|
Bildirim
|
Arıcılıkla (hobi olarak başlamıştım. geçen sene 120 kovana ulaştık arkadaşla), ve 10 yıldır bu işle uğraşıyorum
Yani dedemin arıları var ordan biliyorum demiyorum. Çünkü benim de babamın arıları vardı ama, kendin ilgilenmiyorsan aynı şey değil. Yani tamamen içeriden birisi olarak derim ki. Arıcılık zor ve meşakkatli bir iştir. Arıcıların %99 u hile yapmaz. Özellikle balı bol olan bölgelerde, hileye gerek duymaz. Mesela muğladan çam balı, adana tarafından pamuk balı, trakya tarafından ayçiçeği veya kanola balı gibi balları üretenler hile yapmazlar. Gerek te duyulmaz zaten. Arılar zaten yeterince topluyor. Verim kovan başına 20-25 kg oluyor. Niye hile yapsın. Hileli ballar ise çoğunlukla, otellere toplu yemek tüketim yerlerine bal veren firmalar tarafından özel olarak yaptırılıyor. Yani firma sahibi arıcı ile anlaşıyor. arıcıya 100 çuval şeker veriyor. Bu şekeri arı yiyor ve 6-7 ton bal yapıyor. Bu tip ballar sahte bal olarak geçmiyor maalesef. Bir de tamamen sahte ballar var. Glikozdan atölyede üretilen. Bu ballar eskiden serbestti, içine belirli bir oranda bal kırıştırmak şartı ile ve etiket bilgilerinde yazılması şartı ile serbestçe üretiliyordu. içeriğine %5 civarında bal katılmış karışımları üzerine bir arı resmi yapıştırılmak suretiyle yapılan algı operasyonu ile bal diye satıyorlardı. Bu ürünlerde inanılmaz kar marjları vardı. kilosu 2 tl olan glikozu ufak ambalaja koyup kilosunu 30-40 tl ye satıyorlardı. Sonra bakanlık bu işi kaldırdı ama, paranın tadını alan firmalar üretime devam etti. ediyorda. Adı şanı bilinmeyen onlarca firma bal adı altında glikoz yediriyor millete. yakalansa da yiyeceği ceza 15 bin lira peşin öderse 12 bin lira o parayı 1 günde çıkarıyor zaten. kalan 364 gün kar. Peki balı nereden alacaksınız? Mümkünse tanıdık arıcıdan. Bulamazsanız marketten bilindik markaları alın. kolay kolay hile yapmazlar. Zaten yapsalar da ciddi yaparlar. bakanlık bile anlayamaz. Mesela arjantinden arı yemi diye getirdiği yğksek HMF içerikli balları, yerli bal ile harmanlayıp piyasaya çakarlar. (Yapıyorlar da hem de en güvendiğiniz firmalar yapıyor bunu.) Bakmayın siz balları toplayıp analiz yapıyorlar sonra beğenirse alıyorlar filan dediklerine. Yok öyle birşey. Onlarca teneke bal sattım bu firmalara, sağımı yaptığında telefon edersin, toplayıcısı gelir paranı verir tarladan balını alır gider. Kamyonda yüzlerce teneke bal olur. hangi balı kimden aldığı bile belli değildir. Analiz yaparlar, değerler tutmazsa tutturmak için uğraşırlar. Kimse bal filan dökmez. Bakanlığın belirlediği değeri tutturamıyorsa tutturmak için içine iyi bal katarlar. Bal üretiminde ilk sırada muğla ve ordu vardır. Muğlada çam balı olur, önemli bir kısmı ihraç edilir. Çünkü sadece muğlada üretiliyor. Orduda ne balı ürettikleri konusunda bir fikrim yok :) Yukarıda bir arkadaş "Balı doğudan alacaksın" gibi bir laf etti. Bu tamamen yanlış bilgidir. Doğuda üretilemeyecekkadar çok bal geliyor oradan batıya. Hatırlayın adamın biri tv de siirt pervari balı satıyordu. Siirtin toplamındabal üretimi 1500 ton civarında iken sanki pervaride üretilen bütün balları bu adam satıyordu. Yanlız gerçek pervari balı bulursanız tadı harikadır. Doğuda mesela artvinden alacağınız balı eğer gidip köyden görerek alırsanız, adam ne fiyat isterse verin. Çünkü kara kovan ağacın tepesindedir, hiç bir besleme yapılmaz, doğal mumu ile kestane /orman balı üretilir. Kovan başı 2-3 kg ortalama alır. bırakın da kilosu 100 lira olsun Burada konu bal fiyatlarına geliyor. Ayçiçeğine gittiğimde kovan başı ortalama 25 kg bal alıyorum. ortalama 1 teneke. öbür adam alıyor 3 kg. nasıl fiyatları aynı olsun? Ben ortalama kg fiyatını toptan 10 tl ye veriyorum. Teneke işi. 30 teneke 40 teneke satıyorum. ama ağacın başında 5-10 kovanı olan arıcı alıyor 2 teneke bal. Doğal olarak fiyat farkı oluyor. Ucuz bal sahte demek değildir. Balın çeşidine bakın. fiyat belli olur zaten. Bir de donan bal olayı var. Kendi komşularımı bile donan (şekerlenen) balın gerçek bal olduğuna ikna edemedim. tv den aldığı balın donmadığını benim balımın donduğunu söyledi. Ben de artık çiçek balını kilo hesabı satmıyorum. Durum budur arkadaşlar. Herşeye rağmen balın sahteliğini en kallavi arıcı bile yiyerek, koklayarak, yok içine mum dikerek, tavada yakarak filan anlayamaz. Gürcistandan öyle sahte kestane balları geliyor ki orjinalinden daha nefis aroması var. :) Bulabiliyorsanız, arıcıdan doğrudan alın balı, filtre edilmemiş olur, içinde (siz görmeseniz de) polen olur. ısıl işlem görmemiş olur. dolayısı ile arıların üretmiş olduğu, balı bal yapan enzimler sıcaktan ölmemiş olur. Çünkü balın kavanoza girmesi için ısıtılması şarttır. Yoksa fabrikada akışı sağlayamazlar. Sağlıcakla kalın. |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lightmyfire -- 9 Ekim 2008; 11:26:25 > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Prerogative -- 9 Ekim 2008; 11:35:14 > |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|