Şimdi Ara

Aramızda muhasebeci yada mali müşavir var mı ??

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
170
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • s.a arkadaşlar nacizane kendi çapımızda elektronik işi yapıyoruz. dün tiktok d abir video izledim canım sıkıldı havale -eft işlemlerinde açıklama kısmında diğer seçeneğini seçmek artık sıkıntı oluyormuş vergi dairesinin denetimine takıldığı vakit 5 yıl geriye dönük tarama yaptıklarında vergi cezası çıkma durumu varmış ben aylık asgari ücret bile kazanmıyorum. öyle olsam zaten dükkan açarım vergi mükelelfi olurum. sizce başım ağrır mı yada bunun kotası v.s birşeyi var mı ???? mesela aylık 10 bin tl ve üzeri denetime takılır gibi birşey ??

• havale/EFT açıklamasında “diğer” seçeneğinin işaretlenmesi tek başına bir ihlal değildir, ancak süreklilik arz eden ve ticari mahiyet taşıyan para girişleri, tutarına bakılmaksızın Gelir İdaresi tarafından “ticari kazanç” olarak değerlendirilme riski taşır; burada belirleyici olan aylık belli bir TL kotası değil, işlemlerin sıklığı, düzenliliği, alıcı-satıcı ilişkisi, açıklamalar, karşılığında mal/hizmet sunulup sunulmadığı ve sosyal medya üzerinden satış yapılması gibi unsurlardır. Vergi mevzuatında “aylık 10.000 TL üstü denetlenir” gibi yazılı bir eşik yoktur; bankalar ve ödeme kuruluşları şüpheli veya ticari görünümlü hareketleri tutar bağımsız olarak bildirebilir, vergi idaresi de 5 yıla kadar geriye dönük inceleme yapabilir. Geliriniz düzensiz, arızi ve geçim kaynağı niteliğinde değilse risk düşüktür; ancak elektronik ürün satışı gibi devamlılık gösteren faaliyetler vergi mükellefiyeti gerektirebilir. Bu nedenle, faaliyet artıyorsa basit usul / e-ticaret muafiyeti / arızi kazanç sınırları gibi seçeneklerin somut durumunuza göre değerlendirilmesi hukuken en güvenli yol

• avukatfatihozdemir kullanıcısına yanıt

AYDINLATTIĞINIZ için teşekkür ederim...

işte sıkıntı orada bizim işlerin çok bir sürekliliğ devamlılığı yoktur. yani ibana zırt bırt para girişi olmuyor öyle olsa zaten evden çalışıp vergi mükellefi olurum elektronik forum sayfasında sordum da benim işime arizi kazanç demişlerdi yani sürekliliği olmayan kazanç.

birde devlet baba araba al sat yapanlaın telefon alıp satanların neden peşine düşmüyor asıl kafama takılan konu bu ??

Vergi idaresinin yaklaşımı “kimin peşine düşülüyor” sorusundan ziyade hangi faaliyetin vergiyi doğuran olay oluşturduğuna odaklanır; arızi kazançta süreklilik, organizasyon ve ticari niyet unsurları yoksa zaten vergilendirme kapsamı sınırlıdır, ancak araç/telefon al-sat yapanlar çoğu zaman yüksek tutar, sık işlem, ilan-platform kullanımı, stok davranışı ve kâr marjı gibi emareler nedeniyle bankalar, noterler, e-ticaret platformları ve MASAK bildirimleri üzerinden otomatik risk analizine takılır ve idare bunların önemli bir kısmı hakkında yoklama/izaha davet/inceleme başlatır; sizin gibi düzensiz, seyrek ve geçim kaynağı oluşturmayan işlemler ise çoğu zaman risk skorunda alt seviyede kalır, bu da “hiç denetlenmiyorlar” algısı yaratsa da gerçekte idarenin kaynaklarını yüksek vergi potansiyeli ve belirgin ticari örgütlenme gösteren alanlara yöneltmesinin sonucudur. mesele kayırma değil, delil yoğunluğu ve ticari organizasyonun ispatlanabilirliği ve sizin anlattığınız çerçevede arızi kazanç değerlendirmesi hukuken tutarlı

• avukatfatihozdemir kullanıcısına yanıt

hımmm.. anladım canım abim... maşallah işin ehlisiniz...

valla çevremde çok var öyle haa bunu ispiyonculuk anlamında demiyorum adamın hesabına aylık 15- 20 bin tl para giriyor mesela telefon işinden ben o kadar kazansam aylık vergi mükellefi olurum sigortamı bile yatırırım şuan bir dünya GSS pirim borcum var. bu şekilde yaşamak benimde hoşuma gitmiyor.. neyse anladım meseleyi teşekkür ederim..

• elLbufFer kullanıcısına yanıt

bir asgari ücret bile kazanamıyorum.. işler çok kötü hatta şimdi işkurun sitesine girdim baktım iş ilanlarına yani vergi ödeyecek kadar kazanmıyorum...

• elLbufFer kullanıcısına yanıt

keşke işlerimiz biraz iyi olsada açsak... çok kötü bu krizin ötesi birşey...

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.