Şimdi Ara

Bilgi-İstek Hattı *kurallar içeride* (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
1.172
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
    Yoklugunda buldum seni
    Birak vehmimde golgeni
    Gelme, artik neye yarar

Necip Fazıl K. in bu şiirinde Vehim deki anlam nedir? TDK sözlügünde, kuruntu olarak yer alıyor. Ama burdaki anlam sanki birak zihnimde gölgeni gibi. Bu konuda bilgisi olan varmı.

ilk dörtlügü çok güzel.
  • vehim: kuşku, şüphe, vesvese, pirelenme, zannetme gibi anlamlara gelmektedir.

orada zihnimde kullanılması doğru olmaz.

bırak vehmimde gölgeni

derken de

kuşkularını kastediyor diye düşünüyorum.
  • ben de deep impact gibi düşünmüştüm. Edebiyat bir söz sanatıdır zaten. "Bırak kuruntumda gölgeni" derken bile sanatsal bir ifade var.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Ty®

Gecti, istemem gelmeni
    Yoklugunda buldum seni
    Birak vehmimde golgeni
    Gelme, artik neye yarar

Necip Fazıl K. in bu şiirinde Vehim deki anlam nedir? TDK sözlügünde, kuruntu olarak yer alıyor. Ama burdaki anlam sanki birak zihnimde gölgeni gibi. Bu konuda bilgisi olan varmı.

ilk dörtlügü çok güzel.

Şiiri genel olarak değerlendirmek bize bir nokta üzerine yoğunlaşırken kolaylık sağlar.

Beklenen

Ne hasta bekler sabahı,
    Ne taze ölüyü mezar,
    Ne de şeytan bir günahı,
    Seni beklediğim kadar.

Geçti istemem gelmeni,
    Yokluğunda buldum seni;
    Bırak vehmimde gölgeni,
    Gelme, artık neye yarar?

İlk dörtlük tezatlardan yararlanılarak güçlendirilmiş bir kavuşma isteğinin, hasretin yansımasıdır. Tenasüp sanatından da yararlanılmıştır.

Bu ruh hâlini sezinledikten sonra bir sonraki dörtlüğe balmak bizim için daha yararlı olur.

Bir kırılganlık, bir sitem vardır. Bu hissiyat artık alınganlığa dönüşmüştür.
    Üzüntü ve çaresizlik engeli mümkün olmayan safhalara gelmiştir.

Şiir, acaba vefat eden bir sevgili için mi kaleme alınmıştır yoksa vuslatı olamayacak yasak bir aşk için mi? Kim bilebilir?

Gölgenin oluşabilmesi için güneşin konumu önemlidir. Gölge bırakılıyorsa gölge bırakan cismin hareket içerisinde olması gerekir. Gün bitiyorsa gölgeler karanlıklarla bir bütün olurlar. Artık geç kalınmıştır. Gölge kelimesinin asıl anlamı yanında uzak anlamının da kullanıldığını görüyoruz. Ömrün sonu gelmiştir. Burada Tevriye sanatı vardır.

Öyleyse " Vehim " olumlu bir mana taşımamaktadır. Çünkü; umutsuzluğu, çaresizliği ve de geç kalınmışlığı bünyesinde barındırmaktadır ( ilk bakışta. ). Gerçek dünyada beklenenin gelmediği gibi hayal dünyasında da gelebilmesinin imkansızlığı ifade edilmektedir. Sadece izi, emaresi söz konusu olabilir.

Burada da bir karşıtlık söz konusudur. Olumsuz olarak lanse edilen vehim gibi görünse de aslen hatırlanılanlar yani gölgeler olumsuzluk içermektedir. Tariz kullanılmıştır.

Bilginize.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest -- 16 Haziran 2006; 10:11:29 >

• @: Hatırlatma: Dediklerim şu ana kadar verilen cevaplar için değildir.

Burası salt bilginin istendiği ve salt buna bilgi ile cevap verildiği yerdir. Bu bilgiye yorumla cevap verilmesi uygun değildir. Hele verilen cevaplara yorum verilmesi hiç uygun değildir. Bu hususlara riayetinizi rica ederim. Aksi halde yorumlar arasında bilgiyi görmek ulaşmak zorlaşacaktır ve buranın amacıyla çelişecektir.

İyi Günler.
  • ben 2yıllık yada açıköğretim seçebilmek için sadece öss1 sorularımı çözücem,yani öss2 den de soru çözsem bi sakıncası oluyomu?
  • quote:

Orjinalden alıntı: zeus1907

ben 2yıllık yada açıköğretim seçebilmek için sadece öss1 sorularımı çözücem,yani öss2 den de soru çözsem bi sakıncası oluyomu?

Ben Rehberlik Öğretmenimize telefon açtım, ÖSS - 2'ye girmeniz gerekmiyormuş. Ama bölümünüze göre farklılık arz ediyormuş. Bu bilgi eşit ağırlık öğrencisi için geçerli. Sayısal öğrencisinin ikinci bölüme de girmesi gerekliymiş.

En güvenilir bilgiyi Rehberlik - Danışma Merkezlerinden edinebilirsiniz.

http://forum.donanimhaber.com/m_7643832/tm.htm

Bu uzantıdaki arkadaşlardan da bilgi alabilirsiniz. Ama dediğim gibi en güvenilir bilgi için lütfen alanında uzman eğitimcilere başvurunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest -- 17 Haziran 2006; 19:27:31 >

• quote:

Orjinalden alıntı: zeus1907

ben 2yıllık yada açıköğretim seçebilmek için sadece öss1 sorularımı çözücem,yani öss2 den de soru çözsem bi sakıncası oluyomu?

evet oluyor,

boşa zaman harcamış oluyorsunuz,

sadece 120 soruluk ilk kısmın size puan getirisi var
  • bu yıl ki proje konum metal kaplama(kromaj.bakır kaplama nikelaj garveniz) bulundugum ildeki kütüphanelerde bula ilgili bilgi bulamadım.interneti denedim saatlerce dolaştım gine yok.bir kaç paralı ödev sitesinde rastladım onlarda kradikartıyla üyelik biraz riskliymiş

lüfen yardım edin pazartesine kadar bitirsem çok ii olur
  • quote:

Orjinalden alıntı: Ty®

Gecti, istemem gelmeni
    Yoklugunda buldum seni
    Birak vehmimde golgeni
    Gelme, artik neye yarar

ilk dörtlügü çok güzel.

kendi kurgusundan bahsediyor gibi. gölge asla tabidir, asıldandır ama asıl değildir dolayısıyla kendi vehminde yarattığı gölgeden yani hayalden, hayalinde kurguladığı
    "O" ndan bahsediyor. bu da bir nevi kuruntu sayılabilir.
  • Kargaşa alıntı;

quote:

bu yıl ki proje konum metal kaplama(kromaj.bakır kaplama nikelaj garveniz) bulundugum ildeki kütüphanelerde bula ilgili bilgi bulamadım.interneti denedim saatlerce dolaştım gine yok.bir kaç paralı ödev sitesinde rastladım onlarda kradikartıyla üyelik biraz riskliymiş.

http://arsiv.mmo.org.tr/pdf/11288.pdf nikelaj ve diğerleri… 1-9 sayfa
    http://www.mmo.org.tr/muhendismakina/arsiv/2003/ekim/makale_galvanizli.htm takriben 5 sayfa
    http://arsiv.mmo.org.tr/pdf/00000324.pdf sayfa 6-12 arası kromaj

Yaklaşık 25 sayfa...Sanırım yeterli olur.

• quote:

Orjinalden alıntı: akarahmet

Kargaşa alıntı;

quote:

bu yıl ki proje konum metal kaplama(kromaj.bakır kaplama nikelaj garveniz) bulundugum ildeki kütüphanelerde bula ilgili bilgi bulamadım.interneti denedim saatlerce dolaştım gine yok.bir kaç paralı ödev sitesinde rastladım onlarda kradikartıyla üyelik biraz riskliymiş.

http://arsiv.mmo.org.tr/pdf/11288.pdf nikelaj ve diğerleri… 1-9 sayfa
    http://www.mmo.org.tr/muhendismakina/arsiv/2003/ekim/makale_galvanizli.htm takriben 5 sayfa
    http://arsiv.mmo.org.tr/pdf/00000324.pdf sayfa 6-12 arası kromaj

Yaklaşık 25 sayfa...Sanırım yeterli olur.

çok çok saol usta.mmo ya bakmak hiç akılma gelmemişti.tekrar saol

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kargaşa -- 19 Haziran 2006; 12:09:59 >

• arkadalar 2004-2005 yılında hazırlık okuyanlar yani son hazırlık okyanlar össye girdiklerinde sadece kendi aralarında bir sınav yapmış olacakalar.yani düz liselerden rakipleri olmayacak.normalde 1 milyonun biraz üstünde sınava giren olup 300 bin civarı bir üniversiteye yerleşen oluyor.o sene kaç kişi sınava girecek ?daha az kişinin gireceği kesin.bundan dolayı üniverssitelerin taban puanları düşer mi?
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.