Şimdi Ara

BIOS'tan frekans ayarları ile oynama ve PC açılmaması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.597
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba Arkadaşlar,

    Bir yakınımın oldukça eski bir bilgisayarı var. P.4-2.66 GHZ(775) ve Gigabyte ga-8s648fx-775 anakarta sahip. Bu anakart üzerinde 3 tane RAM yuvası var ve birinde 1GB diğerinde 512MB ram olmak üzere toplam 1.5GB ram vardı ve bilgisayar bu 2 ram'i de görüyordu(WIN-7 32Bit yüklüydü). Ben format attıktan sonra(yine WIN-7 32 bit) bilgisayar üzerinde takılı olan ramlerden sadece birini gördü. Her ikisini de ayrı ayrı olarak teker taktığımda 2 ram'de çalışıyor ancak beraber taktığımda ilk hangisini taktıysam sadece onu görüyordu. Anakartın sitesinden kullanım kılavuzunu indirip incelediğimde 3 yuvadan biri 333MHZ diğer ikisinin 400MHZ olarak çalıştığını öğrendim. Ramlerin ikisi de 400MHZ, ancak 400MHZ olan ram yuvasına bu ikisini taktığımda sadece birini görüyordu.

    İnternetten biraz araştırma yaptığımda BIOS üzerinden aynı anda 2 ramin görebilmesi için çift kanal ram slotunun aktif edilmesi gerektiğine ilişkin bir yazı okudum. BIOS / integrated peripherals menüsü altında bunu aktif edip ram MHZ ayarını 400 olarak ayarladım. Bilgisayarı yeniden başlattım ancak sorun düzelmedi. Bu ram ayarının üzerinde birde 100-355MHZ arası ayarlanan bir seçenek daha vardı. Tam olarak kaç yaptım bilmiyorum ancak internetten gördüğüm ve tavsiye edilen 133 mhz civarında bir ayara getirdiğimden sonra bilgisayar bir daha açılmadı! Ramleri söktüm kendi bilgisayarımdakini taktım düzelmedi. BIOS pilini çıkardım bir kaç saat bekledim statik elektriği almak için müdahalelerde bulundum ancak bilgisayar yine açılmadı. BIOS ekranı bile gelmiyor artık. BIOS pilini söktükten sonra ayarların sıfırlanıp açılması gerekmez mi? Ama olmuyor işte, hiç görüntü yok. Anakartı mı yaktım ne yaptım bilmiyorum.
    Son çare olarak birde buraya bir konu açayım dedim. Belki çözüme daha kolay ulaşabilme inancındayım.

    Cevaplar için şimdiden teşekkürler.







  • Sorun hakkında bir kaç anektod daha belirteyim.
    Ramlerin hepsini söktüm ve pc'yi çalıştırmayı denedim hiçbir uyarı almadım ve pc açılmadı. Fanlar dönüyor ancak ekrana bir şey gelmiyor. HDD'yi ve ramleri aynı anda söküp çalıştırmayı denedim yine aynı, görüntü yok ancak fanlar dönüyor. Normalde ram'i olmayan bir pc'yi çalıştırmayı denediğinizde sesli uyarı alırsınız ancak şuan oda yok. Düşündüm, demek ki ram, HDD ve BIOS kontrollerinden önce başka kontrol var sanırım anakart üzerinde. Ekran kartından şüpheliyim. Çünkü monitörde sürekli pc çalışsa da çalışmasa da "NO VIDEO INPUT" yazısı var. Aksi gibi çokta eski, AGP8X.
  • Başka ekran kartı yada anakartın onboard kartı yok mu? Bir de baştna anakart bios'a geliyormuş ramlerin hızını ayarlarken sıkıntı çıkmış. Ekran kartıyla da alakası yok bence. Amakart ramleri çıkardığında da ses vermiyor demişsin. Ramleri başka makinada test etme şansın var mı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: claude

    bios pilini çıkarmak yeterli olmayabiliyor bu durumda, jumper reset yapmayı dene.

    Jumper reset olayini hic denemedim yarin da onu arastirir bir bakarim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mezarc1

    Başka ekran kartı yada anakartın onboard kartı yok mu? Bir de baştna anakart bios'a geliyormuş ramlerin hızını ayarlarken sıkıntı çıkmış. Ekran kartıyla da alakası yok bence. Amakart ramleri çıkardığında da ses vermiyor demişsin. Ramleri başka makinada test etme şansın var mı?

    Benim pc'de ki ekran karti pci-16x. Bu ise agp-8x. O yuzden baska ekran karti takamiyorum ya da mevcuttakini deneyemiyorum.
    Ramleri baska pc de denemedim ancak ayni frekans ve ozellikteki(ddr400) calisan ramlerimi bu pc'ye taktigimda da herhangi bir degisiklik olmadi. Ram takiliymis ya da degilmis, hic bir ayirt edici tepki vermiyor.
    Son olarak, anakart uzerinde malesef onboard ekran karti bulunmuyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • maniavolkan kullanıcısına yanıt
    Makina o zaman baya eski; 2002-2003 civarlarından muhtemelen. Yani aşağı yukarı en iyi ihtimalle 7-8 seneyi doldurmuş. Belki de ruhunu teslim etmiş olabilir hocam. Bunu da göz önünde bulundurun. Ben ilkokula başladığımda agp8x kartlar vardı ve efsane bir kart üreticisi vardı o zamanlar 3dfx diye. Voodoo falan yazıyordu cdsinde hatta. Sonra silindi gitti. Demek istediğim baya emektar bir makina.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.