Şimdi Ara

BIOS Relife!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
5
Cevap
0
Favori
915
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba,

    Eğer Biostar anakart alıp yanlış bir BIOS dosyasıyla update yaparsanız, sonra da bilgisayardan ne ses, ne görüntü gelirse :D

    Anakartınız AMI BIOS kullanıyorsa ve de BIOS Relife özelliği varsa Hot Swap işine girmeden önce yapmanız gerekenler şöyle:

    1- Öncelikle sorunsuzca kullandığınız BIOS dosyasının yedeğini almış olmalısınız (Ben bunu yapmıştım allahtan).
    2- Yedek almadıysanız anakartınızın tam modeline ve versiyon numarasına uygun BIOS dosyasını Biostar web sitesinden bulmaya çalışın.
    3- Web sitesinde de bulamazsanız, forumlarda anons yapıp aynı model, aynı versiyon anakarttan kullanan birine ulaşın, ve kendi kullandığı BIOS dosyasının yedeğini almasını rica edin.

    Sonrası şöyle:

    4- USB belleğinizi FAT32 olarak biçimlendirin.
    5- Belleğin root klasörüne sağlam BIOS dosyasını "AMIBOOT.ROM" ismiyle kaydedin
    (örnek: X:\AMIBOOT.ROM - Anakart AWARD BIOS kullanıyorsa bu yol işe yaramaz,http://www.biostar.com.tw/app/tr/support/faq.php?S_ID=8 adresine bakın).

    6- Bilgisayarın güç kablosunu söküp çalıştırma tuşuna basın, kapasitörlerde kalmış olan elektriği de harcatın.
    7- CMOS pilini sökün, anakartın kullanma kılavuzunda muhtemelen JCMOS1 olarak gösterilmiş olan, CMOS resetlemeye yarayan jumper'ı Clear/Reset vb. konumuna getirin. Bir kaç dakika bekleyip, pili takıp jumper'ı eski haline getirin.
    8- Bilgisayara sadece "Flash bellek (anakartın arkasına takılmış halde), CPU, Ekran kartı ve 1 adet RAM" bağlı kalsın.
    (Anakarta bağlı olan diğer herşeyi sökün, bunlarla ilgili problemler varsa elimine etmiş olursunuz. Benim söktüklerim: CPU fanı, kasanın önündeki USB portlarını çalıştıran soketler, CD-ROM, tüm HDD'ler, tüm fanlar, tüm RAM'ler, arkadaki tüm kablolar (mouse, klavye, ethernet kablosu, USB çoklayıcı...))

    9- Bilgisayarı açın ve elektrik gelir gelmez "Ctrl+Home" tuş kombinasyonunu uygulayın. Belki bu adım gereksiz olabilir ama, ben yaptım, en azından problem yaratmadı.

    10- Anakart BIOS Relife moduna geçince önce Floppy'i, sonra USB'yi kontrol ediyor ve AMIBOOT.ROM dosyasını buluyor. (Aslında bu işlemlerin hepsini bir disketle de yapabilirsiniz, ama ben FDD'yi çöpe atalı yıllar oluyor.)
    11- BIOS chipinize yazım işlemi boyunca elektrik gitmesin diye dua edin :P İşlem bittikten sonra kendi kendine reset atıyor anakart, sonra yine simsiyah ekran geliyor, korkuyorsunuz olmadı diye.
    12- 5-10 dakika bekleyip (ne olur ne olmaz :D) USB belleği çıkarıp makineyi resetleyin.
    13- Geçmiş olsun, BIOS ayarlarınızı en baştan yapmaya başlayabilirsiniz.

    NOTLAR:

    1- CPU fanı ilk olmak üzere, tüm sisteminizi kontrol ederek anakarta tek tek bağlayın. Böylece anakartta olmayan problemleri de anlamış olursunuz. (Örnek: Benim RAM'lerden biri gitmiş heralde. Sistem en başta yine açılmadı, anakarttan şüphelendim tabi, ama yılmadım, tek tek fanları, RAMleri takıp çıkarıp deneyler yaptım, sorunlu RAM'i elime aldım, sistemi açtım, şimdi de benim gibi aceleciler için bunu yazıyorum :D.)

    2- Farklı anakartların farklı BIOS koruma veya kurtarma seçenekleri mevcut, aşağıdaki linkten ve google dan "bios recovery", "no post", gibi anahtarları kullanarak arama yapın.
    Link:http://www.rebelshavenforum.com/sis-bin/ultimatebb.cgi

    Bu işlemler işe yaramazsa seçenekleriniz:

    1- Hot Swap (Bios chipinizi söküyorsunuz, aynı marka model sağlam bir anakarta bilgisayar çalışırken bios chipinizi takıp bir takım işlemler yapıyorsunuz, google da aratın)
    2- Teknik servis (Muhtemelen BIOS chipi faturası + kargo falan yükleyecekler ve uzun bir süre bilgisayarsız kalacaksınız!)


    Umarım işinize yarar.

    Geçmiş olsun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ReStLeSs -- 7 Nisan 2011; 14:08:27 >







  • Eline sağlık not ettim bir yere :)
  • Az once update ettim benim TP43E combo'yu acilmiyor bilgisayar deneyecegim yarin bunu sanirim yukledigimin rev. Farkliydi insallah duzelir tesekkurler
  • Dün aniden elektrikler gitti ve geldiğinde biostar marka anakartım çalışmaz oldu ama verdiğin bu bilgiler sayesinde
    anakartıma tekrardan biosunu yükleyip çalıştırdım.Tşkl
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.