Şimdi Ara

Arka camda güneş enerjisinden faydalanmak (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
332
Cevap
36
Favori
16.779
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
24 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: sk67a

Olmadık otomobil modeli forumu 3 milyon defa okunuyor, bu konu 3 bin defa okunamadı.
    Olacak iş değil. Havanda su dövmek buna derler.

Youtube'a yüklediğim videoları çekmek için harcadığım dakikalar, videoları seyretmek için
    tıklayan kişilerin harcadıkları toplam dakikalardan daha fazla, iyi mi? Zaten her biri 2-3 dakikalık
    videolar; tıklayan kişiler sonuna kadar izlemeden anında kapatmışlar.

Çevrecilikmiş, yenilebilinir enerji kaynağıymış; bizim milletin ilgi alanının 100 kilometre yakınından bile
    geçmiyor. Adminlere yazayım bari de bu forum başlığını silsinler.

@aknasmub

yaptığın is ilgi görmüyorsa doğru yoldasindir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• hocam bu araç içi kameralarda hareket sensörü var ve bu sensör ile sadece hareket anında kayıt yapmasını denediniz mi 7/24 kesintisiz çekim yapmaktansa. kusura bakmayın bilmediğim için soruyorum. yani sizin sistemin muhadilini kursak. enerjiyi daha idareli kullanmak için sürekli kayıt değil de sadece hareket anında kameralar kayıt yapsa nasıl olur. yoksa bu hareket sensörleri pek kullanışlı değil mi? sizin deneyimleriniz neler..
  • Araç içi kameralardaki "hareket sensörü" tamamen yazılıma dayanan bir özellik.
    Öyle ev tipi güvenlik sistemlerindeki gibi pasif infrared tipi bir hareket sensörü olduğunu düşünmeyin.
    Yani şu tip bir sensör söz konusu değil:

https://en.wikipedia.org/wiki/Passive_infrared_sensor

Kamera "hareket sensörü" modunda iken kayıt yapmıyor ama görüntüyü algılıyor; görüntüdeki değişikliklerden
    ötürü hareket olup olmadığını tespit ediyor. Eğer hareket olduğunu tespit ederse kayda başlıyor.
    Aslında hareketi tespit edemiyor. Örnek olarak kapalı otoparkta aracımı
    park ettiğimde, floresan aydınlatmadaki "göz kırpma" durumunda bile hareket olduğunu (yanlış olarak)
    tespit etti ve kayıt yaptı. Bazen de gerçek bir hareket olduğunda kayıt yapmıyor. Güvenilir bir sistem değil.

Ayrıca tam hareket başladığında değil, biraz öncesinde ve sonrasında ne olduğunu da kaydetmek istiyorum.
    Tüm bu sebeplerden dolayı araç içi kameraların "hareket sensörü" özelliği işe yaramıyor.

@manisa_tr

• Solar panelle uğraşana kadar aslında 2 adet batarya alıp dönüşümlü kullanılabilir. Birini evde şarj edersin, arabadan indiğinde dolu alanı takar boş alanı alır evde şarj edersin. Diğer türlü yok güneş çıksın şarj olsun yok ne kadar sürede şarj olur derdinden kurtulmuş olursun hocam.

Aslında en güzeli aküyü destekleyici aletler yok mu power bank gibi ? Sürekli aküye bağlı olacak, kameralarda aküye bağlı olacak ve araç kapalıyken akü kameraları power bankte aküyü besleyecek. Motor çalışır durumda olduğu zaman da akü powerbank i besleyecek aynı anda. Pek bilgim yok bu tarz bişey monte edilebilirse aküye çok daha rahat olur bence.
  • Şu an 3 farklı markadan oluşan 6 adet batarya/pil kullanıyorum.

Bunlardan 20,000 mAh kapasitesinde olan 4 tanesini dönüşümlü olarak kullanıyorum; normalde ön ve arka araç içi kameralara
    aynı anda 2 adet pil lazım. 2 adet pili kullanırken diğer 2 adet pili ofiste veya evde şarj ediyorum.

2 adet pil de araç içinde yedek pil görevinde (11,000 mAh ve 12,000 mAh kapasitelerinde). Arka camdaki güneş panelleri bu yedek pilleri hava aydınlık olduğu sürece (bulutlu günler de dahil) şarj ediyor.

Araç aküsünü kullanmak, araç aküsüne yük bindirmek, araca ikinci bir akü alarak aracın ağırlığının artmasına sebep olmak
    taraftarı değilim. Meydana getirdiğim sistemde kameralara güç sağlayan üniteler aracın elektrik ve akü aksamlarından tamamen bağımsız. Neredeyse 2 sene oldu bu sistemi kullanalı; gayet memnunum. Araç kameralarım 24 saat kesintisiz kayıt yapıyor.

Bu arada güneş enerjisinden faydalanma hususu hep ilgimi çeken bir konuydu; arabamda özellikle kullanmak istedim.
    Mümkün olsaydı evde de kullanırdım; ofiste de kullanırdım.
    @DayWalker

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sk67a -- 25 Aralık 2015; 16:41:18 >

• hocam şöyle bir sistem düşünüyorum. 2 adet 12V 24AH elektrikli bisiklet aküsü (2x130 TL) [http://urun.n11.com/aku/mustang-12v24ah-elektrikli-bisiklet-akusu-P53030991?icid=990008_prudsys_productdetail_bysameseller ] ve 1 adet akü şarj cihazı (140 TL) [http://urun.n11.com/yedek-aku-ve-sarj-cihazlari/ataba-at-7012-12-24v-7ah-tam-otomatik-aku-sarj-cihazi-P69216155 ] alsam. araç park içinde iki kamera ile ( toplam 1 A akım) hareket sensörü ile de biraz tassarruf yapsam. (ama bu özellikten tam nasıl faydalancam randıman alacam kuşkuluyum çünkü aracı sokağa park ediyorum, sonra yaprak kımıldasa devreye girer. belki gece gelen geçen azalır. neticede denemek lazım.) 24 AH lik akülerin birini evde şarj ederken, diğerini arabada kayıt halinde kullanmak istiyorum.

buradaki esas amacım, apartmandan birileri arabama ben işteyken kirletici bişeyler atıp duruyorlar, ben de yapanları ispatlamak istiyorum.

sizce nasıl olur?

• Makul bir sistem. Fakat apartman sakinleri sizin aracın üzerine çöp atarken kayıt yapabilmeniz için, kamerayı yukarıya doğru
    oldukça dik bir açı ile ayarlamanız şart. Açıyı ayarlamak biraz zor gibi ama mümkün. Belki kamerayı ön ve arka camda
    yukarıya doğru değil de, camın ortasına doğru bir yere monte etmeniz gerekecek. Tek defada mümkün olması da zor;
    kamerayı monte ettikten sonra görüntüyü test etmeniz, uygun değilse de kameranın montaj yerini değiştirmeniz
    gerekecek. Kolay gelsin. Sistemi meydana getirdiğinizde burada deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

@manisa_tr
  • Ne tür bir kamera kullanıyorsunuz, nasıl bir sd kart var o kameralarda?
    Akıl sır ermiyor 7/24 kayıt için ne tür çözünürlük kullanıyor o kamera, nereye depoluyor o veriyi?
    full hd 60fps 72 dakikalık kayıtta; aşşa yukarı 13.8gb doluyor.. frame düşdükçe dakika uzuyor; boyut aynı kalıyor..
  • Kamera Viofo VF 960 G900.

720p @ 30fps çekimde 5 dakikalık bir klip boyutu 150 MB.
    Kullandığım hafıza kartı boyutu 32 GB. Kamera 32 GB'a kadar destekliyor.

Düşük kalite çekimde yaklaşık 18 saatlik görüntüyü saklamak mümkün oluyor.
    Bu da benim kullanım amacım için yeterli.
  • Hocam öncelikle tebrik ederim forumu aktif kullanmama rağmen böyle güzel bir konuyu çok geç gördüm.Hiç projenizle ilgili patent veya proje destek başvurusu yapmayı düşündünüz mü?

Ben makine müh. son sınıf öğrencisiyim bölüm hocalarımdan birisi kosgeb ve tubitakta bizim bölüm ile ilgili projelerde hakemlik yapıyor ve bize proje üretmemiz konusunda tavsiyelerde bulunuyor.Sanayi bakanlığının ve tubitakın bu konuda ciddi destekleri var.Ve sadece para yardımı yapıp bırakmıyorlar eğer siz bu işi seri üretim veya araç dönüşüm istasyonu tarzında bir iş planı ile sunarsanız,kuracağınız bu iş yerinin ilerleme süreçleri ile ilgilide yardım ve ekstra hibelerde bulunuyorlar.Bunu neden bu kadar heyecanla yazıyorum; hocamızın söylediğine göre mesela kaçmayan kadın çorabı,plastik pet şişelerin üzerine etiket yapıştırma makinesi,halı yıkama ünitesi gibi basit projelere bile proje desteği çıkmış.Sizin projeniz bana çok ciddi ve ülkemizde ilk olma niteliği taşıyan bir proje gibi geldi.Ayrıca alternatif enerji ile ilgilenen projelere ekstra önem verildiğinide yine bölüm hocalarımdan duymuştum.

Konunun tamamını malesef henüz okuyamadım,bu güneş modülleri ile araç aküsüne destek olup komple araç elektrik aksamlarında,buji ateşlenmesinde kullanılan bir modül haline getirilip sanayide araç dönüşüm kiti şeklinde montajı yapılabilir.Geliştirmeye çok açık bir proje tekrar tebrik ediyorum.

• Ayrıca konuda bazı yorumlar gördüm "Antalya gibi yerlerde olsa daha verimli olur" tarzında.Başta mantıklı gelsede güneş enerjisi sistemlerinin havanın sıcak,güneşin yakıcı olduğu yerlerde daha verimli olduğunu düşünmek çok yanlış olur.Verimlilik tamamen güneşin geliş açısı ve birim zaman içinde güneşli geçirilen saat miktarı ile olur.Erzurum Atatürk üniversitesinde ısıtma sistemine destek olarak güneş enerjisinden yararlanılıyor ve çok verim alındığını söyleyebilirim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: manisa_tr

hocam şöyle bir sistem düşünüyorum. 2 adet 12V 24AH elektrikli bisiklet aküsü (2x130 TL) [http://urun.n11.com/aku/mustang-12v24ah-elektrikli-bisiklet-akusu-P53030991?icid=990008_prudsys_productdetail_bysameseller ] ve 1 adet akü şarj cihazı (140 TL) [http://urun.n11.com/yedek-aku-ve-sarj-cihazlari/ataba-at-7012-12-24v-7ah-tam-otomatik-aku-sarj-cihazi-P69216155 ] alsam. araç park içinde iki kamera ile ( toplam 1 A akım) hareket sensörü ile de biraz tassarruf yapsam. (ama bu özellikten tam nasıl faydalancam randıman alacam kuşkuluyum çünkü aracı sokağa park ediyorum, sonra yaprak kımıldasa devreye girer. belki gece gelen geçen azalır. neticede denemek lazım.) 24 AH lik akülerin birini evde şarj ederken, diğerini arabada kayıt halinde kullanmak istiyorum.

buradaki esas amacım, apartmandan birileri arabama ben işteyken kirletici bişeyler atıp duruyorlar, ben de yapanları ispatlamak istiyorum.

sizce nasıl olur?

Cama 3M veya benzeri bir yapışkanla monte edilen kamera tabanını tercih ediyorum.
    Vantuzlu olanlar pratik değil.

Aşağıda bugün çektiğim fotolar var. Park yerinde ön kamerayı arka sol tarafına doğru çevirdim. Aracımın sol tarafında
    ters bir şekilde park edilmiş bir araç vardı; sürücüsü çarpıp kaçarsa görüntülemek istedim. Kamerayı istediğim yöne rahatça
    çevirebilirim. Sizin durumunuzda da kamerayı yukarı doğru çevirmek gerekecek. Bu sayede apartmandan
    aşağı atılan çöpleri görüntüleyebilirsiniz.

Arka camda güneş enerjisinden faydalanmakArka camda güneş enerjisinden faydalanmakArka camda güneş enerjisinden faydalanmak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sk67a -- 16 Eylül 2015; 20:17:26 >

• quote:

Orijinalden alıntı: acrofurki1
    Konunun tamamını malesef henüz okuyamadım,bu güneş modülleri ile araç aküsüne destek olup komple araç elektrik aksamlarında,buji ateşlenmesinde kullanılan bir modül haline getirilip sanayide araç dönüşüm kiti şeklinde montajı yapılabilir.Geliştirmeye çok açık bir proje tekrar tebrik ediyorum.

Nazik mesajınız ve konuya gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim. Konuya pozitif katkı yapılması
    (bu forumda çok nadiren de olsa) güzel bir durum. Mesajınızı okumaktan keyif aldım. Kırklı yaşlarının
    sonuna gelmiş biri olarak, gençlerin temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ilgi göstermesi beni memnun ediyor.

İyi forumlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sk67a -- 21 Kasım 2015; 14:03:05 >
  • Araç gölgede olsa bile güneş paneli akülü pilleri şarj ediyor. Beyaz olan piller
    11,000 ve 12,000 mAh kapasitelerinde. Biri tam şarj olmuş (4 adet LED ışık);
    diğeri şarj olurken yeşil LED yanıp sönüyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sk67a -- 25 Aralık 2015; 16:28:06 >
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: manisa_tr

hocam şöyle bir sistem düşünüyorum. 2 adet 12V 24AH elektrikli bisiklet aküsü (2x130 TL) [http://urun.n11.com/aku/mustang-12v24ah-elektrikli-bisiklet-akusu-P53030991?icid=990008_prudsys_productdetail_bysameseller ] ve 1 adet akü şarj cihazı (140 TL) [http://urun.n11.com/yedek-aku-ve-sarj-cihazlari/ataba-at-7012-12-24v-7ah-tam-otomatik-aku-sarj-cihazi-P69216155 ] alsam. araç park içinde iki kamera ile ( toplam 1 A akım) hareket sensörü ile de biraz tassarruf yapsam. (ama bu özellikten tam nasıl faydalancam randıman alacam kuşkuluyum çünkü aracı sokağa park ediyorum, sonra yaprak kımıldasa devreye girer. belki gece gelen geçen azalır. neticede denemek lazım.) 24 AH lik akülerin birini evde şarj ederken, diğerini arabada kayıt halinde kullanmak istiyorum.

sizce nasıl olur?

Cama 3M veya benzeri bir yapışkanla monte edilen kamera tabanını tercih ediyorum.
    Vantuzlu olanlar pratik değil.

Aşağıda bugün çektiğim fotolar var. Park yerinde ön kamerayı arka sol tarafına doğru çevirdim. Aracımın sol tarafında
    ters bir şekilde park edilmiş bir araç vardı; sürücüsü çarpıp kaçarsa görüntülemek istedim. Kamerayı istediğim yöne rahatça
    çevirebilirim. Sizin durumunuzda da kamerayı yukarı doğru çevirmek gerekecek. Bu sayede apartmandan
    aşağı atılan çöpleri görüntüleyebilirsiniz.

Arka camda güneş enerjisinden faydalanmakArka camda güneş enerjisinden faydalanmakArka camda güneş enerjisinden faydalanmak

benim araca apartmandan aşağı atılmıyor, şerefsiz kendi elleriyle bırakıyor. şimdilik aracı uzağa park ediyorum. kamera alıncaya dek, böyle idare edecem. sonra da tesbit ettikten sonra herifin icabına bakacam.

< Bu mesaj 18.9.15 tarihinde kaybolan verilerden kurtarılmıştır >

• Merhaba, acaba sürekli kayıt yerine bir hareket algılandığı zaman kayıt yapmak daha mantıklı olmaz mı.

• quote:

Orijinalden alıntı: C4_1400

Merhaba, acaba sürekli kayıt yerine bir hareket algılandığı zaman kayıt yapmak daha mantıklı olmaz mı.

Mevcut kameralarin hareket algilama sensorleri,
    basit firmware yazilim bazli, goruntudeki degisiklikleri
    algilama kavramina dayaniyor. Ev ve isyeri
    guvenlik sistemlerindeki PIR infrared detektorlerine
    sahip degiller.

Ornek olarak, araci parkettigim kapali otoparkta
    floresan ampulun "goz kirpmasini" kamera hareket
    olarak algilayip, gereksiz kayit yapiyor. Bazen de
    gercek bir hareket oldugunda kayit yapmiyor.
    Guvenilir degil.

Ayrica araca zarar vermek isteyeb art niyetli
    bir kisi cikarsa, olayin oncesini ve sonrasini da
    gormek isterim.

Yaklasik 1 seneden beri kameralarim 24 saat
    surekli kayit yapiyor. Kafam rahat. Istedigim zaman
    istedigim saat ve dakikadaki goruntuye ulasabiliyorum.

• quote:

quote:

Merhaba, acaba sürekli kayıt yerine bir hareket algılandığı zaman kayıt yapmak daha mantıklı olmaz mı.

sahip degiller.

Guvenilir degil.

gormek isterim.

Peki tüm bu kayıtları nasıl inceliyorsunuz. Yani sadece aracınızda bir hasar varsa, o zaman aralığına bakarsınız ve görürsünüz olayı. Bu kişisel zararınızı tespit için yeterli olabilir.
    Ama sizin aracınıza zarar vermeden cereyan eden olayları görmek isterseniz tüm kayıtları taramak gerekir diye düşündüm.
    Harekete duyarlı sistem geliştirilebilirse, hem daha az enerji kullanılır, hem de gereksiz kayıt yapılmamış ve sadece olayların kaydı yapılmış olur.
    Bir fikir sadece.

• quote:

quote:

quote:

sahip degiller.

Guvenilir degil.

gormek isterim.

Peki tüm bu kayıtları nasıl inceliyorsunuz. Yani sadece aracınızda bir hasar varsa, o zaman aralığına bakarsınız ve görürsünüz olayı. Bu kişisel zararınızı tespit için yeterli olabilir.
    Ama sizin aracınıza zarar vermeden cereyan eden olayları görmek isterseniz tüm kayıtları taramak gerekir diye düşündüm.
    Harekete duyarlı sistem geliştirilebilirse, hem daha az enerji kullanılır, hem de gereksiz kayıt yapılmamış ve sadece olayların kaydı yapılmış olur.
    Bir fikir sadece.

Aracımda yeni bir çarpma izi varsa, SD kartı kameradan çıkartıp, Samsung tabletimde tarıyorum.
    Doğrudur.

Geçende çalıştığım işyerinde bir araç benim aracımın çıkışını engelleyecek şekilde park halindeydi.
    Sahibini buldum. Kendisi "daha 5 dakika önce park ettim; acil bir işim vardı; işimi bitirip hemen çıkacaktım" dedi.

"Bekle" dedim. SD kartı kameradan çıkarttım; Samsung tablete taktım; kayıtları hızlı bir şekilde taradım
    ve aracını 5 dakika önce değil, 3 saat önce park ettiğini tespit ettim; video kayıtta tarih ve saat damgası
    da vardı (tarih ve saat uydudan GPS sinyali ile güncelleniyor), tabletteki görüntüyü şahsın gözüne dayadım.

"Ben senin yerinde olsaydım utancımdan yerin dibine girerdim. Anan baban seni böyle mi terbiye etti?
    Gözümün içine baka baka yalan söylüyorsun. Yalan söylemek sence mübah mı? Doğruyu söyleyip bir
    özür dilemen yeterliydi" dedim.

Adamın suratının pancar gibi kızarması (etraftan toplanan kişiler de bu durumu seyrediyorlar), kem-küm
    kekeleyerek aklı sıra cevabımsı cümleler kurması, 24 saat sürekli video kaydı yapmak için sarfettiğim bütüüün
    zahmetleri bana unutturdu.

Yanlış park yaparak çıkışını engellediği aracın 24 saat kayıt yapan kamerası olduğu adamın aklının ucundan bile geçmedi.
    Milyonlarca kişi arasından piyango ona vurdu. Şanssız bir durum.

Daha önce yazdığım gibi; hareket sensörleri gerçek infrared PIR sensörleri değil; bazen çalışmayabiliyorlar.
    Eğer adamın park ettiği zaman diliminde, şu veya bu sebeple, hareket sensörü çalışmamış ve görüntüyü
    kaydetmemiş olsaydı, bütün emek boşa giderdi. Ben işi sağlama bağlamak taraftarıyım.

Kameralar için enerjiyi kısmen arka camdaki güneş panellerinden sağlıyorum. Güneş enerjisinden hiç faydalanmamaktansa,
    bari kameralar için kullanayım.

İyi forumlar.

Saygılar,
    sk67a

• dostum güneş enerjisi falan faso fiso

ha alırsın bi jump starter koyarsın bagaja deriz ki tamam her zaman enerji var

gerisi boş laf
    ayrıca
    powerbank tı bilmem ne markadı falan allah muhafaza güneş altında galata itfayesi bile kurtaramaz

kusura bakma çok uğraşmışsın eline sağlık ama gerçek hayat böyle yıllardır kullanıom çok memnunum gibi yada uzaydan gelen bilmem kaç ışık hızı na bakmaz dandik çin malı bataryalar patlarsa anında kül eder allah korusun
  • 
Sayfa: önceki 678910
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.