Şimdi Ara

AsRock 990FX Extreme 3 İncelemesi [ Kullanıcı Değerlendirmesi ]

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
132
Cevap
2
Favori
7.076
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bugün ülkemiz piyasasında hem eski hem yeni sayılabilecek ASROCK firmasının , 990FX çipsetli giriş/orta seviye olarak nitelendirebileceğimiz Fiyat/Performans odaklı anakatı Extreme 3'ü elimden geldiği kadarıyla inceleyip, almayı düşünenle kullanıcı gözünden yorumlarımı aktarmaya çalışacağım.

Öncelikle AsRock'tan biraz bahsetmekte yarar var sanırım. AsRock , adından da anlaşılacağı üzre Asus ile birebir ilişkilendirilen bir yan firma niteliğindeydi. Ama Asus'tan ayrılarak kendi fabrikalarında ve yine kendi söylediklerine göre bir çok üst düzey mühendisi ile üretim yapmaya başladı. Bu yıl ülkemizde Çizgi Elektronik işbirliği ile ürün getiren ve servisine bakan AsRock , F/P olarak etkili modellere sahip. Extreme seriside çok profesyoneller için değil ama sistemlerden anlayan , standardın biraz üzeri kullanıcılar için düşünülen bir seri. Ama birazdan bahsedeceğim gibi, bir çok özelliği ile AsRock , herşeyi çok daha kolay ve kullanılabilir yapmayı başarmış.

Genel Özellikler

http://www.asrock.com/mb/AMD/990FX%20Extreme3/?cat=Specifications

http://www.cizgi.com.tr/product/product.aspx?id=693

Kutu İçeriği ve Yakından Bakış

AsRock 990FX Extreme 3 İncelemesi [ Kullanıcı Değerlendirmesi ] AsRock 990FX Extreme 3 İncelemesi [ Kullanıcı Değerlendirmesi ] AsRock 990FX Extreme 3 İncelemesi [ Kullanıcı Değerlendirmesi ]

Kutu İçeriği : Kitapçıklar / Arka Ayna / Sli Köprüsü / Yazılım Cd'si / On/Off Özelliği için jack / 2 Adet Sata Kablosu ( Min. 1 tane daha koymaları gerekirdi.)

AsRock 990FX Extreme 3 , siyaha yakın,mat kahverengi rengi bir pcb ile geliyor. İlk gözüme çarpan soğutma çözümleri oldu. Asrock soğutma çözümlerinde baskıları ile oldukça kaliteli bir görünüm kazandırmış kartına.

AsRock 990FX Extreme 3 İncelemesi [ Kullanıcı Değerlendirmesi ] AsRock 990FX Extreme 3 İncelemesi [ Kullanıcı Değerlendirmesi ] AsRock 990FX Extreme 3 İncelemesi [ Kullanıcı Değerlendirmesi ]

Anakartta 3 Adet PCı 16x slot bulunuyor. Diğer aygıtlar içinde 1 adet 1x ve 2adet normal PCI girişi kullanılmış. 990FX çipsetli bu anakarttaki 3 adet PCI 16X slotlarından yukarıdan aşağıya doğru ilk 2'si 16X hızında , 3.sü ise 4X hızında çalışıyor. Yani çoklu ekran kartı kullanımına izin veren anakartta hem Sli hemde Crossfire yapılabiliyor. Anakart 4+1 fazlı dizayna sahip olmakla beraber 140W cpulara da destek veriyor.

AsRock 990FX Extreme 3 İncelemesi [ Kullanıcı Değerlendirmesi ] AsRock 990FX Extreme 3 İncelemesi [ Kullanıcı Değerlendirmesi ]

Anakartta yanyana ve aynı renkte olmak üzere 4 adet bellek slotu bulunuyor. Anakart 1600Mhz ve üzerisi için (max.2100Mhz) biostan ayarlama yapmamız gerekiyor, onun dışındakileri zaten okuyabiliyor. Her yuva için 8GB'a yani toplam 32GB belleğe olanak tanıyor.

Anakartın üzerinde 5adet sata SATA3 6.0 Gb/s portu konumlandırılmış fakat Ön panel için kolay erişilebilecek usb 3.0 portu yok. Donanımsal olarak gördüğüm en büyük eksiklikte bu oldu. Arka paneldeki çıkışlarda PS2 klavye ve maus girişinin bulunması benim gibi kullanıcılar için güzel bir nokta, böylece klavye ve mausumuzu değiştirmek zorunda kalmıyorum. 6 Adet Usb 2.0 , 2 Adet Usb 3.0 , Lan , e-sata ve SPDIF de diğer çıkışları oluşturuyor.

AsRock 990FX Extreme 3 İncelemesi [ Kullanıcı Değerlendirmesi ] AsRock 990FX Extreme 3 İncelemesi [ Kullanıcı Değerlendirmesi ]

AsRock 555 ile bize XFast Usb,lan ve Ram teknolojisi sunduğunu belirtiyor. Bunları benim henüz deneme şansım olmadı malesef ama AsRock'un yayınladığı videodaki farklar muazzam görünüyor gerçekten.

Anakartın Bios'u ve Yapabildikleri

Anakartın biosu oldukça kullanılabilir ve kolay yapılmış. Adım adım yönlendiriyor sizi. Eskiden biosa girmeye bir çok arkadaşım korkardı , acaba yanlış bir ayar mı yaparım, sonra çözemem diye. Şimdilerde yeni anakartlarda olduğu gibi AsRockta bunu devam ettirmiş ve kolay anlaşılır/kullanılır bir bios yapmış. UEFI özelliği olan bu biosta , kolay Overclock (Hızaşırtma) seçenekleride bulunuyor. Siz sadece işlemcinin hangi hızda çalışması gerektiğini seçip kaydediyorsunuz, daha sonrasında voltaj gerekli olduğu kadar anakart ayarlıyor.

Ama tabi ben bu tip ayarları sevmediğim için manuel ayarlara alarak bir miktar hız aşırtma uyguladım. Hız aşırtma sonunda Extreme 3 beni olumlu olarak biraz şaşırttı diyebilirim. Sadece 5 dakikalık bir kaç deneme sonucunda günlük stabil olarak 4.5Ghz lik [ %35 OC yaklaşık ] değere kolayca ulaştım. Bence Giriş/Orta sınıf diye nitelendirdiğim bu anakart üzerine düşeni fazlasıyla yaptı. Şimdi Hız aşırtma sonuçlarına bir göz atalım ;

Hız Aşırtma ve Sıcaklık Sonuçları

BF3 Cpu Kullanımı

Kırmızı çizgileri cpu kullanımı net görülsün diye ben çizdim. Beyaz dikdörtgen içine aldığım yer çatışmanın olduğu alan. Genel anlamda yorumlamam gerekirse cpu kullanımını 4.5Ghz de iken daha stabil görüyorum. Genel olarak benzer kullanım görülsede Stoğa göre Overclocklu halinde daha üst cpu kullanımı seçilebiliyor. Patlama sahnelerinide işaretledim. Kişisel yorumum bu şekilde.

Hız Aşırtmanın Performansa Getirisi / Test Sonuçları

Cinebench 3.3Ghz(Stock) / 4.0Ghz ve 4.5Ghz Sonuçları

Görüldüğü gibi %35 e yakın hız aşırtmanın , yani FX6100 ün 3.3Ghz ile 4.5Ghz arasındaki performans farkını uygulamalarda ciddi anlamda verdiği burada anlaşılıyor. Testler dışında da farkı anlamanız oldukça kolay diyebilirim.

Son Söz :

AsRock , 990FX çipsetinde uygun fiyatlı kaliteli bir seçeneği iyiki piyasaya sürmüş. Üzerinde barındırdığı ekstra özellikleri, yeterli seviyedeki hız aşırtma performansı ve özellikle uygun fiyatı ile AMD sistem toplayacakların düşünmesi gereken bir alternatif AsRock 990FX Extreme 3.

Eksik olarak gördüğüm tek yanı kutu içeriğinde 1 tane daha sata kablosu konabilirdi çünkü ssd ve mekanik diski taktıktan sonra optik sürücü için başka kablo kullanmam gerekti. Usb3 bağlantı noktası ben çok fazla önemsemiyorum fakat olsa tabiki kullanım açısından rahatlık sağlayacaktır. Son söz olarak , AsRock 990FX Extreme 3 , verilen parayı sonuna kadar hakeden bir anakart olmayı başarıyor.

İncelemeye şimdilik burada son veriyor , değerli yorumlarınız için teşekkür ediyorum.

İyi forumlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Muten Baba -- 16 Ekim 2012; 8:57:47 >

• İsmail'im emeğine sağlık. Müsait olduğunda FX6100'ün stok ve 4.5 GHZ olarak Bf3'de CPU kullanım oranlarını da eklersen tavsiyelerde kaynak olarak gösteririz.
    Malum şu dönemde Sb artık alınmaz (aslında bal gibi alınır da SB işlemci fiyatları inmiyor, İntel'in zalim politikası bu) IVB'de ısı konusu yafta oldu, hesaplı ve performanslı çözümlerde ince detayları da belirtmek lazım...
  • Ellerine, emeğine sağlık. Çok yararlı bir inceleme olmuş.
    Asrock a hep soğuk balıyordum bana asusun çakması gibi geliyordu.
    Ama böyle birebir kullanıcı incelemelerini okuyunca fikrim değişti.
    Bu anakart da fx chipsetli fiyatıyla da harika bir kart.
    Yeni fx işlemci alınca bu anakartı düşünüyorum
  • quote:

Orijinalden alıntı: setek01

İsmail'im emeğine sağlık. Müsait olduğunda FX6100'ün stok ve 4.5 GHZ olarak Bf3'de CPU kullanım oranlarını da eklersen tavsiyelerde kaynak olarak gösteririz.
    Malum şu dönemde Sb artık alınmaz (aslında bal gibi alınır da SB işlemci fiyatları inmiyor, İntel'in zalim politikası bu) IVB'de ısı konusu yafta oldu, hesaplı ve performanslı çözümlerde ince detayları da belirtmek lazım...

Teşekkür ederim. En kısa zamanda eklerim hocam tabi. Stok ile 4.5Ghz arasındaki fark Oc ile hemen hemen aynı seviyede bir çok durumda, birebir tepkiye yakın bir durum var. Amd nin cpu'ları da gpu'ları gibi anlaşılan Oc yaptıkça güzelleşiyor.

@ aykutx , teşekkürler. Evet , AsRock'a yönelik markasal bazda bir yargı vardı ama Giriş/Orta seviye olduğu anakartlarda çok güzel sonuçları var , Z77 de zaten OC Formula diye bir anakartı ile dünya rekoru kırdılar. Ben güveniyorum çok uzun zaman önce de Asrock kullanmıştım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Muten Baba -- 12 Ekim 2012; 21:19:56 >

• 4.5 Ghz‘de fan nedir?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • gpu kullanımı olarak fark olmadımı dıyorsunuz?
  • Fan yazıyor yukarıda. Thermaltake sonic tower

@bonser24 ;

Gpu kullanımı için en kısa zamanda test ekleyeceğim.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ARtık birileri FX işlemci sorunca adres verilecek bir link var:)
  • Teşekkür ederim hocam estagfirullah. Şunuda belirteyim sb diyince aklıma geldi , 4.5Ghz deki FX6100 , Stok 2500K dan genel performansta ortalama %10 kadar düşük sonuç alıyor.
  • bendeki asrock 970 lede aynı sonuçlara ulaşabilirim heralde.özelliklerindeki tek fark artı olarak bunda slı yapabilmesiydi.
    başkada bir fark görememiştim
  • bu arada belitmek istedim.
    elimdeki asrock 970 i montaj sırasında altındaki bir kapasitöre zarar vermişim(bende bilmiyorum nasıl olduğunu).
    çizgi elektronik e yolladık.benim kusurum olduğunu, müşteri memnuniyeti adına onarımının yapılacağını söylediler.
    garanti kapsamı dışında bırakıldığını fakat garanti süresi boyunca ürüne teknik destek vereceklerini belirttiler.
    şu garanti dışı bırakma işi olmasa iyidi ama arkasındaki teknik servisi için asrock alınabilir
  • güzel inceleme chris hocam şahsen kullanmış olduğum en iyi anakartlardan birisi
  • Elinize sağlık hocam ben de bunu bekliyordum
  • güzel ve bilgilendirici bir inceleme olmuş, eline sağlık.
  • güzel inceleme olmuş abi eline sağlık
  • Ellerine sağlık, güzel kart güzel inceleme. İnşallah olmaz ama bir daha sistem yenileyecek olursam anakartım %99 ASRock olacak.
  • Teşekkür ederim dostlar. BF3 stock , 4.5Ghz Cpu kullanımlarınıda ekliyeceğim birazdan.
  • Bu anakart tıpkı Sandisk Extreme SSD gibi... Yani FP açıdan yapabildiğim en iyi benzetme bu... Mesela Sandisk 200 TL'ye 120 GB kapasiteyi senkron Sandforce ile sunuyor (%25 Vatan indirimi) Farklı modeller için çok özel kampanyalar olmadığı müddetçe hep en ucuz senkron Sandisk kalıyor. Dİğer senkron modeller daima 30 - 50 TL daha pahalı... FX olup XA parasına daha iyi bir anakart sanırım yok gibi... Varsa da siz uyandırın. Bİr de Asrock'ın Türkiye'deki teknik servis meselesi var ki o da ayrı bir ikramiye...
  • BF3 Cpu kullanımını ekledim dostlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Chris Brown

BF3 Cpu kullanımını ekledim dostlar.

BF3 te o farkı hangi ayarlarda sağladı?
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.