Şimdi Ara

Atom yarı çapı ile Erime noktası / Kaynama noktası ilişkisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
1
Favori
30.025
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Atom yarı çapı ile Erime / kaynama noktası arasında nasıl bir ilişki var?

Doğru orantı ters orantı?

açıklarsanız sevinirim.

• Yapay Zekanın Yanıtı

Atom Yarıçapı, Erime Noktası ve Kaynama Noktası Arasındaki İlişki

Atom yarıçapı, erime noktası ve kaynama noktası arasında doğrudan bir ilişki vardır. Atom yarıçapı arttıkça hem erime noktası hem de kaynama noktası düşer.

Bu ilişkinin nedeni, daha büyük atomların daha zayıf bağlar oluşturmasıdır. Atomlar arasındaki bağlar daha zayıf olduğunda, bunları eritmek veya kaynatmak için daha düşük bir sıcaklık gerekir.

Atom Çapı Arttıkça Erime Noktası

Eriyen bir madde, katı halden sıvı hale geçer. Erime noktası, bir maddenin katı halden sıvı hale geçtiği sıcaklıktır. Atom yarıçapı arttıkça, atomlar arasındaki bağlar daha zayıf hale gelir ve bu da erime noktasının düşmesine neden olur. Örneğin, lityumun atom yarıçapı 155 pikometredir ve erime noktası 180 santigrat derecedir. Öte yandan, sodyumun atom yarıçapı 227 pikometredir ve erime noktası 98 santigrat derecedir.

Atom Çapı Arttıkça Kaynama Noktası

Kaynayan bir madde, sıvı halden gaz halına geçer. Kaynama noktası, bir maddenin sıvı halden gaz haline geçtiği sıcaklıktır. Atom yarıçapı arttıkça, atomlar arasındaki bağlar daha zayıf hale gelir ve bu da kaynama noktasının düşmesine neden olur. Örneğin, oksijenin atom yarıçapı 73 pikometredir ve kaynama noktası -183 santigrat derecedir. Öte yandan, kükürdün atom yarıçapı 104 pikometredir ve kaynama noktası 445 santigrat derecedir.

Bu nedenle, atom yarıçapı büyük olan elementler genellikle daha düşük erime noktalarına ve kaynama noktalarına sahipken, atom yarıçapı küçük olan elementler genellikle daha yüksek erime noktalarına ve kaynama noktalarına sahiptir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • up

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eeime noktasiyla atom capi ters oranti diye biliyorum

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Edit: uyardigin icin sagol dostum aklinda yanlis yer etmesin sildim metaller icin konustum bu yaricap mantigiyla ametallerde de tam tersi oluyor diye dusunerek yapiyorum dedigin gibi baglarla alakali

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dr.Foreman -- 23 Haziran 2016; 0:48:23 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • o zaman neden klorun erime ve kaynama noktası flordan yüksek ?
  • dostum erime ve kaynama noktası moleküler arası çekim kuvvetlerinden etkilenir boşuna atoma bakma ve sana sorabileceği van der walls, hidrojen bağı, dipol ind. dipol falan tutupta 2 tane metal sorarsa şunu aklında tut, Fransiyum du sanırım metatil özelliği max. olan element. Metalik ve ametalik özelliklerinden uzaklaştıkça elementler erime ve kaynama noktası artar. Bu bilgiyi çok zorda kalırsan kullan onun dışında MA Artıkça van der walls bağları kuvvetlenir ma sı küçük olanın kaynama noktası küçüktür ancak ma sı küçük olan büyük olana göre H bağı içeriyorsa ya da dipol dipol etkileşimleri varsa o zaman Ma sı küçük olanın kaynama noktası daha büyüktür. Özetle sıralama şu şekilde:

H Bağı > Dipol-Dipol > İnd. Dipol İnd. dipol (London olması lazım) > Metalik ve ametalik özellikler kıyaslaması.
  • Elementler için arkadaşın dediği gibi çapa bakılarak yorum yapmak doğru değil. Bağlara bakacaksın, ama şu önemli iyonik karakter çaplar arası fark azaldıkça artar ve böylece en-kn artar

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.