Şimdi Ara

Arduino 4x4 RC Projesi (Araştırma Aşaması)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
1
Favori
936
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar

    https://www.youtube.com/watch?v=tTW59BeIziQ

    Bir süredir aklımda bu arkadaşın yaptığı tarzda bir proje yapmak var. Arduino ile 4x4 uzaktan kontrollü bir araç. Uzaktan kontrol için Arduino joystick shield ve nrf24l01 pil için powerbank kullanmayı düşünüyorum. Bu videoyu da kendimi daha iyi anlatmak için alıntıladım. Fakat kafamda öncelikli sorular var. (Projeyi yaz tatilimde yapmayı düşünüyorum malum öğrenci adamız maddiyat izin vermiyor. )

    Nasıl bir motor kullanmalıyım?

    http://www.robotistan.com/12v-37mm-120rpm-reduktorlu-dc-motor

    Mesela bu motor fazla mı gelir az mı gelir kestiremiyorum.

    Ve nasıl bir powerbank ile bu aracın ihtiyacını karşılayabilirim?

    Yoksa powerbank yetersiz mi kalır?

    Araç ana iskelet hakkında tavsiyeleri de alabilirim.

    Her türlü bilgiye açım.







  • Bluetooth kontrol ve Android telefon ile yapılani gördüm. O zaman dokümanıni almıştım arkadaştan.

    Yine bluetooth modülü ile ve Pc ile kontrol edilenini yaptım

    Üzerindeki ultrasonic sensörlerle engelleri algılayıp yönünü değiştirilebileni de :) arduino ile daha bir çok uygulamayı yaptım. Hepsi bitirme projesiydi.kimini merak edip öğrendim. Kimisinin yapımına yardım ettim. Kimisini de benden yapmamı istedikleri için yaptım. Arduino ile uğraşmak hoş güzel ama ilerde bu işi paraya veya ticarete döneceksen mikrodenetleryicilere yönelmenj tavsiye ederim. Çünkü arduino malum. Hobi işi ve herşey hazır. Bir sonu yok. Ama bu işe başlamak için de harika bi yöntem. Yani bir sonraki adım planı şart. Şimdi sorularına gelirsek, motorlar konusunda o kadar dert etme (bence) . 4x4 araçta asil önemli olan güç ve çekim kabiliyetidir.yuksek torklu olanları tercih etmen daha mantıklı. Devir yani hızi normal olsa da olur.

    Motordan ziyade motor sürücünu iyi seç. Çünkü bazıları sürme konusunda sıkıntı yaratabiliyor. Araç hafif sağa sola çekebilir. Eğer sürücün iyi ise (yani dayandığı akım tüm motorların akımini kaldırabiliyorsa o zaman bir dişli sistemi ile ikiser ikiser surebikrisin. Ayrı ayrı sürücü kullanman dediğim gibi sıkıntı olabilir. (hatta bırak sürücüden sürücüye direk aynı sürücünün iki motor bağlantı yerleri bile birbirinden ufak da olsa sapmali olabiliyor. Sürücüyü iyi seçenek şart yani.

    Rf veya bluetooth modülleri kullanabilirsin. Buyuk ihtimal rf düşünüyorsundur. Modüller bol.

    İskelet konusunda da hazır 50 TL ye şase ve hazır tekerlekli olanlar var tekerlekleri ayrı ayrı alt malzemeyi ayrı alıp ölçü alıp sabitleme şu bu derken 50 TL yi gececek zaten ') hani uygulamana uygun bi iskeleti direk almanı tavsiye ederim. Power bank demişsin. Telefonlar için olanlar galiba.5v gerilim verenler dışında farklı gerilimli power bank var mı bilmiyorum ama power bank ile devreyi enerjilendiririsin ancak. motorlar 5V ile istenilen şekilde çalışmaz ve daha yüksek akım. Power banktense bi akü ya da direk rc arac pilleri kullan. Lipo diye aratinca çıkar bizimkilerde hep normal pil kullanıldı. Amaç uzun süreli kullanım değildi hani. Sistem düzgün çalışıyor mu çalışmıyor mu. Olay buydu :) onun için Lipo pilllere bi bak demekten öteye geçemem çünkü kullanmadım hani.

    Kod olayı filan hep var zaten . Onları kendi uygulamana göre toplar düzenlersin zaten

    Valla bunun dışında da aklıma bişey gelmiyor. Başta biraz uğraştırici olur ama fiziksel bi geri dönüt olmaya başlayınca çok zevkli bi hal alıyor iş :) iyi çalışmalar :)




  • motorlar 5V ile istenilen şekilde çalışmaz ve bir telefonun normalde çekeceği akıma göre tasarlanan power banklerin verebileceği aklımdan daha yüksek akım çekerler *
  • ghostmanzero G kullanıcısına yanıt
    Yanlıs bılıyosunuz o aletlerde gerilim telefona göre ayarlanmıştır ancak akım 20.000 mAh ye kadar çıkıyor sadece gerilim düşük o yüzden olmaz .
  • LaOtzi kullanıcısına yanıt
    Dediğim gibi ben pil kullanmıştım. Gerilim zaten olmaz o konuda mutabıkiz. Akım olayı da yazdığınız değer tamm 20. 000 mAh olabilir ama bu toplam kapasite.ancak 4 dc motordan bahsediyoruz(arkadaşın verdiği örnek motor bile zorlanmada 1.4 A çekiyor.4 tane olacak. Hadi 1.4 olmasın. 1 olsun. 4A den bahsediyoruz). sürekli çekilecek ve özellikle gerilim düşümünde veya yüke binmede baya artacak ( Bi telefon değil hani) bir akım durumu var. Gerilim uygun olsa bile yine de ısınma yapmaz miydi? O power üzerinde giriş çıkışı gerilim ve akım değeri 5V/1A olarak yazılı. (dediğim gibi kullanmadım.hani herşeyin hesabı kitabi var. Durum ortada. hani bu durum etkilemez mi diye merak ediyorum. İçindeki devre Max kaç ampere dayanıyor mesela. Üzerine 1A yazıyorsa burdan 4 A çekmek pek akillica olmaz hani :) ) yüksek akımlı bilginiz bir power bank varsa bi link atabilirseniz çok sevinirim. Çok işimi görür hani.




  • LaOtzi kullanıcısına yanıt
    Ben genelde hep akü kullanmak zorunda kalıyorum. 12v bi motor var mesela . Baya yüksek akım çekiyor :/ 10-20A. Özel yapılmis yüksek akımlı bi power bank çok işimi görurdü aslında. Ben hiç denk gelmedim hani böyle bi power bank'e . Tavsiye ettiginiz bir tane varsa çok iyi olurdu gerçekten
  • ghostmanzero G kullanıcısına yanıt
    Dostum tabıkı olmaz :) o alet ancak ben sadece akım konusunu duzelttım içersindeki devre bir regüle devresi onu cıkarıp kendı devrenı koyabılırsın . o motor 2 amperden fazla çeker dedıgın gıbı ancak 1 A yazıyorsa regule devresı 1 A e kadar dayanır o yuzden sökebılırsın diyorum. Öneri konusu ıse ben hıc kullanmadım power bank o konuda yardımcı olamyacagım . Kalıte farkını bılmıyourm . Araştırırsan piyasada çok 20.000 mAh lık aletler var onlar arasından seçim yapabılrısın. Bu uygulayamya gelırsek en ıyısı Li-po pil olacaktır pahalı ancak ömürlük diyebilirim li po piller çok tehlıkelıdır şarzları şakaya gelmez dıkkatlı kullanmak gerek kafanıza gore şarza takmayın adeta canlı bomba .
  • LaOtzi kullanıcısına yanıt
    Regulasyon devresini ordan çıkarip sökmek filan uzun iş olur o güçte bir power bank olsa zaten çok iyi olur. Çünkü lipo pile nazaran çok daha ucuz :) arkadaş için en iyisi lipo
  • Arkadaşlar ilginize teşekkürler.

    Elektrik-Elektronik mühendisliği öğrencisiyim. (2. sınıf) İnsan birşeylerle uğraşmak istiyor ve bu tür şeyler hoşuma gidiyor gerçekten. Arduino ile başlamak bana da mantıklı geldi basitlik açısından. Bu konularda da yeterli bilgi ve tecrübem olmadığı için sizlere danışmaya çalışıyorum. İnşallah ilerleyen zamanlarda mikrodenetleyicilere de yönelirim.

    Paylaşma imkanınız varsa dökümanlardan faydalanmak isterim.

    O zaman ben arduino motor sürücü kullansam muhtemelen yetersiz gelecek çünkü her bir kanaldan sürekli 0.6 A diyor. Ve hassas kontrol elde edemeyeceğim galiba?

    Lipo pahalı olduğu için başka yollara kaçmaya çalışıyordum bende. Dediğiniz gibi akü de mantıklıymış.
    Peki laptop bataryası yeterli gelecek midir? Sadece aklıma geldi ama akü daha mantıklı olacaktır değil mi?

    Veya lipo alsam bu bana yine yetersiz mi gelecektir?
    http://www.pilottr.com/urun/gensace-3800mah-25c-4s1p-lipo-batarya.html

    Şasi konusunda ise ben ucuz şasi bulamadım istediğim tarzda. Varsa bildiğiniz link alabilirim.




  • mstfkss M kullanıcısına yanıt
    Hocam,bu tur işlerle ugraşıp ortaya birşey koymanızda benı gururlandırıyor açıkcası . Yapbılırsen mıkrodenetleyıcı ile yapmanı onerırım ilerde bana iiş konusundada yardımcı olsun ,bana para kazandırsın bu tecrube diyorsan kesinlikle pic ile yapmanı öneririm hem sureklı kalıcı olur ve daha ucuz olur . Dokuman dıyosun ama bende arduıno yok pıc var sadece . Motoru surme işlemine gelirsek arduinoda zaten motorları direk suremezsın işlemcine yazık edersın bu yüzden motor surucu kullanacaksın yapacagın araç zorlu koşullarda ve sureklı motoru zorluaycaksın dağ,tepe,bayır,merdıven ,yokuş derken motor kat ve kat daha fazla akım çekıcek bu yuzden surucu devren ve sogutması super olması gerekıyor. Surucu devresınde ıse Sumo robot suruculerıne bakmanı onerırım . Öğrenci işi istiyorsan aku al tabıkı ama bir li po nun avantajları yoktur akuler ağır olurlar,daha fazla yer kaplarlar,kısa ömurluler . Bu gosterdıgınız batarya kullandıgınız motora göre değişir yetermı yetmezmı tartışılır ancak motorların 5 amperden fazla çekıcegını tahmın edıyorum tabiki bu bir tahmın .




  • LaOtzi kullanıcısına yanıt
    Teker ve motorlarını alıp şasını kendın oluştur hazır almanı önermem çok pahalılar Zaten çoğu şaşi plexi ve plastık katkılı malzemelerden oluşuyor .
  • mstfkss M kullanıcısına yanıt
    Meslektaşmisiz bak ben de yeni mezunum. Mühendislik artık eskisi gibi değil. Okulda da pek bişey ogrenemeyeceksin. Herşey senin isteğine bakar. Yarın mezun olduğunda özel sektörde şantiye şefiligi dışında bir iş yapabilmek için sağlam bir temel oluştur. Neyse verdiğin linkteki pil 3800 mAh 25 C aşağı yukarı 90A amper sürekli akıma dayanır o

    Doküman konusuna gelirsek. Bendeki normal dc motor kontrol kütüphanesi, ve Android için ayrı bir Android kodu. Bir de bluetooth kodu var. Ki bunlar hep var zaten google da yazmanla ilk sayfada bulman olası :) gerisi sana kalıyor. Bilerek vermiyorum bile denebilir. Çünkü inan senin kendin alıp da araman ve bulman bambaşka. O yorumlarda, sitelerde filan çok şey öğrenirsin. Elbette internette bilgi kirliliği çok. Onun için bi de kitap filan gibisinden bi referans kaynak bul. onun dışında mesela sen sürücü kullanmayacaksan kendin yüksek akımlı mosfet kullanacaksın. Kendi sürücünu kendin yapacaksın yani. Yüksek akımlı entegre şeklinde sürücü var mı deseniz hiç bakmadım :) düşük akımlar için kullandığım oldu. Yüksek akımlar ise 10 - 15A olduğundan direk mosfetli devrelere baktım. Üstüne de soğutucu filan koyuyorum o durumlarda zaten. Projen güzel. Bu proje süresince de birçok şey öğrenecegin kesin. Adim adim ister istemez kullandığın her elemanın özelliğine bakacaksın, öğreneceksin ve çok ama çok zevkli bir iş olacak. Maliyet konusunda biraz zorlanabilirsin ama her türlü değiyor hani.

    Motorlar

    Lipo pil

    Sürücü devresi

    Haberleşme modülü (alıcı ve verici)

    Joistic shield

    Arac şasesi

    Arduino



    Bunlar ana elemanlar zaten. Bunlari teker teker incelersin. Bi şema, ilerleme planı gibisinden bişeyler oluşturduktan sonra ve biraz daha fazla bilgi edildikten sonra sıkıntın olursa burda yardım edecek çok kişi var :) süreçten de haberdar olmayı isteriz hani bu konudan :)




  • LaOtzi kullanıcısına yanıt
    Evet haklısınız fakat direk o seviyeden girebileceğimi düşünmüyorum. Bunu başarabilirsem ilerisinde pic seviyelerine çıkmam için de kamçılamış olur beni.

    Her parça detaylı araştırma istiyor gerçekten onlara da bakacağım.

    Lipo fiyatları biraz yüksek aküye göre ama aracın kasası normalde çok ağır olmadığından fazla sıkıntı olmaz diye düşünüyorum.
  • ghostmanzero G kullanıcısına yanıt
    İş var mı hocam iş.

    Dökümanlar kod ise sıkıntı değil zaten. Elimde arduino var basit devreler oluşturarak öğreniyorum. C temelim de var kendim yazmayı düşünüyorum. Dediğiniz gibi kaynak takviyeleri ile hallocaktır inşallah.

    Hazır motor sürücü düşünüyorum fakat siz öyle deyince bir baktım o yetersiz kalacak gibi. Arkadaş sumo robot motor sürücüsü önerdi onları araştıracağım biraz.

    Allah razı olsun herkesten. İnternetin verimli yanları.




  • LaOtzi kullanıcısına yanıt
    Katılıyorum hocam. İsteğimize göre şekillendirme avantajımız da doğacaktır.
  • ghostmanzero G kullanıcısına yanıt
    Hocam, li po pil kullanmamalı bence, hem tehlikeli hemde cebimizi tutuşturur ,ocağımızı yakar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LaOtzi -- 11 Ocak 2017; 17:53:42 >
  • LaOtzi kullanıcısına yanıt
    90A i hesap yapmadan söyledim.

    Şöyle açıklayayım.

    c değeri pilin deşarj katsayısı oluyor . Arkadasinki 25c. Pilin sürekli (constant yani en az 10sn ve üzeri süre boyunca pile bağlı yükün çektiği akım ) ve maksimum (burst yani olur da yüklenme durumunda veya zorlanmada max. 10 sn filan çekilecek olan akım )

    olarak ne kadar akım verebileceğidir. Amper değeri pilin



    kapasitesi (mah)x c değeri/1000



    şeklinde bulunabilir. Arkadaşın verdiği linkteki pil çok iyi bi pil. 25c sürekli ve 50c burst değeri baya iyi denebilir.

    3800 mah 25c (sürekli) ve 50 c (maksimum/burst) değerine sahip bi pil 3800x25/1000=95 amper sürekli ,

    3800x50/1000= 190 amper anlık olarak akım verebilir. Fakat burst oranı pilin çok az bi süre verebileceği akım

    miktarıdır (max 10 sn.) lipo pil alırken ihtiyacımız olan amper değerinin %20 daha yüksek oranlı bi pil almak gerektigi tavsiye edilir.




  • ghostmanzero G kullanıcısına yanıt
    Evet şimdi hatırladım hatta mesajı sıldım aklıma gelınce :) zaten hıcbır projemde kullanmadım li po tuzlu geliyo bana ,çok profesyonel birşey yapmazsam kullanmam açıklama için teşekkürler .
  • LaOtzi kullanıcısına yanıt
    Rica ederim :) valla dediğiniz gibi baya tuzlu ama normal pillerden 3-4 kat daha fazla akim sağlıyorlar. Şimdilik akulere devam :)
  • ghostmanzero G kullanıcısına yanıt
    Güzel açıklama oldu hocam sağolun.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.