balık sayısını azaltmanız ve komşunuza fazla balıkları iade etmeniz.

    Not: Bitkin sanırım ölmek üzere, bu yüzden cinsini çok anlayamamakla birlikte bir tahminde bulunacağım , alternanthera splendida.




  • siz aşıyı almissiniz, gecmis olsun mu diyelim yoksa hosgeldiniz mi bilemedim...

    o boyutta bir akvaryumda malesef bu isler yurumez... bunun su degerleri; balik sayisi, filtreleme, nitrit-nitrat ve bir sure sonra keyif vermemesi gibi bircok sebebi var, zamanla anlayacaksiniz.

    benim onerim size bir sure bu sekilde goturebildiginiz kadar devam etmek olur. daha sonrasinda bakmak isteyeceginiz baliklarin turune, bitki durumuna, yerinizin musait olup olmadigina vs bakarak dogacak ihtiyaclara gore zaten bir yol cizersiniz kendinize... simdilik bu akvaryumda temel seyleri ogrenin, tecrube edinin, bol bol arastirma yapin. ileride hangi ture bakmak isteyeceginize karar verdikten sonra tekrar konusuruz.

    ayrica akvaryumu buyutmek istediginizde mumkun olan en buyuk akvaryumu almaya gayret edin derim. cunku ne kadar buyuk alirsaniz alin asla yeterli degildir 360 lirtre akvaryumum aldigimda golet gibi duruyordu simdi ufacik geliyor gozume...

    simdilik baliklarin sagligi acisindan sayiyi minimuma indirmenizi, ic filtreyi 1-2 gunde bir temizlemenizi, ayrica 2 gune bir (nasil olsa boyut kucuk, cok zorlamaz) 2-3 litre kadar su degistirmenizi oneririm.

    bitkileriniz olurlerse bile (ki muhtemelen olecekler) caninizi sikmayin cunku bitki dunyasi apayri bir konu. isiklandirmasindan, taban malzemesinden, co2 sinden vs bircok seyinden anlamak lazim ve cidden tecrube ister... ileride akvaryumunuzu buyuturseniz, simdikini bitkiye baslangic icin kullanirsiniz ve boyutu kucuk oldugundan masrafi az, telafisi ve bakimi kolay olur.


    konuyla alakasi yok ama bu da benim hayalimdeki akvaryum, birgun insallah daha guzelini kurmak istiyorum:

     Bir cahile yarım lütfen



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi iliqueur -- 8 Ekim 2013; 14:40:19 >




  • 20 litrenin dışına çıkamıyorsanız yapacağınız en akıllı şey 1 erkek 2 dişi lepistes bırakın. Fakat bir süre sonra bunlar yavru yapacaktır haliyle yine başa dönülecek.
    Lepistes beslemeyle ilgili bir ton makale akvarist deneyimleri vs var internetten okumak lazıım.
    Bitki iyi olur tabiki ama taban malzemesi dere kumu vs. kullanmak lazım. Buradan iki satırla özetlenmiyor aslında. Bir konu açmıştım bitkili akvaryum için low tech akvaryum kurulumuyla ilgili konuyu okumanızda fayda var.

    Canl doğuranlarda doğum ve yavru bakımı.
    http://forum.donanimhaber.com/m_82044759/f_//tm.htm#82044759

    Low tech bitkili akvaryum kurulumu
    http://forum.donanimhaber.com/m_66690932/tm.htm

    Ben olsam 20 litrede bitki ve kiraz karidesi elma salyangozu vs düşünürdüm.
    Hiç olmadı bir adet betta beslerdim.
    Veya 60-100 litre arası bir akvaryum alıp canlı doğuranlar ve bitkili düşünürdüm.
    İyi okumak öğrenmek lazım ki sonra balıklarımızın ölümüne üzülmeyelim.




  • Cevaplar için teşekkür ederim. Bahsettiğiniz konuları makaleleri, okudum ama maalesef dediğim gibi geç oldu biraz. 20lt dediğiniz gibi küçük, büyütme planım var ve 20lt olanı daha sonra yavruluk olarak kullanmayı planlıyorum. 1-2 hafta içinde olmasada kısa süre içinde odamda yer ayarlayıp büyük bir tanka geçiş yapıcam inş. Size sormak istediğim bir soru daha var; özel üretim akvaryum yaptırmak pahalımı olur ve nerede yaptırabilirim? Çünkü benim akvaryumu koyabilceğim yer dar bir alan 45cm, ama yukarı doğru 80cm kadar yükselebilirim. Bu şekilde bir akvaryum sorun oluşturur mu? Yada farklı bir yer ayarlayıp normal boyutlarında bir tank almam mı daha iyi olur?
  • Verdiğim yazıda akvaryum en boy oranları yazılı. Akvaryumun yüksek olması balıklara çok fazla birşey katmayacağı gibi akvaryuma müdahale şansınızı sıfıra indirir.
    Uzunluk ve en önemli etkenlerdir akvaryumda. Melekler için az biraz daha yüksek olması tercih sebebidir.
    Bir çok camcı akvaryum yapıyor. Bildiğim bir yer yok.
    Bu hobide büyük balık küçük balık her nekadar zevk meselesi olsa da kiraz karidesi bakmakta çok zevkli bir iştir. Böylece hem bitkiler hakkında bilgi ve birikimde edinmek mümkündür.
    Acele etmeyin çünkü hobiciler biraz oburdur tabiri caizse. Bugün lepistes ilgimizi çekerken birkaç ay sonra birde bakmışız yunuslara merak sarmışız bu nedenle bence eldeki akvaryumla bir süre betta veya kiraz karidesi ve bitki ile deneyim sahibi olun.
    Bu süreçte iyi araştırıp alabileceğiniz en yüksek hacimli akvaryumu alın. Böylece bir çok tür için uygun bir akvaryumunuz olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CallOfTheWild -- 9 Ekim 2013; 18:16:45 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.