Şimdi Ara

Ben Uğraştım Siz Uğraşmayın: Macbook larda Harddisk Değişimi Ve Kopyalanması

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
3
Favori
8.699
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba, bu hafta başında 120Gb olan harddiskimi 500Gb. lık yeni bir harddisk ile değiştirmeye karar verdim. Harddiski aldığımda ilk düşüncem "Norton Ghost" adlı programla harddiskin yedeğini alıp yeni harddiske yazdırdıktan sonra herşeyin yolunda gideceği idi, meğersem çok yanılmışım :) öncelikle EFI boot sistemi bu tarz bir operasyonda boot partitionun yerini eski yerinde bulamadığı için boot edilemez bir harddiskiniz oluyor. o nedenle ben en azından başka insanlar saatlerce uğraşmasın diye adım adım anlatmak istedim:

Öncelikle ihtiyaç listemize bakalım:

1 - Eski bir Harici Disk Veya Harddisk Kutusu
    2 - WinClone 2.2
    3 - Carbon Copy Cloner
    4 - Birkaç saat süre :)

1 - Öncelikle eski harddiski hiçbir işlem yapmadan söküyoruz. (Bu konuyu anlatmıyorum, internette birçok sitede adım adım modeline göre nasıl yapıacağı anlatılmış zaten)

2 - Söktüğümüz harddisk (yani orjinal harddiskimiz) i harddisk kutusuna veya harici bir harddisk kutusuna takıyoruz

3 - Yeni Harddiskimizi Bilgisayarımıza takıyoruz.

4 - Eski harddiskimiz USB bağlantısından bilgisayara bağlı iken bilgisayarı açıyoruz ve açılışta ALT(Option) tuşuna basılı olarak boot seçeneğininin gelmesini bekliyoruz.

5 - Seçeneklerden USB Diskteki OSX in kurulu olduğu Partitionu seçip Enter'a basıyoruz (USB den bağlı iken Turuncu renkte görülecektir)

6 - Sistem eskisi gibi normal bir şekilde açılacaktır.

7 - öncelikle Disk utility programından yeni yerel harddiskimizi HFS (Journaled) olarak TEK PARTITION olarak formatlıyoruz (tek partition yapmazsanız boot camp kurulumunu yapamazsınız)

8 - daha sonra internetten Carbon Copy Cloner isimli programı indirip çalıştırıyoruz

9 - Çıkan ekranda Source olarak USB de bağlı olan OSX partitionunu Target olarakda Yeni harddiskimizi seçiyoruz ve "Clone" Butonuna Tıklıyoruz

10 - işlem otomatik olarak yapılacak ve işlem bittiğinde yeni harddiskiniz kullanıma hazır olacaktır.

Tabi bu işlemden sonra farkedeceğiniz birşey olucak: Carbon Copy programı boot camp partitionunuzu aktarmamıştır, sadece OSX partitionu aktarılmıştır. Devamında izleyeceğiniz adımlar şu şekilde:

1 - Bilgisayarınızı yeni harddiskinizden açıp Boot Camp Asistant ile Windows Partition için gerekli boyut ayarlamalarını yapıyoruz.

2 - Bilgisayarı yeniden başlatmayıp windows kurulumuna başlamadan Boot Camp Programından Çıkıyoruz.

3 - internetten Winclone 2.2 Programını indiriyoruz

4 - Eski harddiskimizi tekrardan usb ile bilgisayara bağlıyoruz

5 - Winclone Programında "IMAGE" sekmesinden windowsun kurulu olduğu partitionu seçip imaj dosyası oluşturuyoruz, daha sonra da Restore kısmından yeni boot camp partitionumuza restore ediyoruz.

6 - Yanlız araştırdığım kadarıyla winclone un düzgün çalışabilmesi için Kaynak partitionun NTFS olması gerekiyormuş benden söylemesi.

7 - Artık yeni harddiskiniz hiçbir yeniden yüklemeye gerek kalmadan çalışmaya devam edebilirsiniz

Bu işlemleri yapmadan önce deneyipte işe yaramayan yöntemler ise şu şekilde:

1 - Disk Utility Programından Tüm harddiskin imajını alıp yenisine restore etmek
    2 - Norton Ghost ile 2. bir bilgisayarda iki harddiskide bağlayıp imajı birinden diğerine aktarmak
    3 - osx kurulduktan sonra eski boot camp partitionun Disk Utility den imajını alıp yeni boot camp partitiona restore etmek

• Disk utility aslında bu işe en sade şekilde hallediyor. neden yapamadınız anlayamadım disk utility ile. belki diskinizde bir hasar vardı. Şuana kadar kendim dahil bir çok arkadaşımın apple'ına hdd yükseltmesi gerçekleştirdim. her zaman şu şeklide işlem yaptım ve 1'e 1 klonlama oldu. Bilmeyen arkadaşlar olabileceği için baştan anlatayım. yeni hdd'yi macbook'a takmadan eski diskimdeki mac osx çalışır durumda iken, bir disk kutusu aracılığı ile yeni diski usb kapısından macbook'a bağladım. disk utility programından yeni takılan usb diskimi Mac os x formatında formatladım. sonrasında Restore sekmesine geçtim ve mevcut os x partition'um olan Macintosh HD partition'unu source (yani kaynak) olarak atadım. yeni takmış ve os x dosya sistemi ile formatlamış olduğum usb disk kutusundaki disk'ide destination ( yani hedef ) olarak atadım. sonrasında restore butonuna bastım. disk boyutuna göre değişeceği üzere yaklaşık yarım saat-bir saat lik restore işleminden sonra macbook içindeki orjinal hdd'yi usb kutusundaki yeni harddiske bire bir kopyalamış oldum. sonrasında tek yaptığım ise macbook'un içine yeni harddiski yerleştirmek oldu.

Windows konusunda bi bilgim yoktu. daha doğrusu hiç windows'u klonlamaya ihtiyaç duymadığımdan bi tecrübem olmadı. ama lazım olursa verdiğiniz bilgileri aklımda tutacağım teşekkürler şimdiden.

• dediğiniz gibi boot cmap kurulu değilken bir problem yok, aslında disk utility ile osx partitionu kopyalamak gerçekten klay fakat problem boot camp partitionuda kopyalamaya çalşınca oluşuyor. disk utilty ile boot camp partitionı kopyaladığınızda kesinlikle boot edilebilir bir partition oluşturamadım bunun en büyük sebebi partitionun NTFS ile formatlanmış olasıydı. disk utility kopyalarken ntfs partitionu fat32 olarak kopyalıyor, biliyorsunuz osx te ntfs yazma desteği ek bir program yüklemeden olmuyor..

Yoksa dediğiniz gibi osx te harddisk değiştirip sistemi klonlamak birkaç tıkla halledilebilen bir işlem
  • dreampowder kullanıcısına yanıt
    Merhaba, siz bu yazıyı yazalı 6 yıl olmuş ancak hala işe yarayabiliyor benim gibi insanlara :D yanlız bu 6 yılda winclone programı ücretli olmuş acaba winclone yerine güvenebileceğiniz ücretsiz bir program var mı ? yada paragon ntfs yükleyerek benzer işlemcleri yine disk izlencesi üzerinden yapabilir miyiz hiç denediniz mi ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Genco89 -- 2 Mart 2015; 15:52:48 >
  • Genco89 G kullanıcısına yanıt
    6 sene önce yaptığım paylaşımdan hala insanlara bir fayda sağlıyor olmama sevindim
    Açıkçası winclone için bir alternatif bulamadım, bu sektör o zamandan beri büyümüş sanırım herkes paralıya dönmüş.

İlla bootcamp partition'unda olsun diye bir takıntınız yoksa mevcut bootcamp partition'unu sanallaştırıp sonrasında virtualbox gibi bir sanal makine uygulaması içerisinden çalıştırabilirsiniz.

Bunun dışında açıkçası aklıma çok fikir gelmiyor, sanırım bedava olan tek çözüm windows'u tekrar kurmak
    Biliyorsunuz artık 3. parti ssd'ler için kullanılan 3. parti trim açma programlarını kext sign denilen güvenlik komutunu devre dışı bırakmadan kullanılamıyor. Bu yüzden olsa gerekki ssd'nin yazma ve okuma hızları düştü bunu programların tepki verme süresinden bile anlayabiliyorum. Bende sırf bu yüzden tüm sistemi yedek alıp yeniden kuracaktım.
    Birde yeri konu dışı olucak ama acaba kext sign komutunu devre dışı bırakmak mantıklı olur mu trim komutunu aktif edebilmek adına
  • Genco89 G kullanıcısına yanıt
    Evet malesef son güncelleme çok sıkıntılı oldu.

kext sign komutunu devre dışı bıraksanız bile her osx güncellemesinde tekrar aktif hale geliyor, bir kez bu sebepten dolayı kernel panic hatası aldım ve uzun uğraşlar sonucu sistemi normale döndürebildim. Yani çok güvenli bir işlem değil bilginize..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    tekrar tekrar teşekkür ederim bilgiler için
  • Merhaba,
    6 sene sonra bile bilgilerinizin güncel olması ve yardım etmesi çok güzel. Bir yandan da macosun ne kadar stabil olduğunun göstergesi. Macbookuma hdd yükseltmesi yaptım ve Cd'lerimi bulamadım. Sonra bu başlığı bulunca bir oh çektim. Şu anda disk utilityden restore ediyorum. ( carbon copy ücretli olmuş. ) yaklaşık 2 saat gösteriyor. Sabaha sonucu bildiririm. Tekrar teşekkürler.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teşekkürler,

Ben de geçen günlerde bir macbook'a aynı adımlarla ssd değişimi yaptım. Konu güncel

(hadi microsoftçular bunu açıklayın?!)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.