Şimdi Ara

Bilim dogmatiktir (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
220
Cevap
1
Favori
5.310
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • MANGUTAY kullanıcısına yanıt
    Ben de diyordum işi var herhalde ne zamandır yoktun

    Ben o kadar bug bulduğumu sandım ki Kur'an ı okurken, başlarda hep uğraştım da uğraştım çöl arabının kitabı olduğunu ispat etmeye. Biraz araştırıp yeniden bakınca hep farklı bir anlamlama ile önceden bug sandığım şeyler bug olmaktan çıktı. Bir noktadan sonra da ikna oldum artık pes ettim karşımdaki zekaya yani Allah'a.

    Sen ne bug buldun da bıraktın inanmayı? Ben iddia ediyorum senin bulduğun bug'ın bug olmadığını. 2 aydır buralardayım bir seni gördüm din bilip inanmayan olarak. Bence bakış açında sorun olduğu için bug olarak gördün her neyden bahsediyorsan. Yazar mısın bana hangi ayetler bug barındırıyor. Tabi bir de tefsirin/yorumun nedir bu ayetlere.
  • Poun kullanıcısına yanıt
    hem özelinde doğa bilimlerinden hemde genel manada bilgi değerlendirmesinden bahsettim
  • bir de buna ek olarak şunu söylemem gerekir ki kant cidden anlaşılması zor filozoflardan. metafiziğinde sintetik a priori olabileciğine dair okumalar yapmıştım ama o'halda kant'ın kuramının einstein'ın düşünce deneyiyle geçersiz kılınması bir çelişki doğuruyor. "sintetik" kavramını yanlızca yüklemin özneye birşey katması olarak ele alanlar var bunun yanında deneyimsel somut olması gerektiğini söyleyenlerde var. hani bu durum felsefeciler tarafındanda çok farklı anlaşılan bi durum. ya kant bu kuramları ortaya koyarken bir noktada kafası karışıyor ya da gerçekten kant'ı birçok insan anlayamıyor
  • do....... yapmak

    dog (thug)...... köpek-haydut

    dogm......... anayasa

    dogma......... nas

    dogmatik olan kendini koruyan ve bunu hayduta karşı yapan anayasa manasına gelir.

    dogmatik yapıdan kasıt anayasa benzeri yapılar için söz konusu edilmişe benzer.

    ......................



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 6 Mart 2019; 1:22:25 >
  • do gma il

    yap get my ads il l

    yap para topla hasta

    ...............

    hasta et para topla.... hastanın parasını al....

    evrimsel süreçte dogma olandan menfaat elde edilmesi...

    anayasa olanı ihlal... din sömürüsü... hukuka karşı hile....

    ......................

    totalde dogmatik yapıda olandan etkileşimi ön plana koyma hali.

    .......................

    dog(thug) ma (n)

    koruyan haydut.... ya da diş gösteren haydut...

    çarpışmacı dogmatik yapı. kendini koruyan hal bu açıdan statik olabilir mi? bana kalırsa bu dogmanın anlık yapısalcılığına bakış içerir.

    kanunla genişleme hali veya dinsel tematiğe uyarlama ile kıyas oluşturup genişletme durumu söz konusu edilecekse statik olmayan bir sezinleme hali mümkün.
  • dog ma...

    d i g i ma il

    ..............

    dijital veri... posta.... mektup...

    kalıplara sıkışmış programın dışına çıkması mümkün olmayan -ise -şayet halleri. dogmatik yapının bozunumu adına malware, trojan, virüs tamponlama hali.

    .....................

    yapının sağlamalığına rağmen aynı programcının bu kere dogmasallığı bozması. her şeyi bilenin programlayanın kadere müdahalesi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 6 Mart 2019; 1:44:26 >
  • Poun kullanıcısına yanıt
    ben kantın kuramı hakkında konuşuyordumda neyse.

    bilim, bilimcilik tekelinde dogmatiktir. yani bilim, ideolojileşip insanlara dikta edilmesinde dogmatikleşir. mesela buna örnek sizlersiniz. salt bilimin kendini savunucuya ihtiyacı yoktur o yanlızca kendi doğrularıyla hareket eder. fakat siz bilimi savunma ihtiyacı hissedersiniz ve "bilim dogmatiktir" dendiğinde 5 sn içerisinde onlarca insanın buraya üşüşmesi işten bile değildir. çünkü bilimi "mutlak hakikat" olarak içselleştirip, insanları böyle düşünmeye zorlarsınız.

    biraz daha açar isem, örneğin; bilimsel bir önerme olan ateş pamuğu yakar önermesini maddesel yaşantımı sürdürebilmem açısından, pratiklik anlamında doğru kabul etmeliyim ama hakikatin bilgisi olarak pamuğun yanma nedeni ateştir diyemem. bunun arkasındaki "asli" nedeni asla bilemem. eğer bunu hakikat olarak ele alırsan bu dogmatiktir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FF1B88FA0 -- 6 Mart 2019; 3:48:54 >
  • torlofan T kullanıcısına yanıt
    Buralardayız
    Hocam sen deyince üşendim şimdi ama geçmişte başka konularda dile getirdiklerim var. Tekrar tekrar yazmayalım. Denk gelirsek konuşuruz. Sana karşı herhangi bir iğneleme yapmam rahat ol. Adamsın, saygım sonsuz. Ayrıca inanmıyorum diye de tamamen her şeyi rafa kaldırmış değilim. Hala araştırıp okuyorum. Dinle ilgili bilgim oradan geliyor. Daha yeni Ragıp el- İsfahani'nin Müfredatını sipariş ettim. Kur'an'ı bir de o şekilde okumam gerektiğini düşünüyorum bunu daha önce hiç yapmadım. Sonuç ne kadar değişir orasını bilmem tabi.
  • MANGUTAY kullanıcısına yanıt
    Sağolasın. İğnelemeden gocunmam hele senin gibi zekice yapılırsa Ben yeni olduğuma buralarda bilmiyorum senin düşüncelerini ve dediğim gibi senin dediklerini daha ciddiye alırım, bilgi ile yapılan eleştiri her zaman değerlidir. Bana da katkısı olacağını düşünüyorum. Sen benden de iyi biliyorsun gibi geliyor zaten Arap tarihini senden faydalanmam lazım benim
  • MANGUTAY kullanıcısına yanıt
    Müsadeniz olursa haddim olmayarak bi şeyi beyan etmek isterim.

    Kitaptaki her bir harfi mesela bir arabanın aksamı na denk gelecek şekilde tanımlayın. Mesela elife aracın aküsü, canı kalbi vs diyin be ye mesela kaportası deyin.

    Şimdi bu aracın sizin olduğunu ve yapması gerekenlerle en son ne yapmaması gerekiyorsa onu düşünün.

    Sonra bu aracın aynısından bi tane yapın ve bu iki araç yolda izde karşılaşsak ne yapmamasıı isterseniz ona göre bir mealle bu iki aracı okuyun.

    Kitabı böyle okursanız size Burak hükmünde olur diye düşünüyorum.

    ............

    Adiyane bi aracın parçalarını bile bir düzenle yapan sizin bu iki aracı perte de çıkarmayacağınız birbiri ile çarpışmasını asla istemeyeceğiniz şekilde dizayn ettiğinizi göreceksiniz.

    Şimdi bu nazarla kitaba bakarsanız orada kadınlar kızlar kafirler mümminler değil değer verilmek istenen bi şey varı görebilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 6 Mart 2019; 17:49:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: torlofan

    Edip'i beğenmiyorum çok kibirli bir adam. Ancak demek istediğini anladım.

    Militan ateizm de çoğunlukla yobaz bana göre. Dediğim gibi yobazlığı seven bir toplumuz genel olarak.

    Düşüncem hiç değişmedi yıllardır; ben Müslümanların içindeyim ve çok ciddi şekilde bir kenetlenme var siyasi iklim de itiyor sürekli o yöne doğru, çıkıp ekonomideki suçlunun muhalefet olduğunu söyleyebiliyor insan ve inandırabiliyor
    İnanmayıp burada ve başka yerde iddia, hakaret edenler cahilce benim için başlıca sebeplerdir, örnek olarak açılan konuları ve yorumları okuyan birisini iyice kendinizden soğutuyorsunuz genel anlamda.

    Ateizm bu topraklarda yükselmez en azından 50 sene içerisinde en fazla şimdiki gibi %5-10 arasında kalır. Sosyal medya sayesinde gençler Kur'an ın Türkçesini daha çok okuyor ve bilinçleniyor, çok az bir kısmı inanmama yoluna gidiyor.

    Sen Kur'an ın okuyanların çoğunluğunu İslam dinine sokma gücünde olmadığını sanıyorsun ve böyle düşünüyorsun, ben ise Kur'an ile daha sağlam Müslüman olunacağını biliyorum ve o ona göre konuşuyorum.
    https://forum.donanimhaber.com/zeus-reyisin-hikmetinden-sual-olunmaz--137249465 Zodion'u anarak başlamak istedim ban yemiş :( "ateşi çalanlar hiç değilse susun" diyorsun yani...

    Üstüme alınayım mı bilemedim :) Ben, yobaz ate-yobaz dindar/yobaz ate-dindar/ate-yobaz dindar her türlü kombinasyonda gerçekleşecek her türlü tartışmanın iki taraf içinde normalleşme eğilimi ile sonuçlanacağını düşünüyorum. bu etki bir anda görülmez. (insan egosu/nefsi ne dersen de) -soğumuyorlar yani; koklayıp tanıyorlar tabiri caizse, teşbihde hata olmaz-

    Kastettiğin konuları biliyorum hemen hemen hepsinin altında katılmadığıma dair bir adet mesajım vardır ama niye açıyonuz böyle konular demem. Madem cahilce konu açmış açmasın da cahil mi kalsın al sana sevap point. Hakaretten bahis açacaksak kitabı sansürlememiz lazım ya da bu milis kardeşlerimizin yazdıklarının da tefsir ve farklı yorumlarını bağlamı içerisinde değerlendirip aklama yoluna da gidebiliriz. Yobaz adam senden soğuyacak diyorsun adamın gözünde ha kütük olmuşsun ha konuşan kütük -bakarsın konuştukça muhattabının insan olduğunu anlar belki kim bilir-. Ehli sünneti sevmesen bile yargılarındaki (senin) taraflılığı kabul etmen gerek. suçu dağıtabilecek kadar akıllı bir adamsın bence. yap bunu.

    Yok, o oran daha yüksek ve buna deistler ve münafıklar dahil değil :)

    Ben "kuran okudum dinden çıktım" diyenlerden değilim yanlış anlaşılma olmasın diye özellikle belirteyim, he hikayesi böyle olanlar var mı var. Ateizm yükselsin yeşersin hülyalarım da yok, kuranı okuyanların isterse hepsi girsin islama banane herhangi bir zannım da yok bu konuyla ilgili. sorunsala bakar mısın arkadaş dindeki, allahın kelamı var okuyan yok ama sorarsan müslüman, acaba allahı kim bunun?, kim parmağında oynatıyor? yahu benim ilk okuyup bitirdiğim kitap kuran ya allahtan önce okunacak yazar mı var mq dedim daha 7-8 yaşlarındayken madem herşeyi yaratan birşeyler demiş, deli merak etmiştim yani. Bizi cızbız yapanların umrunda değil ama, sürüye uyma güdüsünden başka saikleri yok istediği kadar soğusun, kenetlensin, safları sıklaştırsınki araya şeytan girmesin banane. Dibi görmeden akıllanmayacaksa da olacakla öleceğe çare yok deriz. Aman şu adama kaşının üstünde gözün var demeyeyim de beni işlemediğim suçtan dolayı nezarete attırmasın diyemi yaşayacak insanlar niye hep küffar suçlu hocam tekrar soruyorum, evin şımarık erkek çocuğu mu bu ehli sünnet? (siyasi güç ile özdeşleştirdiğin için bu kavram üzerinden gidiyorum bize ne sallıyon hırbo demesinler şimdi :) senin kavramlaştırman üzerinden gidiyorum) Cehalette mi onun tekelinde, bir o mu saçmalama hakkına sahip?

    Verdiğim orana takıldıysan o başka birşeyi anlatmak içindi -eğer dengeye gelmek istiyorsak insanların kendilerini ifade etmesinde kusur aramamalıyız yasak koymamalıyız şikayet etmemeliyiz ne kadar ahmakça da bulsan düşmanca da bulsan savunma refleksi (çokça rastlanılan bir şey burada) ile hareket etmektense soruya ya da soruna dair cevabını verirsin olur biter konuyu okuyan senin cevabını da okuyacak konu olmasa senin cevabın da olmayacak. Kısıtladığın takdirde riyakarlığı münafıklığı fırsatçılığı beslersin ve velevki ateist lehine denge %1 tık bile oynasa bu sefer kayar göçer tayfa oraya yol alır bunun adı da sürekli dengesizliktir- ateistin yerine başka bir şey koy sonuç yine aynı çıkar :)

    Kehanetlere değil de ne durumda olduğumuza odaklanmamız lazım.. + en sevmediğim şey suizandır.




  • Tekin G. kullanıcısına yanıt
    ateşi çalanlar hiç değilse susun" diyorsun yani...

    Yanlış izlenim verdiğimi sanmıyorum. Öyle bir talebim olsa idi zaman harcamazdım burada. Benim tek istediğim medeni insanlar olmamız. Seni kastetmediğimi anlamış olman lazım. Bilgisiz ateistin konuşması emin ol sizler için kötü oluyor.

    Din düşmanlığının da dinsiz düşmanlığının da bir gereği olduğunu düşünmüyorum özetle.

    Tabiki de kendi bildiğimin doğru olduğunu iddia edeceğim, sen de iddia edeceksin, diğeri de iddia edecek ama karşı tarafa saygı olmazsa iddianın bir değeri de olmaz. Uzlaşamadığımızda uzlaşalım demek zor olmamalı bu kadar.

    Normalleşme olacağını düşünmen senin polyanacılık oynadığını gösterir, bu seviyedeki tartışma daha çok ayrımcılık getirdi bu ülkede geçmişte, bugün de benzerleri devam etmekte. Hep ayrışıyoruz bir türlü birleşemiyoruz.

    Açılan konulara hiç kızmadım ama bilgisizce açılmış konular olduğu için eleştirdim. Çünkü amaç öğrenmek değil kavga çıkartmak, kin ve düşmanlık oluşturmak. Bunun da bir değeri yok.

    Taraflıyım tabiki de, sen de taraflısın buradaki herkes taraflı. Ancak bilmediğimi bilmiyorum diyebiliyorum, ilk başta da kendimi eleştirebiliyorum. Hatalı olduğumda özür dileyebiliyorum, bana birisi bilgi öğrettiğinde teşekkür edebiliyorum. Bunlar insanı küçülten şeyler gibi bu ülkede sanki, çoğu kimse uygulamıyor.

    Çok güzel açıklamışsın aslında olayı. Dediklerin çok doğru. Müslümanların iki yüzlülüğü de doğru özgür düşüncenin olması gerektiği de doğru. Benim derdim bilgisizlik ve üslup.

    Benim ve bana yakın düşünenlerin en büyük düşmanı aslında ehli sünnettir. Ama ehli sünnet aynı zamanda da benim kardeşimdir her ne kadar uzlaşamasak da ona göre tartışma seviyemi korumam lazım. Ehli sünnet ile genel olarak tartışmamaya çalışıyorum çünkü seviyesi iyi değilse gerçekten hiç çekilmiyorlar. Zaten bilgisiz ve kibirli ise birisi, uzak duracaksın boşa zaman kaybı.

    Siz zaten görmemeyi seçmişsiniz, sizin ikna edilmeniz çok zor. Kendimden gayet iyi biliyorum. Görmek istemediğim için 4 yıla yakın ben de gördüğümü sandım ısrarla.

    Sizler hiç bir zaman çoğalamayacaksınız bu ülkede ama emin ol %5-10 arası kalacaksınız; benim gibi olanlar da ehli sünnet değişmedikçe istediği kadar çoğalamayacak. Ben buraya yazarken ateisti Müslüman yapamayacağımı bilerek yazıyorum, arada olanlara yani ehli sünnetin hatalı da olduğunu görenler için yazıyorum. Tek yorumun o olmadığını göstermek için, çünkü ben o sebeple çıkmıştım dinden, bilgisizdim ve ehli sünnetin iki yüzlülükleri beni bıktırmıştı açıkçası.

    Ben o adamı daha kolay çeviririm hatalı olduğu yerleri göstererek çünkü onun da amacı Allah rızası benim de amacım Allah rızası. Benim cevap yazmaktaki amacım daha çok yazmayan ama tıklayan kitle.

    Ateistin cahil olanı ehli sünneti haklı çıkartıyor o sebepten ateistin üslubunun ve bilgisinin iyi olmasını isterim ki ehli sünnet de (hatta ben ve benim gibi düşünenler de) kendini düzeltsin en azından. Ateist cahil olunca ehli sünnet sanıyor ki her yaptıkları doğru. Her kötü saldırı kenetlenmelerini artırıyor zaten.

    Kehanetlere değil de ne durumda olduğumuza odaklanmamız lazım.. + en sevmediğim şey suizandır.

    Bu cümleni anlamadım.




  • Digma.... Filipincede harp demekmiş.

    Latince İngilizce karmadan gelirsek total betikte karma anlam dogmanın bi şekilde sebeb unsur ve sonuç olarak mücadele eden ya da edilen bi yapıyı adlandırdığı görülür.

    Bu açıdan mücadele eden şeklindeki yorumu şudur edilen manasında ki yorumu budur denerek açıklanmaya çalışılan şey mücadele edilmesi gereken kavrama her seferinde insanı oturtacak ise, bulunduğumuz konuma bakıp burada ne oluyor demek lazım.

    Dogmanın kişiyi sonuçlayan yapısı tanım dahilinde olursa, dogma ne olursa olsun insanı sonuçlayan bir şeye verilen tanım olmak durumundadır.

    E o halde doğum başlı başına bi dogma olmaz mı? Demi yani.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 8 Mart 2019; 21:13:15 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: torlofan

    Ben Kur'an ın Muhammed'in kitabı olduğunu kanıtlayamadım. Kanıtladığını iddia edenlerin de hep yanıldığını gördüm. Bu sebepten kabul ettim.

    Senin söylediğin lafın benzeri ile kabul etmiş oldum özetle.

    Senin yeni verdiğin örnek uymuyor çünkü zaten tanrının olduğu iddia edilen bir kitap var benim tanrıyı kanıtlamam değil senin tanrı olmadığını kanıtlaman gerekli.

    Kanıtla ben de bırakayım inanmayı.
    Sonradan Müslüman mi oldunuz tam anlayamadim hikayenizi dinlemeyi cok isterim

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.