< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sampiyon bilo -- 17 Haziran 2009; 21:39:34 > |
Asit Parmağını Yaktı - Ne Yapmalısın?
Asitler, cildinizle temas ettiğinde ciddi hasara neden olabilecek güçlü kimyasallardır. Parmağınızı bir asitle yakarsanız, derhal aşağıdaki adımları uygulamanız önemlidir:
-
Asidi Parmağından Yıka: Parmağını 10-15 dakika boyunca akan soğuk suyla yıka. Hiçbir koşulda asidi nötralize etmeye çalışmamalısın.
-
Tıbbi Yardım Al: Parmağın ağrıyorsa, kızarıyorsa veya kabarıyorsa derhal tıbbi yardım almalısın.
Porçöz Elimi Yaktı
Porçöz, alkali bir maddedir ve cilde temas ettiğinde kimyasal yanıklara neden olabilir. Parmağını porçözle yakarsan, aşağıdaki adımları uygulamanı öneririz:
-
Yıkama: Parmağını 10-15 dakika boyunca akan suyla yıka.
-
Nötralizasyon: Parmağını suyla seyreltilmiş bir asit çözeltisi (örneğin sirke veya limon suyu) ile nötralize edebilirsin.
-
Tıbbi Yardım: Yanık şiddetliyse veya ağrı devam ediyorsa tıbbi yardım alman gerekir.
Yağ Çözücü Elimi Yaktı
Yağ çözücüler, yağları ve kirleri çıkarmak için kullanılan güçlü kimyasallardır. Cilt ile temas ettiklerinde tahrişe neden olabilirler. Parmağını bir yağ çözücüyle yakarsan, aşağıdaki adımları izlemeni öneririz:
-
Yıkama: Parmağını 10-15 dakika boyunca akan suyla yıka.
-
Sabun Kullanma: Parmağını hafif bir sabunla yıka.
-
Nemlendir: Yanık bölgesini nemli tutmak için nemlendirici krem kullan.
Porçözün Cilde Zararları
Porçöz, ciltle temas ettiğinde aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli cilt sorunlarına neden olabilir:
- Kimyasal yanıklar
- Tahriş
- Kızarıklık
- Kabarma
Porçözü ciltten uzak tutmak ve güvenli kullanım talimatlarına uymak önemlidir.