Şimdi Ara

Atatürk'ün Yaptığı En Büyük Hata. (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
67
Cevap
0
Favori
2.613
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: Canis Majoris

quote:

Orijinalden alıntı: wolfestein

En büyük hatası, hep söylemişimdir; İsmet İnönü'yü kendisine yol arkadaşı seçmesidir. Atatürk ismet'in gerçek yüzünü anladığında onu başbakanlıktan da azletmiş, ancak ilerisi için ömrü vefa etmemiştir.

İlginç olan ise atatürk'un ölümünün ardından hemen ismet'i reis i cumhur yapmışlardır.

Gerçek yüzü derken?

Atatürk'ü dost olarak değil rakip olarak görmesi olabilir öldükten sonra paralardan resmini kaldırmasıda bunun göstergesi ayrıca milli şef olarak adlandırılmasına rağmen millet düşmanı olduğunu düşünüyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Canis Majoris

quote:

Orijinalden alıntı: wolfestein

En büyük hatası, hep söylemişimdir; İsmet İnönü'yü kendisine yol arkadaşı seçmesidir. Atatürk ismet'in gerçek yüzünü anladığında onu başbakanlıktan da azletmiş, ancak ilerisi için ömrü vefa etmemiştir.

İlginç olan ise atatürk'un ölümünün ardından hemen ismet'i reis i cumhur yapmışlardır.

Gerçek yüzü derken?

Gerçek yüzü derken şunu söyledim; aslında İsmet İnönü Atatürk ile aynı fikirdeymiş gibi kendisini gösterip Atatürk'ü yanıltmış ve onun desteğini kazanmıştır. Atatürk ancak yıllar sonra onun gerçek niyetini anlayıp başbakanlıktan azlettirmiştir.

Peki gerçek niyeti neydi?

İsmet hiçbir zaman Atatürk'ü çekemedi, onda her zaman baş olmak yani Atatürk gibi bir lider olmak arzusu var idi. Bunu da kendisini ebedi şef olarak seçtirmesinden anlayabiliyoruz. Atatürk her zaman bağımsız olmayı savunmuştur ama İsmet İnönü her zaman başka ülkelerin etkisi altında politika gütmüştür.

İsmet İnönü'nün liderlik vasıfları son derece zayıf, başkaları tarafından yönlendirilmeye açık, baskıcı ve çelişkili bir kişilik yapısına sahip olduğunu düşünüyorum. Aslında İsmet İnönü ile ilgili uzun zamandır (kaynaklarıyla birlikte) forumda bir yazı yazmayı düşünüyorum. Ama şimdilik bir-iki kaynak sunayım:

Mustafa Önder'in İsmet İnönü ile ilgili bir yazısı:
    http://www.haberiniz.com.tr/yazilar/koseyazisi88860-AKP_Inonu_Kafasi_Yuzunden_Iktidar.html

Sinan Meydan'ın İnönü ile ilgili açıklaması:

Atatürk'ün Yaptığı En Büyük Hata.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolfestein -- 19 Haziran 2015; 1:02:20 >

• İsmet İnönü'nün bir çakal olduğunu anlayamaması. kürtlere verdiği özerklik sözünü tutmaması
  • Ben sizin gibi düşünmüyorum pek çünkü İnönü,Atatürk'e epey konuda muhalefet etmiştir ama tabi araları 37 ye kadar bozulmamıştır.Mesela bu muhalefetten dolayı Atatürk Fethi Okyar'a parti kurma görevi vermiştir bizzat İnönü'ye muhalefet etsin diye.İnönü çok katı devletçidir Atatürk ise liberal gördüğü Okyar'ı başbakan olarak düşünmüştür.Nitekim halk da kurulduğunda Serbest Cumhuriyet Fırkasını bağrına basmıştır.Atatürk kendine yalakalık yapıp her dediğini yapan bir insana böyle davranmazdı.Çünkü o zaman da İnönüye muhalefet etmek kendine muhalefet etmek sayılırdı.Bir örnek olarak da İnönü harf devriminin hemen değil süreye yayılarak yapılmasını istemiştir ama Atatürk bir günde bu iş bitirilsin demiştir.Hatta harf devriminden sonra Atatürk eski yazıyı ara ara kullanmasına rağmen İnönü bir kere bile eski harflerle yazı yazmamıştır.Muhalif olduğu Harf Devrimini en çok o sahiplenmiştir belki de.Çok hesaplıdır çok pinpiriklidir doğru ama belki de bu özelliği sayesinde 2.Dünya Savaşında tarafsız kalabilmişiz.İktisadi açıdan kendisini başarısız bulsam da çok iyi politikacıdır kendisi ve bilim aşığıdır da.Bu özelliğinden pek bahsedilmez mesela.50-60 yaşında bilime merakından evine o zamanın fizik kimya profesörlerini alır ders anlattırır onlarla teorileri tartışırmış.Bunu mesela dönemimizdeki hangi siyasetçi yapar ki? Ben İnönüye çok haksızlık yapıldığını düşünüyorum.Bana göre hâlâ Cumhuriyetin en iyi ikinci adamıdır onu geçen birisi de hiç gelmedi.

• Milliyetçi birisi değilim ancak keske Doğuyu biraz hırpalasaydı

• quote:

Orijinalden alıntı: YoungLawyer

Milliyetçi birisi değilim ancak keske Doğuyu biraz hırpalasaydı

Doğu sorunu o zaman çözüldü.

Sorun daha farklı.

Cumhuriyet doğu bölgesi olmadan kurulsaydı siz sanıyor musunuz ki şimdi her şeyimiz dört dörtlüktü.

15-20 yıl sonra yaşacaklarımızı bugün yaşıyor olacaktık. Kahin değilim 15-20 yıl kesin bu yaşanacak diyemem lakin bölgede yaşanacak olan Sünni - Kürt - Şii savaşlarının yaşanacağını eğer doğu bölgesi bize bağlı olmasaydı kürtlerin terör örgütleri vb. faktörler kullanılmadan doğrudan tam destekle bölgedeki üç cepheli savaşta ezici üstünlüğü kazanması için bugünden tüm hızıyla sorunsuzca destekleniyor olacaktı.

Abd, ortadoğuda İsrail'in jandarması. Abd ile İsrail bu konuda uzun süre önce anlaştı. Abd, İsrail'in jandarması, kürtlerde Abd'nin jandarması olacak.

Abd ortadoğuda tam anlamıyla taşeron sistemine geçecek masraflarından,kayıplarından kurtulacak. İhaleyi kürtlere verecek sünni şii çatışmalarında sünni ve şiiler birbirlerini yerken kürtlere verecek tam desteği.

Yalnız İsrail kendisininde sonunu hazırlıyor. İsrail radikal islam bize bulaşmasın diye içinde kırdıralım politikası sandığı gibi onlar birbirini yesin en son iyice azaldıklarında biz rahat ederiz mantığı tutmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 13 Temmuz 2017; 0:40:26 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Kediyeyolgösterenadam

Mustafa Kemal'in en büyük hatası kültür tasfiyesidir. Osmanlı kültür ve ümmet bilinci ne zaman bu halktan silindi, Türkiye o zaman kaybetti.

Süresiz çizilmesi çok güzel olmuş.Mis mis.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.