Şimdi Ara

bigbangten önce karanlık boşluk varmıydı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
29
Cevap
0
Favori
885
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • tüm galaksilerin tek bir noktada çok yoğun olduğunu hayal edebiliyorum ama bunu aklım almıyor
    eğer big bangten önce karanlık boşluk yoksa big bang neyin içinde patladı?

• quote:

Orijinalden alıntı: hærun

tüm galaksilerin tek bir noktada çok yoğun olduğunu hayal edebiliyorum

Bu ne demek ben de bunu anlamadım
  • quote:

Orijinalden alıntı: nocen

quote:

tüm cisimlerin tek bir noktada toplanması
    yani 1 cm3lük bir küp düşün ve bunun yoğunluğunun 100000000000 ton/cm3 olduğunu
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: nocen

quote:

tüm cisimlerin tek bir noktada toplanması
    yani 1 cm3lük bir küp düşün ve bunun yoğunluğunun 100000000000 ton/cm3 olduğunu

Big Bang, t=0 anında, V=0 iken d=∞ olması durumudur.
    V=1cm3 derseniz bu bign bangten sonra olduğunu (herhangi bir t1i) gösterir.

V=0 ne demektir? Bunu düşünmek lazım.
    V=0 Yokluk demektir.
    Bigbang'ten an kadar sonra, artık bildiğimiz evren (varlık) başlamıştır. Yani bir anda aniden "OL"muştur (yaratılmıştır). Bu başlama, bir patlama ile sağlanmıştır. Patlamaların hepsi yıkıcıdır. Hiçbir patlamanın neticesinde kendiliğinden, bugünkü astronomi bilmi ile bildiklerimize ve bilemediklerimize ait sabit sayılar formuller oluşmaz oluşamaz. Ancak laboratuvar koşullarındaki, kontrollü bir patlama ile istenilen sonuca ulaşılmaya çalışılabilir. Big Bang de işte bugünkü gibi bir neticeyi bilen bir irade tarafından (Yaratıcı) kontrollü olarak patlatılmıştır.

Umarım anlamanıza yardım edebilmişimdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Carmanja -- 29 Kasım 2011; 9:12:16 >

• İzlediğim videolar kadarıyla söyleyebileceğim, vardır. Fakat evrenin genişlemeside söz konusu değilmi. Buda başlangıçta olmadığı anlamınamı geliyor.

quote:

@Carmanja;

Bigbang'ten an kadar sonra, artık bildiğimiz evren (varlık) başlamıştır.

Burasını anlamadım.'Bigbang sırasında evren yoktu, ve patlamadan sonra evren yaratıldı' demekmi istiyosun. Eğer öyleyse patlama hangi mekanda gelişti.

quote:

Carmanja;

Bu bilgiye dair bir kaynak gösterirmisin, merak ettim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MrKavinsky -- 29 Kasım 2011; 10:41:31 >
  • Şunun Türkçesini yazmak zor olmaz sanırım: Büyük Patlama
    Bu patlama zaman, mekan ve hacmin olmadığı sonsuz kütlelik bir noktada meydana geldi. Evrende belli bir nokta değil.
  • big bangle ilgilimi bi makale okudum ve insanların bu teori hakkındaki en büyük yanılgısının onun "big bir bang" olduğunu sanması olduğu yazıyodu makalede. big bang teorisi(makaleye göre) çok yoğun bi noktadan evrenin genişlemeye başlaması, yani ortada patlama yokMUŞ.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: ReLaKs

İzlediğim videolar kadarıyla söyleyebileceğim, vardır. Fakat evrenin genişlemeside söz konusu değilmi. Buda başlangıçta olmadığı anlamınamı geliyor.

quote:

@Carmanja;

Bigbang'ten an kadar sonra, artık bildiğimiz evren (varlık) başlamıştır.

Burasını anlamadım.'Bigbang sırasında evren yoktu, ve patlamadan sonra evren yaratıldı' demekmi istiyosun. Eğer öyleyse patlama hangi mekanda gelişti.

quote:

Carmanja;

Bu bilgiye dair bir kaynak gösterirmisin, merak ettim.

Evet öyle demek istiyorum. Zaman ve mekan big bang sonrası için vardır. Patlamanın gerçekleştiği mekan neresidir sorusunun cevabı ile 15 milyar (Bildiğimiz evren 14,5 milyar ışık yılı ötede son buluyor.) ışık yılı ötede ne var sorusu aynı şey olduğunu düşünüyorum.
    Neticede Cevabım=bilmiyoruz. Farklı bir boyut olabilir. X-Y-Z (3 boyut) ve T (zaman) a göre yaratıldığımız için, diğer boyutları hayal edemiyoruz. Ancak gördüğümüz şey, günümüzdeki neticeyi bilen bir iradenin, bu patlamayı kontrollü bir şekilde yönlendirdiği gerçeğidir.

Kaynak istemişsiniz. Bu big bangin temel kuramıdır. Big bangi araştırmanızı önereceğim.
    T=0 zaman yokken, henüz başlamamışken
    V=0 hiç birşey yokken, bazı arkadaşlar nokta demiş, nokta bile değil, sıfır hacim yani yokluk ifadesi doğrusudur. O yüzden evren, bilimsel olarak, yoktan var edildi diyoruz.
    d=∞ sonsuz yoğunluk. Bu da neticeyi bilen Yaratıcı'nın kudretine işaret eden, içinde günümüz durumunun 14,5 milyar yıl önceki kodlanmış halidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Carmanja -- 29 Kasım 2011; 13:54:55 >

• Yokluktan bahsedip, Yaratıcının kudretini gösteren bi kuram ben bulamadım doğrusu. Vikidede yazmıyo.
  • quote:

Yokluktan bahsedip, Yaratıcının kudretini gösteren bi kuram ben bulamadım doğrusu. Vikidede yazmıyo.

Siz göremeyebilirsiniz. Ben bu teoriye bakınca yokluktan varlık ve düzensizlikten (Termodinamiğin 2. kuralı, patlamanın neticesi olan kaos, gereği) bu işi düzene koyan bir kudret (yaratıcı) olması gerektiğini görüyoruz.

Vikide doğru yazan herşey Yaratıcının kudretidir. Size kalem ile yazı yazmayı öğreten de odur, düşünmeyi de, düşünmemeyi de. Tüm Gök ve yer bilimlerinin rastgele oluşan bir patlama ile oluşabileceğini düşünemiyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Carmanja

quote:

Yokluktan bahsedip, Yaratıcının kudretini gösteren bi kuram ben bulamadım doğrusu. Vikidede yazmıyo.

Siz göremeyebilirsiniz. Ben bu teoriye bakınca yokluktan varlık ve düzensizlikten (Termodinamiğin 2. kuralı, patlamanın neticesi olan kaos, gereği) bu işi düzene koyan bir kudret (yaratıcı) olması gerektiğini görüyoruz.

Vikide doğru yazan herşey Yaratıcının kudretidir. Size kalem ile yazı yazmayı öğreten de odur, düşünmeyi de, düşünmemeyi de. Tüm Gök ve yer bilimlerinin rastgele oluşan bir patlama ile oluşabileceğini düşünemiyorum.

HEEEE Tanrı var hacı o zaman. Tamam mesajı kaptım

Ya böyle cevaplarla nereye varacaksınız çözmüş değilim. Yani tam beyin fırtınası yapılacak yerde, Tanrı var yapmaya gerek yok diyip güldürüyorsunuz.

Şimdi sen ben bunları yazınca, Acaba bu çocuk benim düşündüğümü, gördüğümü göremiyormu moduna girmişsindir. Hayır arkadaşım gayet net anlıyorum demek istediğini, fakat verdiğin bi cevap değil, bi kaçıştır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MrKavinsky -- 29 Kasım 2011; 14:41:40 >

• quote:

quote:

quote:

HEEEE Tanrı var hacı o zaman. Tamam mesajı kaptım

Ya böyle cevaplarla nereye varacaksınız çözmüş değilim. Yani tam beyin fırtınası yapılacak yerde, Tanrı var yapmaya gerek yok diyip güldürüyorsunuz.

Beyin fırtınası yapmayalım dediğimi hatırlamıyorum. Yazılarımı okumuyorsunuz bari alıntı yapmayın.
    Bilimin bulduğu noktayı size söyledim. Ondan sonra da kendi gözlemimi paylaştım.

Ayrıca neticeyi bilen bir Yaratıcı olduğu için bilim yapabiliyoruz zaten. Random bir varlık alemi yok. Bilmediğimiz bildiğimiz bir çok formül, sabit sayı vs. var. Dolayisi ile bu formullerin, sabit sayıların rastgele olmadığını, Yaratıcı'yı tanımak için bir vasıta olduğunu bilen bir insan bilimi daha çok sever, bilim ile ilgili de beyin fırtınası yapar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Carmanja -- 29 Kasım 2011; 14:45:57 >

• quote:

quote:

tanrı neyden oluştu

• peki sadece tek bir big bang mi oluştu. Yoksa sonsuz sayıda "büyük patlama" mı var da biz sadece bunların birisyle oluşmuş bir evrende yaşıyoruz....
  • quote:

quote:

quote:

tanrı neyden oluştu

Cevap: bilmiyoruz.

Bende dini bir cevap var ancak din konuşmak serbest değil diye biliyorum.
    Kısaca herşey O'ndan oluştu diyebilirim. O neyden oluştu sorusu bana mantıklı gelmedi. Neden diyecek olursan, bu durumun,
    sadece füzyonu bilip fisyonu bilmeyen birinin, açıklaması fisyon olan birşeyin, füzyon ile açıklanmasını istemesi gibi olduğunu düşünüyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: _CiGiGa_

big bangle ilgilimi bi makale okudum ve insanların bu teori hakkındaki en büyük yanılgısının onun "big bir bang" olduğunu sanması olduğu yazıyodu makalede. big bang teorisi(makaleye göre) çok yoğun bi noktadan evrenin genişlemeye başlaması, yani ortada patlama yokMUŞ.

Genişleme patlama değil mi zaten. Yoğunluğun ve basıncın çok olduğu yerde bulunan maddenin mesela gazların yoğunluğu az olan yönlere hızla gitmesidir. Bu gidiş o kadar hızlıdır ki patlama diyebilirsin buna.
  • @ar_tryk rüzgarın yayılması da az yoğundan çok yoğuna geçmedir ama sen hızlı olduğu için patlama diyebiliriz diyosun. tamam bunda haklı olabilirsin fakat şöyle bi şey var ki big bangden önce az yoğun bi ortam yok teoriye göre. yani o yoğun nokta var olan tek şey, onun içindeki maddeler boşluğa yayılmıyo. bu yüzden de makaleyi yazan patlama yerine genişleme demiş olabilir -eğer buna patlama dersek evren hala patlıyo o zaman- ki belirtmek isterim bu makaleyi yazanın fikri değildi. yazarın belirttiği teorinin kendisinin böyle olduğuydu. makale için kaynak istiyceksiniz hazırlık sınıfı ing. kitabı diycem, bu da pek tatmin etmiycek biliyorum:) ama orjinalini de bulamaycam malesef. isterseniz googleden araştırabilirsiniz biraz. hatta big bang ismini steady state teorisini geliştiren bilim adamı saçma bi teori olduğu için vermiş ve teori bu adla anılmaya devam etmiş.
  • Uzayda bazı kavramlar dünyadaki gibi değil örnek verecek olursak ''zaman''.
  • Kur an da da göklerin genişlediğ ileilgili bir ayet vardı.

http://www.kurandakihidayet.com/51/zariyat_suresi/47.ayet/kurani_kerim_mealleri.aspx

Kuran-ı Kerim » 51 / ZÂRİYÂT - 47

"Göğü kudretimizle biz kurduk ve şüphesiz bizim (her şeye) gücümüz yeter."

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ar_tryk -- 29 Kasım 2011; 18:47:37 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: _CiGiGa_

@ar_tryk rüzgarın yayılması da az yoğundan çok yoğuna geçmedir ama sen hızlı olduğu için patlama diyebiliriz diyosun. tamam bunda haklı olabilirsin fakat şöyle bi şey var ki big bangden önce az yoğun bi ortam yok teoriye göre. yani o yoğun nokta var olan tek şey, onun içindeki maddeler boşluğa yayılmıyo. bu yüzden de makaleyi yazan patlama yerine genişleme demiş olabilir -eğer buna patlama dersek evren hala patlıyo o zaman- ki belirtmek isterim bu makaleyi yazanın fikri değildi. yazarın belirttiği teorinin kendisinin böyle olduğuydu. makale için kaynak istiyceksiniz hazırlık sınıfı ing. kitabı diycem, bu da pek tatmin etmiycek biliyorum:) ama orjinalini de bulamaycam malesef. isterseniz googleden araştırabilirsiniz biraz. hatta big bang ismini steady state teorisini geliştiren bilim adamı saçma bi teori olduğu için vermiş ve teori bu adla anılmaya devam etmiş.

Bir yerde az yoğun bir ortam yok, bu yüzden patlama yok denilemez. Patlama az yoğun ortam yerine hiçbir şeyin olmadığı ortamda da olabilir. Hem de daha fazla olur. Az yoğun ortam bir nebzede olsa patlamayı kendi yoğunluğu nisbetinde yavaşlatır. Hiçbir şeyin olmadığı yerde genişleme ve genleşme daha hızlı olur. Ve patlamada daha büyük olur.

Ek. Doğrusu Az yoğundan çok yoğuna değil çok yoğundan az yoğuna olacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ar_tryk -- 29 Kasım 2011; 21:37:23 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.