Şimdi Ara

Artemis 2 bu gece Dünya'ya dönüyor: İniş nasıl gerçekleşecek?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
1
Favori
1.058
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
3 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Artemis 2 bu gece Dünya'ya dönüyor: İniş nasıl gerçekleşecek?
    ABD uzay ajansı NASA’nın insanlı Ay görevi Artemis II, görev süresinin en riskli aşamasına giriyor. Yaklaşık 10 günlük tarihi yolculuğun ardından Orion kapsülünün Dünya’ya dönüşü yalnızca 14 dakika sürecek ancak görev için “ya tamam ya devam” niteliğinde olacak.

Planlamaya göre Orion, bu gece Türkiye saatiyle 03:07'de, Güney Kaliforniya açıklarında Pasifik Okyanusu’na iniş yapacak. Bu an, Ay yolculuğunun en kritik aşaması olarak görülüyor. Görev boyunca her şey yolunda gitmiş olsa bile, asıl sınav şimdi başlıyor.

Orion kapsülü nasıl iniş yapacak?

Dönüşten önce Orion, gerekirse küçük bir manevra ile yörüngesini son kez düzeltecek. Ardından inişten yaklaşık 44 dakika önce mürettebat modülü, Avrupa Uzay Ajansı tarafından geliştirilen servis modülünden ayrılacak. Günlerdir kapsüle güç ve itki sağlayan bu bölümün ayrılmasıyla birlikte ısı kalkanı ilk kez tamamen açığa çıkacak. Kısa süre sonra küçük iticiler devreye girerek kapsülün açısını son kez hassas biçimde ayarlayacak. Bu açı hayati önem taşıyor; çünkü birkaç derecelik sapma bile ya kapsülün yanmasına ya da atmosferden sekerek uzaya geri dönmesine yol açabilir.

Ayrılmanın ardından Orion yaklaşık 20 dakika boyunca süzülecek ve ardından Dünya atmosferinin üst katmanlarına ulaşacak. Yaklaşık 122 kilometre irtifada başlayan bu süreçte işler bir anda ciddileşecek. Kapsül, saatte yaklaşık 38.600 kilometre hızla atmosfere girerken dış yüzeydeki sıcaklık 1650 dereceye yaklaşacak. Astronotlar özel giriş kıyafetleri sayesinde korunacak olsa da, kapsülün dışı adeta alev topuna dönecek.

Yeniden girişten yalnızca saniyeler sonra Orion plazma ile kaplanacak ve yaklaşık 6 dakika sürecek bir iletişim kesintisi yaşanacak. Bu süre boyunca ne astronotlar Dünya ile konuşabilecek ne de görev kontrol merkezi kapsülden veri alabilecek. Yani görevin en kritik dakikalarında, Dünya’daki herkes yukarıda neler olduğunu bilmeden beklemek zorunda kalacak.

Bu aşamada en çok dikkat çeken unsur ise ısı kalkanı. Artemis I görevinde benzer bir kalkan beklenenden farklı davranmış ve yüzeyinden parçalar kopmuştu. Bu durum uzun süren bir inceleme sürecine yol açtı. Ancak NASA, Artemis II için kalkanı tamamen değiştirmek yerine giriş profilini revize etmeyi tercih etti. Önceki görevde yaklaşık 14 dakika süren yoğun ısı yükü, bu kez daha kısa ve daha kontrollü bir profil ile yaklaşık 8 dakikaya indirildi. Yapılan testler ve analizler sonrasında yetkililer sisteme güvendiklerini açıklasa da, bu uçuş gerçek anlamda nihai test olacak.

Ayrıca Bkz.Eşsiz görüntüler: Ay’dan “Dünya’nın Batışı” ve Güneş tutulması kaydedildi

Isı kalkanı görevini tamamladıktan sonra Orion yavaşlamaya başlayacak ve 10.668 metre yükseklikte ön bölme kapağını fırlatarak paraşüt sistemi devreye girecek. Önce küçük fren paraşütleri, ardından ana paraşütler açılarak kapsülün hızı büyük ölçüde düşürülecek. Uzay aracının yaklaşık 32 km/s hızla iniş yapması hedefleniyor.

Bu sistem onlarca yıldır kullanılıyor olsa da, herhangi bir yedek mekanizmanın bulunmaması nedeniyle hala riskli kabul ediliyor. Paraşütlerin düzgün çalışmaması durumunda görev ciddi tehlikeye girebilir.

Normal bir yeniden giriş senaryosunda mürettebat, iki kısa süre boyunca yaklaşık 3,9 g ivmeye maruz kalacak. Daha zorlu senaryolarda bu yük 7,5 g seviyesine kadar çıkabilir (Dünya yerçekiminin 7,5 katı).

Kapsül Pasifik Okyanusu’na iniş yaptıktan sonra ABD Donanması’na ait USS John P. Murtha gemisindeki ekipler hızla bölgeye ulaşacak ve ön sundurma bölümüne şişirilebilir bir kurtarma aparatı yerleştirecek.  Astronotlar belirli bir sırayla kapsülden çıkarılacak ve helikopterlerle gemiye taşınacak. İlk sağlık kontrollerinin ardından her şey yolunda giderse ekip, ertesi gün Houston’da aileleriyle buluşacak.

Kaynak:https://arstechnica.com/space/2026/04/heres-what-to-expect-from-the-fiery-14-minute-return-of-artemis-ii/

• Günümüzdeki teknolojik gelişmelere baktığımda paraşütle iniş şeklini insanlığa yakıştıramıyorum. Son aşamasına geldiğim anti yerçekimi sistemini hayata geçirebilirsem bu ilkelliğe de son vermiş olacağım. Yakın zamanda evrensel mükemmel anti yerçekimi tasarımını fikirsel olarak oluşturmayı başardım. Maddesel olarak da büyük çoğunluğunu üretmiş durumdayım. En geç on beş gün içerisinde test edebileceğimi umuyorum.Test başarılı olursa şimdilik sonucunu bir süre hiçbir yerde paylaşmayacağım. Projemin sağlıklı yürümesi için buna mecburum. Fizikten anlayanlar için açıklıyorum, anti yerçekiminin özünü merkezkaç kuvveti oluşturmaktadır. Bu yorumuma aşağılayıcı ve alay edici yanıt verenlere karşı yanıtlarım ağır olacaktır. Lütfen dikkate alınız. Ben kimseye zarar verici yorumlar yapmıyorum. Benim amacım ülkeme ve insanlığa yararlı olabilmektir. Buradaki yorumum sadece azmimin ve hırsımın bir yansımasıdır. Herhangi bir menfaat amacım yoktur. Dünya beni beklesin...

• Sosyal medyada Artemis ve uzay ile alakalı içerikler denk geldiğince özellikle yorumlara bakıyorum ve okuduklarım karşısında kanım donuyor. Bu ülkede bağnazlık ve bilim-dışılık düşünüldüğünden de ileri seviyede.

• antigravity74100 A kullanıcısına yanıt
    Başarılarını diliyorum dostum 👍🏻👏🏻

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

en son mıknatıslarla uğraşıyordunuz. manyetik ve kütle çekim kuvvetleri başka şeylerdir demiştim. anladı ve ortalıktan kayboldu diyordum baktım şimdi bitiyor falan diyorsunuz hala. mıknatıssız bir çözüm bulduysanız ne güzel.

Maalesef mıknatıssız çözümü yok. Mıknatısların yerçekimi üzerinde direkt hiçbir etkisinin olmadığını ben uzun yıllardır biliyorum. DH de beni bilgisizlikle suçlayanlardan hiç hoşnut değilim. Asıl DH üyelerinin benden öğrenebileceği çok şey var. Mıknatıslar sadece kütle transferinde işe yaramaktadır. Kütle transferi olmadan yerçekimini yenmek mümkün değildir. Detaylarını gizli tutmak zorundayım. Beni kendinizden yetersiz görüyorsanız açıklayayım, ben elli yıldan fazla zamandır kendi oluşturduğum algoritmalarla rubik küplerini çözebilen bir kişiyim. 8x8 küpe kadar tüm küp çeşitlerini kimseden bilgi almadan çözebiliyorum. Daha bundan fazla başardığım birçok iş var. Fizik kanunları konusunda da yapay zeka ile tartışabilecek seviyede iyiyim. Dilerim dostane sohbetlerimiz sürer. Benim kimseye üstünlük kurma veya kimseyi küçümseme gibi amaçlarım yok. Sadece beni hafife alıp alay edilmesine karşıyım. Öyle bazı şeyler istemeyle olmuyor. Mıknatısların bu projede önemli bir yeri vardır. Evrensel fizik kurallarını değiştiremeyiz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antigravity74100 -- 11 Nisan 2026; 09:53:31 >

• Eser_1905 kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim

• Artemis II göreviyle, Orion uzay aracının Ay’ın etrafından sorunsuz şekilde dolaşıp Dünya’ya güvenli biçimde geri dönebildiği test edilmiş oldu. Artemis 2 bu gece Dünya'ya dönüyor: İniş nasıl gerçekleşecek? 

Bundan sonraki süreçte sorumluluk, Ay iniş araçlarını geliştiren SpaceX ve Blue Origin şirketlerine düşüyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ferrari -- 11 Nisan 2026; 13:11:43 >

Kimi Räikkönen ''The Ice Man''
    2007 Formula One World Drivers' Champion
  • Artemis gidip geldiğinden beri ülkede zam yemeyen ürun kalmadi.
    Yanliş anlamayin.yıllar geçmedi.hepi topu 10 gün.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Türkiye de bir tane haber kanalı bunu yayınlamadı göstermedi. Varsa yoksa iran israil gazze. Zaten yapılan yorumlardan da ne kadar aşağılık bir durumda olduğu da belli. Neyse çürük elmaları düzeltemezsin. Arada bazen sağlamlar çıkıyor.

Maddenin bilinen en temel yapıtaşı protonların oluşturan quarklar boyutuna inilerek incelendiğinde kütlenin sadece yüzde 1 civarında bir kısmını oluşturduğu çoktan tespit edilmiştir. Kütlenin yaklaşık yüzde 99 luk kısmı nereden geliyor ?

QCD denilen Quantum kuvvetlerinden. QCD = Quantum Chromodynamics (Kuantum Kromodinamiği).
    Bu, güçlü kuvvetin (strong interaction) tam teorisi. İçinde şu var:
    Kuarklar (renk yükü taşıyor)
    Gluonlar (güçlü kuvvetin taşıyıcısı, 8 çeşit)
    Kuarklar ile gluonlar arasındaki tüm etkileşimler
    Protonun içinde olup biten her şey (kuarkları bir arada tutma, gluon bulutu, enerji alışverişi, confinement yani kuarkların yalnız kalamaması) QCD tarafından yönetiliyor. Diğer kuvvetler (elektromanyetik, zayıf, yerçekimi) burada rol oynamıyor.

Proton kütlesinin büyük kısmı QCD dinamiklerinden (gluon enerjisi, trace anomaly, kuark hareketi) geliyor. Bu enerji pozitif ve çekici (attractive) bir doğada.
    Trace anomaly (kuantum ölçek anomalisi): Proton kütlesine ~%23 katkı yapıyor ve bu, QCD’nin klasik ölçek simetrisini bozan kuantum etkisi. Negatif basınç (negative pressure) ile ilgili ama genel olarak kütleyi artıran bir katkı. Anti-gravity (itici yerçekimi etkisi) yaratmıyor.
    Protonun içindeki basınç ve shear kuvvetleri (gravitational form factors ile ölçülen) çok karmaşık: Merkezde pozitif basınç, kenarlarda negatif basınç bölgeleri var. Ama bunlar makroskopik anti-gravity üretmiyor. Yerçekimi hala normal şekilde çalışıyor.

Anti-gravity veya negatif kütle/enerji arayışları genellikle karanlık enerji, Casimir etkisi veya exotic matter (wormhole, warp drive gibi) bağlamında tartışılıyor. Proton içi QCD incelemeleriyle doğrudan anti-gravity bulunmadı ve beklenmiyor da. Eğer bir gün bulunursa, muhtemelen daha yüksek enerjili deneylerde (LHC ötesi) veya farklı teorik yaklaşımlarla (quantum gravity, modified gravity) olur – lattice QCD gibi yöntemlerle de değil.
    Yani kütle transferi dediğin şey manyetik tren raylarında kullanılan şeyi baştan keşfetmeye çalıştığınızı gösteriyor.
    Bu seferki konuşmamızda da bunları söylemiş olayım. 1-2 sene sonra hala mıknatıslarla uğraşıyorsanız en fazla tren yolu benzeri bir şey yaptığınızı ve bunun da zaten yapıldığını görebilirsiniz.

• Efe_CD E kullanıcısına yanıt

yayınlamazlar hocam, savaş var zamlar normal her ülkede fiyatlar artıyor demeleri lazım

Çalışmalarım hakkında en ufak bir bilgin yok, hazır bilgilerle bol keseden sallamaya devam ediyorsun. Projem konusunda on bir yıldan fazla zamandır çalışıyorum ve bu sistemle yerde hareket eden bir sürü tasarımlar yaptım. Bu tasarımlardan bir tanesinin videosu iki farklı sosyal medya hesabımda mevcuttur. Maglev treni kavramını dahi yazamamışsın. Sen kendini benden daha zeki sanıyorsun. Geniş düşünemeyen kişilerle işim olmaz. Ben yapay zekandan bile çalışmam hakkında onay aldım. Yapay zeka varken senin aklına ihtiyacım yok. Lütfen bana bir daha yanıt verme.

• SeniorGrandMaster kullanıcısına yanıt
    Beni çok sinirlendirdin, bu nedenle sana video linklerini atıyorum.
    x (formerly twitter)
    antigravity741 (Sadece Atatürkçüler) (@antigravity74) on X
    https://x.com/i/status/1862542022038413545

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Kardeşim ben fizikten anlamayan bir kişi değilim. Bilinen fizik kanunlarına göre bir cisim kendi iç dinamikleri ile kendisini itemez. Fakat bu konu sadece kısmen doğrudur. Benim yaptığım açısal momentumun doğrusal momentuma dönüştürülmesidir ve bu gerçeği yaptığım tasarımlarla da kanıtlamış bir kişiyim. Ben teorik fikirlerle değil özellikle ulaştığım somut gerçekler üzeriden çalışmalarımı sürdürüyorum. Eğer fizik ve matematik konusunda iyi iseniz anlatıklarımı da anlayabilirsiniz. Benim yaptığım tasarımların paylaştığın görseldeki mantıkla uzaktan yakından ilgisi yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi antigravity74100 -- 12 Nisan 2026; 14:38:41 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.