Herkese Selam. 2022 yılında Ankara Üniversitesi Uzaktan Bilgisayar Teknolojisi bölümünü kazandım. 2011 yılından beri (ilkokul 2 :D) programlamayla uğraşıyorum ve web tasarımı alanında ilerliyorum. Türkiye'de bilişimin şu anki bulunduğu nokta beni açıkçası pek mutlu etmiyor. Ben bunu seneler öncesinde düşünüyordum ancak son zamanlarda bu kadar büyük bir patlama yaşanacağını tahmin etmemiştim. Bilişimin bu yüzyılda bitmesi söz konusu değil fakat niteliksiz veya CRUD programmer dediğimiz sadece SQL + Backend + Frontend işlemleriyle yetinen bir programcı tayfası oluştu ve her geçen gün bu tayfaya katılanları sayısı ivedilikle artıyor. Ben son zamanlarda tecrübem olduğu için iş arayışına geçtim okurken çalışırım diyordum ama durum maalesef pek umduğum gibi olmadı gibi görünüyor. CV'm yeni başlayan birisine göre çok daha dolgun ve Yazılım Mühendisliği okumamama rağmen birçok bilgiye de sahibim. Ayrıca 6 yıl Freelancer olarak çalıştım yani pratik bilgim de mevcut. (Bu hususa ayrıca değineceğim.) Şimdi ister LinkedIn isterse de başka platformlardan olsun iş arayınca şirketlerin birçoğu gerçekten çok düşük maaş teklif ediyorlar. (O kadar bilgiyi ve tecrübeleri istemelerine rağmen!!!) Benim bu zamana kadar gördüğüm şirketlerden gelen tekliflerin maaş skalası 10-15k arası değişiyor maalesef. (bu benim çevreme dayalı bir bilgidir.) Büyük şirketler ise sizden ciddi farklar ve tabiri caizse dünya şampiyonu olmanızı bekliyorlar. İstediğiniz maaşı verseler dahi istedikleri tecrübeyle ve o iş stresi yüküyle ne kadar çalışabilirsiniz o da meçhul. Yani başlangıçta çok büyük bir beklentiyle bu mesleğe gelmenizi tavsiye etmem arkadaşlar işin kısacası. Demin dediğim Freelance çalışma tecrübesine gelecek olursak, birçok kişi adamı resmen esir almaya çalışıyor ve tabiri caizse üç kuruşa dört nala at koşturmaya çalışıyorlar. Güzel paralar da kazanabilirsiniz freelance o da var ama müşteri kaynağınızı iyi seçmeniz lazım. Ayrıca koca bir ekibin yaptığı işi ve üstendiği sorumluluğu siz tek başınıza üsteleneceksiniz dolayısıyla bilginizin diğerlerinden üst seviyede olması lazım ve birçok temel konsepti biliyor olmanız gerek. Yıllardır bu işi yapıyorum ve gerçekten istediğim gibi gitmedi o kadar tecrübeye ve pozitif müşteri yorumlarına sahip olmama rağmen. Bence Bilişim (Bilgisayar/Yazılım Mühendisliği ve ilişkili) bölümleri seçerken bazı şeyleri göz önünde bulunmanız ve birazcık da cesur olup kendinize güvenmeniz lazım. Ben kendi tecrübelerimi ve düşüncelerimi aktardım inşallah işinize yarar. Herkesin perspektifi kendine özgüdür görüş ve fikir farklılıklarımız olabilir. Onları da yorumda paylaşırsanız bilgilenmiş oluruz. Herkese iyi günler dilerim. |
Bildirim