Şimdi Ara

Avatar (2009) | James Cameron (87. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3.825
Cevap
1
Favori
147.594
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 8586878889
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: X@ndeR

Eleştirmen Mehmet Acar'ın yazısı

Avrupalıların deniz aşırı seyahatlere çıkıp Güney ve Kuzey Amerika kıtasını, Afrika'yı, Asya'yı sömürgeleştirdiği dönemleri düşünün ya da 20. Yüzyıl başlarında petrol için Orta Doğu ve Arap yarımadasında olup bitenleri... Filmin bir yerinde dendiği gibi sömürgeci zihniyet, verimli toprakların üstünde yaşayanları önce düşman haline getirir, sonra yok eder.

‘Avatar' sömürgecilik tarihinin bütün damarlarından beslenen bir film. Ama orada durmayıp, daha ileri gidiyor; Sanayi Devrimi'nden bu yana gezegenimizin ekolojik dengelerini altüst eden zihniyeti de eleştiriyor.

‘Avatar', Güneş Sistemi'nin ötesindeki bir gezegen olan Pandora'da 2154 tarihinde geçse de, çağımızın ve üstünde yaşadığımız Yeryüzü'nün meselelerini ele alıyor.

Öte yandan, bu bir kahramanlık destanı. Ne var ki, Jake, sömürge halkını kurtaran bir beyaz adam değil. Öyle olsa, ‘Avatar'ın tadı tuzu kalmazdı. Jake insanların ‘öteki'leştirdiği Pandora halkının arasına karıştıkça sadece saf değiştiren değil, ‘öteki' olmayı tercih eden bir kahraman. Gerçek hayatta belden aşağısı sakat bir asker eskisi olan Jake, Pandora'da sadece yeni bir bedene kavuşmuyor, Neytiri ve dişi tanrı Eywa sayesinde yeni bir varlık oluyor, gezegenin bir parçası olarak yeniden doğuyor.

Cameron film boyunca, Pandora'da yaşayan Na'viler, hayvanlar, bitkiler ve ağaçların temsil ettiği panteistik bütünlüğe vurgu yapıyor. Gezegendeki bütün canlılar, hatta cansız varlıklar bile birbirine bağlı. Na'viler ve hayvanlar arasında efendi – köle ilişkisi yok, eşitlik var. Ölenlerin hafızalarını taşıyan dişi tanrı Eywa tabiatın, hayatın dengesini koruyor. Jake Sully de bu ‘ekolojik' sistemin, panteistik inanışın bir parçası oluyor.

James Cameron'ın çocukluk düşleriyle entelektüel birikiminin bir sentezi olan Pandora, insanoğlunun Yeryüzü'nde onbinlerce yıl önce yitirdiği, insanların doğayla bir bütün olarak yaşadığı çağları simgeliyor. Na'viler ise, sömürgeciler gelip yok edene kadar doğayla uyum ve denge içinde yaşamasını bilmiş bütün halkları temsil ediyor.

Yazının tamamı

Birebir aynı düşünceleri paylaşıyorum :D

• quote:

Orijinalden alıntı: Hellmarch!

Tolkien' in orta dünyasından ağaç elfleri alınmış başka gezegene koyulmuş. Miyazakinin animelerinde ki betimlemeler araklanmış. Dragonlanceten ejderha binicleri olgusu tırtıklanmış. Olaya Usa ordusu klışesi katılmış vs vs. Oradan buradan toplamalarla senaryo 12 yıldır kafada şekillenmiş.

E görsellik harika şimdi hak yemeyelim. İnanılmaz kasmışlar ve gerçekten de çok çok iyi iş çıkarmışlar. Ama xpand3d ile izlenmiyor.

Bu tirtiklama olayi surup gidiyor. Illaki insanlar birbirlerinden esintiler alicak ve bunun sonucunda yeni bir sey yaraticak. En basitinden muzik dunyasini ele alalim, unlu soundtrack yapimcilarini dusunelim (Steve Jablonsky, Hans Zimmer, James Horner, Craig Armstrong vsvs...) Bu muzisyenlerin soundtracklarinda cok benzer ritimler bulabilirsiniz, bu calmak degil esinlenmekdir. Miyaziki`ninin Spirited Away`inde Alice in Wonderland esintileri veya Mononoke-hime`de, simdi adini unuttum, daha eski bir animeden cok benzer yonler vardi. Bunlarin ornekleri surer gider.

Illaki benzer yonler, hatta alintilar olucaktir, ama onemli olan konu ne olursa olsun, konunun islenisinin guzel olmasidir, Avatar bunu basariyor. Eger %100 bagimsiz bir konu olsaydi o zaman basyapit denilebilirdi, onun yerine gorsel efeklerden dolayi sanat eseri demek daha mantikli oluyor.

• Bakıyorumda bazı arkadaşlar cocuk filmi diyen arkadaşlara yüklenmişler burada herkes fikrini paylaşmak için var bencede cocuk filmi gibiydi yinede görünüm açısından güzeldi.
  • Ya neresi çoçuk filmi yapmayalım beyler Yaa filmde koskoca dev bir askeri şirket Var-pandora olan gezegende ise mavi ırk Şimdi ırka bakıp gezegeni değerlendirmek mi Çoçuk -Ya anlamıyorum bazen sizi be arkadaşlar
  • aaa insanlar mavi kuyrukları var direk çocuk film i diyenler saçmalarlar direk
  • Çocuk filmi tanımı tam oturmuyor , hangi çocuk bunu izler ve birşeyler çıkarabilir ?

Üstelik animasyon diye bir sektör var'ki izleyicisi 30+ üstü olarak sıralanmış , 9 izleyen çocuk varmıdır merak ettim şimdi ,

Eğer karakterlere bakılıp bu tip yorumlar yapılıyorsa efsane olan starwars serisi bebe filmi
  • açıkçası film 3d nin tam hakkını verdiği söylenemez.animasyon caroline izleyenler bence bu filmi 3d izlediklerinde o kadar da etkilenmeyecekler hatta hayal kırıklığına uğrayacaklar. filmi normal şekilde izleseydim daha iyi olacaktı gibi bir his var içimde.açıkçası senaryo çok klişe.şimdi şurda 20 tane hata sayarım film ile ilgili.özellikle yakın çekim köpek sahnesinde ve o ışık saçarak uçan yaratık sahnelerinden etkilendim.film görsel olarak çok şey vadediyor ama hala birşeyler eksik kalmış diyorsun.açıkçası bana göre dağ fare doğurdu.bunu şuan daha iyi anlıyorum.belkide filmi imax kaliteli bir sinemada izleyebilseydik daha çok etkilenirdik.ama bu tabiki yinede senaryo açığını değiştirmez.son olarak o neytirimidir nedir onun ağlaması neydi öyle.başka birini bulamamışlar mı seslendirme için...
  • dehşet ötesi bir flimde hatat o kadar etkisinde kaldımki pc oyunu dahi almayı düşünüyorum okadar yani..
  • bu film gişe rekorları kırdı, çok iyi diyorlar bende izlicem bakalım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: evohan

- aslında benim anlayamadığım jack in kardeşi ve avatarı olayı idi...
    yani bu adamın dünyada ne işi var pandoroya git gel 12 sene sürüyor , adam ın avatarı pandorada yapılmış damın dediğine göre avatar yeni hazır oluyordu yani en az 12 senede hazırlanıyor bir avatar , ama konuşulanlara göre daha önce baya bir avatar deneyimleri olmuş buda en az 30-40 senedir ordalardır demek...

ee orda olma sebepleri olan maden hakkında onca sene tek bir adım bile atamamışlar anlaşılan , hadi onuda geçtim grace falan çocuk yaştamı başladı bu avtar geliştirme işlerine

filmi 2 kere izleyen biri olarak soruna şöle yanıt verebilirim.

bunlar kardeşi ile karar veriyorlar pandoraya gelmeye. Jack asker olacak kardeşide avatar bedenini kullanacak. ama yolculuğa sayılı günler kala jack'in kardeşini vuruyorlar. olay sonucu ölüyor. zaten avatar bedenleride dünyada yapılıyor. zaten jack çok büyükler deyince doktorda yolculuk sırasında bu kadar büyüdüler diyor.
    işte jackin genleri ile kardeşinin genleri aynı olduğundan asker olma yerine avatar programını alıyorlar. olay bundan ibaret yani.

• quote:

Orijinalden alıntı: kaplanmete

quote:

Tolkien' in orta dünyasından ağaç elfleri alınmış başka gezegene koyulmuş. Miyazakinin animelerinde ki betimlemeler araklanmış. Dragonlanceten ejderha binicleri olgusu tırtıklanmış. Olaya Usa ordusu klışesi katılmış vs vs. Oradan buradan toplamalarla senaryo 12 yıldır kafada şekillenmiş.

E görsellik harika şimdi hak yemeyelim. İnanılmaz kasmışlar ve gerçekten de çok çok iyi iş çıkarmışlar. Ama xpand3d ile izlenmiyor.

Bu tirtiklama olayi surup gidiyor. Illaki insanlar birbirlerinden esintiler alicak ve bunun sonucunda yeni bir sey yaraticak. En basitinden muzik dunyasini ele alalim, unlu soundtrack yapimcilarini dusunelim (Steve Jablonsky, Hans Zimmer, James Horner, Craig Armstrong vsvs...) Bu muzisyenlerin soundtracklarinda cok benzer ritimler bulabilirsiniz, bu calmak degil esinlenmekdir. Miyaziki`ninin Spirited Away`inde Alice in Wonderland esintileri veya Mononoke-hime`de, simdi adini unuttum, daha eski bir animeden cok benzer yonler vardi. Bunlarin ornekleri surer gider.

Illaki benzer yonler, hatta alintilar olucaktir, ama onemli olan konu ne olursa olsun, konunun islenisinin guzel olmasidir, Avatar bunu basariyor. Eger %100 bagimsiz bir konu olsaydi o zaman basyapit denilebilirdi, onun yerine gorsel efeklerden dolayi sanat eseri demek daha mantikli oluyor.

İllaki insanlar birrbirinden esintiler alacak diye birşey yok. Bu resmen minareyi çalarken kılıfı hazır tutmaktır. Müsik dünyası ayrı bir olgu. Onun standartları var. Mezurlar vsler... Esinlenmek bir yere kadar kabul edilebilir. Ama sen tutup yıllar önce tasvirlenmiş, kitap olmuş, film olmuş "elfleri" aynı görünüşte aynı karakterde alıp kullanıyorsan bunun adı en hafifinden "araklamak" tır.

Şimdi Tolkien' de Cameron' da babamızın oğulları değiller. Bu konularda beynimizin eyyam löpünü azıcıklığına stand by konumuna alalım. Çünkü biz Türkler de bu löp baya bir büyük. Olaylara hep geçiştirici kafayla yaklaşıyoruz.

İş burada sinemaya gidenlerin esasında "orjinal" diye yutturulan hikayeyle kandırılıp kandırılmadığıdır. Bence durum loş bir konumda. Görsellik sağlıyor o loşluğu da. Yoksa bu senaryoyu bu kadar görsellik olmadan sürselerdi sallayan olacağını sanmıyorum. Hele hele 12 yılda yapıldı olayı safsata geliyor bana.

Tabi bunlar benim görüşüm. Şimdi bazıları "ulan adama bak böyle filme bile neler diyor her şeye muhalefette olunmaz ki" diyorlardır. Bende olsam derdim. Herşeyde kulp aramak huyum değildir ama bu kadar reklama bu kadar görselliğe bu senaryonun oturmadığı kanaatindeyim.

• quote:

Dragonlance daki ejderha efendisi tarzı olduğuna katılmıyorum şahsen..Kitapta geçen ejderhalar filmdekilerin 4-5 katı neredeyse.Ona bakarsan Lotr daki Nazgûl leri bence daha çok andırıyor, nede olsa karanlık tarafa hizmet ediyorlardı..

Oluşturulan her fikire çalıntı dersek doğa ortamında geçen her filmden çalıntılar buluruz

• quote:

Orijinalden alıntı: Vipracing

Eleştirmen Mehmet Acar'ada bir eleştiri benden :

Belden aşağısı sakat diye bir cümle kurmak ayıptır.Bedensel engelli ya'da belden aşağısı tutmayan/yürüme engelli diye belirtmesi daha nazik ve etik olurdu diye düşünüyorum.

Hatta gidiyemi sayfasından kendisine'de göndereyim bu yazdığımı.

Hayır, Jake Sully'nin belden aşağısı "sakat". Yoksa nasıl eski asker olacak?

Ben de savunuyorum engellileri, fakat engellilik ve sakatlık arasındaki farkı unutmuşsun.
  • quote:

Peki Tolkien elfleri nereden esinlenerek yarattı ??? tabii iskandinav mitlerinden

Sanat budur. Hangi dalda olursa olsun her sanatçı yaşadıklarından, çevresinden, geçmişinden etkilenir ve bunu eserine yansıtır. Yüzde yüz orjinal bir eser hemen hemen hiç yoktur.

• evet arkadslar afm sınemaları gonderdıgımız maıllere cevap geldı..baskalarınada aynı mesaj gıtmıs..copy paste yapmıslar ki afm gibi buyuk guzıde bır işletmecimize bu yakışır ..maılllın ıcındekı sacma bolumlerı taktırınıze sunuyorum egıtım vs gulmekten oldum desem yerdırıdır..

Sayın xxx,

IMAX film teknolojisi, her yerde aynı kalite ve standartlarda 2 ve 3 boyutlu film izleme deneyimi sunmak için IMAX salon kurulumlarını belirli kriterlere göre yapmaktadır. IMAX mühendisleri IMAX salonlarının inşa aşamasından itibaren; salon ölçüleri, perde büyüklüğü ve açısı, lens ölçüleri, ses sistemi, koltuk yerleşimi vb bir çok konuda projenin planlama ve yapım aşamasında aktif rol almaktadır.

Kurulum aşamasından sonra sistemi kullanacak teknik personel 2 aylık yoğun bir eğitime tabii tutulmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz tüm bu detayların dışında IMAX standartlarının devamlılığını sağlamak için 3 aylık periyotlarda ses, görüntü ve mekanik bakımlarını yapmak için yurt dışından uzman teknisyenler gelmekte, ayrıca bakım periyotları dışında meydana gelen arızalara yine IMAX’in yönlendirdiği teknik ekip müdahale etmektedir.

Tüm bu bilgiler ışığında vizyona sunulacak IMAX filmleri öncesi teknik kontrol listeleri yapılmakta ve bu bilgiler IMAX teknisyenleri ile paylaşılmaktadır.

AVATAR: 3 Boyutlu IMAX Deneyimi filmi öncesi de yukarıda sözü edilen ses, görüntü ve mekanik bakımların tümü yapılmıştır.

19 Aralık 2009 Cumartesi 21:30 seansı esnasında IMAX salonumuzun kesintisiz güc kaynağının devre dışı kalmasından dolayı film gösterimine (14:15 de elektrıkler gıtmısdı sanırım yanlış bilgi) ara verilmesi ile ilgili yaşanan talihsizlik dışında, film gösterimi ile ilgili tarafınızdan gelen şikayet sonrası IMAX ile tekrar bağlantıya geçilerek tüm testler IMAX mühendisleri ile koordineli olarak yenilenmiş ve İstinyePark’ta bulunan IMAX salonu ve projeksiyon sistemi ile ilgili bir problem olmadığı tespit edilmiştir.

Bildirimlerinizle gelişmemize verdiğiniz destek için teşekkür eder, sizleri tekrar sinemalarımızda görmekten mutluluk duyacağımızı paylaşmak isteriz

Saygılarımızla,

AFM Sinemaları

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi reko -- 29 Aralık 2009; 23:09:00 >

• Oscarlari silip supurecek anlasilan

IMDB

Top 250: #25

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi devmanetihad -- 29 Aralık 2009; 23:42:16 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: süpergtacı

quote:

Orijinalden alıntı: KarettaKerata

quote:

Orijinalden alıntı: gokhankoc_brood

Çocuk filmimi ??? Yok artık bu kadarına da pes! O Avatar başka Avatar, çizgi film olanla karıştırdın zannımca.

ÇOCUK FİLMİ

GİT RECEP İVEDİK İZLE SANA ÇOK BİLE HEM YAŞ SINIRINA TAKILMAZSIN

Recep Ivedik 2 filmi +13'tu, o yuzden yas siniri sorun olabilir arkadas icin. Bence hic yazik etmesin filme verecegi paraya Sampiyon'da bi yarim ekmek kokorec yesin, yanina da ayran.. ohh mis gibi. neymis 3 boyutlu filmmis... bilimkurguymus... pehh

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi turquito -- 29 Aralık 2009; 23:43:03 >

• Neydi o meşhur laf... ÇGH de duymuştum galiba : "Algıda geçicilik, geçicide seçicilik"... İşte çocuk filmi diyen arkadaşların durumu bence budur.
    Bakın beğenmeyenlere lafım asla olamaz. Hitap etmemiştir, oyuncuları beğenmez, çok fazla bilgisayar efekti var dersin, senaryo klişe dersin, yaratıkların dizaynları kötü dersin, dersin Allah dersin ama "çocuk filmi" yakıştırmasının Tükçe'si şudur:
    "Ben bi ..k anlamadım, siz nerenizden uyduruyosunuz? Yok emperyalizm eleştirisiymiş, yok doğayla bütünlükmüş, filmin neresindeydi, kim anlattı bunları?.... Bildiğin çizgi film la bu!"
    NOKTA.
  • quote:

Orijinalden alıntı: gokhankoc_brood

Neydi o meşhur laf... ÇGH de duymuştum galiba : "Algıda geçicilik, geçicide seçicilik"... İşte çocuk filmi diyen arkadaşların durumu bence budur.
    Bakın beğenmeyenlere lafım asla olamaz. Hitap etmemiştir, oyuncuları beğenmez, çok fazla bilgisayar efekti var dersin, senaryo klişe dersin, yaratıkların dizaynları kötü dersin, dersin Allah dersin ama "çocuk filmi" yakıştırmasının Tükçe'si şudur:
    "Ben bi ..k anlamadım, siz nerenizden uyduruyosunuz? Yok emperyalizm eleştirisiymiş, yok doğayla bütünlükmüş, filmin neresindeydi, kim anlattı bunları?.... Bildiğin çizgi film la bu!"
    NOKTA.

Ne alakası var ? Biz cocuk filmi dedikte cocuk filmimi oldu ? Sen bu filmin yüzyılın filmi dedinde yüzyılın filmimi oldu bana göre cocuk filmiydi ama yinede görsel efektler bakımından güzeldi konusu ve dokundurduğu noktalar güzeldi ne var bu kadar abartacak anlamıyorum herkesin fikri kendinedir..

• reko : AFM bizi projektör odasına kapatıp açıklama yapmaktansan mantıklı e-mailler mi göndermeye başlamış ? O zaman aklıma şöyle bir soru geliyor : IMAX den gelenn teknisyen de Türk ya'da işin içinde bizim bilmediğimiz başka bir etken daha var.Tüm dünyada herkes IMAX deneyimini heyecan ile anlatırken neden se bi biz yakınıyoruz.Demekki problem AFM de değil bizde
    AnimePiggy : Yok unutmadım / karıştırmadım hoşuma gitmediği için özellik ile yazdım.
  • 
Sayfa: önceki 8586878889
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.