Şimdi Ara

Bilgisayar almak için kötü zamanlar

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
871
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hatırlayan çıkar mı bilmiyorum ama yaklaşık üç yıl önce şöyle bir konu açmıştım.
    https://forum.donanimhaber.com/ekran-karti-almayin--115453423

O zamanlar forumda Gtx 970 mi r9 390 mı alalım tarzında konular varken ben de yaz aylarında çıkacak kartların bunları gözden düşüreceğini ve bekleyecek durumda olanların beklemeleri gerektiğini tavsiye etmiştim. Arada ekran kartı fiyatlarının uçtuğu madencilik dönemi olsa da dediklerim büyük oranda çıkmıştı.
    Şimdi aynı şeyleri bilgisayarın çok sayıda parçasını kapsayacak şekilde benzer bir konu açıyorum.

7nm teknolojisi
    Yaklaşık üç yıl boyunca üretim teknolojisi 14nm ile yapıldı. Hatta intel işlemcilerde bu süre çok daha uzun. Üretim geometrisi işlemci teknolojisinin ilerlemesi açısından neredeyse her şeydir ve gelişim buna bağlıdır. 14nm işlemciler çıktığında 28nm ve 32nm ürünlerin gözden düştüğü gibi aynı şey 7nm teknolojisine sahip işlemciler piyasaya çıktığında olacak. Bir zamanlar fiyatları 2000 tl yi aşmış RX570 gibi ekran kartı fiyatlarının 1000tl altı fiyatlara görmek size cazip geliyor olabilir ancak bir yıl bile olmadan demode olacaklar. Önümüzdeki yaz-sonbahar dönemi piyasaya çıkacak ürünler şu an satılanlardan çok daha gelişmiş olacaklar.

Aynı şekilde Amd nin çıkaracağı 7nm Ryzen işlemcilerin haberleri gelmeye başladı bile eğer gelen haberler doğru ise şimdiki modellerin iki katı gibi bir şey olacaklar. Intel tarafı da 10nm ye geçmekte zorlanıyor olsa da bir şekilde başaracaklar ve intelin 10nm si tsmc nin 7nm sine hemen hemen eşdeğer nitelikte olacak. Sonuç olarak her ikisinin ürünleri de şimdikilerden çok daha üstün olacaklar.

Bellek ve SSD fiyatları
    Bir zamanlar astronomik bir şekilde artan nand flash ve ssd fiyatları son zamanlarda oldukça düştü. Daha kısa bir süre önce küçük bir ssd ve depolama amaçlı harddsik kombinasyonu yapılıyorken şimdi sisteme 1 hatta 2tb tek ssd alınabiliyor. Performans isteyenler m2 ssd yanına depolama amaçlı sata ssd bile alabilir oldu. Aynı nand flash yongalarında ve ssd fiyatlarındaki düşüş gibi bellek fiyatlarında da düşüş bekleniyor.

Uzun ömür
    Üretim geometrisini ilerletmek gittikçe zorlaşıyor. Artık neredeyse atomun sınırlarına yaklaşıldı ve bir sonraki aşamaya geçmek için gereken zaman gittikçe uzuyor. 7nm den sonrasına geçmek çok daha zor olacak. Bu 7nm teknolojisine sahip bir işlemci, ekran kartı hatta işlemcisi 7nm olan bir cep telefonu aldığınızda ürünün teknolojik ömrünün uzun olacağı anlamına geliyor. Alacağınız ürünlerin uzun yıllar hizmet edecektir.
    Acil bir şekilde bilgisayar ihtiyacınız varsa veya zaman kaybetmek istemiyorsanız elbette şimdi de alabilirsiniz veya daha ucuz ürünlerle bu süreyi geçirebilirsiniz ama elimdeki beni idare ediyor ama güncel bir sisteme geçmek istiyorum diyenlerin beklemesini tavsiye ediyorum. Hele şimdi bütçemi zorlayıp şimdi en iyisini alayım beni uzun süre götürsün diyen varsa tekrar düşünsün. Hayal kırıklığına uğraması kesin.

• Bence de öyle ama i5 8400 ve RX 580li 7000 tlye 2-3 yıl için güzel bir sistem toplanabilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şu an çok uyguna pc toplanabiliyor?
    Mining furyasından dolayı 2.elde ekran kartları psu lar yok paraya satılıyor.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Şu aralar amd ryzen 5 serisi işlemcili gayet uygun pcler toplanabiliyor

• O zamanki yorumlarda olduğu gibi yine pek anlaşılamıyorum sanırım. 12/24 ryzen işlemcilerin ve RTX 2070 ayarındaki ekran kartlarını 200-250$ a alınabilir olduğunda anlarsınız
  • Hobar kullanıcısına yanıt
    hocam ben bayadır pc almak için bekliyordum 2 yıldır falan şubatta alabilceğim ve ekran kartı ile monitör 2. el 7700tl civarı bir sistem toplamak istiyordum sizce şubatta alimi bekliyim mi ne olur
  • hocam rtx2070 e karşılık gtx1080 geliyor yani 1000-2000tl bandında bunları bulabilceğiz diyorsun yani sert ve hızlı bir düşüş mü olcak yoksa yavaş yavaş mı düşüş olacak
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: DüşünenÇocuk32

hocam rtx2070 e karşılık gtx1080 geliyor yani 1000-2000tl bandında bunları bulabilceğiz diyorsun yani sert ve hızlı bir düşüş mü olcak yoksa yavaş yavaş mı düşüş olacak
    Gtx1080 2.elde 2000tl ye satılıyor zaten.

• jac0B0 kullanıcısına yanıt
    2.el 2000tlye nerde satılıyor hocam piyasıyı biliyor musunuz yoksa ben mi tam bilmiyorum piyasayı 1080ler 2.eller 2400den başlıyor biliyorsanız ilan linki atabilir misiniz 2000tlye 1080 ikinci el temiz
  • hocam eyvallah yeni teknoloji falan gelecekte programlar oyunlar bu yeni teknolojiye ne zaman adapte olacak ? ne zaman bu teknolojiye özel oyunlar vs çıkmış olacak ? yani şuan hazır piyasa düşükken pc toplamak daha mantıklı değil mi sizce ?
  • quote:

2.el 2000tlye nerde satılıyor hocam piyasıyı biliyor musunuz yoksa ben mi tam bilmiyorum piyasayı 1080ler 2.eller 2400den başlıyor biliyorsanız ilan linki atabilir misiniz 2000tlye 1080 ikinci el temiz
    Evga Gtx 1080 Superclocked Garanti sonu 20/12/2020 İlan No: 593712287

• relaxabi22 R kullanıcısına yanıt
    Oyunların adapte olması yeni nesil konsollar ile beraber olacak. Yani 2020 de. Bugünkü donanımlar o zamanın oyunlarında zorlanacaklar ama 6 ay sonra alacağın donanım çok rahat altından kalkacak.

Tüm parayı üst seviye sisteme gömmek şu an mantıklı değil. 1 yıl içinde demode olacaklar. İhtiyaç varsa ikinci el ryzen 1200, rx570, 8gb bellek gibi ortalama bir sistem o zamana kadar raharlıkla götürür. Zamanı geldiğinde bunları elden çıkarıp o zamanki güncel sisteme geçersiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hobar -- 9 Aralık 2018; 11:26:43 >
    Hocam şimdi ben şubbata 1080 li sistem toplicam bi tek ekran kartı ikinci el sizin dediğinizi bekleyeyim yani

• quote:

Hocam şimdi ben şubbata 1080 li sistem toplicam bi tek ekran kartı ikinci el sizin dediğinizi bekleyeyim yani
    Hocam RTX 2070 varken neden GTX 1080?

www.sinerji.gen.tr
    MSI GeForce RTX2070 Armor 8G 8GB GDDR6 256 Bit Ekran Kart�
    https://www.sinerji.gen.tr/msi-geforce-rtx2070-armor-8g-8gb-gddr6-256-bit-ekran-karti-pmu416598

• quote:

Orijinalden alıntı: Hobar

O zamanki yorumlarda olduğu gibi yine pek anlaşılamıyorum sanırım. 12/24 ryzen işlemcilerin ve RTX 2070 ayarındaki ekran kartlarını 200-250$ a alınabilir olduğunda anlarsınız

Yine insanlara hayal satmaya devamediyorsunuz 200-250$ a RTX2070 ayarında ekran kartı falan tamamen bomboş bir konu üzerine yine bomboş sağdan soldan duyduğu yarım yamalak bilgilerle yazılmış bir yorum.

• Gelen haberlerin sızıntı değil uydurma olma olasılığı yüksek. Ama haberlere göre değil, 7nm nin potansiyeline göre söylüyorum bunları. O haberleri ortaya atan da aynı sebepten yazıyor bunları. Doğru çıkarsa sürpriz olmaz. 2000 serisinin ömrü kısa olacak. Muhtemelen bu yüzden normalde birkaç ay sonra çıkarması beklenen 2080ti ı hemen çıkardı. Sadece amd değil nvidianın çıkardığı muhtemel adı Rtx 3060 olan kart da 2070 i yakalayacak.

• Canman09 kullanıcısına yanıt
    gtx 1080 i 2.el alcağımdan öyle rtx 2070 2.elde yok yeni ekran kartı yoksa bende isterim rxt 2070li sistem
  • Vallaha her sene aynı laflar usandım. Ne zaman bir şey alsan zaten demode olacağı belli.

Ayrıca 2020'de çıkan konsollar sandığımız kadar da güçlü olmayacaklar bence. Bilmediğimiz teknoloji mi var?
    Amd kolları sıvamış bizimkilere 12c/24t işlemci ile rtx2070 seviyesindeki kartı 250usdye vermek için can atıyor. Aynı amd rx590 serisini 280usd msrp ile piyasaya süren firma. Kimse kimseyi kandırmasın lütfen. 1 gen. Ryzenlar 8c/16t çıktı ama 500 usd gibi bir fiyattan çıktı sonradan devamı olan 2700x de fiyat 310usdye çıktı. Bugün hem daha çok çekirdek sayısına ve daha yüksek saat hızına sahip işlemcilerin ucuz fiyattan gelmesini beklemek naiflikten öteye geçmez. Pc Almak için en kötü zaman doların 7ye çıktığı zamandı. Eğer kurun düşeceğine dair bir inancın varsa bekleyebilirsin. Onun dışında ihtiyacın varsa al pcni geç kenara.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi brokengineer -- 13 Aralık 2018; 19:31:22 >
  • brokengineer kullanıcısına yanıt
    Hocam AMD'nin CES'te tanıtacağı 7nm süreci doğru değil mi yani? Ortalıktaki hype ne olacak peki?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.