Şimdi Ara

Bilkent ve Bilkent EE incelemesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
101
Cevap
17
Favori
9.118
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
18 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Ben bu konuyu daha önceden açmıştım aslında, ama sadece ilk sınıfın sonunda olduğu için bana detaylar baya eksik kalmış gibi geldi, ve de formatın biraz değişmesinin daha iyi olacağını düşündüm. Bilkent’te alacağım 4 tane dersim kaldığı için de itidalli itidalli yazmama gerek yok

Derslerden başlayalım.

1.1: CS115, ENG101, TURK101, MATH101, PHYS101, GE100

İlk dönem göreceğiniz üzere okula giriş tadında, bölüm dersi filan yok. Vakti zamanında EEE101 (hatta kodların EE olduğu dönemlerde) diye bir ders varmış ama sonra kaldırmışlar, buna Analog’da değineceğiz.

CS115: Python’a giriş dersi. Bu ders benim gözlemlerime göre yeni gelenin ya çakıldığı ya da dümdüz ettiği bir ders. Fen Fakültesi, CS hariç mühendislik fakültesi, ve seçmeliden alan Econ/Man’cılar fılan dolu olduğu için öğrenci profili baya değişken bir ders. Klasik dümdüz Python’a giriş dersi, slaytları filan MIT’den alınma, labları başta boş, sonda ameleliğe dönen bir ders (değişmediyse toplamda 10 tane, ve saçmasapan bir grading sistemi mevcut). ML tarzı alanlara yöneliyorsanız bence kesinlikle yeterli değil, en azından EE ve IE için bir devam dersi açılması düşünülebilir bence ilerleyen zamanlarda.

Bu dersin bir EE’ci için en büyük handikabı herhangi bir CS bölüm dersini almanız için bir işe yaramaması (CS2xx dersleri hep 102 istiyor). Vakti zamanında EE’ciler de CS101/2 alıyordu, yaklaşık 5 yıldır bu Python dersine kitlenilmiş durumda. Bu ders sadece EEE102’yi bağlıyor, yani birkaç kez kalsanız okul uzamıyor, o konudan hoş.

ENG101: Bilkent’in meşhur, gereksiz efor isteyen (nottan ziyade öğrenilen şeye göre) İngilizce derslerinden ilki. 2 essay yazıp 1 sunumla biten bir ders, çoğu sözel derste söz edeceğim gibi notunuzun sizden ziyade tamamen aldığınız hocaya bağlı olduğu bir ders. Ben bu dersi adeta bir melekten aldığım için çok sövmeyeceğim, ama 1.dönemde en çok uğraştığım 2 dersten biriydi.

TURK101: Bu ders bölümün en saçma hazırlanmış derslerinden birisi açık ara. Toplam 4 adet blog yazısı yazdığınız (bu yazılarda en makbul görülen şeylerin Schindler’s list izledim, aslında ben de Yahudi’yim çok acıttı izlemek veya La La Land’de kendimle eximi gördüm film bitince salonda ağladım diye 500 kelime saçmalamanın olduğunu düşününce dersin gereksizliğini anlayabilirsiniz), ders saati olmayan, sanırım IR, POLS, Hist gibi bölümlerdeki master öğrencilerine de bu yazıları okuma işinin kitlendiği bir ders. ENG101’den daha da güçlü bir not=hoca korelasyonu var.

MATH101: Yapısı regular veya irregular almanıza göre ciddi bir şekilde değişen ilk majör ders. 102 ile beraber ilk senenin en zor ikilisini oluşturuyorlar denebilir. Diğer okulların aksine sınavlarda kasmayı çok seviyorlar, özellikle Okan Tekman’ın (canımdır, çok severim) tepesinin attığı dönemlere denk gelirseniz (ki bu 3 yılda bir olur) kimsenin A alamadığı, 700 kişiden 250’sinin FZ yediği saçma sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Konu olarak klasik Calculus 1, tek değişkenli şeyleri öğreniyorsunuz, YKS müfredatının üzerine görece önemli şeyler koyuyor. Ama iyi olsanız da güzel harf notunu (A, A-) çok rahat kaçırabildiğiniz bir ders. Sınavları merak ediyorsanız veya diğer okullarda olup çalışma materyali arıyorsanız Tekman Math101 yazmanız yeterli Google’a.

PHYS101: Mekanik, Esen 11’in üzerine neredeyse hiçbir şey yok integralli hesaplar hariç. 102’deki kadar olmasa da saçmasapan labları olan (3 A+’lı eleman olarak ilk significant figüre labının doğru yapılışının nasıl olduğunu hala tam olarak bilmiyoruz mesela, muhtemelen graderlar da bilmiyor), göstermelik projesi ile ilk sınıf için görece dolu bir lab yüküne sahip. Ayrıca Quizler hocadan hocaya çok değişiyor, ve bu quizlerin dersin %15’ini etkilediğini düşünürsek iyi hoca seçimi burada da önemli bir nokta.

Bu ders (102 ile beraber) son zamanlarda sınavlar açısından biraz garipleşmeye başladı. Pandemi öncesi A sınırı 85’ti, şimdi 90’a çıkarttılar ve bu zamandan beri ne 101’de ne 102’de bence ayarı tutturamadılar. Ya A/A- sayısı aynı dönemin kalkülüsünün 2 katı çıkıyor ya da tek haneli çıkıyor.

GE100: Oryantasyon dersi, okul başlamadan gereksiz etkinliklere girip hepsine girerseniz A aldığınız bir ders. Çok gerekli mi değil, ama ortalama yükseltiyor.

1.2: ENG102, TURK102, MATH102, PHYS102, Math-Sci Elective

Bölümün muhtemelen en hafif dönemi, çoğu insan 6.dersi de çekiyor yukarı rahatlasın diye. Onun haricinde gördüğünüz üzere 1.1’in devamı tamamen. Yine EE’nin kırıntısı yok (bazıları önden dijital çekiyor ama önermem)

ENG102: 101 hakkında dediğim her şey geçerli, sadece 2 essay yerine 1 essay ve üzerine uzunca bir research paper yazmanız gerekiyor. 1.2’de en çok zamanımı alan bir dersti görece yanlış bir hoca seçiminden ötürü.

TURK102: 101’ine bakın

MATH102: 101’in daha ağırı, çoklu değişkenler ve seriler ile diziler işin içine giriyor, onun dışında sistem ve saçmalıklar tamamen aynı, 101’e bir daha bakın.

101 ile 102’de hocanın anlatışının kritik olduğunu söylüyorlar, bu 102 için daha doğru olsa da bence kendinizin yapamayacağı dersler değiller.

Bu dersin EE için önemi EMT’nin (351) neredeyse tamamen multivariate calculus üzerine kurulu olması. 242’de de yine bolca integral almanız gerekiyor ama bence bu dersi iyi öğrenmenin en büyük katısı 351’e (keşke kalksa).

PHYS102: Bu kez Esen’in üzerine çok çok fazla şey konuyor (neredeyse elektromanyetikteki her şeyi integrallerle çıkarma başlıyor, klasik gauss, ampere, biot savart filan işin içine giriyor). Bu kadar ilerleme dersi biraz EE’ciler harici için gereksiz hale getiriyor bence. 101’den kesinlikle daha ağır bir ders, bir tane meşhur niye hala düzeltmediklerini bilmediğim (lab 3) labı var.

Bu dersin bence en saçma yanı Math101’i vermeden alınabilmesi, çünkü derste yanlış hatırlamıyorsam katlı integraller bile var ve integral almayı bilmeyen biri bu dersi hayatta veremez. Onun dışındaki yorumlarım 101 ile aynı, yine dönemden döneme çok dengesizlik oluyor.

Math-Sci Elective: Burada aşırı fazla ders var, bu yüzden seçmeli kümeleri hakkında en son konuşacağım. Ama 1.2’de alınabilen dersler (Math132, Chem201, Mbg110) görece kolay dersler (bu görece kolaylığı sonra açacağım çünkü okulda garip şeyler oluyor).

Buraya kadar yazdığım dersler çoğu Math-Sci electiveler hariç tamamen katalog dersler.

2.1: EEE102, EEE211, MATH241, HUM111, HIST200, GE250

Bölümün en ağır 2 döneminden biri (öteki 3.1). Lise 5 gibi giderken bir anda 3 bölüm dersi kamyon gibi çarpabiliyor. Bela aranmıyorsa 5 dersin üzerine çıkmamalı.

EEE102: Dijital, belki de bölümde en hak ettiğini alamama ihtimali yüksek olan ders. Sınavlar hazırlayan hocalara göre çok değişiyor (burada 40 curve de görebiliyorsunuz 80 curve de). Sınavlar 20şer etkilediği için harf notunu toparlamak görece daha zor (zaten A sınırı 90’a yakın). Derslerde mantık devrelerini görürken lablarda kendi kendinize öğrenmenizin beklendiği (pratikte sen dijital labını yaptın mı kodu atsana bi canım sorusu demek oluyor) VHDL ile kodlama yatığınız bir ders. Üzerine de görece çok etkileyen bir projesi var, çoğunlukla dijital labında sabahlamanıza neden oluyor. Üstelik projede hem progress demo hem final demo olduğu için birazcık fazla zaman yiyor (micropta açacağım bunu) Teorik kısmı kolay olsa da (konular kolay, ama çok rahat kaçırabiliyorsunuz. Ve hocalardan biri sınavda zorlayayım diye düşündüyse vay halinize) oldukça yüksek bir iş yükü var. Üzerine dersin devam zorunluluğu olması (beni dönemimde 4 saat derse gitmezseniz notunuz düşmeye başlıyordu) oldukça sıkıntı. Bu dersi CS115 bağlıyor, ders de microp’u bağlıyor, microp da bitirme projesini bağlıyor. Ama bitirme 4’te olduğu için dijitalden okulu uzatmak görece zor. Bu yüzden dijitali 3’e bırakanlar oluyor, pek önereceğim bir şey değil.

Dersi şu anda Cem Tekin, Kozat ve Volkan Kurşun dönüşümlü veriyor (gerçi Kozat vermeye devam eder mi emin değilim, adam önümüzdeki dönem prob veriyor ve yıllar sonra galiba saf bir dijitalci (Volkan) veriyor 102yi). Dersin güncel çıkmışının olmaması olayı biraz rus ruletine döndürebiliyor, benim gibi yapmayın.

Bir de dersin arada bir (3 hafta filan galiba) recitation’u oluyor ve çıkmışları çözüyorlar (asistanlar, normalde sizden 1 veya 2 dönem büyük oluyor, A+la filan geçmiş oluyorlar). Tabi ben hiç girmedim orası ayrı.

EEE211: Bölümün en tuhaf dersi olabilir. Varlığı bir dert yokluğu bir dert.

Zamanında bu bölümde EEE101 diye bir ders vardı, EE hakkındaki temel şeyleri teoriye girmeden anlatıyordu(muş). Yaklaşık 10-15 yıldır ise bu ders var. Teoriye girmiyor da giriyor da diyemeyeceğiniz bir çizgide işleniyor ders. Derste circuit theory’e girişten tutun, non-linear elementlere (çeşit çeşit diyotlar), bunların uygulamalarına, bunların phasorlarla analizlerine, AM-FM modulationdan antenlerin yapısına, transistörlerin yapısına (bu bizde yoktu bu sene geldi, sanırım sadece BJT görüyorlar) sinyal işleme ve dijital kısmına girmeyen neredeyse her şeyi gösteriyorlar. Bu dersin en kötü yanı çok fazla ders ile overlap etmesi. Circuit theory primerinin başı PHYS102’de gördüğünüzle overlap edip sizi kaybediyor, devamı da 202’nin (asıl cct dersi) ilk yarısını manasız bırakıyor. Şimdi transistörlerin gelmesi de muhtemelen ECD’ye (313) benzer bir etki yapacak. Modulation kısımları ile sinyale bile biraz çakışan bir dersten bahsediyoruz. Bu çakışmalar ileri derslerde odağı biraz kaybettirdiği için bence yarardan çok zarar sağlıyor. Ama diğer dersleri göz ardı edersek tek dönemde verilen inanılmaz dolu bir ders olması güzel bir yan.

Tabi bu dersin asıl olayı teoriden ziyade bildiğiniz lehim yapmak. TRC-11 denen (bizde 10’du) telsizin her şeyini teker teker lehimlemeniz ve test etmeniz üzerine kurulu olan labları mevcut ve (en azından bizim TRC-10’da böyleydi) bazı kısımları (özellikle indüktör sarmanıza neden olan kısımlar) aşırı prolematik olduğu için gece 1’de kendinizi analog labında indüktör sarıp yine mi çalışmıyor diye sinir krizi geçirirken bulabiliyorsunuz. Lablarda başta bir şeyler öğreniyormuş gibi hissetseniz de ilerleyen lablarda bir aydınlanma geliyor ve akıllıca kendinizi ctrl+f>solder yazarken buluyorsunuz. Biraz travmatik de olsa bence en eğlenceli lablara sahip olan ders bu. İşin sonunda telsizinizin 11 metreden al-ver yapmasını bekliyorlar ama hiçbir telsiz bunu başaramıyor  . Benimkinin menzili 3 santimetre filandı. Lablarla ve dersin yapısıyla ilgili biraz daha bilgiyi (daha doğrusu bir fikir) 202’de vereceğim.

Sınavlar muhtemelen TRC-11’e (transistör eklenmesi) yeni geçildiği için şu aralar biraz dengesiz. Dersi Atalar, Emine Ülkü ve Erdinç veriyor, muhtemelen önümüzdeki dönemlerde Atalar veya Atalar+Emine’ye döner, Atalar daha çok section açar. Son olarak bu derste 85’e yakın notla A alınıyor galiba, ve ders circuit theory’i bağladığı için (o da sinyal ve ecd’yi bağlıyor) okulun uzamaması için biraz kritik.

Bonus olarak bu derste (yeni geldi bunlar, bizde yoktu) Matlab, LTSpice filan da gösteriyorlar, zaten dolu dersi iyice dolduruyor.

MATH241: (Bence) bölümün en ağır ve en kritik 2 dersinden biri (ötekisi sinyal). Ama bu dersin çehresi hangi dönemde aldığınıza göre öyle bir değişiyor ki, boş yere Orhan 241’i Tolga Çukur 241’i diye anılmıyor. Benim dediklerim Orhan 241’i için geçerli (regular dönem yani).

Regular dönemde Orhan Arıkan ve Nil Şahin veriyor dersi. Bu ders Linear Algera’dan girip, üzerine dolu transformationun sıkıştırıldığı (Z ve Laplace var, bu kısımlar farkında olmasanız da sinyale hazırlık görevi görüyormuş), sonunda biraz diferansiyel çözümü ve convolutionun (bu son iki kısım niye var gram fikrim yok) işlenen bir ders. Regularda alıyorsanız Orhan Hoca dersin son 5 dakikasında tahtanın sol alt köşesine iki ispat daha yapmayı çok sevdiği için ders iyice ağırlaşıyor (baya iyi anlatır ve bilir orası ayrı). Sonuç olarak bir Math dersinden alabileceğinizden çok daha fazlasını yüklüyorlar size. Laplace circiut, ecd, sinyal, Z-transform yine sinyalde, vector spaces emt’de, svd filan ileri ML derslerinde, kısaca öğrendiğiniz her şey bir yerde karşınıza çıkıyor. Çok konu üzerine 5 tane 1 saatlik kallavi quizler gelince ders inanılmaz ağırlaşıyor. Muhtemelen bölümün en düşük A sınırı da bu derste geliyor doğal olarak (75?, gerçi bu dersteki kadar A sinyalde de verilse sinyal daha da düşük çıkar muhtemelen). Tabi 242’de diyeceğim gibi bu dersin biraz bölünmesi daha iyi olabilir bence.

Bonus: bu dersin lecture notlarında dersin adı EEE241 olarak geçiyor, artık fizikçiler de mi alıyor diye Math kodlu yaptılar bilmiyorum ama bence Math dersinden çok EE dersi

HUM111: Bu ders bende en çok travma yaratan derslerden birisi. İyi hoca seçiminin ne kadar önemli olduğunun göstergesi.

Bu derste oldukça eski eserleri (Gılgamış Destanı, Devlet, İlyada, Kral Oedipus vs.) okuyup bu eserler ile ilgli yazılar yazıp quizlere giriyorsunuz. Bu ders de hocadan hocaya aşırı değişiyor, bazıları open book exam yaparken, bazı hocalara düştüyseniz kendinizi şu Gılgamıştaki Ishtar’ı reddeden eleman kimdi gibi ezberler yapabiliyorsunuz. Ders katalog, yanlış hocaya düşerseniz çok rahat B+’ya filan düşebilirsiniz çünkü aralıklar çok dar (3 puan filan).

HIST200: YÖK zorunlusu tarih dersi, ama diğer okullara göre format bambaşka. Son 20 yılda olmayan bir olay bulup, röportaj yapıp bir makale yazıyorsunuz grup olarak. Tavsiyem ya iyi grup bulmanız ya da benim gibi makaleyi tek başına yazabilecek bir elemanı kafalamanız yönünde. 4 kredi de olsa görece rahat bir ders bence.

GE250: Kulüp etkinliklerine girip 10ar 10ar puan topluyorsunuz. Bu okulda nasıl topluluklar varmış diye vizyonunuzu artırmak dışında vasfı yok. Bu ders kredisiz, 50 puanla geçiyorsunuz. Devamı (251) 1 kredi de 200de A alıyorsunuz.

2.2: EEE202, EEE212, MATH242, HUM112, ENG401, GE251

Bölümün görece hafif bir dönemi, microp ve yanlış hocaya düşülmüş sözel dersler dışında tatsızlık pek yaşanmıyor gibi. 6.dersi almaya uygun sayılır.

EEE202: Circuit Theory, aslında önemli bir ders ama analogla fazla overlap ediyor. Midterme kadar analog bilginizle gidip görece yüksek bir not alabiliyorsunuz. Mesh analysis (bunun analogda olmamasının sebebi bu derste bir şeyler öğretmek galiba) ve Laplacela analiz dışında analoğun üzerine çok bir şey koymuyor bence.

Bu dersin labları ECD kadar olmasa da biraz anlamsız. İlk hafta LTSpice’dan assignmenta uygun devreyi gösteriyorsunuz, ikinci hafta da breadboarda devreyi kurup görece uzun (10-12 sayfa filandı benimkiler) raporlar yazıyorsunuz. Önceden burada ilk kez LTSpice görmek bir artıydı, şimdi onu da analoğa ekledikleri için o da yok.

Dönem sonunda yapılan bi sohbette bu dersin en azından lablarının analogla bağlanmasının düşünüldüğünü duymuştum. Açıkçası analog labının size robot gibi lehim yaptırmak dışında bir şey yaptıramadığını (zaman sınırı var sonuçta) düşünürsek bu iki dersin gelecekte bağlanabileceğini düşünüyorum.

Son not olarak lablar biraz boş olsa da gittikçe zorlaşmaya başladı (üstten emir mi geldi bilmiyorum ama pek çok derste böyle şeyler mevcut özellikle son 2 dönemde). Bu dönem yanılmıyorsam bir sectionda kimsenin ilk hafta software checki veremediği bir lab olmuştu mesela, demek ki bir şeyler yanlış gidiyor okulda.

Hocalara girmeyeceğim çünkü son iki senede bu dersi 5 farklı hoca verdi (Ziya İder, Takrimi, Emine, Ömer Morgül, Ergin Atalar), ve sınavlar vs hocadan hocaya çok değişiyor.

EEE212: Bölümün en absürt dersi bence. Geçen baharda değişmeden önce de yine garipti, şimdi iyice çorba oldu.

Bu derste normalde 8051’e Assembly ile kodlamayı görüyordunuz. Sonra dersi ARM yapma fikri çıktı ama dersi tamamen ARM yapmak yerine yarım 8051 yarım ARM yapmak gibi garip şey yaptılar. İlk 7 haftada 7 haftada öğrenemeyeceğiniz kadar çok ama tamam ben 8051’i öğrendim diyemeyeceğiniz kadar az Assembly görüyorsunuz (eski 8051in yaklaşık 4 haftasının traşlanmış hali), ikinci yarıda da ortaya karışık bir ARM/C kısmı var (ki lecturelarda daha çok ARM assemblysi görüyorduk). Dersin vizesi finalinden ciddi manada çok etkiliyor, 8051 ve ARM labları bambaşka şeyler istiyor, 8051 kısmında quizler var ARM’da yok vs. Bence bu ders ya seçmeli olmalı (ODTÜ’de seçmeli olmasını garipsemiştim ama makbulü buymuş) ya da müfredatı toparlanıp iki derse bölünmeli (ikincisi seçmeli olmak üzere, eski EMT gibi). Ben yakın zamanda derse bir revizyon geleceğini düşünüyorum çünkü bu yeni 8051+ARM işi tam oturmadı gibi. Oturmamış olduğunun en büyük kanıdı zaten curvelerin yerlerde sürünmesinden (29, 32 vs.) anlaşılabilir. Curve’e C+ gibi bir şey verip dengeliyorlar bunu.

Dersin belki de tek olumlu yanı projesi, C ile yazılan bir şey yapmanızı bekliyorlar ve gerçekten güzel şeyler (bazıları neredeyse bitirme ayarında) şeyler çıkabiliyor. Tabi ben en az eforla max notu nasıl alırım sorusuna cevap bir şey yaptım, makbul olan da bu bence.

MATH242: Bu ders 241’in tam tersi, diferansiyel ve kompleks cebir dışındaki (yani dersin yarısını oluşturan complex calculus) nerede kullanıyoruz en ufak bir fikrim yok. Ders 241’den çok daha hafif, quizleri 20şer dakika, sınavları (bölümde tek galiba) her sene aynı, cheat sheete doğru şeyleri yazınca çok rahat halledilebilen bir ders. Zaten curve’e yüksek veriyor Arif Bülent (B-ye yakın).

Bu dersin diferansiyeli adam gibi öğrenmeniz dışında tek outcome’ı bence MATLAB ödevleriydi ama o rolü de analog çaldı artık  

HUM112: 111’e bakın, tek farkı Gılgamış filan yerine Freud, Shakespeare filan okumanız.

ENG401: Faydalı olup olamadığını çözemediğim bir ders. Teknik rapor ve sunum yapmayı öğretiyor ama bunu yaparken gerçek bir case bulup, ona kendinizin çözümler üretmesi ve o çözümleri milletle filan konuşup değerlendirmeniz gerekiyor. İngilizce derslerinin en rahatı muhtemelen, ama her sözel derste dediğim gibi iyi bir hoca önemli. Ders yine katalog

GE251: 250ye bakın.

3.1: EEE299, EEE313, EEE321, EEE351, General Elective, Social Core Elective

Kallavi, çok kallavi bir dönem (dönemdeki tüm ortalamaların çakılmasından belli). Kendinizi seviyorsanız EMT’yi ileri atabilirsiniz, bir şeyi bağlamıyor zaten. Gayrıresmi olarak bu dönemim 5.dersi EMT yerine Prob olarak gösterilebilir hatta (o da ağır sayılır). Kaşınılmıyorsa 5 derste kalmak lazım, 6 ders bile soru işaretiyken benim gibi ECD+Sinyal+Prob+EMT üzerine 3 ders almak gibi bir manyaklık yaparsanız sonu güzel bitmiyor.

EEE299: Staj raporu, denk geldiğiniz hocaya göre hiç umursamayabilirsiniz veya final haftasında bir de bununla mı uğraşıyorum diye başlayan uzunuzun paragrafların çıkmasına sebep olabilir. Raporlar ortalama 30-40 sayfa oluyor sanırım, 4.ingilizce dersi gibi biraz. Kredisiz, sadece geçip kalma var.

EEE313: Sıkıntı yaratabilecek derslerden ilki. Bitirmeyi bağlar, sınavdan 100 beklerken kendinizi 50 almış bulabilirsiniz. Ders tamamen MOSFET’ler ve BJT’ler üzerine, kendilerini ayrı ayrı güzelce çözerken sınavda aklınıza hiç gelmeyen şekilde bağlanıp şok geçirtebiliyorlar [€villol]. Dersin makbulü ise öğrenmekten ziyade ödevlerde verilen eski sınav sorularını ezberlemekten geçiyor bence.

Dersin labları bir analog taraftaki dersler klasiği olarak oldukça garip. Derste başta yeterince transistörleri öğrenmediğimiz düşünüldüğü için ilk 2 lab diyotlarla, ama diyotlar ecd yerine cct konusu. Üzerine bir de projesi var (ki %9 etkiler) ama bu projeler fix verilmiş şeyleri yapmak üzerine (Transistörlerle OpAmp, multiplier vs yapmak). Labların asıl uğraştırıcı kısmı ise yine 10-15 sayfalık raporları yazmak. Bu derse de (en azından lablarına) yakında bir revizyon gelmesi kuvvetle muhtemel.

Sınavlarda curvelerin sanırım microptan sonra en düşük geldiği ders bu (30-40 civarı). Dolayısıyla A sınırı da düşük geliyor (~81). Lablar, projeler ve ödevler (oldukça uzun ödevleri var) benzer geliyor çoğunluğa, notları sınavlar ve participation (%75 devamdan %100 devama kadar lineer bir şekilde 4 puan aldığınız süper bir notlama) belirliyor.

Derste curve’e düşük verirler, dönem ortalamaları 1.7 civarında gezer normalde, ama arada 0.96, 1.02 tarzı vakalar da olmuyor değil.

EEE321: Bu ders de hangi dönemde aldığınıza göre inanılmaz değişken bir ders, benim dediklerim Levent Onural sinyali için geçerli.

Levent’ten alıyorsanız bölümün en zor zorunlu dersi muhtemelen. Levent muhtemelen bölümün en iyi anlatan hocası (en azından benim gözümde öyle) olsa da ders yapısı gereği çok fazla şey istiyor ve Levent hocanın da beklentisi oldukça yüksek. Zaten bu yüzden derste dönemin 3te birinin kalması son derece normal görülüyor okulda, veya Levent’ten öğren Haldun’dan geç tarzı deyimler mevcut.

Oldukça zorlayıcı 2 vize ve 1 finalin üzerine baya sağlam 6 lab (buna hocamız extended homework demeyi daha çok tercih ediyor ama böyle hw olmaz [evillol], hepsi MATLAB üzerinden ama ödev gibi teorik sorulara cevap verirsiniz ayrıca), popup quizleri ve ödevleri ile (asıl bunlar extended hw ) derse pek ara veremiyorsunuz. Başta odd-even functiondan başlayıp ağırdan ağırdan giderken ders bi anda gaza basıyor ve hala Fourier işleniyor sanarken 2 haftada z ile laplaca bitirmece, 1 haftada sampling öğrenmece gibi şeylerle karşı karşıya kalınıyor.

Ben bu dersten hayatımda aldığım en düşük harf notunu almış olsam da Levent’e en ufak lafımın olmamasından kendisinin nasıl biri olduğunu çıkarabilirsiniz.

ECD ve sinyal bitirmeyi bağladığı için çok kritik dersler, ve ECD yazın açılmıyor. Sinyal ise her yaz açılıyor, dönemdeki derslere göre görece daha rahat geçiyor.

EEE351: Elektromanyetik teori. Bu ders çok garip bir ders, pek iyi görüşlerim de yok.

Bol bol integralli PHYS102 demek en doğrusu olacaktır muhtemelen. Derste normalde bir şeyler öğrenmeyi beklersiniz ama bu derste beyninizi kapatıp formül kağıdına ne kadar yazabilirseniz o kadar not alıyorsunuz (100lük öğrenciyseniz değil tabi).

Dersler linear ve calculus reviewu ile başlıyor, sonra hemen hemen her phys102 konusunu teker teker Maxwell denklemlerinden derive ederek daha detaylı görüyorsunuz. 4 tane quiz mi vize mi olduğu belli olmayan (80dk quiz yapmışlar) şey üzerine bir vize, bir final, bir proje ile ders bitiyor. Sınavlar dediğim gibi cheat sheetinizin doluluğuna ve calculus becerisine bakıyor, proje ise grup halinde yapılan biraz anlamsız bir şey.

Sevmediğim her ders gibi bunun hakkında da çok konuşmayayım  

General Elective: Her şeyi alabiliyorsunuz, ben econ dersi aldım.

Social core elective: çok garip bir havuz, bazı derslerinde EE’cileri/Mühendisleri curveden çıkarmak gibi şeyler yapabiliyorlar hocalar mecburiyetten. Ben buradan aldığım dersin curveünde 38 standart sapma görmüştüm (100 üzerinden), durumu siz düşünün. Ben buradan yine econ aldım.

3.2: EEE342, MATH255, Basic Engineering Elective, Arts Core Elective, EEE Elective

Bu dönem görece boş, erasmusa gidenlerin çoğunluğu burada gidiyor.

EEE342: Almadım, çevremde alan da yok (sinyal ön şartı olduğu için)

MATH255: Ya çok rahat hallediyorsunuz ya da hiç yapamıyorsunuz bu dersi gördüğüm kadarıyla. Olasılık hakkında biraz içgüdünüz varsa ve calculüsünüz iyiyse iyi yapmanız yüksek. Bu dersin en büyük handikabı bence istatistik kısmının felaket olması (kitapta çok kötü anlatılıyor bence), son kısmı adam akıllı anlayan insan sayısı bence çok az, gelen geçen ezberliyor neredeyse burayı.

Derse bu dönem quizler geldi ödevler yerine, quizler de ödev soruları veya ödevlerin biraz değişmiş halinden oluşuyor. Quizler sınavlardan hemen önce (4 5 gün filan) sınava hazırlık adına da hizmet ediyorlar, ama ödevleri ezberlemek de çok tutulan bi method.

Dediğim gibi ya hep ya hiç dersi olduğu için standart sapma çok fazla ortalamalar çok az geliyor, bu yüzden A sınırı görece düşük bir ders.

Diğer üç elective i almadım, sonra yazarım.

4.1: GE301 ve diğerleri (sadece GE aldım)

GE301: Bu ders bence acilen kapatılması gereken bir ders. Teknolojinin sözde gelişimi adı altında hepsi birbirinin aynısı ve mantıksız olan teorileri öğrenip duruyorsunuz, pek mantıklı şeyler olmadığı için sınavlarda birleştirirken ağzınızdan Facebook dünyaya önem vermeli çünkü Facebook dünyanın bir şirketi gibi saçmasapan argümanlar çıkabiliyor kaleminizden.

Ders sözde iki kredi olsa da grup projesi (bir şirketle anlaşıp yukarıda bahsettiğim STS teorilerini kullanarak bir case study yapıyorsunuz) başta olmak üzere inanılmaz iş yükü olan bir ders. Ama salaktan iyi harf notu da alınmıyor değil.

Extra: Seçmeliler

Benim aldıklarım şunlar:

Math-Sci: MATH132, CHEM201

MATH132: IE ve CS’cilerin zorunlu dersi, ayrık matematik. Bu ders muhtemelen aldığım en kolay dersi (benim için) bu yüzden pek bir yorumum yok. EE’cinin pek işine yaramaz, ama rahat bir ders.

CHEM201: Bu ders vakti zamanında inanılmaz rahattı, curveler aşırı yüksekti, harf notları da çok iyiydi. Ama ne olduysa bu sene ders bi bozuldu, curveler dip yaptı vs. Yine de iyi harf notu alınması kolay bir ders. Orbitallerden başlayıp (1.sınıfta aldıysanız ayrı güzel oluyor bu yüzden) atomların yerleşme yapılarını, zamanla ısıyla vs. nasıl değiştiğini görüyorsunuz. Eğer daha fiziki bir alana kayıcaksanız (semiconductor, nanotech vs.) belki tatlı bir intronun introsu olabilir.

Social Core: ECON108

ECON108: IR ve POLS’çuların aldığı makroiktisada giriş dersi. Dersin tek amacı intuition vermek, bu yüzden rahat bir ders. Eğer az biraz GDP ne enflasyon ne merakınız varsa güzel cevap veriyor, iktisada yönelicem diyorsanız çerez resmen.

General Elective: ECON203, ECON204

Buranın normalde adabı aşırı kolay social core derslerini veya merak ettiğiniz fizikleri, csleri filan almak aslında.

ECON203: Mikro teori 1, hocadan hocaya işlenişi çok değişse de matematik altyapısı yüzünden bir EEci için rahat bir ders bence. O utility olaylarına filan giriş yaparken ders boyunca çoğunlukla yaptığınız şey Lagrange yazıp türev alıp 0’a eşitlemek. Çoğunluğun beklentisinden soyut gelecektir.

ECON204: Mikro teori 2, 203’ün aşırı devamı sayılmaz. Duopolyler ile başlayıp intro to Game Theory’e dönen bir ders. Discrete Math’ta iyiyseniz bence yine rahat bir ders.

Additional: ECON205, ECON206, ECON439

Eğer bir dersi alabileceğiniz seçmeli hakkınız kalmadıysa ve derste kota varsa istediğiniz dersi ek seçmeli olarak alabiliyorsunuz ve ortalamanıza da etki ediyor.

ECON205: Makro teori 1, muhtemelen teoriler içerisindeki çoğunluğun isteğine en çok cevap verecek ders ama biraz ağır. Dersi hep Burçin veriyor ve dersini neredeyse düzenli dinlediğim 2 hocadan biri olması (öteki tabi ki Levent) anlatış becerileri anlaşılabilir. Derste mikro teorilerinin aksine çok daha fazla konu var ve bu konular üst üste geldiği için dönemin sonunda inanılmaz karmaşık cebirsel hesaplarla karşılaşabiliyorsunuz (bir problemde hem householdu, hem devleti, hem firmayı, hem parayı düşününce çok fazla variable çıkıyor doğal olarak), bu karmaşıklık da 20 sayfalık ödevlere neden olabiliyor. Kapalı ekonomileri güzelce öğreniyorsunuz, bence iyi bir ders.

ECON439: Oyun teorisi, çok yorum yapabileceğim bir ders değil çünkü konuları genel olarak bilerek girmiştim. Math-scidan da alınabiliyor ama bence gereksiz ağır kaçar diğer alternatiflere göre.

Dersler bu kadar, genele gelelim.

Okulun konumu iyi mi kötü mü cevap vermek aşırı zor, dibindeki Center, Ankuva vs ile her ihtiyacınızı giderebilirsiniz, saat başı ring de geçiyor ama yurttan kampüsün tam kapısına çıkmak bile taksi ile 35 lira, metro istasyonu zaten sadece sözde Bilkent’te. Ama bir insan sadece Center+Ankuva ile yaşar mı, rahatlıkla. Ankuva'da sonsuz tane double fusion bile var daha nolsun  

Ulaşım için arabanız yoksa 2 çareniz var, ego otobüsleri ve ringleri (hayatımda sadece 2 kez gördüğüm dolmuşları saymıyorum). Ego otobüsleri hafta sonu neredeyse yok hükmünde olan, hafta içi ise okul saatleri içinde yeterince geçen şeyler, doğrudan metroya (175, 176) veya Beytepe/incek'e gidiyorlar (175). Ringler 7.40'tan 23.40'a kadar her saat okuldan kalkıyor, nizamiye, ODTÜ metro, Söğütözü metro, Aşti, Bahçeli ve son olarak Tunus caddesi veya Sıhhiye Köprüsünde duruyorlar. Dönüşte Aşti'de durmuyorlar, ama Bilkent köprüsünde duruyorlar. Sene başı ringler oldukça problematikti, ama son zamanlarda düzelttiler gibi. Ayrıca cumayı cumartesiye ve cumartesiyi pazara bağlayan gece Tunus'tan 1.40 ringi de kalkıyor, bazı özel günlerde kese kağıdı hizmeti de sunuyorlar.

Kampüs çok büyük değil, çok küçük de değil, derli toplu denebilir. 3 kampüs var (doğu, orta, merkez), Ctis ve turizm doğuda, mssf ortada, diğer bölümler merkezde. Merkezde görece her şey var, bol bol cafe, 2 starbaks, market, baya teşekkülü bir sağlık merkezi vs, ama pek kullandığım söylenemez kampüsü.

Yemeklere gelirsek, hayatımda hiç yemekhanede yemedim o yüzden bilmiyorum nasıl olduğunu, ama kampüsteki çoğu cafede ucuza doymak imkansız gibi. En çok gittiğim yerde (cafein) bir hamburger ve bir icetea 78.25 su an, buradan hesap yapılabilir. Kampüs dışı yemekler daha pahalı. Düzenli gittiğim yerlerden Piel Roja, Neuhaus, Mickey's ve İl Forno'da 150 altına çıkılmıyor, duveroglu görece ucuz 120-130 tutuyor.

Kampüs yaşamı bence sönük, ve buna suçlu olarak sigara yasağını görüyorum. Okulda sigara alanları dışında dip dibe sohbet eden insanları görmek çok zor. Sigara içenler binalara 5 dakika uzaklıkta ufacık bir alanda dipdibe oluyor, içmeyenler gitmiyor, içenler başka yere çıkamıyor, abuk subuk yasaklar yüzünden millet zaten kampüsten kaçıyor, saçmasapan bir şey olmuş durumda şu anda kampüs.

Sigara alanları konusu malum, EE binasının oradaki alan inişten neredeyse 5 dakika, fen fakültesi için durum daha beter. Tabi bu olay milletin sigarayı bırakmasına değil derse geç girmesine, hatta içmeyenlerin derse geç girmek için öylesine sigara alanına gitmeye başlamasına neden oldu. İnanılmaz bir başarı yani.

Okula daha fazla sövmemek için şimdilik bu kadar, edit filan gelebilir veya soruları sorabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Killing Road -- 15 Ocak 2023; 18:28:12 >

• Safest&cheapest way: gpa kas research yap us te phd ye gir, iyi bir okulda zaten bunlara yakin yerlerde staj da yaparsin phd sirasinda, hocan izin verirse part time girersin, mezun olunca zaten cok guclu bir cv n oluyor girersin bunlara

Risky way: phdye girip master alip kacmaca, sonra ayni processin tekrarı, her okul izin vermiyo artik aydilar

Paran varsa mantikli way: eth/epfl masters, zurich ofisleri veya hip i kullanarak uk e kapak atmaca

Cok paran varsa: public ivy lerde (ucb ucla texas vs) masters kabulu, parayi bas, mezun ol ve gir

Baya zor bir way: akademik olarak iyi kalip 2.sinifta bile google step internship tarzi seyler kovalamak ve lisans sonrasi direkt eu ofislerine girmek. Çok nadir ve cok zor

Muhtemelen safest way i kullanirsiniz, onun icin de yapilacaklar

Ilk sene 4e yakin gpa

Epfl/nus ta exchange

3te bir hoca ile research e baslamak

Epfl ye gittiysen epfl e3e filan kabul almaya calismak, alamadiysan semester project filan alip oradayken kalmaya çalışmak, veya eth in vs yaz stajlarina basvurursun

1 paper cikar

Top okullara phd ye gir

Istedigin yerde ise baslarsin

Cost: mental saglik, 4 yıl bachelor 5 yil phd olmak uzere min 9 yil hayat kaybi, yasamdan sogumak, sac dökülmesi, phd yaparken maddi durumdan oturu surunmek

Benefit: 200k dolara filan baslarsin ve guzel yükselirsin

• @phantoniso @MESUT ÖZIL @Furkyleon siz istediniz hemen yaptık 

• The Killing Road kullanıcısına yanıt
    tam bilkent genel kısmı nerede diyecektim editle geldi

forum adına şükranlarımı sunuyorum hocam

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ora cok kisa oldu yaw, bi ara uzatmam lazim da yoruldum, 4 saatte bu kadar 

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kazanamayacagim icin okumadim ama goat

• Hayallerimin okul bölüm kombinasyonu. Umarım tercih döneminde tekrar okuyabilirim. Yazı için teşekkürler.

olsun hocam elinize sağlık

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    ODTÜ vs BİLKENT EE /+475 oy
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Hocam, bu dönem hazırlığı bitirdim. Bölümüme geçeceğim (econ). Sizce Econ 101 almadan Econ 102 almak mantıklı olur mu? sonuçta pre istemiyor. Bu arada Econ 101 konusunda da sıfır değilim iyi kötü arz talep fırsat maliyeti vs. biliyorum.

• kazanamayacağım için beni ilgilendirmeyen konu(gizli up)

• Econbender kullanıcısına yanıt

Oncelikle 101 ve 102yi almadim bunlar sadece tahmin

101i ardadan 102yi Refet ve burcinden almak fikir olarak guzel aslinda, mikro altyapiniza guveniyorsaniz yapilabilir ama ben olsam yapmazdim, cunku derste bol bol 101den hatirlayacaginiz üzere diye baslayan seyler duyacaksiniz muhtemelen. Makroya mikroyu oturtmadan gitmek bence tehlikeli.

• müthis bir konu, müthis bir bilgilendirme...

ayrica double fusion yerine bulabilirseniz vista bloom da iyidir.

basarilarinizin devamini dilerim... saygılarımla.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • özil's wet dream

• Ben artik winter mix travmasindan sonra macera aramiyorum double fusion purple ve harvestla devam biz 

• 1.1 icin yazilanlar dogruysa biz sabancida yatarak okuyoz walla. Sps e sövmeyi azaltıyım. Okuyunca benim de yazasım gelmedi degil

• Mramelex kullanıcısına yanıt

Ben yazıcam hocam 1.1 için   Bir de Bilkent genel olarak Sabancıdan zor bence. 1.1'in de Bilkente göre kolay olması normal :D

1.1'i rahattı bence de ama 1.2'sinde baya acı çekicez gibi AL yüzünden  

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0B6F6EEF8 -- 15 Ocak 2023; 20:14:27 >

Helal olsun hocam   Baya ayrıntılı yazmışsınız müsait bir vakitte okuyacağım.

Ders kodlarını kalın yazsanız daha okunaklı olabilir ilk bakışta çok yoğun gözüktü gözüme  

• Ben bide cs201 almayi duşunüyom hocam tam zırlatıcak beni okul. Daha final duruyo erken konusmak istemiyorum ama if kesmedi gibi beni

çok teşekkürler hocam.

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.