2001 model opel astra elegance ım var. 4 ay önce ne zorluklarla kredi çekerek aldım. araba sanayiden çıkmadı. fren hidroliğini iki kez eksiltmişti tamamlayarak bir müddet kullandım sonra ustaya götürdüm. debriyaj merkezinden kaçırıyo şanzuman inecek gerekirse baskı balata değişecek falan dedi. tabii bu yüklü bir masraf olduğundan dolayı 2 3 farklı ustaya gösterdim hepsi de aynısını söyleyince gittim yaptırdım. baskı balata+ debriyaj merkezi+ disklerin değişimi bana 1100 liraya geldi.
dün akşam eve dönerken fren yaptığımda yine kırmızı ünlem yanınca bu sabah tekrar özel servise götürdüm. az önce aradım telefonla ustanın dediğine göre bizim arkadaşlar hidroliği tam sınırda koymuş o yüzden böyle bi sorun olmuş dediler. ama ben pek inanmadım çünkü önceden de aynısını yapmıştı.
şimdi ben boşu boşuna hidrolik sızdırması çözülcek diye o kadar masraf mı yaptım?
bu meret tekerlerden ve debriyajdan sızdırmıyorsa nerden sızdırıyo?
15 20 günde bir ışık yanıyo çok az hidrolik ekleyince sorun çözülüyor. sizce bu şekilde kullansam bi sorunu olur mu.
yardımlarınız için teşekkürler.
Fren hidrolik sistemi ve sıvısı ile debriyaj hidrolik sistemi ve sıvıları birbirinden ayrıdır. O yüzden bu sefer ortaya çıkan sorun bir öncekinden farklı kökenlidir. Fren hortumları ve merkezi kontrol edilmeli...
frenle debriyaj ne alaka onu çözemedim. onun dışında fren hidroliği kaçırması iyi birşey değil. benim aracımda fren hidroliği eksiltiyordu 2 ayda yaklaşık 1 çay bardağı kadar eksiliyordu. kaçak sol ön tekerdeydi. kaçak fren mekanizmasını yağladığı için frene bastığımda sol fren tutmuyordu araç sola kayıyordu dengelemek için her frende direksiyonu sağa kırıyordum. 2 sene bu şekilde kullandıktan sonra bu yaz fren tamir takımı aldım 4 teker için 20 lira. fren merkezlerini değiştirdim 50 lira. westinghouse tamir takımı aldım 30 lira. 2 şişede dot 3 fren hidroliği fiyatını hatırlamıyorum. balataları yeni aldım komple 80 lira. önlerin orjinali yoktu onları çaktırdık. 4 adet kriko bikaç alet edebatla söktüm sol ön bijon saplamalarından teki kırık çıktı hazır açmışken onuda değiştirdim 10 lira. arka sağ kampananın yayı kırık çıktı 5 lira. hazır açmışken teker konik bilyalarını ön takım rulmanlarınıda değiştireyim dedim uğultu yapıyordu komple 140 lira. hepsini toplamam 2 saatimi felan aldı. üstüne bide 4 tane 0 lastik aldım riken marka 410 lira tuttu. ama oldu frenler zımba gibi ne kaçak var nede tutmamazlık rahat rahat kullanıyorum. bastımmı duracağımı biliyorum. çiçek gibi oldu. bide 2. vitesten şikayetçiydim şanzımanı indirip onada komple bi bakım yaptım jilet gibi oldu şimdi (oda bi 200 lira civarı para yedi) eğer imkanınız varsa kendiniz yapın ustalar sallıyor biraz iyi usta bulmak zor iyisininde parasıda iyi olur. zaten sizden başka hiç kimse kendi malıymış gibi özenerek yapmaz.
hocam frenle debriyaj ayrıdır diyorsunuz da bende baktım araç liftteyken gayer oradan kaçırıyor. kaçırdığında ise frene bastıkça ünlem işareti yanıyor hatta bi kaç gün daha eklemezsem direksiyonu çevirdikçe bile yanmaya başlıyor.