bir bilgisayar için topraklama ne kadar önemlidir. olmazsa ne olur? toprak tesisatı cekilmemiş bi binada ne yapılablir??
cevaplar için tşkr..
onemlidir. Topraklama yapılmamıs bir hatta bilgisayar calıstırıyorsan Woltaj oynamalarında Anakarttan uzerindeki envayi cesit karta kadar hepsini kaybetme risk in var.
bu daha önce oldukça şiddetli biçimde tartışılmıştı. eskilere bi gözatarsan bulursun. bide örnek vereyim = ben topraksız priz e 6 li priz taktim ve bir çıkışına da 3 lü taktim = 8 ... 1-kasa 2-monitör 3-equalizer 4-anfi 5-hub 6-çalışma lambam 7-kasa fanı 8- e de ne gerekirse takiyom = cep tel şarj v.s. 1 sene oldu henüz negatif bişiler olmadi. ama olmasından da korkmuyor değilim. :)
Öyle hayati bir önemi de yok,tabi bu biraz da senin şansına.Benim odamdaki prizde topraklama yoktu,elektrikçi sıfırlama diye bir şey yaptı,prizin nötr kutbu ile toprağını birleştirdi.Eğer kaçak veya aşırı yüklenme olursa toprak hattı yerine nötr kutuptan gidecekmiş.Zaten fişini çıkarıp yeniden takınca da ufak bir kıvılcım çıkıyor toprak demirinden.Artık yükünü böyle mi atıyor bilinmez.Eğer senin de kullanacağın odada hat yoksa elektrkiçiye böyle yaptır...
elbruz sana katılmıyorum türkiye gibi her an voltaj dalgalanmalarının yaşandığı bir ülkede topraklamasız bir hatta yüklenmek eninde sonunda yangınla sonuçlanır şu fabrikalarda çıkan yangınlara sebep gösterilen elektrik kontağının en önemli sebebi topraklanmamış kaçak elektrik ya da yanlış topraklamadır
Topraklama voltaj dalgalanmalarında bilgisayarı kurtarmaz,sadece fazla makinanın üzerinde saatlerce çalıştıktan sonra biriken elektrik yükünü atmaya ve kaçak olduğu zaman makinanın ve kullanıcının zarar görmesini engeller.Bilgisayarı voltaj dalgalanmasında koruyan güç kaynağıdır (tabi içinde regülatör sayesinde).Tabii ki topraklama önemlidir ama ben sadece hayati bir öneme sahip olmadığını söyledim.Eğer yapılabiliyorsa tabii ki topraklama en iyisidir ama yapılamazsa da bilgisayarı kullanmamak pek mantıklı olmaz.Zaten kontak da kısa devre gibi birşeydir.Eğer tesisat yanlış yapılmışsa bunun sonu zaten kontaktır.Onun için bu noktada bulunulan bölge ve tesisat çok önemli...
bazen arabadan inerken bir elektrik carpması olur ya yani hava da dahil olmak uzere bir çok etken bir elektrik yuklemesine sebep verebilir bunu atmak için topraklama şart yukarda arkadasın yaptırdığı prizde ikisini bağlamak sorunu cozmez bu tur atılamayan elektrik her an da zarar verebilir uzun sure hissetmeyebilirsinde ama yapmanda yarar var bende kullandığım prizde topraklama yoktu kullandığım 8 li uzatmanın topraklama kısmında bir acık kablo cıkartarak masanın metal kısmına bağladım bu en basit cozumu
Topraklama pehh??? tamamen bir batıl inanç sadece insanları korumak içindir bilgisayara bir artısı eksisi olamaz. yüksek bilgisayar ve elektronik donanımlar döşeli UZAY GEMİLERİ + DENİZALTILAR + UÇAKLARIN topraklamaya ulaşamadıkları ve hiç problemsiz çalıştıklarıda ortada. demekki olmadanda oluyor.
<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by atarum</i> <br />bazen arabadan inerken bir elektrik carpması olur ya yani hava da dahil olmak uzere bir çok etken bir elektrik yuklemesine sebep verebilir bunu atmak için topraklama şart yukarda arkadasın yaptırdığı prizde ikisini bağlamak sorunu cozmez bu tur atılamayan elektrik her an da zarar verebilir uzun sure hissetmeyebilirsinde ama yapmanda yarar var bende kullandığım prizde topraklama yoktu kullandığım 8 li uzatmanın topraklama kısmında bir acık kablo cıkartarak masanın metal kısmına bağladım bu en basit cozumu <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>
Benim daha doğrusu elektrikçinin çözümünde nötr yani elektrik olmayan kutba bağlanıyor,bu tür bir yük olursa da direk nötr kutuptan gidiyor.Tek dezavantajı şu;elektrik kaçağı olursa direk kısa devre olur çünkü fazdan gelen elektik nötre gider ki bu zaten kısa devredir...
hikaye adlı topic i oku bence abras
<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by atarum</i> <br />bazen arabadan inerken bir elektrik carpması olur ya yani hava da dahil olmak uzere bir çok etken bir elektrik yuklemesine sebep verebilir bunu atmak için topraklama şart yukarda arkadasın yaptırdığı prizde ikisini bağlamak sorunu cozmez bu tur atılamayan elektrik her an da zarar verebilir uzun sure hissetmeyebilirsinde ama yapmanda yarar var bende kullandığım prizde topraklama yoktu kullandığım 8 li uzatmanın topraklama kısmında bir acık kablo cıkartarak masanın metal kısmına bağladım bu en basit cozumu <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'> yani bende 4lü uzatmanın toprak kısmına bı tel bağlıyıp kalorifere lehimlesem topraklama gibi olur mu?
evet olur
topraklama yaptığınız yerin (kalorifer borusu, masa ayağı...) sağlam bi şekilde toprakla temas ettiğinden emin olun bence!!! Kalorifer borularına fazla güvenmeyin derim eğer kalorifer borusu iyi bir topraklama yapmıyorsa ve apartmanda oturuyorsanız vede sizden başka biride kalorifer borusunu toprak olarak kullanıyorsa diğer kişi ile sizin makineleriniz birbirleri ile etkilenebilir. Topraklamada kullandığınız metalin toprakla yaptığı yüzey teması ne kadar büyük olursa o kadar iyi topraklama yapar!!!! [dont]
Zaten topraklama olmaz ise bilgisayarın herhangi bir yerine dokunduğun zaman[metal} hafif bir elektiriklenme hissedeceksin...ozaman bilki makine da topraklama yok....
Daha öncede başka bir topic e yazmıştım.
Topraklama; herhangi bir cihazdaki kaçak akımın toprağa iletilmesini sağlamaktır. Bu esnada tesisattan (Direct yani kullanılmadan )gecen akım aşırı akım rölesini (Sigortayı) açacaktır. Topraklama olmasa bu cihaza temas eden kişi iletkenlik sağlayacak şekilde (yalınayak, endirect topraklama yapacak başkabir yere) teması elektrik akımının üzerinden geçmesine ve akıma maruz kalmasına neden olacaktır. Halk arasında sıfırlama denilen nötr ü toprağa bağlamak TEDAŞ ın faz ve nötr yer değiştirme olasılınığa göre büyük risk taşımaktadır. Yeni bina tesisatlarında topraklama zorunlu olmasına rağmen prizlerde topraklama kablosu (sarı yeşil çizgili renkte dünya standartı)olup ama diğer ucunun boş (kopuk) olduğu çok görülmüştür. En sağlıklısı EMO (Elektrik Müh. Odası) peryodik ölçümleridir.(ama biraz fazla ücret istiyorlar) Yada bir ölçü aleti ile kendinizin öçmesidir. Yapabileceğiniz en basit yöntem ise yukarıda da söylendiği gibi kullandığınız prizin topraklama ucunu kalorifer tesisatına, su tesisatına veya büyük bir saksıya (içine bir metalparçayla bağlayarak (bakır olması tercih edilir)) bağlamanızdır. Bilginize..
peki bu saksının büyüklüğü nekadar olmalıdır. normal bi saksı yeterli olmazmı?
hep merak etmişimdir en ufak monitörün bile fişi topraklıyken televizyonların fişlerinin hiçbiri topraklı değil.acep nedendir?
<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by zero01</i> <br />Topraklama pehh??? tamamen bir batıl inanç sadece insanları korumak içindir bilgisayara bir artısı eksisi olamaz. yüksek bilgisayar ve elektronik donanımlar döşeli UZAY GEMİLERİ + DENİZALTILAR + UÇAKLARIN topraklamaya ulaşamadıkları ve hiç problemsiz çalıştıklarıda ortada. demekki olmadanda oluyor.
diğer makinaları bilemem ama denizaltılar konusunda uzmanım ve denizaltılar da arzlanırlar!!! her cihazdan çıkan arz hatları gemi içinde toplanıp mukavim tekne üzerine iletilir, bilmeden konuşmayınız!
<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by cemcakmak</i> <br />Daha öncede başka bir topic e yazmıştım.
Topraklama; herhangi bir cihazdaki kaçak akımın toprağa iletilmesini sağlamaktır. Bu esnada tesisattan (Direct yani kullanılmadan )gecen akım aşırı akım rölesini (Sigortayı) açacaktır. Topraklama olmasa bu cihaza temas eden kişi iletkenlik sağlayacak şekilde (yalınayak, endirect topraklama yapacak başkabir yere) teması elektrik akımının üzerinden geçmesine ve akıma maruz kalmasına neden olacaktır. Halk arasında sıfırlama denilen nötr ü toprağa bağlamak TEDAŞ ın faz ve nötr yer değiştirme olasılınığa göre büyük risk taşımaktadır. Yeni bina tesisatlarında topraklama zorunlu olmasına rağmen prizlerde topraklama kablosu (sarı yeşil çizgili renkte dünya standartı)olup ama diğer ucunun boş (kopuk) olduğu çok görülmüştür. En sağlıklısı EMO (Elektrik Müh. Odası) peryodik ölçümleridir.(ama biraz fazla ücret istiyorlar) Yada bir ölçü aleti ile kendinizin öçmesidir. Yapabileceğiniz en basit yöntem ise yukarıda da söylendiği gibi kullandığınız prizin topraklama ucunu kalorifer tesisatına, su tesisatına veya büyük bir saksıya (içine bir metalparçayla bağlayarak (bakır olması tercih edilir)) bağlamanızdır. Bilginize.. <hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>
Senin dediğin faz ile nötrün yer değiştirme olayı olursa bi kere felaket gibi bir şey olur.Ama herhalde komple tesisatların ve trafoların da değişmesi gerekir.Bu adaptörün anahtarından eksi-artı kutup ayarlanması gibi bir şey değil ki.Zaten faz da tek bir hat olarak gelmez binaya.Ki bir de üç fazlı hatları düşün.En basitinden asansörler üç fazlı besleme ile çalışır.Bundaki üç teli nasıl yer değiştireceksin?Bence imkansız bir olay,imkanı varsa bile yapılmayacak bir olay...
ben topraklamayı statik elektriğe karşı 1 şey olarak biliyorum yoksa AM I WRONG
savaşa gerek yoktu amaoldu amerikaya da gerek yok ama o da war ne kadar garip????????