Şimdi Ara

ARKADAŞLAR... CRACK YAPMAK GÜNAH MI? (CİDDİ) (2. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
77
Cevap
0
Favori
11.193
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Hem ne malum kendi ürünlerini çoğaltıp crack yaparak ek gelir elde etmediklerini kim ispatlayabilir
  • Ben de Bilgisayar Mühendisiyim, programların kaçak kopyalanmasının hiç bir ahlaksal temeli olamaz. Lakin program fiyatlarının 30000$+ gelirli ülkelere göre ayarlanması bizim gibi ülkelerdeki gelir adaletsizliğinin açılmasına sebep olabiliyor. Kullanmassak geri kalacağız, kullanırsak günah olucak. Çıkmaz bir döngü açıkcası

    Neyse yinede kaçak kullanmamak teşvik edilmemeli, eğer kullanacağız programın biraz eksik özellikleri de olsa bir ücretsiz alternatifi varsa o kullanılmalı. Windows yerine Linux, MS Office yerine OpenOffice kullanın. Oyunlar ve çok özel programlar hakkında ise gücünüz yettiğince diyim.
  • Madem ciddi bir soru al sana ciddi bir cevap

    Soru: Orijinal bilgisayar programları çok pahalı. Bunların kopyalarını kullanmak günah mı? Yoksa, "Hepsi Amerikan malı. Onlara ekonomik destek sağlayacağıma kaçağını kullanırım daha iyi" mi demeliyiz?

    3 Haziran Cuma günü Vatan Gazetesi'nde ilginç bir paragraf gözüme çarptı. Prof. Dr. Süleyman Ateş'in köşesine yazan Erol Pakdemir adlı vatandaşımız yukarıdaki soruyu yöneltmiş. Bildiğim kadarıyla Diyanet İşleri Başkanlığı da yapmış olan Prof. Dr. Süleyman Ateş kendisine şu cevabı vermiş:
    "Kopya bilgisayar programı kullanmak, birinin emeğini çalmak demektir. Ama programları üretip pazarlayan büyük firmalar da çok insafsız. Bir program 50-70 dolar olsa insanlar yasal yoldan satın alıp gönül rahatlığıyla kullanır. Ancak çok pahalıya satılıyor. Bu durum insanları yasal olmayan yollara yani kopya programlara yöneltiyor. Bu durumdan kopya programları kullananlar kadar, onları bu yola zorlayan programcılar da sorumludur."

    Bilgimiz olsun...


    kaynak: fazlamesai.net>coskung




  • ya kardeşim windows 5 dolar oldu da biz mi almadık?ya da orj oyunlar?

    adamlar satıyorlar dünyanın parasına kimse almıyor doğal olarak.halbuki öbür türlü herkes alır nolur sürümden kazanılmış olur..
  • İyi de kimsenin kafasına silah dayayıp alacaksınız demiyor ki adamlar. Pahalı gelen almasın, alınsın diye kural yok ki. Böyle bi mantık kurarsak devamında şu da gelebilir; Ferarri'ler dünyanın parası, ben gidip çalayım bi tane sorumluluk bu kadar pahalıya satanlar da var..
  • arkadaşlar size 1 sorum olacak... sizce windows'un hiçbir şekilde ama hiçbir şekilde kaçak kullanımına izin verilmeseydi sizce bizler windowsu nasıl tanıyacaktık? ya da bu işletim sistemi dünyada nasıl bu kadar popüler olacaktı? adamların da kafası çalışıyor, diyorlar ki "bu ürünü 10 kişi görse, 5'i satın alır, diğer 4'ü kaçak olarak kullanır"(kalan 1 kişi konumuzla ilgili diil) ve bu 4 tane kaçak kullanan kişi de diğerlerine anlatır ve bu ürünün namı yayılır... Bence olay tamamiyle bu... Şurda hemen hepimiz sürekli adsl'e bağlıyız yani sürekli windows için güncelleme önerisi geliyo, yani adamlar isteseler bizi tespit edip yasal yaptırım yoluna gidemezler mi... bi de yasal yaptırım yoluna gidip suçluları hapse attırırsa sizce windows hala eskisi gibi popüler olur mu? Sektör hafiften Linux'a kaymaz mı?
  • Tamam da bir tek Windows için geçerli değil ki bu crack olayı, bu korsancılık yüzünden Türkiye de yazılım sektörü yok denecek kadar, olanlarda belli bir kitleye özgü şeyler üretiyolar.(Bankalar için, Kamu için vs..) Bu crack, korsan olayına böyle yüzeysel bakmayın. Olayın yol açtığı boyutlar çok daha büyük.
  • şahsen el verdiğince ücretsiz yazılım kullanıyorum.. ,(windows ve office dışında) ücretsiz yazılımlarda ne ararsanız her alanda mevcut zaten...
  • Arkadaslar türkiyedeki yazılım firmaları su anda kendi devletinin birimlerine yada yurt dısına program yazıyor. O kadar azki piyasaya kutu halinde program sunan firmalar. Zaten onlarda bir fuarda bas gosteriyor. İlk birkac ay güzel satıs yapıyor, sonra cracklenmiş halde piyasada her yerde bulunuyor programları.

    Neden türkiyede oyun sektörü bu kadar geri. Bana 2-3 oyun örnek vermeyin.. ruslar hatta balkan ulkelerinin büyük bir cogunlugu cok güzel oyunlar yapıyor. Doğru düzgün bir türkce yazıyı ingilizceye, ingilizceyi türkceye çeviren bir program yok. Neden yapsınlarki iki günde crackleyiverirler. Yapanlarında programları abuk sabuk yarım yamalak. Yapmıslar cracklenmiş hepsi canlarına tak etmiş projeyi ole bırakmıslar.

    Türkiyede bankalar, telekom. firmaları ve devlet olmasa yazılım sektörü diye birşey olmaz.

    Bir ülkede ilk önce paralı yazılım sektörü gelişir ondan sonra bedava yazılkım sektörü gelişir. Yazılımcıların yaptıgı nerdeyse sanat gibidir. Programlarını kullanan insanların memnun olması bile yeterlidir işte bu sebeple birisi kalkıp bedava program yazar.

    Kısır döngü icerisindeyiz aslında dünya çapında. Programı yazıyor bir firma. Pahalı sunuyor piyasaya cünki biliyorki müsteri potansiyelinin büyük bir bolumu cracke kayacak. Belli ülkeler dısındaki bütün müsterileri. Eeee müsterilerde kalkıyor bu program cok pahalı diyor kopyasını gidiyor alıyor. Kopya arttıkca programın fiyatı artar fiyat arttıkca kopya artar.

    İnsanaların gökten vahiy inipte dur ben kopya almayayım ahlaki olarak yanlış demesi gibi birşey olmaz. Firmaların yapabileceği birşey var ucuzlatma. Ama arkadaslar bir donem ea games oyunları acaip ucuzlamıstı. EA Games bu yönde cok güzel bir adım atmıstı. Hatta bende o döneme ait bir sürü EA games oyunu var. Ama sonra baktiki farketmiyor. Çünkü insanların bilincine yerlesmiş crack. 5 YTL ye bile verseler orjinali millet gidip 3 YTL ye kopyasını alır.

    Adam günde 1 paket sigara içiyor ama kalkmıs half life orjinal key i buluyor internetten oyunlara girebilmek için. 15 milyon yaa half life. Kac paket sigarasına eşdeğerki adamın. İşte bu yazılıma ne kadar deger verdiğimizin göstergesi. Ve o beşiktaşta, kadıköyde ne sattıgından bir haber adamlara gidip hiçmi zorlanmıyorsunuz bunları satarken polisle basınız belaya girmiyormu diye sorduklarında pöh diyip gülüyorlar. Neden acaba ??



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KuarkServerSystems -- 14 Haziran 2005, 13:06:53 >




  • işin dini tarafında tabiki günahtır. onların tüm bu tekel ve yüksek fiyat poltikasınıa rağmen bunları zorla satmıyolar. ve sonuçta emek. ve günahtır diye düşünüyorum
  • dinde her türlü emek hırsızlığı haramdır...

    ancak yaşadığımız dünyada otoritelere nispi tabiyet göstereceksek onların sunduğu kanunlar çerçevesinde yaşamak gerekiyor..

    eğer ticaretle uğraşıp kopya yazılım kullanıyorsanız gelip sizi basıp hapse atabilirler
    ama evde kullandığınız programlar için eğerki ticaretle ilişiğiniz yoksa yasalar önünde özgürsünüzdür. bu türkiyede de böyledir amerikadada...

    ama oyunu crackleyip ona buna satıyorsan bu suçtur.


    adam satıyor sen alıp oynuyorsun
    suç değil peki harammıdır sorusu ise biraz düşündürür...

    şeriatle yönetilmediğimize göre devlet yasalarını baz alırsak tamamda Allah katında hangisi baz alınıyor orası tartışılır :)
  • quote:

    Orjinalden alıntı: mandelbrot

    İyi de kimsenin kafasına silah dayayıp alacaksınız demiyor ki adamlar. Pahalı gelen almasın, alınsın diye kural yok ki. Böyle bi mantık kurarsak devamında şu da gelebilir; Ferarri'ler dünyanın parası, ben gidip çalayım bi tane sorumluluk bu kadar pahalıya satanlar da var..

    o kadar basit değil bu iş.ferrariyi elbet parası olan alır.ama işletim sistemi olmazsa olmaz bir ihtiyaçtır.ve bunu milyonlarca kişi satın alır..

    ayrıca bugün microsoft hala windowsun kodlarını açıklamıyor.biz nereden bilecez onların casusluk yapmadıklarını?

    avrupa birliği bile o yüzen microssofta rekor para cezası verdi.

    yani suç onlarda da var...

    ben bugün bir yazılım şirketinin başı olsam 50 dolara satılan ve 10 kişinin aldığı yazılımı 10 dolara satarım ve 50 kişinin almış olmasını sağlarım.

    bunun yanında mesela bir şirkete 100 dolara satılan programı kalkıp bir şahsa da 100 dolara satmam.adam sadece evinde kendi kullanacaksa ona indirim yaparım...

    ne olur aynı hesaba gelir ama insanlar korsan kullanmamış olur.




  • cahilce bır soru sorulmuş.Eger gerçekten bılgı sahıbı olmak istıyorsan Deep impact'in linglerinde bu mevzularla ilgili bilgiler mevcut oradan yararlanabılırsın.Veyahut bir ilmihal kitabını açıp bakarsan merakını giderirsin.
  • Bir program yazılırken verilen emeği sadece onun yazımına birebir şahit olmuş kişiler anlayabilir!! 3 - 4 ay projeler çizersiniz. algoritmalar yazarsınız. Çook afedersiniz !! Tuvalette bile yazacağınız kodu düşünürsünüz... Ve sonunda sizde inanamassınız ama biter. Bunu piyasaya sürüp de herhalde Cracklenip hızla yayıldığını görmek kadar bir programcıyı işinden soğutacak birşey yoktur.

    Bu bence sıradan bir hırsızlıktan çok öte bir olay gidip alelade bir şey çalsanız o bir programa verilen kadar masraf ve emek harcayarak yapılmamıştır.

    Bunun için Alim yada hoca olmayada gerek yok bu GENEL AHLAK kuralları ile açıkça anlaşılabilen bir durumdur bence.

    O Hoca felan diyerek ince ince alay edenleride kınıyorum. Seviyeleri ahlak anlayışları hakkında yeterince bilgi veriyor...





  • bunu arkadaşından bir kitap ödünç almak gibi düşünemezmiyiz? arkadaşın bir program almış sana da veriyo.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: nofrost

    crack hakkında büyük islam bilginleri ve mezhep imamları ne demişse öyle davranmak lazım..






  • BU KONUYU ZEKERİYA HOCA'YA DANIŞMAK LAZIM
  • En iyisimi hiç kafaya takmayın arkadaşlar,
    O programları kim üretiyor??? tabiki gelişmiş ülkeler genelde...
    Onlar zaten dolaylı yoldanda olsa bizi soymuyorlar mı ???evet soyuyorlar....
    O halde ben bunları cracklemesemde deneme süresi bitiminde tekrar kursam nasıl olur???? yeniden kullanabilirim...
    Onların yaptığı yanlarına kar mı kalacak? hayır...
    O halde hiç dert etmeyin ve kullanıma devam...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: .nnaazzoo.

    BU KONUYU ZEKERİYA HOCA'YA DANIŞMAK LAZIM

    tam adamını buldun ..
    gecenlerde cep nosunu verdi beyazın progranmında keşkem alsaydımm
  • durun hayır değildir çünkü bu programlar mal değilerdirler alınıp satılamaz butür işler le uğraşmak da helal olmayabilir bunu siz anlayamaz sınız ... bundan dolayı helal dır arkadaşlar istediğnizi yapın rahat olun çünkü bu tür programlar herkezin ulaşabileceği şeyler programları kırmak çok kolay bu adam bunu biliyor adam olsun kırılamayacak programlar yapsınlar yapabiliyorlarsa benden bu kadar ...
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.