Şimdi Ara

Az önce kendimi yaktım akşamın köründe + - ters bağladık iyimi !!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
69
Cevap
0
Favori
7.252
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • slm üstadlarım elektronik hayatımda ilk defa kendi nickim olan tda 1562q entegresini az önce yakmış bulunmaktayım...

arkadaşın doğan skx apaçi arabasına bundan 3-4 ay önce tda 1562q lu aktif bass anfisi yapmıştık dün beni aradı ve sistem cızıltı yapıyor ses çok kötü bu akşam bakabilirmiyiz dedi bende tabi olur kardeşim gel bakalım dedim.

sistemi söküp benim atölyede çalıştırdık ve sorunun anfiden olmadığını öğrendik

daha sonra sistemi arabaya bağlarken + - besleme uçlarını karanlıktan dolayı görmeyerek yanlış bağladım deneme yapalım dedik ve 72 A lik 12 voltu ters bi şekilde tda 1562q ya verdik arkadaş bass tan ses gelmiyor diyince bass ın yanına vardım birde ne göreyim bass tütüyor acayip pis bir koku ama nasıl duman çıkıyor görmelisiniz

dedim kapa kapa anfiyi yaktık diye arkaaş neye uğradığını şaşırdı nasıl olur ya felan deyip geldi bi baktıki bağlantılar ters

ulan dedim arkadaş elektronik mesleğinde bayağı yaşlandık herhalde nasıl ters bağlarım bu beslemeyi diye söylenip duruyorum kendime

cumartesi gidip aynı entegreden alıp bu sefer + - besleme hattına diyot koyacağım ters bağlasamda yanmayacak

siz hiç beslemeyi ters verip anfi yaktınızmı arkadaşlar merak ettiğim için soruyorum dh forumunun anfici üyeleri size sesleniyorum...

• yok ama beni elektrik çarptı
  • quote:

Orijinalden alıntı: pixelDev

yok ama beni elektrik çarptı

hocam 220 falanmı yoksa amperli anfi çıkışımı ??
  • Kötü sürprizlerle karşılaşmamak için, sigorta önlemi almıyor musunuz?
  • yapmadığım çılgınlık yok ki şu zamana kadar. 5KV'yede çarpıldım, 220V'ye de çarpıldım. Kim 2x250W amfiyi isteyerek yakar ki birde orası var. Zaten diyen demiş sigorta kullanın diye ama, sigorta fast olmadıktan sonra hiç bir önemi kalmıyor inanın. 2x55V ters gördü devre, hat boyunca patlamayan malzeme yok. ortalığın kararması da cabası. Hoparlörleride götürdü zaten yanında :))
  • o değil de 10 yıl öncefln ka 2285 e ters polarma verip nedeen çalışmadığını araştırıken farkettim ters bağladığımı. elimi ykacak kadar ısınmıştı. Ama bozulmamıştı o gün bü gündür hep dikkat ederim. ayrıce seri diyot yerine pararlel ters diyot atacaksın ki hem voltaj düşümü yapmasın hem ters pol. vermeye kalkarsan çatırt diye ark yapacaktır.geçmiş olsun.
  • Büyükçe bir elektrolitik kondansatörü patlatmakta çok kötü bir tecrübedir, hep dikkat ettim ama bir gün o patlamadan kaçamadım

Özellikle kuvvetli akım varsa çok dikkat edilmeli.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bu gece kalbimi evde bıraktım
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Çok defalar
    Özellikle de yakınımda beni meşgul eden tanıdıklar olduğu zamanlarda
  • Çok yaktım, çok yandım, çok çarpıldım.. insan böyle böyle tedbir almayı öğreniyor..

Şimdi yapacağınız en iyi şey, devreye bir sigorta ve bir ters diyot eklemek..

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: IItwentysixII

yapmadığım çılgınlık yok ki şu zamana kadar. 5KV'yede çarpıldım, 220V'ye de çarpıldım. Kim 2x250W amfiyi isteyerek yakar ki birde orası var. Zaten diyen demiş sigorta kullanın diye ama, sigorta fast olmadıktan sonra hiç bir önemi kalmıyor inanın. 2x55V ters gördü devre, hat boyunca patlamayan malzeme yok. ortalığın kararması da cabası. Hoparlörleride götürdü zaten yanında :))

hocam süperdi yaa keşke resimleri koysaydın buraya

• quote:

Orijinalden alıntı: Nipp10

o değil de 10 yıl öncefln ka 2285 e ters polarma verip nedeen çalışmadığını araştırıken farkettim ters bağladığımı. elimi ykacak kadar ısınmıştı. Ama bozulmamıştı o gün bü gündür hep dikkat ederim. ayrıce seri diyot yerine pararlel ters diyot atacaksın ki hem voltaj düşümü yapmasın hem ters pol. vermeye kalkarsan çatırt diye ark yapacaktır.geçmiş olsun.

hocam bahsettiğiniz paralel ters diyot nasıl olacak yani ufak bir çizim paylaşırsanız çok memnun olurum

biz 12 voltu direk aküden veriyoruz arada sadece bir anahtar var o kadar

• ben geçen gün 2+1 bas kablosuna 12v güç werdim entegre yüzüme patladı plastik yüzümü acıdı akşama kadar yanık kokdum :D
  • biz 100watt lik tda amfi devresinde 4700mf lik kondartru . ters bağlayıp patlattık di :) .

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Diyodun çizgili kısmı , yani katodu + besleme ucuna , anodu ise tek besleme durumunda şaseye bağlanacak. Simetrik beslemede 2 adet diyot gerek... 5-6A , hızlı olması tercih olunur bir diyot iş görür...
  • quote:

Orijinalden alıntı: untayk

Diyodun çizgili kısmı , yani katodu + besleme ucuna , anodu ise tek besleme durumunda şaseye bağlanacak. Simetrik beslemede 2 adet diyot gerek... 5-6A , hızlı olması tercih olunur bir diyot iş görür...

hocam sana zahemt bi çiziversen veyahut ben sana anladığım şekli çizsem sen bana doğru olup olmadığını söylesen ??
    Evet anfi yakan patlatan arkadaşlar anılarınızı paylaşmaya devam ...

• Çizim hatalı... Diyodun anodunu sigortadan ayırıp , girişin şasesine vermelisiniz. Yani girişin 2 ucuna ama ters polaritede bağlanmalı. Sizinki seri olmuş.
  • quote:

Çizim hatalı... Diyodun anodunu sigortadan ayırıp , girişin şasesine vermelisiniz. Yani girişin 2 ucuna ama ters polaritede bağlanmalı. Sizinki seri olmuş.

hocam sanırım böyle olmalı değilmi ??

• quote:

Orijinalden alıntı: tda 1562q

quote:

Çizim hatalı... Diyodun anodunu sigortadan ayırıp , girişin şasesine vermelisiniz. Yani girişin 2 ucuna ama ters polaritede bağlanmalı. Sizinki seri olmuş.

Mantık doğru ama diyot sigortadan sonra olacak, yani amfinin önünde olacak. Ters gerilim uyguladığında akım diyotun üstünden geçip sigortayı attıracak. Bu sayede amfiye enerji gitmesini engelliyecek.

• quote:

quote:

quote:

Mantık doğru ama diyot sigortadan sonra olacak, yani amfinin önünde olacak. Ters gerilim uyguladığında akım diyotun üstünden geçip sigortayı attıracak. Bu sayede amfiye enerji gitmesini engelliyecek.

hocam size inanıyor ve güveniyorum şayet bu dedikleriniz işe yaramazsa tda nın faturasını size kesecem

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tda 1562q -- 5 Eylül 2013; 17:43:19 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

hocam size inanıyor ve güveniyorum şayet bu dedikleriniz işe yaramazsa tda nın faturasını size kesecem

Faturayı bana yansıtma, zaten ilk mesajımda da dedim, götürecek oldummu ters diyot falan fayda etmiyor diye Sadece anlatılmak istenen bağlantıyı söylüyorum :)

• 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.