Şimdi Ara

Basit Bir Fizik Sorusu (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
62
Cevap
0
Favori
4.875
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: ogh

quote:

Orijinalden alıntı: Epirus

(Sondan başa belirtilmiş yerler)

I. "Teorik olarak" demedim, "teorik bir değer" dedim. Bildiğiniz herhangi bir sayı (matematiksel değer).

II. Konu başındaki şekle tekrar dönelim.

S- Bağıl hıza sizin cevabınız ne idi?

C- 2v

S- Ortada 2v hızında giden bir cisim var mı?

C- Hayır. 2'side v hızında hareket ediyor.

Benim verdiğim örnekteki şey bundan farklı değil ki? Işığın temel parçacığı olan ve doğal olarak ışık hızına sahip olan Fotonun bizzat kendisi.

bakın V hızıyla gitmiyorlar, V hız büyüklüğü ile gidiyorlar. hızları aynı değil, önceden de yazdım bunu!

eğer referans sisteminizin orta noktası, L ise, K, 2V ile gidiyor ölçülür.
    şunu deneyebilirsiniz:
    parklarda, çocuklar için dönen daireler var,
    onu çevirin ve dönenleri inceleyin, çevreye göre nasıl hareket ettiklerini,
    çevre değişimleri konum değişimleri hakkında bilgi verebilir,
    sonra siz de binin ve arkadaşınızdan, sizinkine yakın hızla çevirmesini isteyin,
    önceden gözlediğiniz dönen kişiyi, tekrar çevreye göre hareketini inceleyin,
    2 katı hızla yer değiştirdiğini göreceksiniz.

örnek: 2 direğin arasında geçme zamanını hesaplayın siz dışarıda duruken, sonra da siz de dönerken 2 direk arasını geçme zamanını hesaplayın...

bağıl hızda gözlemci refrans sistemidir, dönen ya da dönmeyen tüm cisimler gözlenendir...

ne basit fizik sorusuymuş ama

dönen cisimler, bir an için dışarı saçılsın,
    an yani 0 gibi bir zaman,
    nereye giderler?
    birbirlerine göre hızları nedir?
    zaten dönme hareketi de, daha önce yazdığım gibi, bu küçük saçılmaların, merkeze yönelen merkezcil kuvvet ile toparlanmasından ibarettir.

not: örnekler hariç hiç bir yazdığım kendi fikrim, ya da kendime has bir çözümüm değildir.
    üniversite sınavına girecek arkadaşlar olması nedeni ile yanlış bilgi edinilmesini engelleme isteğim, bu kadar ısrarcı yazıcı durumuna düşürdü beni!
    hareketten de dönme hareketinden de kesinlikle soru gelecek...

- Anlatım bozukluğu olmuş, neyse.

Ama sizin ikinci cümleniz:

"eğer referans sisteminizin orta noktası, L ise, K, 2V ile gidiyor ölçülür."

Dönme dolap olayını pas geçiyorum, çünkü olaya yeni bir şey katmıyor. Onun yerine:

- "İzafi hareket

İzafi hareket ya da nispi, bağıl veya relatif hareket (İngilizce; relative motion), belirli iki hızda hareket halindeki iki cismin, birinin diğerine göre nisbeten hareketine izafi hareket denilir. Yani iki cismin hızlarının farkı izafi hareketin hızını vermektedir.
    "*

*http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0zafi_hareket

Aynı şekilde bağıl hız tanımı yapmak da mümkündür...

• quote:

http://en.wikipedia.org/wiki/Coordinate_system

http://en.wikipedia.org/wiki/Velocity#Relative_velocity

http://en.wikipedia.org/wiki/Speed

http://en.wikipedia.org/wiki/Relative_velocity

Verdiğiniz linklerdeki yazılanlarla anlatmak istediğiniz şey(ler) tam olarak nedir bilemiyorum ama

quote:

iki cisim birbirine göre 0,9 c hızıyla hareket ettiğinde, biri diğerini hangi hızla görür?

klasik fizikte 0,9c + 0,9c = 1,8 c

ışık hızını geçti, saçmalık var!

yani ışık hızına yaklaşıldığında matematik in değiştirilmesi gerekiyor...

diyerek elma ile armutu (klasik fizik - modern fizik) kapıştırmış olmuyor musunuz? Değiştirilmesi gerekir dediğiniz şey yeni ortaya çık(arıl)mış değil ki.

Kaldı ki, problemdeki sayısal değerler ne olursa olsun bulunan sonuç aralarındaki bağıl hız ilişkisidir. Başka birşey değil.

Basit Bir Fizik Sorusu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Epirus -- 30 Ekim 2010; 1:37:47 >

• göreliliğin bu soru ile alakasını bulamadım. cevap 0 olmalıdır.
  • Seviyorum fiziği açıkçası şu cevaplar öteki konulardaki bazı kaamı kurcalayan noktalarıda açıpa çıkarıyor...

@batural41 speedy_ nin üstteki mesajlarında göreliliği konuşuyorduk. oradan çıktı. Aslında alakası yoktu ama sonradan alakalandırıldı. Yani alakası var ama bunu düşünmek saçmalıkmı, yoksa düşünmekmi gerekir karar sizindir.
  • Oradaki daireyle vs. hiçbir işiniz yok zaten, parçanın anlık hızından bahsediyor. Ortadaki daireyi kaldırın. Bu sorunun aynısı şudur:

A aracı V hızı ile sağa, B aracı V hızı ile sola gidiyor. B ile A yan yana geçerken (illa yan yana geçecekler diye bir şey yok, rahat anlaşılsın diye bunu ekledim.) A, B'yi kaçlık hızla sola gidiyormuş gibi görür?

Bir bağıl hız sorusudur. V - (-V) = 2V. Ki gerçek hayattan da bunun böyle olduğunu anlayabilirsiniz.
  • eğer 2v hızıyla görüyorsa bir süre sonra bir araç diğerini gözden kaybetmesi gerekmez mi ? çünkü kendi hızının 2 katı kadar hızlı görüyor diğerini. ama burada aralarındaki mesafe hiç değişmiyor...

quote:

Orijinalden alıntı: M_e_G

Oradaki daireyle vs. hiçbir işiniz yok zaten, parçanın anlık hızından bahsediyor. Ortadaki daireyi kaldırın. Bu sorunun aynısı şudur:

A aracı V hızı ile sağa, B aracı V hızı ile sola gidiyor. B ile A yan yana geçerken (illa yan yana geçecekler diye bir şey yok, rahat anlaşılsın diye bunu ekledim.) A, B'yi kaçlık hızla sola gidiyormuş gibi görür?

Bir bağıl hız sorusudur. V - (-V) = 2V. Ki gerçek hayattan da bunun böyle olduğunu anlayabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi speedy_ -- 30 Ekim 2010; 23:52:22 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

eğer 2v hızıyla görüyorsa bir süre sonra bir araç diğerini gözden kaybetmesi gerekmez mi ? çünkü kendi hızının 2 katı kadar hızlı görüyor diğerini. ama burada aralarındaki mesafe hiç değişmiyor...

quote:

Orijinalden alıntı: M_e_G

Oradaki daireyle vs. hiçbir işiniz yok zaten, parçanın anlık hızından bahsediyor. Ortadaki daireyi kaldırın. Bu sorunun aynısı şudur:

Fakat "anlık" hızdan bahsettim ve bu bir anlık hız sorusu. Her ne kadar sorunun parçası olmasa da ikinci bir durumu incelemek isterseniz yine tekerleğe bakmak gerekecek. Çizmeden tam anlatamayabilirim. Fakat deniyorum:
    Üstteki nokta hemen sonra 1 derece aşağı giderken, alttaki parça 1 derece yukarı gidecek. Yine paralel konumda ters hareket yapmış olacaklar ve yine birbirine göre durumları 2V olacak. Anlaşılabilirlik açısından 90 derece döndüğünü varsayalım. 90 derece dönerse üstteki parça sağa gelecek ve hızı aşağı doğru olacak. Alttaki parça ise sola doğru gelecek ve hızı yukarı doğru olacak. Sonuç olarak bağıl hızları yine 2V olacak. Yani tekerlekteki parçaların kopup gitmemesinin sebebi "sürat"in sabit kalması ama hızın değişmesi (yani yönün) değişmesidir.

• Cevap 0'dır.

Aynı yöne doğru hareket ediyor K ve L. Ve aldıkları yollar her zaman eşit. Eşit olmasa tekerlek patlar bişe olur ya da yamuktur

Bir de şöyle düşünün, çamaşır makinesinde kollar oluyor içe doğru. Döndürdüğünüz zaman gene de birbirlerine bakıyorlar asla pozisyonları değişmiyor.
  • sayın M_e_G ,

vektörel bilgi eksikliği nedeni ile anlaşılmadı!

anlattım, link verdim ama vektörel olgusu anlaşılmadı ne yazık ki!

bir kez daha deneyeceğim

hız büyüklüğünden bahsediyorsanız, hem sayısal değer, hemde yön bilgisi olması gerekir,

sadece sayısal değer var ise o hız değil, sürattir.

yönlü büyüklüklere, matematikte, fizikte vektörel büyüklükler denir, ne olduğuna bakılmaksızın vektörel işlemler ile hesaplama yapılır.

hız, kuvvet, ivme, momentum u vektörel büyüklüklere örnek verebiliriz.

hani bir reklam varya, parasızlık yüzünden istediğiniz bölümü okuyamıyorsanız kredi verelim, orada hoca diyor ya; alıştığımız operatörler, yani toplama, çıkarma, çarpma, bölme anlamsız kalır,
    vektörel büyüklüklerle yapılan işlemlerde de alıştığımız klasik operatörler anlamsız kalır.
    mesela hızları + operatörü ile toplayamazsınız, geometri ile toplayabilirsiniz.

benzer olduğunu düşündüğüm bir örnek:
    bir insanın anne olabilmesi için 2 şart vardır;
    kadın olacak, çocuğu olacak.
    sadece kadın olması, ya da sadece çocuğu olması, annelik şartını sağlamaz.

anladığım kadarı ile lise eğitiminizi fen bölümünde yapmadığınız için sorun çıkıyor

• quote:

sayın M_e_G ,

vektörel bilgi eksikliği nedeni ile anlaşılmadı!

anlattım, link verdim ama vektörel olgusu anlaşılmadı ne yazık ki!

bir kez daha deneyeceğim

hız büyüklüğünden bahsediyorsanız, hem sayısal değer, hemde yön bilgisi olması gerekir,

sadece sayısal değer var ise o hız değil, sürattir.

yönlü büyüklüklere, matematikte, fizikte vektörel büyüklükler denir, ne olduğuna bakılmaksızın vektörel işlemler ile hesaplama yapılır.

hız, kuvvet, ivme, momentum u vektörel büyüklüklere örnek verebiliriz.

hani bir reklam varya, parasızlık yüzünden istediğiniz bölümü okuyamıyorsanız kredi verelim, orada hoca diyor ya; alıştığımız operatörler, yani toplama, çıkarma, çarpma, bölme anlamsız kalır,
    vektörel büyüklüklerle yapılan işlemlerde de alıştığımız klasik operatörler anlamsız kalır.
    mesela hızları + operatörü ile toplayamazsınız, geometri ile toplayabilirsiniz.

benzer olduğunu düşündüğüm bir örnek:
    bir insanın anne olabilmesi için 2 şart vardır;
    kadın olacak, çocuğu olacak.
    sadece kadın olması, ya da sadece çocuğu olması, annelik şartını sağlamaz.

anladığım kadarı ile lise eğitiminizi fen bölümünde yapmadığınız için sorun çıkıyor

Çabanızı gördüm, tebrikler gerçekten elinizden geleni yapmışsınız. Daha önceki mesajlarınızda dediğiniz gibi, sorun "sürat" kavramının günlük hayatta kullanılmamasından kaynaklanıyor. Örneğin İngilizcede hız ve sürat çok farklı anlamlarda kelimelerdir ve hız kavramı günlük hayatta hiçbir zaman kullanılmaz ve eminim ki onlarda bu problem çok daha rahat anlaşılıyordur.
    Anlık hız sorusu olsa da tekerleğe bağlı düşünmeden de kaynaklanıyor bu durum. "Tekerlek sağa doğru gidiyor, tüm noktalar sağa doğru gidiyor" düşüncesi zorlanmaya sebep oluyor. Çünkü öteleme hareketi ile dönme hareketi de karıştırılıyor. Ben de çabalarınıza ek olarak son bir şey ekleyeyim, belki birkaç kişiyi bu yoldan çeviririz :

Sağ elinize bir top alın. Sol elinizi topun üstüne koyun. Sol elinizi sağa doğru itelerken, sağ elinizi sola doğru iteleyin. Ne oldu? En alttaki nokta ile en üstteki nokta ters hareketler yaptı, ama top sağa doğru döndü. (eğer eşit güç verebildiyseniz, yoksa ötelenir) Buradaki soruyu çözmeniz için bu bilgiye hiç ihtiyacınız yok tabi ki, ama belki daha rahat anlayabilirsiniz diye ekledim bunu da.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M_e_G -- 31 Ekim 2010; 0:57:46 >

• hoca muhtemelen anlık çizgisel hızları hakkında soru sormuştur.

yani o anda, bir araç sola giderken diğer araç sağa gitmektedir. hızları eşit ve ters yönlüdür.

bağıl hızdan, tam olarak o anda birbirlerine göre hızları 2v'dir.

hani tekerleğe göre diğer noktalar sabitya, işte orada dönme hareketi ve açısal hız vardır.

şöyle anlatayım,

Basit Bir Fizik Sorusu

şöyle bir dişli sistemi düşün. alttaki düzlem sabit, üstteki düzlemi sağa doğru itersen, resimdeki dişli sağa doğru hareket eder.

o duruma bir göz atalım.

senin verdiğim şekille nasıl ilişkilendireceksin bunu?

hem dairesel yol sağa doğru hareket edecek, hem de arabaların hızları farklı olacak.

buna göre,

Vk = Vl + Vk/l denklemini çıkararak hızlar arasında bağlantı kurabilirsin.
    Vk/l de çarkın açısal hızı ile K-L noktaları arasındaki vektörün, vektörel çarpımı olur.

verdiğim resimde, alt taraftaki "rack" sabit olduğundan, alt nokta L'nin hızı 0 olur.
    üst taraftaki K hızı ise, sistemin açısal hızı ile K-L arası vektörün vektörel çarpımına eşitti.

gelelim senin soruna. orada yol sabit, üzerinde araba gidiyor gibi görünebilir. bunu, dönen bir çarka benzetebiliriz yine.

Vk=Vl=V

denklemde yerine koyalım,

V=V+w x r
    r'miz belli, 2r j.

bu eşitliğin sağlanması için doğal olarak açısal hızın 0 olması lazım.

tek aracın değil, sistemin açısal hızı 0.

yani tekerlek örneğinde olduğu gibi, dönen tekerlekteki bir noktaya göre diğer noktaların sabit olması, yani dönmemesi, yani açısal hızının 0 olması.

şimdi tekrar dişli örneğine gelelim.

üstteki "rack" (Türkçe karşılığını tam olarak bilmiyorum, raf olabilir), V hızıyla sağa itiliyor.

alttaki rack da V hızıyla sola çekiliyor.

Rack'ların birbirine göre hızı 2V'dir.

ama dişli sabit yerinde duruyordur.

işte kafanızı karıştıran nokta burası.

kolay canlandırmak istiyorsan, 1 liralık madeni parayı iki parmağın arasına al.

üstteki parmakla alttaki parmaği aynı hızla, zıt yönde ilerlet. paranın döndüğünü ama sabit kaldığını göreceksin.

valla gece gece muazzam uykuluyum ama galiba bağlayabildim mevzuyu
    dinamik notlarım yanımda olsa ayrıntılı açıklardım.

• 2V civarı bişeydir
  • arkadaş bir sonuç getirmedi, hocanın bir yorumu oldu mu
  • quote:

Orijinalden alıntı: hashus1099

arkadaş bir sonuç getirmedi, hocanın bir yorumu oldu mu

"Söyle o laz uşağına ben çark sormadım" demiş.
  • Soru yanlış değil yahu neden yanlış olsun. Birçok kişi tekerlek veya el ele tutuşan iki insan örneğini vermiş ama yanlış olan şu; iki insan birbirne bakarsa tabiiki aynı görürü burada önemli olan bakma yönü ve gidilen yönün tarafıdır. Yukarıdaki cisim o sırada sağa doğru, aşağıdaki ise sola doğru gidiyor. Kısaca zıt yönde gittikleri için 2v oluyor. Bu sorunun bu kadar irdelenecek bir yönü yok. Zaten en klasik sorulardan biridir bu. Neredeyse lise okuyan herkes hocasının bu sorusuna maruz kalmıştır.

Tekerlekte birbirlerini bir süre sonra kaybetmeleri gerekir denmiş, kaybetmelerine gerek yok, teori üzerinde durum, 2v'dir her zaman. Fakat iş pratiğe döküldüğünde anlaşılması biraz zorlaşıyor. Şöyle anlatmaya çalışayım; yer değiştirmelere bakın. Yukarıdaki cisim sağa doğru eyr değiştirirken diğeri sola doğru yer değişitiyor. Birbirlerine göre zıt yönde gidiyorlar her zaman. Tekerlekte bile olsa durum böyle.

• Referans nokta var. Yani bağıl hareket ve cevap 2V’dir.

Mesajları okuyunca, 2 kişinin tartışması çok gülünç geldi.

Birisi ortaya hipotez atıyor ve diğeri de yıkmaya çalışıyor. En komiği ise bir lise öğrencisinin basit bir soru üzerine Newton fizik ve modern fizik kavramlarının girmesi.

Bir makalen, hipotezin söz konusu ise ODTÜ, İTÜ, YTÜ… o değerli makalelerini bekliyor. Bakarsın Fizik’e yeni şeyler katarsın ve para kazanırsın mamafih basit bir bağıl hızdan buralara getirmek abesle intikal. Argo tabiriyle artistliğin lüzumu yok!

Not: Fizikle ilgilenenlere Geometri’yi 3 boyutlu düşünemiyorsanız hiç Fizikle ilgilenmeyin-uğraşmayın. Formülleri ezberleyin ve okulunuzu bitirin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mrkral -- 14 Kasım 2010; 0:02:52 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hellmarch!

quote:

Orijinalden alıntı: hashus1099

arkadaş bir sonuç getirmedi, hocanın bir yorumu oldu mu

"Söyle o laz uşağına ben çark sormadım" demiş.

ayıp etmiş bak şimdi
  • Cevap 2V' dir. Gözlemciler K ve L noktalarından baktıkları için t anında hız veya süratin vektör hali zıttır. Demek istiyorum. Bağıl hızdan da Vgözlemci - Vcisim yaparsan sonuc 2V'dir.
  • Cevap 2V, hocanın söylediği doğru yani.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.