Şimdi Ara

Basit Bir Fizik Sorusu (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
62
Cevap
0
Favori
4.879
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bencede Speedy_ nin dediği doğru. Helikopter örneğini düşündüğümüzde. gözlemcilere göre göreli olacak cisimlerin hızları. Ancak bu bağıl hızı etkilemesede. Dairesel bir yolda yan yana iken bağıl hızın 2v olmasını anlayamadım. Hızı vektörel olarak peşpeşe nasıl ekleyebiliyoruz. bağıl hız birbirlerine göre durumlarını ele almazmı. Açıkçası sürekli değişik fikirler mantıksız gelmiyor ve yeni fikirler ortaya çıkarıyor...
  • sayın arkadaşlar;
    bunlar benim fikrim değil, matematik.
    hız bu şekilde tanımlanmış, yapacak bir şey yok! (yönlü anlık konum değişimi/zaman)

klasik mekanik için bağıl hız, göreli hız demek.

kitapları incelerseniz doğrusal hareket ve dairesel hareket ayrı ayrı incelenir.
    örneğin merkezcil ivme sadece dönme hareketinde var. sabit hızlı hareket sonuçlarını dairesel hareket te beklemek yanlış olur.
    sabit hızla doğrusal yolda giderseniz ivme sıfır olur. kuvvet olmaz,
    sabit hızla dairesel yolda giderseniz ivme olur, dolayısıyla merkeze yönelen kuvvet olur. bu kuvvet nedeniyle zıt yöndeki eylemsizlik, cisimleri dışarıya doru iter.

sorudaki gözlemciler, diğerini hep aynı uzaklıkta, ancak farklı yönlerde görecektir. örneğin,diğeri için, yukarıda, sağda, solda, aşağıda... söyleyecektir.
    hız, sayı ve yön olarak tanımlandığı için, sayı kısmı sabit iken, yön kısmı sürekli değişir, bu nedenle de hız vektörüde değişir.

soruyu incelerseniz, L, sola doğru hareket ettiği anda K aynı hızla sağa yönelmiştir.
    L için K, 2 kat hızla sağa yönelmiş görülür.

sabit hızlı dairesel hareketin tanımına bakmanızı öneririm. sabit hızla doğrusal hareket yapan bir cisim, her zaman bir çemberin merkezine yönelelen sürekli bir kuvvetin etkisi altında kalması sonucu hareketi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ogh -- 27 Ekim 2010; 18:00:32 >

• Konuya ekleme olsun:

Basit Bir Fizik Sorusu

K ve L'den hareket edenlerin dairesellikten dolayı aralarındaki mesafe (z, çap) sürekli aynıdır.

İki nesne arasındaki mesafe sürekli aynı ve hareket yönleri birbirine tam zıt ise artık daireselliğin bir etkisi kalmaz. Böylece, v+v=2v olur.

Düzeltme: İmla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Epirus -- 27 Ekim 2010; 18:35:11 >
  • @epirus

Açıkladığınız noktaları şekilsiz olarak bende çıkarttığımda 2v olarak düşündüm ancak, Yan yana ilerilerlerken bağıl hızı kavrayamadım. Eğer dediğiniz gibi dairesellik ortadan kalkıyorsa bu iki cisim arasında Yanyanalarken (eğer dıştakinin sürtünmeden etkilenmesini ve daha fazla yay keseceğini yok sayarsak) yine sadece birinin bileşkesi gibi hareket ettiğini düşündüğümüzde bağıl hızı nasıl düşüneceğiz. Soruyu açan arkadaş aynı sizin şeklinizdeki gibi soruyu vermiş ancak aynı noktada hareket ettiklerinde nasıl olacak. (sizin daireselliği yok saydığınız durum benim bahsettiğimdede geçerli olurmu...)
  • Tüm yanıtlar için teşekkür ederim ama ben şu şekilde düşündüm:

Arkadaşımla kovalamaca oyunu oynuyoruz. Bir yerde ben dönüş yaptım ve hemen olduğum yerde o da dönüş yaptı. İkimiz de aynı hızla bir süre aynı çember üzerinde döndük. O sırada ikimiz de sabit bir yerde ancak etrafı hareket ediyormuş gibi gördüm.

Bunun yanlış tarafı nedir?
  • işte bu yüzden birbirinize göre hızınız "0" oldu ve birbirinizi hareketsiz gördünüz, anlatmak istediğim buydu.
    dışardaki sabit bir gözlemciye göre ise v hızıyla harekete devam ediyordunuz, bunun için dışardakileri de v hızıyla hareket ediyor gibi algıladınız. aslında ivmali hareketlerde ve sürtünmenin olduğu mekanlarda kimin hareket ediyor olduğunu bilmek kolaydır. ancak serbest düşüşte veya uzay boşluğunda kimin hareket ettiğini anlayamazdınız. buna bir örnek; yanyana duran 2 otobüsten birinde cam kenarında oturduğunuzu varsayalım, otobüslerden biri çok yavaş bir harekette bulunduğunda, içinde oturduğunuz otobüsün mü yoksa yandaki otobüsün mü hareket ettiğine bir türlü karar veremezsiniz ve bir çatışma yaşarsınız.

quote:

Orijinalden alıntı: Einstein

Tüm yanıtlar için teşekkür ederim ama ben şu şekilde düşündüm:

Arkadaşımla kovalamaca oyunu oynuyoruz. Bir yerde ben dönüş yaptım ve hemen olduğum yerde o da dönüş yaptı. İkimiz de aynı hızla bir süre aynı çember üzerinde döndük. O sırada ikimiz de sabit bir yerde ancak etrafı hareket ediyormuş gibi gördüm.

Bunun yanlış tarafı nedir?

• Yanlış tarafı senin sabit olmadığındır. Sen de dönüyorsun o harekette.
  • quote:

Orijinalden alıntı: abdullahors84

@epirus

Açıkladığınız noktaları şekilsiz olarak bende çıkarttığımda 2v olarak düşündüm ancak, Yan yana ilerilerlerken bağıl hızı kavrayamadım. Eğer dediğiniz gibi dairesellik ortadan kalkıyorsa bu iki cisim arasında Yanyanalarken (eğer dıştakinin sürtünmeden etkilenmesini ve daha fazla yay keseceğini yok sayarsak) yine sadece birinin bileşkesi gibi hareket ettiğini düşündüğümüzde bağıl hızı nasıl düşüneceğiz. Soruyu açan arkadaş aynı sizin şeklinizdeki gibi soruyu vermiş ancak aynı noktada hareket ettiklerinde nasıl olacak. (sizin daireselliği yok saydığınız durum benim bahsettiğimdede geçerli olurmu...)

Benim cevabım hoca tarafından sorulan problemin çizime birkaç ilave yaparak kısa bir açıklaması. Bu nedenle, "Konuya ekleme olsun" diyerek başlamıştım.

Zaten yukarıda Kinslayer, ogh vd. üyelerin açıklamaları var. Yanyana giderken bağıl hız, sürtünme, merkezkaç etkisi gibi durumlara hiç bulaşmayayım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Epirus -- 28 Ekim 2010; 14:42:08 >

• Hocamıza sordum. Emin olmak için. o da ''0'' cevabını verdi. cisimler birbirlerini hareketsiz görüyor...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Einstein

K ve L dairesel bir yol izliyorlar. K'nın L'ye göre hızı kaçtır diye sordu hoca. Çoğu kişi hemen 0 dedik ama hoca sanki düz gidermiş gibi işlem yaptı ve 2v hızında görür dedi. Biz de hemen tekerlek örneği verdik. Tekerleğin her parçası birbirine göre sabit oluyor. Hangisi doğru acayip merak ettim. Yardım ederseniz sevinirim.

Basit Bir Fizik Sorusu

soru bu K'nın L'ye göre hızı kaçtır diye sordu hoca.[/b

bence hoca ya buradaki çözümleri gösterin, hoca diyecektir ki, soru hızı sormuş, o zaman 2V

hatta şunu da sorabilirsiniz: "hız ve sürat arasındaki fark nedir?"

K, L için hep aynı uzaklıkta diyor,

peki K ya sorun, L nin konumunu söylesin, "güney, güney-batı, batı, kuzey- batı, kuzey..."
    kaç kez yazdım, yön bilgisi yoksa hızdan bahsedilemez.

size bir öss tarzı soru sormak istiyorum;
    şekil aynı ama bir tekerlek olsun, sağa doğru yuvarlanıyor,
    K ve L noktaları sabit, şeklin en solunda, yani dairenin sol yanında da sabit bir M noktası olsun,
    K,L ve M birbirlerine baktığında hep aynı uzaklıkta görecekler diğerlerini,

soru şu: bu noktaların hızlarını büyükten küçüğe sıralayınız.
    (cevap: K > M > L
    tekerleğin sola doğru olan hızı ile her noktanın hızı, yönleri de dikkate alınarak toplanır
    birbirini duruyor gören cisimler için bağıl hız 0 demek, aynı hızla hareket ediyorlar anlamına gelir ve bu durumda cevap K = L = V olurdu
    sakın eşit demeyin, - puan! )

üniversitelerde, lise öğretimini ölçmek için kavram yanılgısı testleri uygulanır, bazı örnekler vermek istiyorum bu yanılgılara:

dönen cisimlere merkezkaç kuvveti etki eder

havanın ısısı 15 0C (ng dublajında çokça yapılıyor)

batıya ve doğuya doğru 10 m/s hızla giden iki cismin hızı eşittir

çok güçlü bir şut

2,5 kg ağırlıktaki bir dizüstü

geniş araba tekerleri ile daha iyi fren yapılır

sürtünmeli harekette sabit hız olmaz

• E o dağiresel yolu Dünyamız olarak düşün 2V ettiğini daha rahat anlarsın
  • @speedy_

Sanırım aynı şeyi düşünüyoruz ve ikimizde görecelikte kaldık. :) Ama daha mantıklı geliyor. konuyu nerelere götürmüşüz ya.

@batural41

Fizik bölümünde okuyor arkadaşlar sanırsam onn hocasının cevabı sanırım doğru olandır veya en yakın olanıdır. Ama yinede işin içine şu giriyor Acaba göreceli olarak bakıldığında bu fizik sorusu değişiyormu. (eğer cevap 2v ise)
  • quote:

Orijinalden alıntı: abdullahors84

@speedy_

Sanırım aynı şeyi düşünüyoruz ve ikimizde görecelikte kaldık. :) Ama daha mantıklı geliyor. konuyu nerelere götürmüşüz ya.

@batural41

Fizik bölümünde okuyor arkadaşlar sanırsam onn hocasının cevabı sanırım doğru olandır veya en yakın olanıdır. Ama yinede işin içine şu giriyor Acaba göreceli olarak bakıldığında bu fizik sorusu değişiyormu. (eğer cevap 2v ise)

aslında şöyle olursa daha ilginç olabilir;

einstein ünlü olmuştu;

tüm gözlemcilere göre ışık hızı sabit yaklaşık 3e8 m/s = c,

hiç bir cisim, ışık hızına çıkamaz,

(bunlar test edilmiş kabuller bu arada)

yani (1-V^2/c^2)^-0,5 de V = C olduğunda 1/0 sorunu çıkıyor,

iki cisim birbirine göre 0,9 c hızıyla hareket ettiğinde, biri diğerini hangi hızla görür?

klasik fizikte 0,9c + 0,9c = 1,8 c

ışık hızını geçti, saçmalık var!

yani ışık hızına yaklaşıldığında matematik in değiştirilmesi gerekiyor...

(bkz. servay, tr de, dünyada mühendislik fakültelerinde okutulan fizik kitabı, hatta yazdığım soru var orada, rakamları değişik diye hatırlıyorum)

• quote:

Orijinalden alıntı: ogh
    ...
    ...
    ...

iki cisim birbirine göre 0,9 c hızıyla hareket ettiğinde, biri diğerini hangi hızla görür?

klasik fizikte 0,9c + 0,9c = 1,8 c

ışık hızını geçti, saçmalık var!

yani ışık hızına yaklaşıldığında matematik in değiştirilmesi gerekiyor...

...
    ...
    ...

Havası boşaltılmış ince uzun bir deney tüpünün karşılıklı iki noktasına lazer ışını üreten cihaz yerleştirelim. Ve bu cihazı çalıştırıp lazer ışınlarını birbirlerine yönlendirelim.

Bu durumda lazer ışınlarını oluşturan fotonların birbirlerine göre hızları ne olur?

v=c

v+v=2v=2c

Saçma bir durum yok bence.
  • ışık hızına ulaşılamaz ama!
    ışık hızında boyut ve kütle tanımsızlığı yüzünden c bile olamaz.
    2c hiç olamaz...

birine göre diğerinin hızı:
    (mesela soldan sağa gidene göre sağdan sola giden için)
    (-0,9-0,9)/(1-0,9.0,9/c^2) = -0,995.c (yaklaşık değer, - ise sola gittiğini belirtiyor)
    bu sonuç ile gözlemciler için ölçülen hız, ışık hızından az olduğu için birbirlerini tanımlanabilirler, böylece görülebilir olurlar.

işi klasik likten çıkarıp modern liğe sokan da bu zaten:
    ister 0.99999c ile gidilsin, ister 0,000000001c ile,
    her iki gözlemci de ışık hızını c olarak ölçer.
  • quote:

ışık hızına ulaşılamaz ama!
    2c hiç olamaz...

(-0,9-0,9)/(1-0,9.0,9/c^2) = -0,995.c (yaklaşık değer, - ise sola gittiğini belirtiyor)
    bu sonuç ile gözlemciler için ölçülen hız, ışık hızından az olduğu için birbirlerini tanımlanabilirler, böylece görülebilir olurlar.

Ben herhangi iki cismi ışık hızına çıkartıp birbirleri ile etkileşime sokmadım ki.

Foton zaten ışığın (ışının) temel parçacığı. Fotonun hızı c. Birbirlerine yöneltilmiş iki ışındaki fotonların birbirlerine göre hızları ise doğal olarak 2c olur.

Sonuçta bu hız teorik bir değer, ışık hızının 2 katına çıkmış/çıkartılmış bir cismin hızı değil.

• yukarıdaki formülde yerine koyarsanız c bulursunuz...

ışık hızında ancak ışık gidebilir, ışıktan hızlı gidilemez!

eğer ışıktan hızlı gidiyormuş gibi görülüyorsa, ışıktan hızlı gidiliyor demektir. örneğin dünyayı referans alırsak duruyoruz, güneşi referans alıyorsak, dünyada alışık olduğumuz hızlardan büyük bir hızla gidiyoruz.
    bağıl hız, gerçek bir hızdır ve cisimler yine bu hız referansı ile etkileşir. mesela birbirlerine doğru 10 ar km/h hızla çarpışan bilardo topları ile biri duran diğeri 20 km/h hızla çarpışan bilardo topları için çözüm ve sonuç aynıdır. yani sabit hızlı referans sistemi seçtiğinizde, ya da sabit bir refrerans sistemi seçtiğinizde toplar her zaman aynı konumda ve hızdadır.
    fizikte comton olayında da, beklendiği gibi çarpışan fotonun hızının değişmediği ölçülmüştür.

ışık hızı, tüm ivmesiz referans sistemlerinde aynıdır, yani c.
    yani ışık hızı bağıl hareketten de bağımsızdır!

ışık hızı için, eğer matematiksel bir sonuç olarak c den büyük bir değer bulursanız, etkileşme de bu 2c hızı referansı ile olmak zorundadır. tanımsız oluyor yine yani...

teorik olarak demişsiniz, einstein in görelilik teorisini kastetmelisiniz. klasik fizik ile karıştırıyorsunuz.

not: formülde hata yapmışım; (-0,9c-0,9c)/(1-(-0,9c).0,9c/c^2
    c leri ve 0,9 un önündeki - yi unutmuşum!

matematiksel ifadeleri yazmakta çok zorlanıyorum!

formüller için lorentz dönüşümlerini inceleyebilirsiniz...

• quote:

yukarıdaki formülde yerine koyarsanız c bulursunuz...

eğer ışıktan hızlı gidiyormuş gibi görülüyorsa, ışıktan hızlı gidiliyor demektir. örneğin dünyayı referans alırsak duruyoruz, güneşi referans alıyorsak, dünyada alışık olduğumuz hızlardan büyük bir hızla gidiyoruz.
    bağıl hız, gerçek bir hızdır ve cisimler yine bu hız referansı ile etkileşir. mesela birbirlerine doğru 10 ar km/h hızla çarpışan bilardo topları ile biri duran diğeri 20 km/h hızla çarpışan bilardo topları için çözüm ve sonuç aynıdır. yani sabit hızlı referans sistemi seçtiğinizde, ya da sabit bir refrerans sistemi seçtiğinizde toplar her zaman aynı konumda ve hızdadır.
    fizikte comton olayında da, beklendiği gibi çarpışan fotonun hızının değişmediği ölçülmüştür.

ışık hızı için, eğer matematiksel bir sonuç olarak c den büyük bir değer bulursanız, etkileşme de bu 2c hızı referansı ile olmak zorundadır. tanımsız oluyor yine yani...

teorik olarak demişsiniz, einstein in görelilik teorisini kastetmelisiniz. klasik fizik ile karıştırıyorsunuz.

(Sondan başa belirtilmiş yerler)

I. "Teorik olarak" demedim, "teorik bir değer" dedim. Bildiğiniz herhangi bir sayı (matematiksel değer).

II. Konu başındaki şekle tekrar dönelim.

S- Bağıl hıza sizin cevabınız ne idi?

C- 2v

S- Ortada 2v hızında giden bir cisim var mı?

C- Hayır. 2'side v hızında hareket ediyor.

Benim verdiğim örnekteki şey bundan farklı değil ki? Işığın temel parçacığı olan ve doğal olarak ışık hızına sahip olan Fotonun bizzat kendisi.

• epirus un söylediği doğru aslında ama bişey daha var, karşılklı lazerler birbiri yanından 2c hızı ile geçer ancak aslında geçemez !!
    diyelim ki birbirine doğru yaklaşan 2 cisim var ve bu cisimler ışık hızına çıkmadaıkları için 0,999999 c hızıyla birbirlerine doğru yaklaşıyorlar (aynen parçacık hızlandırıcılarında olduğu gibi) . şimdi, bu iki cisim dışardan bakan gözlemciye göre birbirlerine yaklaşık 2c hızı ile çarpacak. ancak aslında bu çarpışma 2c ye yakın olamaz çünkü özel göreliliğe göre her iki cisim için de zaman çok yavaş akıyor ve birbirlerine doğru bakarken cismi büzülmüş görüyorlar. kendi iç zamanlar ve dolayısıyla teorik olark hesaplmaları da sabit gözlemciye göre farklı. dolayısıyla çarpışma 2c ye yakın olamıyor yani onların dünyası artık bizimkinden farklı ve zaman farklı akıyor püf nokta bu. biz ise bu cisimleri bizim zamanımıza göre değerlendiriyoruz. dışardan bakarken gerçekleşen hızlar farklı ,hareketli cisimler için farklıdır.

quote:

ışık hızına ulaşılamaz ama!
    2c hiç olamaz...

• quote:

Orijinalden alıntı: Epirus

quote:

yukarıdaki formülde yerine koyarsanız c bulursunuz...

(Sondan başa belirtilmiş yerler)

I. "Teorik olarak" demedim, "teorik bir değer" dedim. Bildiğiniz herhangi bir sayı (matematiksel değer).

II. Konu başındaki şekle tekrar dönelim.

S- Bağıl hıza sizin cevabınız ne idi?

C- 2v

S- Ortada 2v hızında giden bir cisim var mı?

C- Hayır. 2'side v hızında hareket ediyor.

Benim verdiğim örnekteki şey bundan farklı değil ki? Işığın temel parçacığı olan ve doğal olarak ışık hızına sahip olan Fotonun bizzat kendisi.

bakın V hızıyla gitmiyorlar, V hız büyüklüğü ile gidiyorlar. hızları aynı değil, önceden de yazdım bunu!

eğer referans sisteminizin orta noktası, L ise, K, 2V ile gidiyor ölçülür.
    şunu deneyebilirsiniz:
    parklarda, çocuklar için dönen daireler var,
    onu çevirin ve dönenleri inceleyin, çevreye göre nasıl hareket ettiklerini,
    çevre değişimleri konum değişimleri hakkında bilgi verebilir,
    sonra siz de binin ve arkadaşınızdan, sizinkine yakın hızla çevirmesini isteyin,
    önceden gözlediğiniz dönen kişiyi, tekrar çevreye göre hareketini inceleyin,
    2 katı hızla yer değiştirdiğini göreceksiniz.

örnek: 2 direğin arasında geçme zamanını hesaplayın siz dışarıda duruken, sonra da siz de dönerken 2 direk arasını geçme zamanını hesaplayın...

bağıl hızda gözlemci refrans sistemidir, dönen ya da dönmeyen tüm cisimler gözlenendir...

ne basit fizik sorusuymuş ama

dönen cisimler, bir an için dışarı saçılsın,
    an yani 0 gibi bir zaman,
    nereye giderler?
    birbirlerine göre hızları nedir?
    zaten dönme hareketi de, daha önce yazdığım gibi, bu küçük saçılmaların, merkeze yönelen merkezcil kuvvet ile toparlanmasından ibarettir.

not: örnekler hariç hiç bir yazdığım kendi fikrim, ya da kendime has bir çözümüm değildir.
    üniversite sınavına girecek arkadaşlar olması nedeni ile yanlış bilgi edinilmesini engelleme isteğim, bu kadar ısrarcı yazıcı durumuna düşürdü beni!
    hareketten de dönme hareketinden de kesinlikle soru gelecek...

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.