|
|
G.Saray'ın kuruluş amacı : İngilizler gibi toplu halde oynamak, bir renge ve isme sahip olmak. Türk olmayan takımları yenmektir. - Ali Sami Yen Avrupa Fatihi = 5 Çeyrek Final + 1 Yarı Final + UEFA Kupası + SUPER Kupa I Love You HAGI Şuan forumu aktif kullanıyorum. Ama gerekirse yazılarıma bu siteden devam edeceğim: yazılarımı okumak için tıkla |

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

)...Öte yandan kurulum Gentoo'ya göre çok çok daha kısadır; temel sistemin kurulumu özellikle kısa sürmektedir. Sonraki işlem masaüstü arayüzü ve Xorg'u kurmak internet hızınıza göre en fazla 30dk sürer(gnome-light + xorg eğer gnome-extra kurarsanız uzar...). Bir kere kurmayı yaptınız mı ikinci kuruşunuzda sorun olmadan çok daha hızlı şekilde kurabilirsiniz. Tabi genede yeniler ve orta düzey kullanıcılar için zorluklar çıkarabilir. O yüzden kurulumu Gentoo'ya göre biraz daha kolaydır. Gentoo'da ise temel sistemi nasıl kuracağınıza siz karar verirsiniz, isterseniz temel sisteme müdahale edebilirsiniz. Stage tar yumakları 1-3 arasındadır. Genellikle 3'ten kurulum tercih edilir.(Eğer temel sistem ile bir işiniz yoksa). Pacman gibi birde portage yazılım ağacına sahiptir. FreeBSD'nin PORTS sistemine benzer bir şekilde inşa edilmiştir ve CLI arayüzü "emerge" idir. Genellikle .ebuild betiklerini kullanarak ve programları derleyerek kurar, çok yetenekli olması şu yöndedir.(ister binary paket ister derleyerek kurabilir, paketleri inceleyebilir bağımlılıkları gösteririr bağımlılıkların kendi içinde derlenebilme bağımlılıklarını da gösterebilir (bkz USE FLAGS -- Derlenme bağımlılıkları ile ilgilidir). Ekstra olaraktan güzel bir özelliği olan uzun kurulumlarda işi bitince bilgisayarı kapatma özelliği). Tabii portage'ın başka nimetleride vardır. Özellikle parallel-fetch, sandbox gibi özellikleri çok işe yarar özelliklerdir. Emerge derleme işlemini make.conf'un parametrelerinden yardım alarak yapar. Make.conf içerisinde tanımlanmış olan (bir anda kaç şeyi derleme, CFLAGS - CXXFLAGS -LDFLAGS gcc ayarları gibi..., aynı anda tüm paketleri indirme(biri inerken diğeri onu beklemez oda iner, eğer hatalı bir işlem oldu ise sandbox sayesinde sistemin etkilenmesini sağlamak gibi...)). Gentoo ayrıca birçok platformda çalışabilir bir dağıtım olmasıyla özel bir dağıtım bence... Ayrıca bir sürü değişik kernel'e sahiptir...(hepsi Linux ama farklı kaynaklar bkz. /sys-kernel) Tabi Arch'ta kendine has yeteneklere sahiptir. ABS sistemi ile paketlerinizi kendiniz derleyebilirsiniz gibi.. daha bir sürü var... Ama Gentoo kadar özelleştirilebilir dağıtım değildir. İkiside hemen hemen aynı performanstadırlar... İkiside tabansız dağıtımlardır... Fakat Gentoo LFS üzerine inşa edilmiştir...(LFS kurmak ile gentoo kurmak arasında çok fark yok bence (stage3'ten kurmak dışında))