Şimdi Ara

Asit baz sorusu kimya yardım lütfen

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
234
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

Merhabalar oksijen sayısı fazla olduğu için konjuge asiti en güçlü olan 3. Öncül burasına kadar soeu çözümünde sıkıntı yoktu fakat sonrasını anlamadım mesela HClO3ün phına 1 HClO2nin phına 2 HClOnun phına 3 diyelim eşlenik bazlarının phi sırasıyla 13 12 11 olmayacak mı soruda verdiği bilgiye göre bu şekilde olursa B olmuyor mu

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Üst edit: Altını şimdi çizdiğim cümlede pH ne kadar azsa pOH o kadar fazla bundan dolayı bazlık da o kadar fazla demişim yanlış yazmışım Asit baz sorusu kimya yardım lütfen  pOH ne kadar fazlaysa bazlık yani [OH-] derişimi o kadar az olur. pOH az olmalı ki bazlık fazla olsun hocam kusura bakmayın yazınca okumamıştım gözümden kaçmış :D

Düşünceniz doğru hocam. Yalnızca pH tanımını aklımıza getirmemiz lazım yorum yaparken. Yani pH'ın 1,2,3 veya 13,12,11 olması ne demek? Hidrojen iyonu derişiminin -log alınmış hali demek pH. Yani pH 1 ise 10^(-1) molar [H+] var, pH 3 ise 10^(-3) molar [H+] var gibi. Ksu oda sıcaklığında 10^(-14) olduğu için de pH 1 ise [OH-] derişimi 10^(-13) olurken pH 3 olunca [OH-] iyonu derişimi 10^(-11) oluyor. Yani pH ne kadar azsa pOH o kadar fazla bundan dolayı bazlık da o kadar fazla. Bunu pH + pOH = 14 olmasından da düşünebilirsiniz oda koşullarında geçerli olmak üzere. Yani pH'ı 1 olanın bazının pOH'ı 13 iken pH'ı 3 olanın bazının pOH'ı 11 oluyor. pOH cetveli de asitlerinki gibi yani 0'a ne kadar yakınsa o kadar güçlü bir baz oluyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi egehan_45 -- 19 Mayıs 2023; 22:45:1 >

• egehan_45 kullanıcısına yanıt
    Evet hocam bunu bende anladım fakat attığım fotoğraftaki soru buna ters düşmüyor mu?

• Üst edit yine Asit baz sorusu kimya yardım lütfen : Bazların pH'ı değil pOH'ları 13 12 11 şeklinde benzetme yapmamız gerekiyor sanırsam. pH'ı 1 olan asidin bazının pOH'ı 13 olurken pH'ı 3 olan asidin eşlenik bazının pOH'ı 11 olur şeklinde. Elbette pH'ı 11 olanın hidroksit derişimi 10^(-11) değil de 10^(-3) olur pH'ı 13 olanın da hidroksit derişimi 10^(-1) oluyor aşağıda yine kafam karışmış :D

Hayır hocam mantık doğru. 3. öncülün pH'ı 1 bazının pH'ı 13 olsun diğerlerinin de pH'ı 2 ve 3 bazlarının pH'ı da 12 ve 11 olsun. pH'ı 11 olan için bazının hidroksit derişimi 10^(-11) molar olurdu pH'ı 1 olan için bazının hidroksit derişimi 10^(-13) molar olurdu. 10^(-11) > 10^(-13) oluyor daha bazik yani

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi egehan_45 -- 20 Mayıs 2023; 9:23:1 >

HA + H2O -> H3O+ + A- deyince H3O+ hidronyum ve A- anyon. Denge denklemi [H3O+][A-]/[HA] şeklinde. HA asidinin pH'ı 3 ise,

[H3O+] 10^(-3) molar, [A-] da 10^(-3) molar. pH'ı 2 ise [H3O+] 10^(-2) molar ve [A-] da 10^(-2) molar gibi.

A- + H2O -> HA + OH- deyince bu da anyonun baz tepkimesi. Denge denklemi [HA][OH-]/[A-] olur. Burada da benzer bir hesap var.

Kasit(HA) ile Kbaz(A-) çarpımı [H3O+][A-][HA][OH-]/[HA][A-] geliyor yani [H3O+][OH-] çarpımı. Bu da Ksu ediyor. Yani asidiyle bazının denge denklemleri çarpımı belirli sıcaklık için sabit. O halde Kasit ne kadar fazlaysa Kbaz o kadar az olacak ya da tam tersi. Eğer birinin pH'ı 1 ise yani [H3O+]'sı 10^(-1) ise bazının [OH-]'ı 10^(-13) oluyor. Birinin pH'ı 3 ise [H3O+]'sı 10^(-3) bazının [OH-]'ı da 10^(-11) oluyor. Sanırım bizim pH'ı 3 olanın bazının pH'ı 11 dememiz biraz yanlış oluyor onun yerine bazının pOH'ı 11 demeliyiz. pH'ı 1 olan için de bazının pH'ı 13 değil de pOH'ı 13 demeliyiz. Mantığını eminim anlamışsınızdır da biz pH'ı kafadan benzetince işler karıştı Asit baz sorusu kimya yardım lütfen Ösym de sorarsa bunun için yorum sorar diye düşünüyorum ama işleme dökünce kafadan sayı verirken dikkat etmek lazım

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.