Merhaba arkadaşlar.Big bang teorisi ile ilgili sorularım var.Mutlaka aranızda bu konuyla ilgilenen ve bilgisi olanlar vardır.Yardımcı olursanız sevinirim. Sorularım şunlar: 1) Evrenin oluşum sürecini, bu süreçlere etki eden temel faktorler bağlamında anlatınız 2) Big-Bang teorisinin doğrulunu ve getirdiği açıklamaların sınırlarını bilimsel bir bağlam icinde tartışınız.
Aslında big bang evrenin var oluşunu değil evrenin genişlemesini açıklayan teoridir. Yapılan gözlemlere göre evren git gide artan hızlarla genişlemektedir, bu neredeyse kesin bir bilgidir, fakat bu genişlemenin tam olarak nasıl olduğu ve nasıl başladığı hala kesin değildir. Ayrıca bu genişleme, her ne kadar teorinin adı big bang olsa da, bomba gibi bir şeyin patlaması sonucu oluşan bi genişleme değildir, evrenin kendisinin sürekli genişlemesi ve cisimlerin git gide birbirlerinden uzaklaşması olayıdır.
Mesela aklına şu gelebilir, eğer bir patlama merkezi varsa ve biz bundan sürekli uzaklaşıyorsak, o zaman evren içi boş bir küre şeklinde olması gerekirdi, öyle değil mi? Öyle değil işte Aslında her parçacık evrenin merkezinde ve diğer parçacıklar ondan sürekli uzaklaşmakta, evrendeki her parçacığa göre bu böyledir. Tabi doğadaki 4 temel kuvvet sebebiyle işler biraz daha değişir, bazen parçacıklar bir konumda gruplaşabilirler.
Aslında big bangdeki en önemli olay inflation olayıdır. O dediğim 4 temel kuvvet bozon denen parçacıklarla iletilir ve bunların boşluktaki hızı 300.000 km/sn'dir. Ama inflation esnasında evrenin oluşmasından sonraki ilk anlarda evren o kadar yüksek hızlarda genişlemiştir ki, iki parçacık arasındaki fiziksel etkileşimi sağlayan bozonların hızı bile buna yetişememiştir. Bu sebeple her parçacık diğer parçacıklardan izole bir hale gelmiştir. Ancak inflation aşamasının yavaşlamasından sonra artık parçacıklar diğer parçacıklarla etkileşebilir hale gelmişler ve bugünkü evren oluşmaya başlamıştır yavaş yavaş. Bu yüzden aslında her parçacık kendi çapında evrenin merkezidir, çünkü diğer parçacıklarla etkileşime başladığı anda, etkileştim git gide daha uzaklara erişecektir ve etkileştiği en uzaktaki parçacıklar her yöne doğru kendinden eşit uzaklıkta olacaktır. Bu yüzden o parçacık, ve diğer her parçacık evrenin merkezinde gibi olacaktır.
Şu anda bize en uzaktan gelen etkileşim yaklaşık 14 milyar ışık yılı öteden gelmektedir, ve bu etkileşim bir cisimden, parçacıktan falan değil bütün gökyüzünden gelmektedir. İşte tam orada, yani etrafımızı kaplayan bütün gök yüzünde big bang aslında 14 milyar yıl önce gerçekleştiği halde, ışık hızı 300.000 km/sn olduğundan oradaki ışık bize daha yeni ulaşmış durumda. İlginç değil mi Ve daha ötesindeki ışık, ya da diğer her türlü bozonlar diyelim, bize henüz ulaşamadığı için, oralarda neler olduğu hakkında hiç bir fikrimiz yok.
Big bang tek bir noktada olduğu halde, bize 14 milyar ışık yılı öteden gelen big bang esnasında çıkan ışık her yerden, bize 14 milyar ışık yılı uzaklıkta olan her noktadan gelmekte, bu cidden muazzam bir şey değil mi
Boş bir zamanında sonuna kadar izlemeni öneririm çok çok değerli bilgiler var içinde altyazılı üstelik