Elimde bozuk bir BC548 var.Elimde boş olan diğer trler ise BC547B BC558 BC237 ve BC107B hangisini takabilirim yerine?
Not:Böyle direkt soru sormak istemezdim.Fakat hangi kriterler bakıp bunu bunun yerine kullanabiliriz dediğimizi bilmiyorum.Örneğin sadece NPN ya da PNP olarak tiplerinin uyması gerekir mi? Datasheet ten hangi özelliklerine bakarak bu olur deriz.Anlatırsanız sevinirim.
Bakman gereken parametreler devrene gore degisir ama cok sanslisin bozuk olan transistorun genel amacli npn transistor. Elindeki bicok elemanda aynen ole. O zmn bakman gereken en onemli parametreler collector-emitter-base maximum voltaj degerleri ve tabiki en onemlisi de collector akimi. Sanirim sana en uygunu bc547 oluyor. Hadi kolay gelsin...
Teşekkür ederim.Devre basit bir pır dedöktör alarm.Şemasını kaybetmiştim.Fakat yanlış hatırlamıyorsam bu eleman devreyi besliyor.Gerçi mantığını anlamadım.Base direkt direnç bağlanmış yani transistör hemen sürülmüş.Ve sanırım gnd bağlantısına seri atılmış.Yani devrenin yükü budan geçiyor.Fakat tr nin maksadını anlamamıştım.
İlginiz için teşekkür ederim.bc547 deneyeceğim. Şimdi fark ettim.Elimdeki bc547 biraz deforme olmuş.Umarım çalışır.
bakman gerekenler max çalışma voltajı , max çalışma frekansı,mak çekilen akım