|
Öncelikle çok çalıştınız ve çok çabaladınız hepinizi yürekten kutlarım ama bu daha işin en baş noktasıydı ve üniversite dereceniz yaklaşık 2-3 ay sonra sizin için önemini kaybedecek ve önem kazanacak olan şey yaptığınız tercihlerle şu an için belirlediğiniz hayatınız olacak.Memnun olmasanız da kontrol edebileceğiniz şeylerin kısıtlı olabileceğini ve sizin sadece üstünüze düşen kısımla mesul olduğunuzu bilmenizi isterim. Konudan çok uzaklaşmadan kendimi tanıtayım.Ben 2020 yılında 11.451 yapıp ea alanından mezuna kalarak 2021 yılında 1044. oldum ve Bilkent işletmeye yerleştim.İngilizce bazında aynı diğer derslerimde olduğu gibi 0 olduğumu ve İngilizceyi okulda öğrendiğimi belirtmek isterim.Önce sistemi anlatacağım ardından ise sosyallik vs kısmına değineceğim. Hazırlık Eğitimi: Çok iddialı olmak istemiyorum ancak ülkenin bence en zor hazırlığı burası gibi.Diğer okullarda okuyan arkadaşlarla karşılaştırma yaptığımızda ben bizim okulun sistemden kaynaklı çok daha zor olduğunu düşünüyorum.Öncelikle sistemi anlatarak başlayayım: 5 kur var sırasıyla elm pin inter upper ve pre-fac bu kurlara okulun başında yapılan pae sınavıyla yerleşiyorsunuz,pae format olarak benim pek hakim olduğum bir sınav değil çünkü sırası değişebilmekle birlikte önce 200 soruluk gramer vocab sınavına giriyorsunuz ardından 134 netti sanırsam onu geçince reading listening sonra writing falan en son da speaking ve bunlar gün gün.Ben buraya geldiğimde 200 soruda 14 net yaptım ve 0-50 ilk kur siz düşünün şu an ise upper seviyesinin eğitimini alıyorum.İnter kurunda bazı aksilikler oldu ne yazık ki. Dış sınav olarak dışarıdan değil ama okulun yaptığı İELTS var onda hepsinden 5.5 üstü ve overall 6.5 ve üstüyse bölüme geçiyorsunuz ki oda arkadaşım ve birçok kişi böyle geçti Kurları geçme sistemi tam bir sarmal halinde yani belirli şartlar var bunlar; %10 devamsızlık hakkınız var ve bu süre 200 saatlik her periyotta 20 saat olarak belirlenmiş eğer bunu aşarsanız bursunuz kesiliyor(tehdit değil cidden 40 falan yapıp bursu gidenler var çevremizde) Ödevler puanlı ve ödevlerde %60 başarıyı yani 60 puanı geçmeniz gerekmekte ayrıca bu ödevlerin 20 puanı ilk 2 kur için english central sonraki kurlar için globed'den yapılacak puanlı ödevlerle kalan 40 puan quiz ve en son olacak olan 40 puan hocaların ödevlerinden oluşuyor. 2 tane ara sınav var cat adı verilen ve ilki 25 ikincisi 75 puan ardından bu iki sınavdan 60 puanı geçmeniz bekleniyor ve buradan aldığınız notun %20si alınıyor. Eğer tüm sınavları ve kriterleri geçtiyseniz 80 puanlık ECA adı verilen bir sınava giriyorsunuz ve oradan aldığınız artı cat %20 60'ı geçerse tebrikler yeni kurdasınız. Hazırlıkta hiçbir hoca burs derecenizi bilmez ve tamamen ders içindeki katılımınıza göre tavır görüyorsunuz.Okulda görüyorum mesela bebe dersi takmıyor açıkçası hoca da kimsenin peşinden koşmuyor. Çok fazla ek materyal ile destekleniyorsunuz yani hem hocalar moodle adı verilen sisteme self study için çok şey yüklüyorlar hem sınıf içi hem ödev için vs verilenleri de düşünürsek ek kaynak konusunda hiçbir sorun yaşamazsınız. Kitaplar her kur değişiyor beğendiklerim de oldu beğenmediklerim de ama okula yeni gelirseniz gidip de orijinal almayın başta direttiler biraz bazı hocalar da sonra hiçbir şey olmadı herkes kaçak kullandı. Dersler bence kaliteli işleniyor ama lise-5 havası var ne yazık ki.2.kur itibariyle yabancı hocalar dersinize geliyor hatta genelde 1 yabancı 1 Türk şeklinde sistem ilerliyor.Öğretmenlerin bazıları hariç geneli İngilizce katılım bekliyorlar ve benim Türkçe konuşunca kızan hocam oldu ancak bebe derste Türkçe falan soru soruyor onu da yanıtlayan eden var,hocaya bağlı. Hocalar genel olarak kurallara uymaya özen gösteriyor ancak geçen kur hocam mesela ilk derse 20 dk geç gelince bile alıyordu şimdiki 11 dk geç kal almıyor her hocanın farklı önem verdiği noktalar var mesele onlara uyup kendinizi sevdirmekte. Kalır mıyız eder miyiz diye düşünmeyin bak ben 200 soruda 14 soru diyorum yani hiçbir şey bilmiyordum do does am is are farkını burada öğrendim şu an 350 kelimelik essay yazıyorum ama şunu diyim istersen son kur başla ve hiç çalışma,bu okulun hazırlığını sittin sene geçemezsin.İlk kur başlayıp şu an bölüme geçmeye hazırlanan arkadaşlarım var birde önümde oturan 3.kez aynı kuru okuyan kız var ki bir yılda 5 kur okuyon zaten(yaz okuluyla beraber).Çalışamam ben üniye eğlenceye paso matrağa geliyorum dersen,bilerek bırakanlar hariç,Bilkent kariyerin kötü sonlanır demedi deme. Hocaların ofis saatleri var ve ek süre isterseniz o saatlerde daha gelmeyeni görmedim yani sizden bir çaba gördükten sonra herkes size karşılığını kat kat vermeye hazır burada mesele sizin hangi yolu seçtiğiniz. Sosyal Ortam Özellikle Hazırlık: Bölüme göre kötü bir ortama sahibiz genelde her telden insan var.Ben aşko kuşkosuyla da oturdum kalktım asosyali ile de yani siz ne tarz bir insansanız genelde o tarz bir ortama sahip oluyorsunuz ama geneli hala çocuk. Maddi olarak öyle çok farklı bebeler elbette var yok değil ancak adam gelip seninle kaynaşmamazlık yapmıyor yani erkeklerde böyle vay la ne sınıf farkıymış denilen durum pek yok(aşırı zenginler var inkar etmiyorum ama aynı ortama istesen denk düşersin yani) lakin kızlarda biraz sınıfsallaşma bence varmış gibi de bu her yerde var hemen hemen.Kimsenin en azından benim çevremdeki kimsenin daha gelip bugüne kadar yok şöyle böyle param var dediklerine vs ben şahit olmadım zaten olsam bozar atarım umrumda da olmaz ama cidden olmadı.Arabası olan birçok arkadaşım Allah var aldılar yurdun önünden kaç kez çıktık ettik bebelerle hatta dedim benzin atayım falan kabul etmediler ama niyetin kötü olur ben işte burslu geldim bu bebeleri yerim vs gibi düşünen küçük zekalı arkadaşlar varsa da valla farkına varınca yerin dibine sokuyorlar haberleri olsun.Herkesin malı mülkü kendine. Sosyal ortamı hazırlık özelinde lise gibi ama bölüm özelinde arkadaşlarımdan duyduğum kadarıyla güzel bir ortamın döndüğü yönünde.Hazırlığın artısı da şu oluyor sen 2 ayda bir sınıf değiştirdiğin için bayağı bir insanla tanışıyon ve yıl sonu hazırlığın çoğunu tanımış oluyorsun,bölümde bu adamlarla tak diye geçsen nerede tanışacaksın. Sosyal ortam genelde bürokrasinin oğlu kızından veya askeriyenin oğlu kızından oluşuyor.İlk sınıfta arkadaşımın babası Maliye Bakanı Yardımcısı,bir tanesi devlet idaresinde bölge müdürü şu an ki sınıfımda bir şehrin valisinin oğlu var ayrıca sayısız babası bilmem ne kalemi falan olan tanıdım ama genelde bu kişiler kendilerini gizliyorlar,samimi olunca konuşuyorlar bu tarz şeyleri.Ayrıca gereksiz bir bilgi ama Ali Babacan'ın kızı da bizim okulda.Hukuk bölümündeki tanıdıklarımın birçoğunun da anne babası ya hakim savcı ya da avukat. Zengin züppe kesim var mı az da olsa dediğim gibi var ancak geneli çoğunuzun anlaşabileceği tipte insanlar,boş adam var mı elbette var ama bunun yanında dolu olan da var.Mesele sizin insanlara ne kadar samimiyet verip nasıl davrandığınıza bakıyor,sen gidip kendini ezdirirsen sürekli ezik bir adam olarak ömrüne devam edersin ama insanlarla mesafeyi iyi tutup asosyal de olmazsan bence hazırlıkta güzel anılar ve güzel arkadaşlar edinebilirsin en azından ismen hafızada kalırsın. Okulda insanlar özellikle ilk başlarda tanışmak için yanınıza falan geliyorlar ben böyle konularda pek girişken değilim o yüzden şaşırmıştım ama gelirseniz eğer kurduğunuz ilk çevreler genelde geçici olacak lakin deneye yanıla doğru çevreyi kendinize kurarsınız,arkadaş sorunu pek yaşayacağınızı (odadan çıkarsanız)düşünmüyorum. Sosyal anlamda ise genel bir üniversiteden beklentinin bence altındayız yani bir Boğaziçi ODTÜ hayaliyle gelmenizi ben pek önermem,dersler hazırlıktan itibaren çok ağır ve insanlar genel olarak birbirinden uzak kaldı ki yakınlaşmak isteseler bile hani türlü festivaller ile vs bizim okul bu konuda da çok iyi değil.Bu sene mayfest yapıldı ama 2-3 saçma etkinlik en son da manga kapanış lakin ODTÜ'ye falan baktığımda gerçekten ellerine sağlık festival işte böyle yapılır dersin. İmkanlar: |
|

Yeni Kayıt

1 Mobil
Konudaki Resimler
kullanıcısına yanıt