Şimdi Ara

Binadaki taşıyısı kolonlar ile ilgili.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
20.043
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Doğru yeremi konu açtım bilmiyorum ama oturduğumuz bina ile ilgili kafama takılan bi soru var.

    Binamızın olduğu ilçede zemin + 4 ve 5 katlı olan çevredeki binaların kolonlarına bakıyorum, %90 ı bodrumdan çatıya 50x25cm ölçülerinde kolonlara sahip. Oturduğumuz bina zemin + 4 katlı bir bina. Bodrum kat duvarları zemin kata kadar 35 cm genişliğinde perde betonla çevrili. Zemin kattan 1. kata kadar olan kolonlar 70x35 cm ölçülerinde. Yalnız 1. kattan itibaren çatıya kadar 70x35cm olan kolonların üzerine 50x25 cm olarak devam edilmiş. Kolon ölçülerinden ziyade kullanılam betonun daha önemli olduğunu biliyorum ama kullanılan betonun normal olduğunu varsayarsak sizce oturduğumuz binanın kolon ölçüleri normal mi ?



  • deprem yönetmeliğine göre düzgün hesaplanmışsa kolonlar üst katlarda incelebilir. bunun yapım nedeni binayı daha hafif yapmak ve alandan kazanmaktır. çok tercih edilen bir durum değildir. genellikle yüksek katlı yapılarda tercih edilir. TS 500 e göre minimum dikdörtgen kolon boyutları ise 25x35 dir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Irrasyonel -- 23 Şubat 2015; 12:51:08 >
  • O zaman 1. kata kadar olan kolonların 35x70 ölçüde olması ve bu kattan itibaren 25x50 ye indirilerek devam edilmesinde bir sakınca yok diyebiliriz değil mi ? Peki bu durum deprem olduğunda kolonların taşıma kapasitesine sıkıntı vermez mi ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: NIQO

    O zaman 1. kata kadar olan kolonların 35x70 ölçüde olması ve bu kattan itibaren 25x50 ye indirilerek devam edilmesinde bir sakınca yok diyebiliriz değil mi ? Peki bu durum deprem olduğunda kolonların taşıma kapasitesine sıkıntı vermez mi ?

    dediğim gibi eğer yönetmeliğe uygun bir tasarım ve hesap yapıldıysa sakıncası yoktur. binalarda deprem hesabı, proje aşamasında 'E' deprem yükleri binanın hareketli yük ve sabit yüklemelerine eklenilerek yapılır. yani taşıyıcı sistem tasarımı yapılırken, oluşabilecek en elverişsiz durumlar göz önünde bulundurularak hesaplanır. hatta durumları daha da elverişsiz hale getirmek amacıyla bu yükler çeşitli katsayılarla çarpılarak büyütülür ve bu sayede güvenli bölgede kalınır.

    deprem yükleri yatay yük olarak etki edeceğinden, bina incelenirken en önemli bakılacak konu, binanın 'güçlü kolon, zayıf kiriş' prensibine uygun olarak yapılıp yapılmadığıdır. bunun da şu şekilde bir açıklaması var; en son deprem yönetmeliğine bakarsak 2007 yılında çıkmış ve en güncelidir. yani binanız TS500/2000 (2000 yılındaki son hal) ve 2007 deprem yönetmeliğine de uygunsa (yani diyeceğim 2007 sonrası yapım ise) güvenlik konusunda aklınızda bir şüphe kalmasına gerek yoktur.

    eğer istanbul'daysanız özellikle 99 depremi öncesi yapılardan birinde yaşıyorsanız bir yapı denetim firmasına binanızı kontrol ettirebilirsiniz.




  • 1988 yapımı bina olduğu için bahsettiğiniz yönetmeliğe uygun olma ihtimali malesef yok. Söz ettiğiniz gibi bir yapı denetim firmasına başvurmak en iyisi. Açıklamalaırnız için teşekkür ederim, iyi günler.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: NIQO

    1988 yapımı bina olduğu için bahsettiğiniz yönetmeliğe uygun olma ihtimali malesef yok. Söz ettiğiniz gibi bir yapı denetim firmasına başvurmak en iyisi. Açıklamalaırnız için teşekkür ederim, iyi günler.

    rica ederim iyi günler.
  • Hazır beton sa hiç korkma degilse belediyeye müracat ile katot yani kol onlardan numune alınarak sağlamlık durumu belli olur ona göre yol alın derim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1988 yapımı binanın hazır betonla yapılacağını hiç sanmıyorum. Tek tesellim temelde perde beton oluşu ve 1. kata kadar normalden büyük kolon kullanılması, 1. kattan itibaren normal boyuta ufaltmışlar.
  • Binanın 1988 yapımı olması nedeniyle güncel deprem yönetmeliğine göre yapılmadığı ve hazır beton kullanılmadığı,beton içerisinde düz demir tabir ettiğimiz nervürsüz demir ile el ile karıştırılan homojen olmayan beton kullanılan bir betonarme yapı olduğu anlaşılıyor. Bu bağlamda bodrum perdelerinizi 35 cm olması oldukça zayıf bir nokta. Edindiğim izlenime göre Perde kalınlığı 15 ile 25cm dir. 70x35 olan kolonlar aslında maks 20x45 yada 25x50dir. Binanızda yüksek ihtimal kolonlar mantolanma sistemi ile betonarme güçlendirme yapılmış olup kolon ebatları 35x70e çıkarılmış. Kat sayısının az olması avantaj olsada binanın sağlam olması yapılacak detaylı sistem rölevesi, demir donatı sayımı, beton test sonuçlarına göre yapılacak analiz ile net ortaya konulabilir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Detaylı bilgilendirmeniz için teşekkür ederim yalnız tahmin ettiğiniz kolon mantolama sistemi uygulanmamış yani binanın orjinal hali budur üstadım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.