Şimdi Ara

Bilgisayar Aniden Kapanıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
8
Cevap
0
Favori
198
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Öncelikle biraz uzun olacak, detaylıca açıklamak istiyorum kusura bakmayın lütfen. Başlıkta belirttiğim gibi sorunum bilgisayarımın (Lenovo IdeaPad 520 81BF00BTTX) bazen aniden kapanması. Birçok sebebi olabileceği için sizlere biraz daha bilgi vermek istiyorum.

• Bir oyun açtığımda kesinlikle kapanıyor.

• Bir youtube videosu açtığımda çok nadir de olsa kapanıyor. (1440p veya üzeri bir çözünürlükte açtığımda bu ihtimal artıyor)

Bunlardan yola çıkarak ısındığını düşündüm ve termal macunlarını kaliteli bir macunla yeniledim. Macunu doğru miktarda ve doğru şekilde uyguladığımı düşünüyorum. İçini de yakın zamanda temizlemiş olmama rağmen tekrar temizledim. Ayrıca çok etkisi olduğunu düşünmesem de bir soğutucu da kullanıyorum. Normal durumda şu an sıcaklık değerleri :

Termal macundan sonra sorun hallolmasa da çok seyrekleşti, hatta bir kez oyun da oynadım ancak daha sonra hemen hemen eski durumuna tekrar döndü. Oyun falan açamıyorum ve bazen yeni sekme açarken bile kapanıyor. Sanki daha çok yük altına girdiğinde veya aniden basit de olsa bir işlem gücü gerektiğinde oluyormuş gibi geliyor bana.

Emin olamıyorum ama aklıma bir ihtimal daha geliyor. Bilgisayarımın bataryası yok, prize takılı kullanıyorum. Batarya şiştiği için çıkarmıştım (bataryayı çıkarırken Kioxia Sata SSD ekleyerek HDD'yi CD/DVD sürücüsü yerine takmıştım belirtmekte fayda var). Şişme sebebi olarak da benim düşüncem adaptörden kaynaklı bir sorun olduğuydu. Çünkü bilgisayarı aldığım ilk zamanlarda bile üzerine dokunduğumda metal olduğu için ufak da olsa elektrik hissediyordum. Bazen azalıyor bazen hiç hissedilmiyor bazen de artıyordu bu durum. Genelde olmadığı için çok önemsemedim ve kullanmaya devam ettim. Bu modelde kronik bir sorun olduğu söyleniyor. Adaptörün topraklamaya uygun olmadığı sebebiyle olduğunu söyleyenler var (LİNK). Ancak Lenovo'ya göre bu gayet normalmiş (LİNK).

Emin olmamakla birlikte bataryayı çıkardıktan sonraları bu kapanma sorunu yaşanmaya başladı diye hatırlıyorum. Bir ihtimal acaba adaptör yetersiz mi geliyor, veyahut adaptörden kaynaklı bir güç kesintisi sebebiyle kapanıyor olabilir mi diye de düşünüyorum. Oyun oynamak gibi performans gerektiren bir anda acaba güç yetmiyor mu.. Windows olay görüntüleyicisinde tam kapandığı anda oluşan hata loglarını da ekleyebilirim dilerseniz. Oradan yola çıkmak mümkün olabilir belki.

Fikirlerinizi belirtirseniz çok sevinirim.

• Güncel

• Bataryasız kullanmak çok büyük risk. Bir gün bilgisayar akım düzensizliğine dayanamaz ve komple bozulabilir. Kullandığınız macun ve fiyatı nedir, mx4 ise nereden aldınız?

• Dediğiniz gibi bataryanın olmamasından yada güç adaptörü den olabilir hocam. Denemeden de anlayamazsınız malesef.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Adaptörünüz arızalı büyük ihtimal. Bataryanın şişmesi ve bataryasız kullanımda yük altında kapanmalar adaptörün arızalı olduğunun en net belirtisi. Şimdi diyeceksiniz batarya varken neden kapanmıyordu sebebi ise adaptörden aldığı düzensiz gücü düzenli bir şekilde anakarta verdiği için batarya ile kapanmıyordu fakat gelen düzensiz güç sebebiyle bataryanız şişmiş. Yeni bir adaptör ile sorununuz düzelecektir. Ayrıca yeni bir batarya almanızı da öneririm bataryasız kullanmak anakarta zarar verme olasılığı yüksek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Melih Albayrak -- 28 Kasım 2022; 1:53:34 >
  • Herkese teşekkür ederimBilgisayar Aniden Kapanıyor  @sreylare @sulobey10 @Melih Albayrak

Konuyu açarken yazmayı unuttuğum bir şey daha var. Aniden kapandığında hemen tekrar açmaya çalıştığım zaman bir süre açamıyorum. Adaptörü prizden çekip tekrar taktığımda çoğu zaman tek seferde açılıyor.

Benzer şekilde bilgisayar bir süredir kapalıyken prize takıp açmak istediğimde bazen açılmıyor birkaç kez tak çıkar yapmam gerekiyor. Bunlar da adaptör sorununu destekler nitelikte olsa gerek.

Adaptörü değiştirmek şart. Arızalanmış olabilir, aynısını alabilirim. Ancak şu durumda adaptörün aynısından almam mantıklı olmaz diye düşünüyorum. Çünkü bataryanın şişmesine sebep olan muhtemelen adaptör. Topraklamaya uygun, aynı değerlerde(20V - 3.25A) bir adaptör almak daha doğru olur sanırım. Ya da adaptörün yetersiz gelmesi söz konusu olabilir derseniz aynı değerlerde değil de daha farklı değerlerde bir adaptör mü almak gerekir? Bu konuda da fikrinizi almak isterim. Doğru bir adaptör önerebilir misiniz?

Bataryanın da aynı orijinalini bulmak zor(L16S2PB1). Genellikle muadilleri var. Pek satılan ürünler olmadığı için değerlendirmelere bakmak da mümkün olmuyor. Ne önerirsiniz?

Kullandığım Termal Macun : https://www.hepsiburada.com/noxeen-nx9-termal-macun-13-5w-m-k-4gr-p-HBCV00002OOMPD?magaza=NanoPazar

Bilgisayar Üzerinde Yazan Değerler

Adaptör Üzerinde Yazan Değerler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 1000de1 -- 3 Aralık 2022; 18:15:38 >

• Malesef adaptör seçmeniz konusunda yardımcı olamam, yanlış bir şey önermemek konusunda.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bilgisayar Sürekli Resetleniyor
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.