Şimdi Ara

Az ağırlık çok tekrar mı? Yoksa max ağırlık az tekrar mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
1.442
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaslar merhaba, sporda 4. ayımın içindeyim. İlk basladigima göre baya bi guclenme mevcut. Benim merak ettiğim ise az ağırlık ile cok tekrar yaparak kası iyice isindirmak mi yoksa max kilo ile az tekrar yapmak mi faydali olur?
    Ben bench'i şöyle çalışıyorum mesela (yazdığım agirliklarda olimpik bar hariçtir. )
    1. Set (ısınma ): 15kg / 30-40 tekrar
    2. Set : 20kg / 20 tekrar
    3. Set: 25 kg / 15 tekrar
    4. Set : 30kg / 10 - 12 tekrar
    5. Set : 40kg / 5 tekrar ( bu seti kendimi denemek icin yapıyorum genelde)

Bu çalışma doğru yoksa yanlış mı? Nasıl bir yol izlemeliyim?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Bench press'i salonda her zaman olimpik bar ile yapmanızı tavsiye ederim.
    Olimpik bar 20kg oluyor ve daha uzun oluyor 10/12kg olan kısa bardan ve emin değilim ama kısa bar'daki tutuş mesafesi yetiyor mu?
    Olimpik bar ile çalışırsanız bu konuda şüpheniz kalmaz.

Sorunuza gelirsek,
    Çalışma tiplerine göre farklı fonksiyonlar gelişir. Örneğin: Uzun mesafe koşucuları ile kısa mesafe koşucuları arasında dağlar kadar fark vardır. Birisinde gelişmiş damar ağları ve dirençli kaslar diğerinde ise hızlı güç veren fakat aerobik(oksijen) ihtiyaç duymayan glikolitik lifler gelişir. Kısa mesafe koşucularında genel olarak daha baskın büyük kaslar görülür ve uzun mesafe koşucuları ise zayıftır.

15-20 tekrarlar ile geliştirebileceğiniz özellikler: direnç, kan pompalanması ve besleme, laktik asit direnci(bioritm egzersizleri), merkezi sinir sisteminin hareketleri daha iyi tanıması vs.
    6-8 tekrarlar ise genel güç artışı, patlama kas lifleri gelişimi, hipertrofi sağlarsınız.

Tabi iki tekrar aralığı çalışmalarında o kadar kesin ayrımlar gözlenmez yani uzun vadeli sonuçlarda farklılıklar görebilirsiniz.
    Genellikle birçok insanın gelişim gösterdiği çalışma 8-12 kabul edilir. 6 ve 15 gibi daha uç noktalara isteğe bağlı programlar dahilinde geçilebilir (pump çalışması ya da güç çalışması uygulanmak istenirse)

Birçok kişi piramit/ters piramit uygular buda bayağı yararlı olabilir misal 4 set(tekrar sayıları 12-10-8-6) gibi.

Isınma setleri büyük önem taşımaktadır. Fakat gördüğüm kadarı ile biraz fazla tekrarlı oluyor ısınma setleriniz. Asıl çıkacağınız yüksek ağırlığı azaltmasının önüne geçebilirsiniz. Isınma setlerini es geçmeden öncesinde esnetme-gerdirme ve alışma hareketlerinden sonra daha az tekrarlı yapabilirsiniz.

Ayrıca şahsi fikrimdir katılmayabilirsiniz fakat tek seferde nizami 20 şınav çekemeyen birisinin bench press'te düşük ağırlıkta çalışmasını çok verimli olduğunu düşünmüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ctauren -- 20 Şubat 2017; 17:50:57 >

• Hocam cevabınız için teşekkür ederim. Çalıştığım salonda 2 tane kısa (12kg), 1 tanede olimpik (20kg) bar mevcut o yüzden o an hangisi musaitse onunla çalışıyorum. Yukarıda yazdigim agirliklarda bar ağırlığı haric zaten. Kısa ya da uzun barda tutma sorunu yaşamıyorum fakat bench'im yavas ilerliyor sanki. Dediginiz gibi ısınmada tekrar sayısını dusurecegim. Bakalım nasıl bir gelisme olacak. Şinav ise sürekli değişiyor bazen 20 çekiyorum tek seferde bazen 10 bazen 15 yani günüme bağlı. Bir de bench'e baslamadan önce ve set aralarında chin-up yaparım. Tavsiyelerinizi deneyeceğim tekrar teşekkür ederim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    20 tekrar çok mu ?
    11 yıl önce açıldı
    Bu Nasıl Oluyor? 6 Ayda Derece
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.