Şimdi Ara

Arabayla Ballkanlar Gezisi İçin Tecrübeliler Bakabilir mi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
1
Favori
9.850
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese Merhaba

    Haftaya Uçakla Üsküp'e uçarak üsküp'den araba kiralayıp balkanları gezmek istiyoruz. Şöyle bir rota yaptık
    Üsküp>Priştine>Prizen>Kotor>Budva>Mostar>Saraybosna>travnik>banja luka>novi sad>belgrad>niş>üsküp
    (Daha önce üsküp,ohri,kotor,saraybosna'yı gördüğümüz için buraları transit geçicez)

    Bu rota'da bazı merak ettiğim şeyleri araştırmama rağmen emin olamadım Bilgisi olanlar varsa yardımcı olurlarsa sevinirim

    1-) Araba kiralarken alacağımız yeşil sigortanın Kosova'da kabul edilmediğini söyleyenler var Bu doğru mu ?
    2-) Kosova'dan karadağ'a araçla hangi yolu kullanmak daha mantıklı ? Bide ben gündüz gezip hava karardıktan sonra yola çıkmayı düşünüyorum ama yollar çok kötü gece yola çıkma diyen bi kesimde var. Bu konuda sağlam tercübelerinize ihtiyacım var
    3-) Kosova eğer yeşil sigortayı kabul etmeyip sınırda ekstra para almaya calısırsa Kosovayı iptal edip üsküpten Arnavutluğa geçerek ordanda Kotor'a geçiş yapabilirim . Aslında Arnavutluğa girmeye niyetim yok pek ordaki trafik yoğunluğu ve kötü şöförlerinden çok bahsedildiği için..
    4-)bu Kosova konusu aynı zamanda pasaportta Kosova damgası olacağı için en son Sırbistana girerken sorun oluşturur mu? Yakın zamanda gezen kişiler sıkıntı çıkmadı yazmışlar ama sorun yaşayan oldumu aranızda ?
    5-)Harici tavsiyeleriniz , Önerileriniz , Uyarılarınız var mı ?

    Tecrübelerini paylaşacak olanlara şimdiden teşekkür ederim







  • 1-2 yıl önce Sırbistan'dan başlayarak benzer bir rotada seyahat etmek isteyen biri için araştırmıştım, o yazımı kopyalayıp, bilgileri tekrar kontrol ederek güncelledim. Siz Makedonya'dan kiralayacaksınız. Yazıdaki Sırbistan'la ilgili yerleri Makedonya olarak algılayın. İki ülkedeki şartlar ve fiyatlar birbirine yakındır... Özetle; Kiralık araçla belirttiğiniz gibi geniş bir Balkanlar turu yapmanız neredeyse imkansız. Aşağıda bilgileri verdim. Olur da bu rotayı gezmenize izin verecek bir araç kiralama firması bulursanız bu konuya yazın, sorduğunuz diğer sorulara da cevap vermeye çalışıyım. Ayrıca bir ekleme; Kosova'dan Sırbistan'a giriş yapamazsınız.


    Balkan ülkeleri tek bir siyasal birliğin içinde olmadıkları için bazı firmalar kiraladığınız araçla diğer Balkan ülkelerine çıkmanıza izin vermez. İzin verenler de ekstra ücret talep eder. Her firmanın kendine göre politikası var.

    İnternet sitelerinde bulduğum bilgileri yazayım...

    Arnavutluk Avrupa'nın çalıntı araba merkezi olarak bilinir. Bir istatistiğe göre Avrupa'da çalınan araçların %80'den fazlası Arnavutluk'a gidiyor. Arnavutluk'ta kişi başına düşen Alman otomobili sayısı Almanya'dakinden bile fazla. Şaka değil. Ülkenin nüfusu 2,7 milyon, tahmini Mercedes sayısı 1 Milyon. Arnavutluk kamu düzeni bakanı bile çalıntı Mercedes'le Yunanistan'a girmeye çalışırken yakalanmıştı... Hırsızlık ve Sırp nefreti nedeniyle kiralama firmalarının hiçbiri Arnavutluk'a ve Kosova'ya girmenize izin vermez.

    Hemen hemen bütün araç kiralama firmalarınını şartlarında yurtdışına çıkmak için ekstra ücret alımı, önceden izin alma şartı, yüksek sigorta bedeli, Arnavutluk ve Kosova'ya giriş yasağı mevcut. Ayrıca kaçak yollardan bir şekilde araçla Kosova ve Arnavutluk'a girerseniz araçla ilgili çalıntı, kaza vs. bütün sigortalar geçersiz sayılıyor ve firma size dava açabiliyor. Arnavutluk'ta aracın başına birşey gelme ihtimali yüksek diyebilirim.

    2 yıl önce Kosova ve Arnavutluk'a izin veren sadece Europcar'ı görmüştüm. Şimdi kontrol ettim onlar da Kosova ve Arnavutluk'a girişi yasaklamışlar. Europcar Sırbistan dışında geçirdiğiniz her gün için ekstra 4,8 euro alıyor. (Maksimum 10 gün ve 48 euro)

    Enterprise ve Alamo firmaları Makedonya, Bosna ve Karadağ için 50 Euro + KDV yurtdışı çıkış ücreti ve 50 Euro da Yeşil Kart Sigorta için alıyor. Ayrıca aracı kiralamadan en geç 7 gün önce firmaya başvurup bu ülkelere gideceğinizi belirtmeniz gerekiyor. İzin verirlerse gidebiliyorsunuz.

    Budget yurtdışına çıkmanız için 36 Euro + ülke dışındaki her km için 0,3 Euro talep ediyor. Firmaya önceden başvurup izin almanız gerekiyor.

    Avis yurtdışı çıkış ücreti olarak yaklaşık 20 euro + vergi alıyor. Hırvatistan veya Bosna'ya girmek isterseniz ekstradan 43 Euro daha alıyorlar. Yine önceden izin gerekiyor.

    Sixt firması Sırp vatandaşı olmayan birisi araç kiralarsa 30 Euro ekstra alıyor. Yurtdışına çıkabileceğiniz ülkeler belirtilmiş diğerleriyle aynı ama herhangi bir ekstra ücret belirtilmemiş.

    Hertz firması yurtdışına çıkış için 35 Euro + Kdv alıyor. Ama "giriş yapacağınız ülkelere göre bu ücret değişebilir, kiralama ofisinden bilgi alınız" diye not düşmüşler.

    AR Rent A Car yurtdışı çıkışı için 30 Euro + geçirdiğiniz hergün için 20 Euro alıyor. Kosova, Arnavutluk'un yanısıra Bosna ve Makedonya'ya da gidemiyorsunuz.

    Şartlar bunlar. Firmalarla görüşün, araç kiralarken şartları iyi okuyun. Sadece yurtdışına çıkmanıza izin veren firmadan araç kiralayın. Bu tür Balkan turlarında daha ilk ülkede sınırdan geri dönenleri ve başka sorunlar yaşayanları çok duydum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sebastianbjk -- 19 Aralık 2019; 16:50:12 >




  • Bilgileriniz için teşekkür ederim hocam . Daha mart-nisan ayında üsküpten kiraladıkları arabayla önce arnavutluk sonra karadağ sonra kosova ve tekrar üsküp rotası yapan arkadaşım hiçbir sorun yaşamadı ve sadece 50Euro yeşil sigorta ödemesi yaptı. Yani üsküpteki araç firmaları arnavutluğa ve kosovaya rahatlıkla giriş yapılabiliyor ( NOT: Kosovaya girerken bile harici 15euro sigorta ödemesi yapmadı. Bazı kişiler yeşil pasaportlarının karşılamadığı için harici sigorta yaptırdıklarını söylemişlerdi eskilerde)

    Çokca kişi kosova'dan direk sırbistana gitmediğin sürece yani kosovadan çıkıp karadağ-bosna-sırbistan yaparsam sorun yaşamayacağımı söyledi ama yinede sırbistan kapısında milliyetçi bi sırp'a denk gelirseniz sorun çıkarabilir bütün pasaport sayfalarını kontrol edebilir ve kosova mühürü görürse uyuzluk yapabilir dediği için gezimi hiç riske atmamak adına kosovayı rotamdan çıkardım.

    Onun yerine arnavutluk üzerinden işkodra'dan karadağ'a geçicem. Arnavutluk'da konaklama yapmadan direk karadağ'a geçmeyi düşünüyorum

    Yeni Rotam:

    Üsküp>Ohri>Tiran>Budva>Kotor>Mostar>Saraybosna>Travnik>Banja Luka>Novi Sad>Belgrad>Yeni Pazar>Niş>Üsküp




  • Şimdi Makedonya'yı da araştırdım. Rotayı yapmanıza izin verecek tek firma Sixt varmış. Öğrenmiş oldum. Hertz'in internet sitesinde de rotadaki ülkelere girilebileceği yazıyor ancak bir forumda geçen yaz Hertz'in Karadağ'a izin vermediği yazılmış. Hertz'in sitesinde Sırbistan&Karadağ olarak geçiyor. Karadağ bağımsızlığını ilan edeli 13 sene oldu. Güncellememeleri ilginç.
    İnternetten ulaşabildiğim diğer firmaların kurallarına ve başkalarının tecrübelerine de baktım. Çoğu firma Sırbistan'a ve Bosna'ya izin vermiyor. Bazıları da Karadağ'a ve/veya Arnavutluk'a izin vermiyor.
    Gerekli belgeleri ve izinleri hazırlamaları için hangi ülkelere gideceğinizi önceden firmaya bildirmeniz gerekiyor. Bu belgelerin ve ekstra sigortaların toplam bedelini de öğrenmiş olursunuz. Sixt dışında bu rotaya izin veren yerel küçük firmalar olabilir. Onların bilgilerine ulaşamadım.
  • Selamlar kotorda yaşıyorum oradaki bütün rotoları kullandım kosova ekstra sigorta istiyor 20-25 euro civarındaydı bence ordan geçmenize gerek yok ayrıca gündüz çıkın yola gece çıkmamanız bence daha İyi.
    İyi tatiller
  • Ben bosna makedonya yapmıstım. Vizen varsa aracında geciş izni varsa dubrovnik e gecebiliyorsun bosnadan. Fakat arnavutluk sıkıntı cıkarıyor su andakı durumlarından oturu. Donus biletini oradan alarak son durak orayı yapman daha garantili. Yoksa sıkıntı cıkarıyolar gumrukte
  • Geziyi yaptım bitirdim. Balkanlar gezisi yapacak kişilere öğrendiklerimi aktarayım..

    Şöyle bir rotada ilerledik.
    Üsküp>Ohrid>Tiran>Kotor>Budva>Saraybosna>travnik>jajce>banja luka>novi sad>belgrad>niş>üsküp

    Kosovayı iptal ettik pasaportta Kosova damgası olunca Sırbistana girerken sorun olabilir diye..

    Komple balkanları gezmek isteyipte aynı sorunu yaşamak istemeyenlere öncelikle tavsiyem şu olabilir. Makedonya>Arnavutluk>Karadağ>BosnaHersek>Sırbistan>Makedonya>kosova>makedonya
    böyle bi rota yapabilirsiniz çünkü sırbistandan çıktıktan sonra makedonyaya girer girmez hemen kosova tabelasını görüyosunuz .. yakın olduğu için hemen kosovaya git gel yaparak kosovayıda gezip makedonyaya geri dönebilirsiniz.. Bunu önceden bilseydim planımı böyle yapar biraz daha fazla vakit ayırıp makedonyaya döndüğümde bi kosovayada gidip gezerdim.

    Yollara gelirsek ben gece de gündüzde yola devam ettim. Çokda sorun değil açıkcası şöförlüğünüz iyiyse uzun yol tecrübeniz varsa rahatlıkla gündüz gezip akşam yolculuk yapabilirsiniz. tabi yollar 1 git 1 gel oluyo genelde hatta bazı yerlerde 1.5 arabalık yolda gidiş geliş olabiliyo veya sağ tarafınız dağ sol tarafınız uçurum olabiliyo ama temkinli sürdüğünüz sürece yinede gece yolculuk yapılabilir ben yaptım :)

    Fakat MUTLAKA ama MUTLAKA paralı yolları tercih edin. Haritalar parasız yolu daha kısa gösterdiği için ben o hataya düştüm . keçi yollarına sokarak daha kısa yol diyo haritalara aldanmayın paralı yoldan şaşmayın :) dümdüz asfaltlarda gidersiniz rahat edersiniz stres yaşamazsınız :D

    Özellikle bosna hersek'de gece yolculuk yaparken daha temkinli olun yollarda buzlanma ve her an bastıran kar yağışına denk gelme ihtimaliniz yüksek ..

    Sınır kapılarında nerdeyse hiç beklemedim çünkü aralık ayında fazla kişi olmuyo :) Arnavutluğa girerken ve çıkarken sınır kapısında hiçbişey sormadılar evrakları uzattım ve kapıyı açtılar. Karadağ'a girerkende gayet normaldi herşey ama karadağ'dan çıkarken didik didik aradılar arabayı komple bagajları indirdiler bişey bulamayınca devam ettik. hemen 100m ilerde bosna girişinde de yine aynı şekilde didik didik aradılar ve bişey bulamayınca bıraktılar. Bosnadan çıkarken de didik didik aradılar . Sırbistana girerken ve çıkarken hiçbir arama yapmadılar evraklara bakıp devam etmemizi söylediler .Denk geliceğiniz memurlarla alakalıda olabilir .Tabi rutin soruları soruyolar niye geldiniz, kaç gün kalacaksınız , nereye gidiyorsunuz gibi .. Ben her ihtimale karşı booking'den tüm rezervasyonlarımın ve uçak dönüş biletimin çıktılarını almıştım . Sorun olursa ihtimaline karşı sizde yanınızda bulundursanız iyi edersiniz.

    En ucuz mazor arnavutluktadır diyodu herkes ama o eskidenmiş sanırım . depoyu arnavutlkta 65euro'ya fulledim. Bosnada 45euroya fulledim. sırbistanda da 50 euroya fulledim.




  • dostum kiralık araç ile ilgili bilgi vermemişsin? :)

    Nerden kiraladınız ne kadara kiraladınız herhangi bir sorun oldu mu?

    teşekkürler.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.