Şimdi Ara

Atatürk'ün Mareşallığı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
23
Cevap
0
Favori
782
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bir çok kişi bunu kabul etmiyor, haketmedi diyor. Zannediyorsam ulusal alanda da pek saygı görmüyor Atatürk'ün bu rütbesi.

Peki işin aslı nedir? Siz neler biliyorsunuz?

• O da hak etmediyse kimse hak etmedi.Sen git Trablusgarp'ta halkı örgütle İtalyanlar'a karşı,1.Dünya Savaşı'nda cepheden cepheye koş,Çanakkale'de dahice bir savunma yap,Muş ve Bitlis'i Ruslar'ın elinden al,dağılmış bir orduyu toparlayıp milletin kaderini belirleyecek bir savaşı örgütle, yepyeni bir Türk devleti yarat ve daha da mareşallik unvanını hak etme.İlginç gerçekten.Kim hak ediyordu Damat Ferit mi? Bunu söyleyenlerin kim oldukları da belli aslında.Amaç tarih yapmak değil!Amaç kafa karıştırmak,gençleri yanlış bilgilerle zehirlemek.
  • Kim var Atatürk'ten başka savaş dehası kesinlikle hakediyor
  • Atatürk hakkında olumsuz eleştiri yapan çok gördüm ama Mareşallik hakkında yorum yapanı daha önce görmedim.

Sonuçta Mustafa Kemal, Harp Akademisi mezunu. Eğitimini savaş, taktikler ve çarpışma üzerine almış birisi. Yukarıda da yazmışlar. Kısacası Balkanlar'da, Orta Doğu'da, Kuzey Afrika'da, Anadolu'nun çeşitli yerlerinde savaşlar yapmış, bu uğurda sol gözünü kaybetme noktasına gelmiştir. Çanakkale Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'nda komutanlık yapmış, asıl ününü de buralarda kazanmıştır. Daha sonra da şuan içinde yaşadığımız Türkiye Cumhuriyeti Devletini kurmuştur.

Mustafa Kemal Atatürk, unutulmamalıdır ki, meslek hayatına bir Osmanlı subayı olarak başlamıştır. Bu subaylık zamanında da, yani görevinden istifa etmeden önceki süreçte, işgale uğrayan bölgelerde başarılı direnişler yapmış, Osmanlı'nın işgal zamanını engelleyememişse de uzatmıştır. Böylelikle zaman kazanmıştır.

Kişisel fikrim, Mareşal unvanını sonuna kadar hak ettiği yönünde. Tersi düşüncede olanlar ile Harb Tarihi konuşmak zaman israfı..

• 2 büyük savaş gören komutanlar mareşal ıoluyordu sanırım. olsa da olur olmasa da. onun önemi devrimciliği.
  • yeryüzünde kimse onun hakkını veremez

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ak hav havların işidir beyler takmayın şunları :) 100 Yılın en ünlü mareşalidir Atatürk.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • o haketmedi diyenlerin yanında mantar tabancası patlatsan korkudan altlarına ederler. 22 gün 22 gece süren sakarya savaşı sonrasında TBMM tarafından kendisine mareşal ünvanı verilmiştir.
    ayrıca ulusal alanda saygı görmüyor lafını nereden çıkarttınız? gerçi son dönemlerde vatanla milletle cumhuriyetle ilgili ne varsa bazı it ler tarafından aşağılanıyor o da ayrı mesele.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kaptan Haddock

İlk defa böyle bir tartışma olduğunu duyuyorum. Bence mareşallığı hakediyor, Atatürk olmayacakta kim olacak son 100 yıl içinde mareşal?

Hadi tamam mareşallığı haketmiyor diyelim, ölmüş gitmiş bir adamın rütbesini sökmenin veya adamın rütbesini tartışmanın mantığı nedir?

atatürkün bir hatası varsa eğer buda istiklal mahkemelerinde birçoğunun affedilmesiydi
    toplu bir katliam yapıp bu soysuzların soyunu kurutacaktı

• Mareşal iki meydan savaşından zaferle dönen veya bir savaşta pekçok cepheyi birden idare ederek zafer kazanan, denizde ve havada da eşiti bir başarı gösteren, Türk Silahlı Kuvvetleri için en az orgeneral (denizci ise oramiral) rütbesine sahip subaylara, T.B.M.M. tarafından verilen bir askeri rütbedir.

"mustafa kemal paşa, 12 ağustos 1921'de polatlı'daki cephe karargahına giderek ordunun başına geçti. cephede teftiş yaparken, attan düşerek birkaç kaburga kemiği kırıldı. savaşı (sakarya) cephede yaralı ve kaburga kemiği sarılı bir şekilde idare etmek zorunda kaldı"

"meclis, 19 eylül 1921'de kabul edilen bir kanunla, türk milletinin bir şükranı olarak mustafa kemal paşa'ya müşir (mareşal) rütbesi ve gazilik ünvanını verdi"

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-38C7E608-754C-4B4B-A9C2-5E5418594086 -- 9 Şubat 2015; 19:15:59 >
  • ömer_çakır14 Ö kullanıcısına yanıt
    En az orgeneral olması gerekiyor...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-38C7E608-754C-4B4B-A9C2-5E5418594086 -- 9 Şubat 2015; 19:21:43 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Canis Majoris

O da hak etmediyse kimse hak etmedi.Sen git Trablusgarp'ta halkı örgütle İtalyanlar'a karşı,1.Dünya Savaşı'nda cepheden cepheye koş,Çanakkale'de dahice bir savunma yap,Muş ve Bitlis'i Ruslar'ın elinden al,dağılmış bir orduyu toparlayıp milletin kaderini belirleyecek bir savaşı örgütle, yepyeni bir Türk devleti yarat ve daha da mareşallik unvanını hak etme.İlginç gerçekten.Kim hak ediyordu Damat Ferit mi? Bunu söyleyenlerin kim oldukları da belli aslında.Amaç tarih yapmak değil!Amaç kafa karıştırmak,gençleri yanlış bilgilerle zehirlemek.

dostum mesajımı yanlış anlama Atatürkün mareşalliğini sorgulamiyorum Atatürkün askeri yönü tartışilmaz.
    fakat Atatürke mareşallik kazandiran kurtulus savasi zaferleridir.osmanli ordusu subayi(subay rutbe olarak değil yani komutani) olarak kazandığı zaferler onu osmanlida maresal kilar.
    ayrica o kazandigi mucadelelerde (mucadele yaziyorum cunki cepheyi kazanirsan savas kazanmis olursun bir mucadeleyi kazanirsan değil.
    kaldiki bir cephe kazanilsa ve bu cephede bir subay buyuk basari gosterse dahi maresallik cephe komutanina verilir.cunki savasi o kazanmiş olarak görülur.

• 2015 yılındayız.. Hala aşamadık bu tür şeyleri...
    Her komutana, kurucuya minnet duyacaksak, ömür yetmez buna.. kaç bin yıldır biri gitmiş diğeri gelmiş..
    Atatürk konusu artık tamamen ideolojik, siyasi..........
  • Bende böyle bir şeyi ilk kez duydum.Nereden çıktı bu? Hani her türlü pisliği duymuştuk da bu yeni mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: ömer_çakır14

quote:

Orijinalden alıntı: Canis Majoris

O da hak etmediyse kimse hak etmedi.Sen git Trablusgarp'ta halkı örgütle İtalyanlar'a karşı,1.Dünya Savaşı'nda cepheden cepheye koş,Çanakkale'de dahice bir savunma yap,Muş ve Bitlis'i Ruslar'ın elinden al,dağılmış bir orduyu toparlayıp milletin kaderini belirleyecek bir savaşı örgütle, yepyeni bir Türk devleti yarat ve daha da mareşallik unvanını hak etme.İlginç gerçekten.Kim hak ediyordu Damat Ferit mi? Bunu söyleyenlerin kim oldukları da belli aslında.Amaç tarih yapmak değil!Amaç kafa karıştırmak,gençleri yanlış bilgilerle zehirlemek.

dostum mesajımı yanlış anlama Atatürkün mareşalliğini sorgulamiyorum Atatürkün askeri yönü tartışilmaz.
    fakat Atatürke mareşallik kazandiran kurtulus savasi zaferleridir.osmanli ordusu subayi(subay rutbe olarak değil yani komutani) olarak kazandığı zaferler onu osmanlida maresal kilar.
    ayrica o kazandigi mucadelelerde (mucadele yaziyorum cunki cepheyi kazanirsan savas kazanmis olursun bir mucadeleyi kazanirsan değil.
    kaldiki bir cephe kazanilsa ve bu cephede bir subay buyuk basari gosterse dahi maresallik cephe komutanina verilir.cunki savasi o kazanmiş olarak görülur.

Hocam Atatürk'ün hayatı 2 devlet içinde geçmiştir.Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti.Atatürk,Osmanlı Dönemi'nde Tuğgenerallik seviyesine kadar yükselmiştir.Yani askeri bir tecrübesi fazlasıyla vardır.Sonra Milli Mücadele'yi örgütlediği ve İstanbul yönetimini hiçe saydığı için askerlikten azledilmiştir,daha sonra o da istifa etmiştir.Kurtuluş Savaşı'ndaki başarılarından dolayı da meclis iade-i itibar yapmış,rütbesini geri vermiş ve hatta mareşalliğe yükseltmiştir.Bu adam ne desin şimdi? Yok biz yeni devlet kurduk,benim eski rütbelerim yok olsun ben tekrar harp okulunu kendi kurduğum ülkede mi okuyum desin? Sonuçta ortada bitirilmiş okullar var,savaşılmış cepheler var.Zaten mareşallik dediğimiz unvanda Atatürk için sembolik bir kavram.Ne yapacak adam mareşal olup da? Zaten tüm ülke emrinde,her şey elinin altında ve başkomutan.Orada mareşallik rütbesi bir eski askeri itibarının iadesi.Yani bu mantıkla Fevzi Çakmak'a da mareşal diyemeyiz.Hatta orduda paşa kalmaz çünkü paşaların hepsi Osmanlı'da yetişmiş kişilerdir.

• Arkadaş kimseye minnet borcu duymak zorunda değilsiniz.İster Atatürk'e duyun,ister Fatih'e duyun, isterseniz hepsine minnet borcu duyun.Yani öyle minnet borcu duymak da bir birikim değildir,emek değildir ki ömür yetmez diyesiniz? Saygı duyarsınız,anarsınız olur biter.Kimse de sizi zorlamıyor.Sizin minnet borcu duyup duymamanızla da Atatürk'ün vatana hizmetlerinden,başarılarından hiçbir şey eksilmez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Canis Majoris -- 9 Şubat 2015; 20:16:35 >
  • Mareşal Fevzi Çakmaki Genelkurmay Başkanı olarak Büyük Taarruz'un askeri planlarını hazırladı. Zaferle sonuçlanan Dumlupınar Meydan Muharebesi'nin (30 Ağustos 1922) ardından 31 Ağustos'ta rütbesi Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın tavsiyesi üzerine TBMM tarafından Müşirliğe (Mareşal) terfi ettirildi.

Bugün meclisde yeter oy çıksa, Erdoğan ı da Mareşalliğe terfi ettirebilirler demekki.. Herşey meclisde bitiyor.
  • Atatürk Çanakkale savaşında başkomutan mıydı?
    Bunu bu forumda defalarca duydum kimse yanlış anlamasın anlatımımda düzgün değildir.
    Bilgisi olan biri bu duruma açıklık getirirse sevinirim.
  • Eskilerde 2 meydan savaşı kazanmış olmak mareşal olmak için gereklidir derlerdi bizlere!( çook eskilerde ) Dumlupınar ve Başkomutanlık meydan muharebelerini de örnek verirlerdi.

Çanakkale savaşı sırasında yarbay veya albay olduğunu hatırlıyorum, ama rütbenin küçüklüğüne bakmayın savaşın kaderini değiştiren 2-3 kişiden birisi olduğunu askerlikten anlayanların hepsi kabul ederler.

Biraz ilgisiz olacak ( aslında konuyla da ilgili, Fevzi Çakmak'a çok iltifat edilmiş o rütbede bana kalırsa ) ama Mareşal Fevzi Çakmak'ın Ankara hükümetince kabul edilmesi sırasında ( rahmetli Kurtuluş savaşına biraz geç katılmıştır nedense ) Ali Fuat Cebesoy ( gelmek istiyor kabul edelim taraftarıydı ) ve Atatürk ( allah korusun, gelmesin diyordu ) arasında geçen telgraflaşmaların asıl metinlerini bulabileceğim bir yer var mı acaba? Bilen bir arkadaş varsa ve link verirse sevinirim.
    Cebesoy ikna etmiş Mustafa Kemali ve Fevzi Çakmak da Ulusal Kurtuluşçulara böylece katılmış bildiğim kadarıyla.

• quote:

Orijinalden alıntı: zeMRez

Atatürk Çanakkale savaşında başkomutan mıydı?
    Bunu bu forumda defalarca duydum kimse yanlış anlamasın anlatımımda düzgün değildir.
    Bilgisi olan biri bu duruma açıklık getirirse sevinirim.

Başkomutan degildi, türk komutan olarak esat paşa, onun da üzerinde alman liman von sanders vardı. Atatürk 19.tümen komutanıydı, daha sonra anafartalar grubu komutanı oldu,düşmanın kritik bir çıkarmasını engelledi,hatta düşmanın çıkacağı yeri yanlış tahmin eden üstleriyle de tartışması vardır.ilk söhreti oradandır, bu sayede 35 yaşında miralay yani albay oldu.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.