Şimdi Ara

Bilince hükmetmenin tek yolu intihardır (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
695
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • total bilinç şunu diyor. her şeye kadir olan neden kadirmiş gibi davranmıyor?
    ne insan ne yeryüzü ne kainat ne de bir ilah kötülüğü istemezken kötülük var?

bunu inananlar içinde söyleyen de oluyor maalesef. Allah hidayet versin, hidayetimizi artırsın cümleten.

sorunun cevabı basit. bu sorunun cevabını anlayabilmek için önce bazı şeyleri kabul etmiş olmak lazım. nihayetinde bu kabul dediğimiz şey ise ezelden gelir. kişi yaşarken bu kabul olayını nihayetinde ezeline göre biçimlendirir ve kararını verir. bu aslında kaderdir de diyebiliriz. kaderini yaşarsın. o da tek bir kaderdir.

ezel belli ise neden böyle bir yaşam var dediğimizde ise yine bir şeyler yazacağım ama yine başa döneceğiz. kabul eden var etmeyen var. nihayetinde konu dini kaynaklara başvurmayı gerektiriyor. diyoruz ki yaratan kalu belada zaten ruhu yaratmış ve söz almış. kimin ne yapacağını, edeceğini zaten biliyor. insan yaşamı ise ikinci yaratılıştır. niye ikinci yaratılış diyoruz ama yine anlatamıyoruz. insanı diğer canlılarla karşılaştırırken sadece beden olarak karşılaştırırsanız bir fark göremezsiniz. çünkü tüm canlı bedenlerde bir harikalık vardır. insanı insan yapan şey ise ister bilinç ister irade ister akıl ister ruh de ne dersen de. demek ki insan dünyevi işlere ve nefsine yenik düşmekten kurtulabilecek bir canlı varlık. sadece bir çağrı, bir kitap veya bir başka tebliğ insanı içinde bulunduğu yanlış yoldan alıkoyabilir. enbiya suresi 107. ayet'de insanlığın yardımına yine bir insan, peygamberimizin kurtarıcı olarak gönderildiği belirtiliyor. yaratan hiç bir şey yapmıyor, yapmadı diyemezsiniz. zaten yapmış durumda. haddi hesabı olmayan nimetler verilmiş. zulm eden, zalim olan, nankör olan ise insanın kendisi. "ne az şükrediyorsunuz" ayeti de insana hitap ediyor yine. o zaman şunu demek gerekiyor: ikinci yaratılış aslında ilk yaratılış ile sonuçları açısından aynı ise neden ikinci yaratılış?. yani kimin ne yapacağı belli iken yaratan kendi yaratmış olduğu kuluna karşı dünyada rahman ahiretde de rahim sıfatı ile tecelli edecek şekilde kuluna, kendi kudretini yüceliğini kısaca tek bir ilah olduğunu keşfetmesini sağlayacak şekilde bazen zorlu bazen kolay aşamalardan geçecek şekilde süreli bir yaşam vermiş. tebliğini de yapmış. sen ne yaparsan yap sonuçta galip gelecek olan benim diyor. ister itaat et istersen isyan et. bu evren içerisinde yaşanılabilecek bir dünya veren yaratan, dünyayı yaşanılmayacak yer haline getirmeye çalışanlar arasında da yine insan var. demek ki iki tip insan sürekli olacak. bilince hükmetmenin yolu ise yaratanın varlığını kabul edip secde yapmak, ahiret gününe inanmak ve çok şükretmektir. intihar için yorum yapmaya bile gerek yok. ömrü dediğin sayılı günler. ebedi yaşamda ise zaman yok. istenmeyen bir durum ama oluyor işte. akıbetlerini de Allah bilir.

• essentialist bir açıdan bakmamak gerek,wiliam james'e göre hiç birimizi özgür değiliz,doğada en minimalist yaşam biçimleri bile sınırlandırılmıştır.
    ruh salttır,bilinç devinim halinde ilerleyen bastırılmış bir formdur.

tümel sorunlar,insanlar için sorun teşkil etmemelidir.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • kendi kendinize cevap yazıp araya adam almayın sonra sığmam derim arşu aleme.

okuduğunu anlamayan adamız demiyoz kimse.

kaale alma meselesi.

kimseyle bi şey geçtiğimiz de yok. kendi kendinize icat türetmeyin.

ne dediğimiz açık.

..........................

bi daha annesinden babasından yaratılıp da gökte ilah yok diyen zeka küpü olursa ona ne kullandığını ben soruyum da ilah arayışınız sona ersin.

hakakten siz ne içiyosunuz? ananızı babanızı unutturacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 12 Ocak 2020; 14:6:55 >
  • HADO77 kullanıcısına yanıt
    onlarca sav ve kümülatif argüman sun,sizin gibi birisi argümanı çürütmek yerine anne ve babadan örnek versin,peki neden?

• seni yaratan şey annen babandır. olay bu. bu kadar. finito. anlamayan varsa bana değil doktora falan gözüksün.

ha kainatı yaratan seni yaratmamış diye yaratıcı vasfından çıkmaz. zira kimsenin rahminden kainat da çıkmaz. bu yüzden buraları yaradan var denir ve doğrudur. bu kadar kafası çalışmayan da varsa gitsin ilk okulu yeniden okusun. finito.

yaratıcı sen anne baban vs. hariç tartışılır. kainatı yaratmış tamam. türemeyi kes bak bi şey yaradan var mı gör. bunu da anlamayan hem ilk okula gitsin hem doktora gözüksün. kullandığını da bıraksın.

..................

yaratıcı ve sen ayrı tüzel kişiliğe sahipken türmeye tabi neden sorusu (savaş katliam hırsızlık soysuzluk) anne babaya yöneltilir. hukuk anne ve babaların çözümüdür. buna guran da dememişler. finito. yine de anlamıyosa birileri ciddi ciddi içtiğini bıraksın.

bu arada iyice düşünüp bi kerede cevap vermeye çalışınız. marslı falan mısın? başka türlü mü doğuyorsunuz bunu tartışalım sonuca daha kısa varırız. tanriyi ALLAHu'yu yehocayı babanızla falan mı karıştırıyorsunuz? buna göre akıl sağlığınız konusunda da doktora gerek olmadan biz karar verebiliriz herhalde.

.........................

hala anlamayan varsa bana değil ebeveynine gitsin. onlar usulunce herşeyi anlatır.

.......................

ilahı kendisini yaradan anne babası olan kişi bu iki kavramı öne sürerek ya da sürmese de tartışma konusu yapar. isterse yapsın sonuçta kendi ebeveynini ileri süren beni ilgilendirmez. ciddi bi şekilde eğlenerek konuyla ilgileniriz.

yok gökte bi şey var yok yerden evrildi diyosa haddi aşar. bazıları yaratıcıya bazıları evrime inanır. insanların inanç özgürlüğü var. yaratıcısı belli edilen bunlara karışamaz.

hala hala anlamama sorunu olan anladığını zannedip de halen anlamayan da hakkaten kullandığını bıraksın.

valla abi 11.sınıf biyolojide sindirim sistemine bakmam gerek. 1 saatte gelirim belki bay okucma

Hado77 çok boş yapıyorsun hacım. Sana 500 doz Peter Van Inwagen yazıyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bilinç, bizim dışımızda olup da hükmedebileceğimiz bir şey değildir. Arabaya hükmeder gibi bilince hükmedemezsiniz. Bilinç de bize hükmedemez; biz zaten bilinç dediğimiz şeyin bizzat kendisiyiz.

Bir başka şeyin insana (veya bilince) hükmetmesi demek, arada bir etkileşim yaşanması demektir. Bu etkileşim sonucu, insana "bana hükmediliyor" yorumu yaptıracak deneyimler de yaşanabilir, "ben hükmediyorum" dedirtecek deneyimler de yaşanabilir. Akıllı birisi her ikisine de takılmaz, bunları boş muhabbet olarak niteler; ne istediğini seçer ve istediğine ulaşır.

Ölüm durumunda bile, bilinci bir arada tutan tüm maddesel varlıklar, fiziksel etkileşimlerine tam sürat devam edeceklerdir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-9F20A5F61

Bilinç, bizim dışımızda olup da hükmedebileceğimiz bir şey değildir. Arabaya hükmeder gibi bilince hükmedemezsiniz. Bilinç de bize hükmedemez; biz zaten bilinç dediğimiz şeyin bizzat kendisiyiz.

Bir başka şeyin insana (veya bilince) hükmetmesi demek, arada bir etkileşim yaşanması demektir. Bu etkileşim sonucu, insana "bana hükmediliyor" yorumu yaptıracak deneyimler de yaşanabilir, "ben hükmediyorum" dedirtecek deneyimler de yaşanabilir. Akıllı birisi her ikisine de takılmaz, bunları boş muhabbet olarak niteler; ne istediğini seçer ve istediğine ulaşır.

Ölüm durumunda bile, bilinci bir arada tutan tüm maddesel varlıklar, fiziksel etkileşimlerine tam sürat devam edeceklerdir.
    Ben ne dedim ki hocam konuda, yorumlari okuyabilirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: HADO77

kendi kendinize cevap yazıp araya adam almayın sonra sığmam derim arşu aleme.

okuduğunu anlamayan adamız demiyoz kimse.

kaale alma meselesi.

kimseyle bi şey geçtiğimiz de yok. kendi kendinize icat türetmeyin.

ne dediğimiz açık.

..........................

bi daha annesinden babasından yaratılıp da gökte ilah yok diyen zeka küpü olursa ona ne kullandığını ben soruyum da ilah arayışınız sona ersin.

hakakten siz ne içiyosunuz? ananızı babanızı unutturacak.
    Bunlar böyle işte,farklılığı takdir etmeyi bilmiyorlar.Gereken listeler paylaşıldı.Adım gibi eminim ki azıcık okusam seni çok rahat anlarım.Şimdi bile anlıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zodion -- 12 Ocak 2020; 22:56:59 >
  • Buradaki insanlar genellikle rasyonal değil. Olmak zorunda değiller ama ne yapalım?

@HADO77

Özür dilerim uyuşturucu yorumu için ama anlaşılmaz yazıyorsun.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.