Konuyu nereye açacağımı bilemedim, yanlış foruma açtıysam adminler lütfen taşısın. Önce şunu izleyin: Boşuna Tıklama on X: "Kawasaki, insanların üstüne binerek seyahat edeceği dört ayaklı robotu CORLEO'yu tanıttı. https://t.co/UICp5FvZtK" / X ![]() Kawasaki Yeşil mobilite kavramı kapsamında yanı bir aracın tanıtımını yaptı ama aracın hangi sınıf bir taşıt olduğu belli değil. Araç bir ata ya da daha çok dağ keçisine benziyor, tekerlekleri yok, yerine 4 ayağı var. 4 ayaklı oluşu hasebiyle otomobili andırıyor ama motosiklet gibi kullanılıyor daha çok. Buna robot denmiş ama bu sanki eğlence aracından çok bir ulaşım aracına benziyor. Üzerinde hidrojenle çalışan 150 cc hacminde bir ICE motor var. Bu motor bir alternatöre bağlı ve alternatör elektirk üretip hidromekanik ve solenoid hareket üniteleri ile 1-2 elektrik motoruna güç veriyor. Araç yapay zeka ile yönetiliyor. Yeşil hidrojen kullanırsa sıfır emisyonlu, tamamen çevreci oluyor. Menzil ve hız bilgisi verilmemiş. Güvenlik ne durumda belli değil ama off road motosikletler dahil hiç bir aracın ulaşamayacağı yerlere bir dağ keçisi gibi ulaşabiliyor. Şimdi bu araç 4 ayaklı olduğu için bir tür otomobil mi? Motosiklet gibi kullanıldığı için bir tür motosiklet mi, bir kişisel robot mu yoksa bambaşka bir şey mi? kawasaki yepyeni bir ulaşım sınıfı mı yarattı? ![]() < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Torlak Kemal -- 6 Nisan 2025; 0:25:11 > |
At mı Deve mi, Yoksa Ne?

-
-
Elektrikli at olmuş bu
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Sadece ileriye dönük bir proje olduğunu düşünüyorum. Fikirlerini animasyona dökmüşler.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Ne işe yarayacakmış bu?
Fanteziden başka bir şey değil.
-
eyüp sabri esenkal'ın Twitterdaki tweeti aklıma geldi şimdi
-
Hayır geçen hafta Osaka'daki Kansai Expo 2025 fuarında ilk prototipini sergilediler, evet, videonun bir kısmı animasyon ama tamamı değil.
-
quote:
Orijinalden alıntı: Torlak KemalHayır geçen hafta Osaka'daki Kansai Expo 2025 fuarında ilk prototipini sergilediler, evet, videonun bir kısmı animasyon ama tamamı değil.
binen kişinin başı sarsıntıdan dolayı sersemleşir üzerinde daha çok çalışılması gerekiyor. Kimse mide bulantısı yaşatan bir şeye uzun süreli binmez.
Zaten uzun menzilli bir ulaşım aracından çok eğlence/hobi aracı gibi değerlendirmek sanırım daha doğru olur. Ya da arama-kurtarma ekiplerinin sarp yerlere ulaşımında kullanılabilir belki. Ancak konsept çok sıradışı, alışılmadık. Bunu da kabul etmek gerek.
-
Ne motosiklet ne de otomobil. Bu bildiğiniz 4 ayaklı robot. Boston Dynamics'in robot köpeklerinin daha büyüğü. Bana çok da sıradışı gelmedi.
Bu arada bunu görünce ilk aklıma Digimon'daki Metal Garurumon geldi.
Yani şu. Binek dijital canavar.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
çok iyidi. Gorayı hatırlattı bana
-
eyüp sabri esenkal efsane ya.
-
Görünüş olarak benziyorlar ama tamamen farklı amaçlar için üretilmişler. Boston Dynamics'in üstüne binip bir yere gidemiyorsun. Bu öyle değil, bu bir ulaşım aracı, üstüne motosiklet gibi binip istediğin yere gidebiliyorsun. İkincisi, Boston Dynamics robotu sanırım sesli komutla çalışıyor ama Kawasaki'ninki motosiklettekine benzer bir tür gidon ile kontrol ediliyor. Üçüncüsü Kawasaki'nin aracında hidrojen kullanmaya uyarlanmış bir içten yanmalı motor var. Yani egzozu bile var! Ama 4 ayaklı olduğu için otomobile de benziyor.
İlk bakışta bir robot gibi görünse de aslında robotumsu bir ulaşım aracı bu. Boston Dynamics'in robotu ev işlerinde yardımcı olsun diye üretilmiş. Bu sizi taşısın diye üretilmiş. O yüzden dış görünüş dışında pek bir benzerlikleri yok bence.
-
-
Evet amaç farkı var ama temelde aynı şeyler. Biri sadece daha irisinin kontrolünü binicisine vermiş direkt üstünde. Diğeri otonom + muhtemelen uzaktan da kumanda edilebiliyor emin değilim teyit için araştırmadım ama bu kısım zaten teferruat. Ben sadece yazınızdaki sınıflandırma konusundaki kararsızlığa netlik kazandırmak istedim. Bu aracı Kawasaki de üretse Audi de üretse kim üretirse üretsin motosiklet ya da otomobil şeklinde adlandıramayız. Bir tekeri bir paleti bile yok. Yazıda da bahsettiğiniz gibi at, deve, köpek ya da daha çok kaplan, jaguar gibi kedigilleri andırıyor hareket etme şekli. Doğayı taklit eden mekanik hareketlere sahip bu şey tartışmasız bir robot. Amacı ulaşım aracı olmak olabilir ama yapısı gereği bildiğimiz robot. Ve bir ulaşım aracı olarak seçilen hareket etme yöntemine bakarsak da pek hızlı ve konforlu bir araç olacak gibi durmuyor. Tamamen fantezi ve PR için yapılmış gibi duruyor ve muhtemelen zengin oyuncağı olacak. Ama tabii yapılsın yapılmasına karşı değilim bu da bir iş, bir tasarım, bir mühendislik. Hem Boston Dynamics'in gelişmiş robotları hem de zaten geçmişten günümüze gelen ve pek çok çizgi-film, oyun, animede işlenen şeyler olduğu için fikir çok sıradan geliyor, şahsen beni büyülemedi. Ama böyle bir robotu yapıp buna mükemmel bir hareket kabiliyeti sağlayabilirlerse (yumuşak hareketler, robotun yer şekillerine eğime göre kendini otonom bir şekilde ayarlaması, düşmemek için denge kurması ve bunu yaparken de binicisinin dengesini ve konforunu da olabildiğince korumaya çalışması ve yarı otonom hareket etmesi vs) işte o zaman buradaki mühendisliği takdir ederim, burası beni şaşırtırsa şaşırtır. Boston Dynamics robotlarının o üst düzey hareketleriyle bizi zamanında epey büyüledi ve yeni normallerimizin çıtalarını öyle yüksek noktalara taşıdı ki belki de bu yüzden şaşırtıcı gelmiyordur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 9 Nisan 2025; 1:7:28 >
-
Kesinlikle haklısın oyunlarını özellikle 2. oyunu zevkle oynayıp bitirmeme ve hatta sinema filminin geleceğini öğrenip konusunu açmama rağmen unutmuşum. Kelimenin tam anlamıyla konuya cuk oturan bir örnek olmuş. Bu arada şu oyunun yaratıcılarında hakikaten çok sağlam bir vizyon varmış. Daha AI muhabbetlerinin hiç olmadığı -günümüzdeki gibi- zamanlarda adamlar oturmuş ve günümüzdeki AI anlayışına çok çok çok yakın bir AI temalı bilim-kurgu türünde senaryo yazmış. İlk oyunun çıkışı 2016. Bunun senaryolaştırılması geliştirilmesi var kafadan 4-5 sene geriye gitsen 2011-2012. Gerçekten bazı insanların vizyonları çok geniş oluyor. O yıllarda olsak veya 2020'de olsak oyundaki AI olayına burun kıvırırdım, yapay zeka işte derdim ama kesinlikle öyle değil.
yalnız Ai (yapay sinir ağları), 30-40 yıldır bilinen birşey, okullarda ders olarak gösterilir, sadece bilgisayarların güçlenmesi ve kullanılan tekniklerin de gelişmesiyle son 2 yıldır çok ilerledi.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Haklı olabilirsin tabii ama belki de robot kavramını yeniden tanımlamak gerekecek. Eskiden, Hollywood efekti yüzünden robot deyince insan formunda veya ona yakın, hareket edebilen, konuşabilen, insanın yaptığı bazı şeyleri yapabilen elektro-mekanik makineler olarak anlardık.
Şimdi bazı tanımlara baktım:
TDK: Belirli bir işi yerine getirmek için manyetizma ile kendisine çeşitli işler yaptırılabilen otomatik araç.
Merriam Webster: bağımsız olarak hareket edebilme (tekerlekler üzerinde yürüme veya yuvarlanma gibi) ve karmaşık eylemler (nesneleri kavrama ve hareket ettirme gibi) gerçekleştirebilme açısından canlı bir yaratığa benzeyen bir makine ya da görünüş ve davranış olarak bir insana veya hayvana benzeyecek şekilde yapılmış bir makine.
Wiki: Robot, karmaşık bir dizi eylemi otomatik olarak gerçekleştirebilen, özellikle bilgisayar tarafından programlanabilen bir makinedir.[2] Bir robot harici bir kontrol cihazı tarafından yönlendirilebilir veya kontrol kendi içinde gömülü olabilir. Robotlar insan formunu çağrıştıracak şekilde inşa edilebilir, ancak çoğu robot, etkileyici estetikten ziyade sade işlevselliğe vurgu yapılarak tasarlanmış, görev yerine getiren makinelerdir.
Sesli Sözlük: İnsan gibi çalışan makine.
Tanımlarda bir anlam bütünlüğü göremedim. hele TDK'nın manyetizmadan söz etmesi absürt olmuş. Bu tanımlara bakarsak insan ya da hayvan formundaki makinelere robot diyebileceğimiz gibi, 3. seviye otonom sürüş yapabilen Tesla otomobillere de robot diyebiliriz sanki. Hatta cep telefonlarımıza bile robot diyebiliriz.
Sanırım günümüzde robot için üzerinde uzlaşılmış evrensel bir tanıma ihtiyaç var.
Kawasaki'nin Clario'suna robot diyebileceğimiz gibi (Merriam Webster, Sesli Sözlük), Tesla benzeri bir ulaşım aracı da diyebiliriz (Wiki). Ben öyle anlıyorum.
-
Evet TDK'nın bu tip teknik terimde yaptığı tanımlar aşırı yüzeysel ve yetersiz olabiliyor. Ben bir önceki mesajı yollamadan önce Chatgpt'ye sormuştum ama 1 paragraf soru dizisi yazdım ki bana farkları da anlatan uzunca bir yazı çıkarabilsin diye ama tekrardan sorup da uzatmadım. ChatGPT sohbet linki de şurada
https://chatgpt.com/share/67f68287-7ab0-800f-8b9a-df88ad3f2396
Edit: Sohbette Chatgpt'yi yönlendirdiğimi düşünebilirsin ama gpt bir şeyin tanımı vs sabitse ısrar etsen bile o tanımdan vazgeçmiyor, daha önce de başka bir konuda bir şeyler öğrenirken mantıksal sorgulamalar yapmıştım oradan biliyorum. Açıklamaya devam ediyordu. Tabii nasıl yazıldığı da önemli. Öğrenme amacıyla yazınca yazacağı şeyleri bozmuyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 9 Nisan 2025; 17:36:8 >
-
Doğrudur ama AI deyince geçmişte insanın kulağına çok uzak bir teknoloji gibi geliyordu ya da işte fotolardaki ince ayarlamaları yapacak kadar basit işleri yerine getirecek kadar yetenekleri kısıtlıydı. AI için düşündüğümüz şeyler sadece bilim-kurgu yapımlarının senaryo malzemesi gibiydi. Ve orada düşünülüp hayal edilen şeyle günümüzdeki yapay zekânın gittiği yol biraz farklı. Horizon oyunundaki AI mantığı tam da günümüzdeki AI anlayışına uyuyor. Yani her şeyi yapan AI yok ama belli başlı görevlere atanan çeşit çeşit AI'lar var ve kendi karmaşık görevlerinde de epey güçlüler. AGI yok ama belirli görevlere atanan gelişmişler AI'lar var. Yoksa tabii ki geçmişte bu AI mevzusu Terminator serisinde de işlenmiştir, Matrix serisinde de, Alien serisinde de, A.I. Artificial Intelligence ve Kartal Göz (2008) gibi gibi...
aynen, üniversitede seçmeli ders olarak veriliyordu, ilgimi çekmediği için seçmemiştim (sene 2006lar)
şu anda Facebook, Google gibi yerlerde AI üzerine yüksek lisans, doktorası olanlar ayda 30 bin dolar maaş alıyorlar.
levels.fyi
Facebook Machine Learning Engineer Salary | $323K-$676K+ | Levels.fyihttps://www.levels.fyi/companies/facebook/salaries/software-engineer/title/machine-learning-engineer?country=254
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Benzer içerikler
- turbo intercooler yağ kaçağı
- android teyp geri görüş kamerası ayarları
- megane 4 edc kavrama fiyatı
- suv mu sedan mı
- sıralı sistem lpg ışıkları yanmıyor
- elantra n
- honda fiyat listesi 2025
- skywell hangi ülkenin
- nissan qashqai e-power teknik özellikleri
- chery türkiye fabrika
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X