Şimdi Ara

Arduino'yla Bahçe Sulamak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
477
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba arduino'yla bahçe sulamak istiyorum. İnternette bulduğum benzerlerinde toprağa nem ölçer falan koymuşlar. Ancak ben o şekilde değil örneğin 8 saatte 1 ya da her gün 16.00da vb gibi döngüye göre çalışmasını istiyorum. Bunun için nelere ihtiyacım var? Nasıl yapabilirim? Yardımcı olan herkese şimdiden teşekkürler



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi farekapanı -- 16 Temmuz 2017; 21:28:56 >



  • Kodlama bilginiz yeterli ise.Bir zamanlayıcı kodu ile basitçe halledilir.Ancak gün gün ayıracaksanız arduino zaman kartıda almanız gerekir.
  • Ayrıca suyun akışını kontrol edebilmek için bir elektrik/solenoid valfe ve bu valfi sürecek bir de röleye ihtiyacınız var.
  • Aradığınız şey 'state machine' olarak geçiyor.

    Basitçe anlatmak gerekirse, program bir sinema salonu gibi çalışıyor. Bir müşteri sinemaya gelince önce bilet gişesine geliyor. İşlem için sırasını bekliyor. Öğrenci, tam, 3D, VIP gibi özelliklere bakılarak bilet kesiliyor. Ya da internetten bilet alındıysa çıktısı veriliyor Eğer seans saati gelmişse ve bilet varsa müşteri içeri alınıyor. Müşteri salonu bulup koltuğuna geçiyor. Filmini izleyip çıkıyor. Dikkat ederseniz burada her müşteri için karar verme aşaması oldukça kısa. Bilet gişesi bilet kesildikten sonra müşteri film izleyip evine gidene kadar diğer müşteriyi sıraya almak için beklemiyor. Ya da güvenlik görevlisi müşteri verine oturana kadar beklemiyor. Her bir müşteri ilgili kontrol aşamalarını geçip gideceği yöne yönlendiriliyor.

    Şimdi her sensör okumasını bir müşteri olarak düşünelim. Okunan veri karar algoritması ile değerlendirilip yapılacak işlem belirleniyor(bilet kesiliyor ya da çıktı veriliyor.). Eğer yapılmak istenen işlem (film izlemek) ile ilgili şartlar mevcutsa (bilet varsa ve seans saati geldiyse) karar işleme konuyor. Örneğin su motorunu kontrol eden pin HIGH oluyor (film izlenmeye başlıyor). Bu arada sistem sıradaki bilgiye geçiyor ve bu döngü tekrar ediyor. Sistemin de mantığı burası zaten. Bir bilgi ile ilgili karar verilip işlem yapıldıktan sonra işlemin sonuçlanmasını beklemek yerine sıradaki bilgiye geçiliyor. Böylelikle aynı anda birden fazla işlem yapılabilirmiş gibi oluyor. Çünkü bilginin işlenip karar verilmesi çok kısa sürüyor. Eğer yeni gelen bilgi eski bilgiyi değiştirirse (filmin bitmesi) ilgili parametre yeniden değişiyor.




  • Bir tane zaman rölesi bir tane 16 lık selonit valf al valfi su şebekesine bağla 220v zaman rölesi üzerinden ver. Hem daha ucuz kolay olur. Ben selonit valf bulamadım çamaşır maki alarında olan valfi kullandım. Üç yıldan fazla oldu hiç Sıkıntı çıkartmadı , damla sulama sistemi kurdum çiçekler içinde sıpaketti boru damlatıcı nozul plastik kazık . Her gün sabah saat altıda onbeş dakika sulanıyorlar. Onbeş dakika fazla geliyor bir ayarda vanayı kısarak yapıyorum.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Herkese çok teşekkür ederim arkadaşlar. Umarım altından kalkabilirim.
  • Yapabilirsin ancak arduino'da timer yok diye biliyorum. Bunun yerine "delay" komutu ile halledebilirsin. Pin açma kapama vs. işlemler biraz zaman üzerinde oynama yaratabilir tabi ki ancak çok basit bir programla halledebilrsiniz. Ancak dediğiniz gibi her gün saat 16.00 sula demek epey zor, 8 saatte bir sula gibi bir komut dizip 15 dakikalık sapma ile yapılabilir.

    Hangi devreyi kullanacaksın bahsememişsin ancak direk transistör yerine röle çok daha rahat olacaktır. Röle kartı da kullanabilirsin en rahatı olur.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.