Şimdi Ara

konu silinebilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
36
Cevap
0
Favori
660
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-B048CF933 -- 31 Temmuz 2025; 2:20:14 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

Kaldı ki zaten insanlar çoğu şeyi hissediyor. Cebinde olan 100 TL 2017-2019 arası değerliydi şu an 100 TL'yi geçtim 1000 TL'nin bile eskisi kadar değeri kalmadı. Markete giriyorsun 1000 TL anında eriyor.

Bunun daha uç örneği 2012 yılı. 200 TL ile 20 poşet ağzına kadar marketten alışveriş yaptığımı hatırlıyorum arabaya sığdıramaz marketin tahsis ettiği minibüsle eve dönerdik.

Bu kadar şiddetli enflasyon varken ben zamanımı nasıl buna harcayayım? Ailem destek vermez, üstüne enflasyon karşısında parasal anlamda eririm. Şu an işten çıktığım için işkurdan maaş bile bağlatabiliyorum kendime iş bulana kadar.

Yatırımlarım erimez ama ortalama bir Türk gencini ele alalım. Ailesinden destek alamıyor, iş bulamıyor veya bulsa bile maaş düşük harcadığı emek kazandığı miktardan fazla değil bu durumda sınava hazırlanmak için 1 sene koşmanın anlamı yok. Arkanda gelir kaynağın veya aile desteğin varsa yatarak bile iyi bir yer kazanırsın çünkü o stres yoktur sende.

Daha kötüsü ben 4 yıl okudum diyelim benim ardından iş bulamama ihtimalim vardı tecrübem olmayacağı için. Şu an 2 yıllık halimle güzel tecrübe kattım kendime.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-B048CF933 -- 21 Temmuz 2025; 18:16:59 >

• @hamza5806 Haksız mıyım?

Şuan özelde 40k gibi bir para yapanın ne okumasina ne de kpss kasmasina gerek var dgs kpss ales ygs lys lgbt hepsi devletin sözde özel sektör hocalarına para kazandirmak icin yaptığı sınavlar artık

Kanka çok basit bir hesap bak.

Kiradasın, bekarsın ailenle yaşamıyorsun diyelim İstanbulda 1+0 kiradasın tamamen low level hayat yaşıyorsun diyelim.

Kira ortalama 1+0 9000-3000 tl. Biz ortasını bulalım 15.000 TL.

DGS her sene ya Temmuzda veya Haziranın sonunda yapılır. 1 Sene var. Sadece kira masrafın 180.000 TL ediyor. Daha buna fatura ve market alışverişlerini katmıyorum. Aile evindesin diyelim aile evinde kira veya size ait olma durumu var ve ortalama genç bir Türk erkeğiysen ailende ortalama bir Türk ailesiyse senin en kötü kasiyer olup çalışmanı eve para getirmeni isteyecekler. Yani evin maliyetini sen üstleneceksin bir kısmını buna rağmen bile 350k TL civarı masraf tutuyor bununda tek sebebi yapışkan enflasyon.

Tıp ve diş istemiyorum ben hocam benim liseden beri hayalim mühendislik iyi bir üniversitede, şartlarım ve uygun ortama sahipsem ben iyi yerleri kazanabilecek bir insanım.

Bana ayda 30-40k pasif gelir gelse kafamda geçim derdi diye bir sıkıntı olmaz tek başıma yaşasam veya aile baskısı olmaz.

Kitap alıyorsun, deneme alıyorsun Dünyanın masrafı artık. Benim dönemimde YGS ve LYS döneminde kitaplar bile bu kadar pahalı değildi. Dershaneye gideceksen iş daha da pahalı hale geliyor dershaneyi çıkar sadece kitap ve youtube desen yine tonla maliyet var.

Uğraşamam yani 1 sene şu an olan durumda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-B048CF933 -- 21 Temmuz 2025; 18:28:35 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Konu silinebilir
    9 yıl önce açıldı
    KONU SİLİNEBİLİR
    9 yıl önce açıldı
    konu silinebilir
    3 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Knk garantisi de yok

Ocaktan beri mat konu calisiyorum 19 doğru yaptim gecenki denemede

Bugun ilyas gunes denemesi aldik ennn kolay denemede 27 dogru yapabildim

Zor yani zor

Hacım ben o yüzden KPSS çalışmıyorum bak kardeşim 3 senedir YKS'ye giriyor kız gitti geçen seneden iyi bir sıralama yaptı ancak ona rağmen tekrar hazırlanayım diyor.

Bana diyorlar ya sen özelde okudun diye, 2019-2012 yılları arasında özel üniversite okuyanlar neredeyse bedavaya okuyabiliyordu bizim dönemden bahsediyorum.

Benim zaten başarı bursum vardı üstüne ailemde öğretmen olan var üstüne tercih %88 bursa okudum. Şimdi adam akıllı burs bile yok.

Hadi okudum hacı gittim itü kazandım ytü kazandım ama hiç tecrübem yok diyelim, her gün yatmadan önce mavi siteye girer bakarım odtü, itü, hacettepe okuyan veya mezun olan tonla mühendis görüyorum hepsi ya staj bulamıyorum veya iş bulamıyorum diye şikkayet ediyor.

Haklılar mı? Bence haklılar. Benim zamanımda staj mevzusunda bu kadar saçmalıklarda yoktu. Şimdi staj için bazı şirketler para bile ister olmuş yuh dedim.

KPSS çalışsam tüm gün deneme çöz dur sınava gir iyi net çıkar ama atanama. Çöp oldu 1 sene. Bir işe girip ilerlemek daha mantıklı o yüzden.

Türkiye'de sınav sistemleri leşin leşi oldu. En dengelisi YGS ve LYS dönemiydi. Saf başarıydı. Çalışırsan kazanıyordun. Şimdi çalışsan bile istediğin yer gelmiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-B048CF933 -- 21 Temmuz 2025; 18:35:29 >

• Bro para kazanmaya alışmış adamin kafasi kaldirmaz sinavi

Ben kpssye calisiyorum çünkü avukatlikta denemedigim yol kalmadi para kazanamadim

En ufak para kazananlar devam ediyor

Hacı, yeterli miktar paran varsa kafa kaldırır. Şimdi bir dükkan sahibisin veya işletme de çalışıyorsun diyelim bunun illa sana ait olmasına gerek yok. Adam otomatik olarak şunu düşünüyor. Abi ben işi bıraksam nasıl geçineceğim? Bu adamın yatırım konusunda bildiği tek şey dolar, euro veya sterlin ama onlarında bir değer kaybı var globalde bakarsan.

Altın alıyorlar veya ki bence yine daha mantıklı kabul edilebilir kağıt paralara göre. Fakat çalışan adamın kafasının almamasının sebebi yine geçim sıkıntısı. Yine enflasyon.

O nedenle adam çalışmaya devam ediyor. Adamın havadan gelen kira geliri olsa 40k civarı adam çalışmadan da okur.

Yatırım tavsiyesi değildir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-B048CF933 -- 21 Temmuz 2025; 18:40:6 >

Sonunda şu forumda anlayan, empati yapabilen birileri çıktı. Teşekkür ederim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Ben de üzülüyorum ama yapacak bir şey yok. Birileri çıkıp diyecek ki ben çalıştım yaptım oldu. Arkasında aile desteği + kira parası veya yüklü miktar maddi destek varsa ben de yaparım ki yapanların çoğu bu şekilde yapıyor.

Ki bazıları mesela sınava hazırlık döneminde daha tanıdıklardan destek bursu alıyor 5000 TL - 10000 TL

Benim öyle desteklerim hiç olmadı. Kitapları ise yine tutuyorum çözmeye başlarım arada maksat evden göndermek. Satsan para bile etmiyor sattığına değmiyor kaç kere let go veya benzer yerlere koydum sıfır ayarında kitapları kimse almadı bile. Zevkine çözer geri dönüşüme gönderirim daha iyi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-B048CF933 -- 21 Temmuz 2025; 18:52:58 >

40k dedigin para 1000 dolar la

Ulke de dunya da bitiyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hamza5806 -- 21 Temmuz 2025; 18:53:8 >
  • hamza5806 kullanıcısına yanıt

İleride devlet memurları da azalacak bak sana diyorum hamza. İleride iyi bir üniversite mezunu olman veya devlet memuru olman bir anlam ifade etmeyecek.

Zanaatin varsa bir alanda uzmansan işi kaparsın. Bu fırıncılık olabilir, asansör tamiri olabilir yazılımda bunun içine katılabilir. Hatta daha acı bir şey diyeceğim yazılımcıların boya ustalarından bir farkı yok sadece daha fazla para alıyorlar. Ortada ki hizmet ve kontrat mantığı aynı hatta belki daha kötü bile olabilir yazılımcıları çoğu şirket sömürmeye çalışıyor adama diyorlar 6 aylık proje yapılacak ödeme nakit olmayacak kupon üzerinden hisse satışı olacak. Bu adam ne yiyecek?

Yapay zeka yavaş yavaş ilerledikçe yeni yetenekleri bir insandan daha hızlı kazanmaya başlayacak. Şu an chatgpt ve diğerleri sadece bir companion yani eşlikçi sadece 5 sene sonra bu iş daha ileri bir yere gelecek.

Nedeni ne mi? Harcamaları kamufule etmek için birilerinin bir bahane bulması gerekiyor ve bu yapay zeka olacak.

Senin sistemler üzerinde ki isteklerini ve ihtiyaçlarını yapay zekalı otonom sistemler karşılayacak. Sırf bir şeyler için özel eğitilmiş AI agentları olacak ki benim yatırımlarımın bazıları bu alanda.

Yatırım tavsiyesi değildir.

• Benimde başıma geldi. 250 liralık kitap için abi öğrenciyim 10 liraya versen olmazmı diyeni gördü bu gözlet. Sen öğrencisin ama ben neyim diyince engelliyor da..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.