Şimdi Ara

Bilgisayar mühendisliği için:Bilkent,Koç,Boğaziçi , İTÜ üniversitelerinden hangisini seçmeliyim? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
53
Cevap
0
Favori
9.227
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • geçen sene bilgi amaçlı açmıştım bu sene girdim sınava :)

Orijinalden alıntı: dmc17

quote:

Ne kadar saçma ve bilgisizce yazılmış birşey, burssuz olan farklı hocadan farklı dersliklerde ders alıyor farklı sınava giriyor sanki,,ne günlere kaldık...

Bilkentli bazı burslu arkadaşlarımdan burslu öğrencilerin burslarının düşmemesi için belli bir ortalama tutturmalarının gerekli olduğunu duydum. Dolayısıyla bursu kaybetmemek için sürekli çalışıyorlar, daha hırslı oluyorlar. Burs almayanların böyle bir durumu yok, sınırdan da geçse onlar için değişen birşey olmuyor. Gitgide artan bir fark oluşur aralarında.

ben üniversiteye girdiğimde bilkent burs kesmiyordu, ayrıca burssuzlar basarısız olacak diye bir durum olmuyor pek, catır catır burslulardan fazla puan alındıgı oluyor,,,zira bilkentin paralı bolumleri de 2nd tier universitelerin puanları ile esit öyle beykent unide paralı muhendislik puanı gibi degerlendirmeyin..
    örnek : ben girdiğimde Istanbul uni işletme ile bilkent paralı işletme puanı aynıydı...

• _____________________________
  • quote:

ben üniversiteye girdiğimde bilkent burs kesmiyordu, ayrıca burssuzlar basarısız olacak diye bir durum olmuyor pek, catır catır burslulardan fazla puan alındıgı oluyor,,,zira bilkentin paralı bolumleri de 2nd tier universitelerin puanları ile esit öyle beykent unide paralı muhendislik puanı gibi degerlendirmeyin..
    örnek : ben girdiğimde Istanbul uni işletme ile bilkent paralı işletme puanı aynıydı...

İşletme kesmeyebilir, zaten mühendislikle pek alakası yok işletmenin. Benim dediğim burs kesilme olayı her sene belli bir ortalama tutturamaz isen ÖSS ile aldığın bursun kesilmesi. Bilgisayar Müh. için durum bu.

Aşağıdaki linkte göreceğiniz üzere 2011'de bilkente giriş puanları ve sıralamaları var:

http://www.bilkent.edu.tr/bilkent-tr/admission/adaybilgi/2012_kontenjan.html

Tam burslu en son 3443. alınmış.
    %50 burslu 15.462 alınmış.
    Burssuz 61.192 alınmış.

Şimdi Türkiye'de genel olarak herkes (en az %97'si) giremeyeceği yerleri de ilk 3-5'ye yazıyor. Daha sonra girebileceği yerleri yazıyor, en alta da garanti gireceğini düşündüğü yerleri yazıyor.

Çok puan alıp da örneğin bir elektronik ya da bilgisayar mühendisliği yerine daha düşük puanlı inşaat gibi bir bölüme giren kişiler neredeyse istisna.

Bu problemi çözerseniz göreceksiniz ki her bölüm için son giren öğrenci sıralamasına yakın bir ortalama öğrenci sıralaması ortaya çıkıyor. İsterseniz gidin ÖSYM'den istatistiklere bakın. Örneğin yukarıdaki sıralamada Bilkent Bilgisayar için ortalama öğrenci kalitesi:
    Tam burslu düz hesap 3200 civarı
    %50 burslu 15.000 civarı
    Burssuz 50.000 civarı oluyor.

Şimdi 3200'üncü ile 50000'inci olan kişiler birbirine yakın derseniz epey komik oluyor. Şahsen ben tam burslu olarak böyle bir üniversiteye girip 50000'incilerle birlikte okuyacağıma gider devlet üniversitesinde (ODTÜ, İTÜ) başarısı bana yakın ve yarışma ortamını devam ettirecek öğrencilerle okurum kat kat iyi.

Ayrıca burslu girilen (ki girilemez ise okunması da o kadar paraya değmeyen) bilkent sabancı koç gibi ünilerde burs kesme uygulaması nedeniyle burssuz öğrenci üzerinde aşırı derecede bir stres oluşabilir.
    Düşünün bir diplomaya o kadar para sayan kişilerin kendilerine ait son model arabası, kendini beğenmiş tavırlarını görüp sırf bursun devam etmesini riske atmamak için sürekli çalışmanız gereken bir ortamda böyle insanlarla yakın durmanız normal bir insanın psikolojisini bozabilir.

Bence eğer bu durumdaysanız gidin devlet üniversitesine efendi efendi insanlarla arkadaşlık edip çalışın, daha iyi.

• quote:

quote:

İşletme kesmeyebilir, zaten mühendislikle pek alakası yok işletmenin. Benim dediğim burs kesilme olayı her sene belli bir ortalama tutturamaz isen ÖSS ile aldığın bursun kesilmesi. Bilgisayar Müh. için durum bu.

Aşağıdaki linkte göreceğiniz üzere 2011'de bilkente giriş puanları ve sıralamaları var:

Burssuz 61.192 alınmış.

Şimdi Türkiye'de genel olarak herkes (en az %97'si) giremeyeceği yerleri de ilk 3-5'ye yazıyor. Daha sonra girebileceği yerleri yazıyor, en alta da garanti gireceğini düşündüğü yerleri yazıyor.

Çok puan alıp da örneğin bir elektronik ya da bilgisayar mühendisliği yerine daha düşük puanlı inşaat gibi bir bölüme giren kişiler neredeyse istisna.

Bu problemi çözerseniz göreceksiniz ki her bölüm için son giren öğrenci sıralamasına yakın bir ortalama öğrenci sıralaması ortaya çıkıyor. İsterseniz gidin ÖSYM'den istatistiklere bakın. Örneğin yukarıdaki sıralamada Bilkent Bilgisayar için ortalama öğrenci kalitesi:
    %50 burslu 15.000 civarı

Şimdi 3200'üncü ile 50000'inci olan kişiler birbirine yakın derseniz epey komik oluyor. Şahsen ben tam burslu olarak böyle bir üniversiteye girip 50000'incilerle birlikte okuyacağıma gider devlet üniversitesinde (ODTÜ, İTÜ) başarısı bana yakın ve yarışma ortamını devam ettirecek öğrencilerle okurum kat kat iyi.

Ayrıca burslu girilen (ki girilemez ise okunması da o kadar paraya değmeyen) bilkent sabancı koç gibi ünilerde burs kesme uygulaması nedeniyle burssuz öğrenci üzerinde aşırı derecede bir stres oluşabilir.
    Düşünün bir diplomaya o kadar para sayan kişilerin kendilerine ait son model arabası, kendini beğenmiş tavırlarını görüp sırf bursun devam etmesini riske atmamak için sürekli çalışmanız gereken bir ortamda böyle insanlarla yakın durmanız normal bir insanın psikolojisini bozabilir.

Bence eğer bu durumdaysanız gidin devlet üniversitesine efendi efendi insanlarla arkadaşlık edip çalışın, daha iyi.

böyle yalan yanlış yorumlara kulak asmayın, gerçi bilkent gibi türkiyenin en iyi üniversitesi hakkında böyle kıskanç yorumlar yapılması normal, yok 3binmiş yok 50binmiş, akıllı adam alacağı eğitimin kalitesine bakar, gerisi hikaye. verilen eğitim de gelen öğrenci kalitesine göre, 50bininci ya da 500bininci kişiye göre ayarlanmıyor, çok sıkı bir eğitim var bilkentte, ing. hazırlık sınıfını bile 2 yılda geçemeyip okuldan atılan çok sayıda öğrenci var mesela. bilkentin ciddi eksileri de var elbette ama eğitim kalitesi kesinlikle bunlardan biri değil.

bir de, bursun hazırlık hariç 7 yıl süresince kesilmeme garantisi var, ortalamayı geçtim sınıfta kalsanız bile kesilmiyor. sadece devam mecburiyeti var.

• quote:

böyle yalan yanlış yorumlara kulak asmayın, gerçi bilkent gibi türkiyenin en iyi üniversitesi hakkında böyle kıskanç yorumlar yapılması normal, yok 3binmiş yok 50binmiş, akıllı adam alacağı eğitimin kalitesine bakar, gerisi hikaye. verilen eğitim de gelen öğrenci kalitesine göre, 50bininci ya da 500bininci kişiye göre ayarlanmıyor, çok sıkı bir eğitim var bilkentte, ing. hazırlık sınıfını bile 2 yılda geçemeyip okuldan atılan çok sayıda öğrenci var mesela. bilkentin ciddi eksileri de var elbette ama eğitim kalitesi kesinlikle bunlardan biri değil.

bir de, bursun hazırlık hariç 7 yıl süresince kesilmeme garantisi var, ortalamayı geçtim sınıfta kalsanız bile kesilmiyor. sadece devam mecburiyeti var.

Kıskançlıkla alakası yok. Bu tür tercihlerde duygusallığa da lüzum yok. Ben üniversiteyi dışarda (Almanya) çok önceden okumuştum, işim bitti üniversitelerle. Yaş olarak da bir hayli fazla ilerde olduğumdan deneyimlerimi ve gördüklerimi insanları doğru yönlendirmek için paylaşıyorum. Bu yazılanlar sadece bilgilendirme amaçlı.

Ve de yazdıklarınız direkt kabul etmeme ve reddetme üzerine kurulu, mantıklı açılardan savımı çürütmeniz daha etkili olur.

"ing. hazırlık sınıfını bile 2 yılda geçemeyip okuldan atılan çok sayıda öğrenci var mesela." denilmiş, bu da oraya giden öğrenci kalitesi hakkında bilgi veriyor, benim tezimi güçlendiriyor. Bunun yerine şu şartları sağlayamayan öğrenci dersi geçemez veya hazırlığı atlayamaz derseniz daha iyi olurdu.

Örneğin Bilkent'teki eğitimin hangi yönlerden çok sıkı olduğunu açıklayabilir misiniz?

• quote:

Burssuz 61.192 alınmış.

%50 burslu 15.000 civarı

quote:

Kıskançlıkla alakası yok. Bu tür tercihlerde duygusallığa da lüzum yok. Ben üniversiteyi dışarda (Almanya) çok önceden okumuştum, işim bitti üniversitelerle. Yaş olarak da bir hayli fazla ilerde olduğumdan deneyimlerimi ve gördüklerimi insanları doğru yönlendirmek için paylaşıyorum. Bu yazılanlar sadece bilgilendirme amaçlı.

Ve de yazdıklarınız direkt kabul etmeme ve reddetme üzerine kurulu, mantıklı açılardan savımı çürütmeniz daha etkili olur.

"ing. hazırlık sınıfını bile 2 yılda geçemeyip okuldan atılan çok sayıda öğrenci var mesela." denilmiş, bu da oraya giden öğrenci kalitesi hakkında bilgi veriyor, benim tezimi güçlendiriyor. Bunun yerine şu şartları sağlayamayan öğrenci dersi geçemez veya hazırlığı atlayamaz derseniz daha iyi olurdu.

Örneğin Bilkent'teki eğitimin hangi yönlerden çok sıkı olduğunu açıklayabilir misiniz?

Valla ben öyle çürütmeye değer bi sav göremedim. Kendi aklınca birşeyler uydurup tahminlerde bulunmuşsun ve en acıklısı da bu yanlış tahminlerinle insanları yönlendirmeye çalışıyorsun. Bir defa Bilkent'te ortalamaya bakarak burs kesildiğinden bahsediyorsun ki sınıfta kalınca bile kesilmiyor, ne 1 yıl kalınca ne 2 yıl ne de 3 yıl üstüste kalınca! 7 yılın sonuna kadar devamsızlıktan kalmadığın müddetçe hiçbir şekilde bursum kesilir mi korkusu yaşamıyorsun. Öğrenci profilleri hakkında birşeyler sallamışsın. Burslu öğrenciler strese girermiş paralılar rahat olurmuş falan. Türk nereye gitse de türk işte, başarılısını da kıskanıyor paralısını da. Adamın parası varsa harcar, bu kimseyi ilgilendirmez. Daha da önemlisi, o paralı rahat adamlar ne hikmetse burslu öğrencilerden daha başarılı olabiliyor, hem de mühendislik fen fakültesi gibi bölümlerde. Üniversite sınavındaki başarıyı küçümsemiyorum, zaten kendim de bu başarım sayesinde burslu okumuştum ama bu o insanın sadece lise derslerindeki başarısını gösteriyor, bazısı bunu devam ettiriyor bazısı ettiremiyor, lisede başarısız olanlardan bazılarıysa üniversitede bunu tersine çevirebiliyor. Sınav başarısını zekaya potansiyele bağlamaya çalışmışsın ama bence hiç de öyle değil. Bu işte başarı büyük ölçüde çalışmaktan geçiyor, zekadan değil.

• quote:

Valla ben öyle çürütmeye değer bi sav göremedim.

Sizin eksiğiniz.

quote:

Kendi aklınca birşeyler uydurup tahminlerde bulunmuşsun ve en acıklısı da bu yanlış tahminlerinle insanları yönlendirmeye çalışıyorsun.

Uydurmadım. Bulunduğum fabrikada iş alımları ile ilgili 5 yıl kadar çalıştım. Tahmin de değil üstelik, tamamen gerçekler.

quote:

Bir defa Bilkent'te ortalamaya bakarak burs kesildiğinden bahsediyorsun ki sınıfta kalınca bile kesilmiyor, ne 1 yıl kalınca ne 2 yıl ne de 3 yıl üstüste kalınca! 7 yılın sonuna kadar devamsızlıktan kalmadığın müddetçe hiçbir şekilde bursum kesilir mi korkusu yaşamıyorsun.

Bu konuda değişiklikler olmuş, gitgide yumuşatmışlar eğitimi. Burslular daha rahat olmuş, çalışma istekleri azalabilir. Fakat benim gördüğüm burslu Bilkentliler neredeyse ODTÜ ve İTÜ seviyesindeydiler, bu nedenle burslular hala çalışkan.

quote:

Öğrenci profilleri hakkında birşeyler sallamışsın. Burslu öğrenciler strese girermiş paralılar rahat olurmuş falan.

Sallamadım %5'lik hata payıyla aynen bu sonuca ulaşılıyor.

quote:

Türk nereye gitse de türk işte, başarılısını da kıskanıyor paralısını da.

Türk olduğumu da kim söyledi? Zaten Türkiye nüfusunun %60'ı Türk de sayılmaz. Ayrıca 52 yaşındayım, kimi kıskanayım.

quote:

Daha da önemlisi, o paralı rahat adamlar ne hikmetse burslu öğrencilerden daha başarılı olabiliyor, hem de mühendislik fen fakültesi gibi bölümlerde.

Düşük oranlarda doğru %5-10 arasında görülebilir (hatta görülür), geneli yansıtmaz. Üstelik Türk öğrencilerden kopya çekenler azımsanamayacak ölçüde (%12-15 civarı).

quote:

Üniversite sınavındaki başarıyı küçümsemiyorum, zaten kendim de bu başarım sayesinde burslu okumuştum

Tebrikler.

quote:

ama bu o insanın sadece lise derslerindeki başarısını gösteriyor, bazısı bunu devam ettiriyor bazısı ettiremiyor, lisede başarısız olanlardan bazılarıysa üniversitede bunu tersine çevirebiliyor.

Tersine çevirmek 50000 civarında olanlar için epey uzak ihtimal. (İlk 15 000 için sözüm yok)

quote:

Sınav başarısını zekaya potansiyele bağlamaya çalışmışsın ama bence hiç de öyle değil. Bu işte başarı büyük ölçüde çalışmaktan geçiyor, zekadan değil.

Çalışmanın büyük payı olduğuna katılıyorum, ama zeka ve çalışmak dışında da unsurlar var. Düzen ve disiplin bunların başında geliyor (ki başarı ve devamlılığı için çalışma ve zekadan daha büyük bir paya sahip). Tüm bunlar da potansiyeli oluşturuyor, zekadan daha önce de hiç bahsetmedim.

• Bogazici kesinlikle en iyisi. Sonra koc sonra bilkent. İtuyu bu kiyaslamaya sokmak sacma olur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

quote:

Üniversite sınavındaki başarıyı küçümsemiyorum ama bu o insanın sadece lise derslerindeki başarısını gösterir, lisede başarısız olanlardan bazıları üniversitede bunu tersine çevirebiliyor.

Tersine çevirmek 50000 civarında olanlar için epey uzak ihtimal. (İlk 15 000 için sözüm yok)
    http://forum.donanimhaber.com/m_56775438/mpage_1/key_/tm.htm

Orijinalden alıntı: Therah

Bogazici kesinlikle en iyisi. Sonra koc sonra bilkent. İtuyu bu kiyaslamaya sokmak sacma olur.

sen de ya boğaziçindesin ya da lisede (yanlış anlama, tercih döneminde boğaziçi'nin her alanda türkiye'nin en iyisi olduğunu düşünenler olduğu için böyle yazdım.) itü hakkında yorum yapacaksan lütfen biraz itü'yü araştır.
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.