Şimdi Ara

Apple M1 Mac [ANA KONU] (430. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9.178
Cevap
220
Favori
416.895
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
28 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 428429430431432
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Önümüzdeki ay Swift öğrenmek amacıyla bir Macbook almayı düşünüyorum. Hali hazırda i5 işlemcili ve 16 gb ram'i olan bir Lenovo IdeaPad'im var, bir ara mac mini almayı düşündüm, malum evde 24 inç monitör ve ipad 9 var. Ama sonrasında taşımam gerekirse diye vazgeçmek zorunda kaldım. M1 Air 8 GB 256 GB ya da M2 Air 8 GB 256 GB uzun bir süre işimi görür mü? RAM'i arttırmak istediğimde fiyat farkı oldukça yüksek geliyor. SWAP'a düştüğünü ve M2'de ssd hızının M1'e göre düşük olduğunu biliyorum ama öğrenme aşamasında o kadar ağır işler yapacağımı da düşünmüyorum. Bütçe kısıtlı olduğu için düşünmek zorundayım, ileride ram'i 16 alsaydık acaba diye pişman olmak da istemiyorum. Lehimli RAM olayı da kötü olmuş, üniversitedeyken çıkan maclerde arkadaşlarım ram'lerini kendileri yükseltip HDD'i SSD ile değiştiriyordu, Apple'ın bu yönünü hiç sevmiyorum ama mobil alana giriş yapmak için mecburum.

Görüşlerinizi bekliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vermillion_ -- 22 Ekim 2023; 19:33:34 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Vermillion_

Merhaba,

Önümüzdeki ay Swift öğrenmek amacıyla bir Macbook almayı düşünüyorum. Hali hazırda i5 işlemcili ve 16 gb ram'i olan bir Lenovo IdeaPad'im var, bir ara mac mini almayı düşündüm, malum evde 24 inç monitör ve ipad 9 var. Ama sonrasında taşımam gerekirse diye vazgeçmek zorunda kaldım. M1 Air 8 GB 256 GB ya da M2 Air 8 GB 256 GB uzun bir süre işimi görür mü? RAM'i arttırmak istediğimde fiyat farkı oldukça yüksek geliyor. SWAP'a düştüğünü ve M2'de ssd hızının M1'e göre düşük olduğunu biliyorum ama öğrenme aşamasında o kadar ağır işler yapacağımı da düşünmüyorum. Bütçe kısıtlı olduğu için düşünmek zorundayım, ileride ram'i 16 alsaydık acaba diye pişman olmak da istemiyorum. Lehimli RAM olayı da kötü olmuş, üniversitedeyken çıkan maclerde arkadaşlarım ram'lerini kendileri yükseltip HDD'i SSD ile değiştiriyordu, Apple'ın bu yönünü hiç sevmiyorum ama mobil alana giriş yapmak için mecburum.

Görüşlerinizi bekliyorum.

Öğrenmek için yeterli, ama ilerde proje yapmaya başladığında projeler büyüdükçe yetmeyecektir. Bu bu işten para kazanmaya başlıyorsun demektir.
    Zaten o aşamaya gelirsen, daha güçlü bir mac alırsın.
    Belki de öğrenemeyeceksin, yarım bırakacaksın. Hani gitara hevesleniriz gitar alırız, 1-2 tıngırdatıp kenara atarız ya.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• Zaten mobil alana giriş yapma sebebim Front-End'de tıkanırsam diye, şu anda Javascript öğreniyorum. Bir yandan da yanımda taşıyabileceğim şarjı uzun giden bir cihaz fena olmaz diye düşünüyorum. Kasım ayında cazip bir indirim yakalarsam almayı düşünüyorum. Gitar örneği iyi oldu, kafamda netleştirdim. Keşke geçen sene alsaydım, almadığım için pişmanım. Yedek subayken para biriktireceğim diye almadım. Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.

• Vermillion_ kullanıcısına yanıt
    Sizinle aynı durumdayız, ben 1 yıldır m1 air base model kullanıyorum, Frontend üzerine çalışıyorum.
    Fazlası ile yeterli şuan bana, bu işten düzenli para kazanmaya başlarsam zaten ilerde istediğim modeli alırım.

• Mixenon kullanıcısına yanıt

Anladım hocam, artık indirim takip edeceğim. Umarım kasım ayında cazip bir fırsat denk gelir de alırım. Bugün mediamarkt'da ikisini de denedim, m2 bana daha iyi gibi geldi. Kararsız kaldım.

İmkan varsa m2 alın tabiki, imkan yoksa m1 de işinizi fazlası ile görür.

• carsi41 C kullanıcısına yanıt
    İyi bir görüntü için maalesef çok yüksek paralar ödemek gerekiyor. Ben hep diyorum. 12,9 inç iPad Pro (M1 ve M2 modellerde) ve 14-16 inç MacBook Pro’larda kullanılan ekranlar çok üst seviye. Bu cihazlardaki ekranları ayrıca satın almak istersen çok yüksek tutarlar ödemek gerekir. Bu cihazlar 120 Hz ProMotion ile mini-LED teknolojilerine sahip ve HDR’da 1600 nit’e kadar çıkabiliyorlar. Muazzam bir ekran deneyimi bu.

Daha önce de yazmıştım. Ben de MacBook Air’in bazı anlarda yetersiz kalması ve daha büyük bir ekrana ihtiyaç duymam nedeniyle MacBook Air’i tutup Studio Display + Mac mini almayı düşünüyordum. Ama TV de kullanmadığım için MacBook Air’i satıp 14 MacBook Pro + Studio Display almaya karar verdim şimdilik. Gün içinde çalışırken MacBook Pro’yu Studio Display’e bağlayıp dizi-film izleme aşamasına geçtiğimde ise MacBook Pro’nun ekranını kullanmayı düşünüyorum. Zaten şimdi bir OLED TV bile en aşağı 40 bin TL olmuş. Günde belki bir iki saat dizi-film izleyeceğim diye de asgari 40 bin TL’yi TV’ye bağlamak istemiyorum. Bu senaryoda da benim en büyük endişem MacBook Pro’nun ağırlığı. 1,61 kg. MacBook Air 1,24 kg olmalı.

Bende MacBook Air M2 var. 16 GB birleşik bellekli. 15-20 tane instagram gönderisini aynı anda açınca bile swap yapmaya başlıyor işlemci. Keza Final Cut Pro da çok ciddi bellek tüketiyor. Mac’te çok fazla açık uygulama veya Safari’de sekme olmasa bile kısa videolarda bile swap yapmaya başlıyor.

• iPad ve 14-16 inç Macbook aynı ekran yapısı ancak nedense Mac’in ekranı göze daha hoş geliyor. Bu cihazları SD’e bağlayıp kullanmak çok iyi bir deneyim sağlayacaktır. Ağırlık konusunda evet air daha hafif ancak belli bir süre sonra pro’nun ağırlığına alışıyorsunuz çok ağır gelmiyor. Çoğunlukla ekrana bağlı olarak kullanacaksanız zaten bu ağırlığın çok bir anlamı olmayacaktır.

Siz Mac olarak hangi cihazı kullanıyorsunuz?

• 14inç m1 pro base modeli var hocam.

• video edit yapmayı düşünmüyorum hocam ağırlıklı olarak vscode ve xcode ile kodlama yapmak için kullanılacak, başlangıçta işimi görebileceğini düşünüyorum ilerleyen yıllarda başka modele geçerim, belki de bu işleri bırakacağım bilemiyorum, boşa yatırım da yapmak istemiyorum. bugün m2 mac mini alıp geçsem mi diye düşündüm yine evde monitör var samsung 24 inç 1080p ve kodlama yapılacak sadece

13 inc m1 pro var hicam 16 gb bellekli. Android studio stabil çalışıyor ki vscode gibi bir programa her halukarda cok rahat yeter m1 ler

• hocam, genelde tavsiye istediğimizde herkes 16 512 al diyor ama maddi durumu kimse düşünmüyor, mağazada her iki bilgisayarı da denedim, m2 bana daha iyi gibi geldi. zaten evde 16 gb ramli windows laptop var, öğrenme safhasında 8 gb ramin yeteceğini düşünüyorum. Kasım ayında cazip bir indirim olursa ikisinden birisini alacağım ama gönlüm m2'den yana. 16 256'da indirim yakalasam kaçırmam alırım.

• Arkadaşlar bu Macbooklarin batarya kullanımını telefon gibi 20-85 aralığında mı tutmak lazım yoksa cihaz açıkken full şarjda tuttuğum da %100 den sonra sadece adaptörden mi yiyor? Cihaz M2 Air.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    Cihazı genelde pilde mi kullanıyorsunuz? Öyle ise pil ömründen memnun musunuz? Bir de HDR içerikleri tüketirken cihaz çok ısınıyor mu?

Ben herhangi bir teknolojik cihaz alırken o cihazı veya ürün grubunu daha önce hiç kullanmadıysam görece daha basic versiyonlarını tercih ediyorum genellikle. Örneğin ilk Mac deneyimimde 8/256 tercih etmiştim. Windows deneyimim olduğu için tekrar Windows alacak olsam kesinlikle 8/256 almazdım. Ki 8/256 Mac ile de birçok işimi çok rahat yapabildim. Yetersiz geldiği durumlar olmaya başlayınca da onu satıp 16/512’lik başka bir Mac’e geçtim. Bunun da yetersiz kaldığı durumlar olmaya başladı. Şimdi daha üst bir Mac’e geçmeyi düşünüyorum. Bu dediğimi ben iPad ve iPhone’da da yapıyorum.

Sizin durumunuzda da görece daha basic bir versiyonu alıp zamanla ihtiyacınızı tespit etmek daha mantıklı olabilir. Daha dolu bir cihaz alıp ihtiyacınızdan fazla gelirse boş yere para vermiş de olabilirsiniz. Ama ben zaten bu cihazı alacağım, en az 3-4 sene de kullanacağım her halükarda diyorsanız daha dolu bir versiyonu tercih etmeniz daha mantıklı olabilir.

Bence Mac mini de çok güzel cihaz. Düşünebilirsiniz.

• Mac mini öğrenci indirimiyle bütçeye daha uygun geliyor ama 1080p monitörde görüntü kotu oluyor vb diyenler var. Geçmiş konulara bakıyorum 8 256 alanlar pişman olacak yazanlar var. Bilemedim şimdi.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam değişiyor benim. Önceden genelde şarja bağlı kullanıyordum son zamanlarda pilde kullanmaya başladım. Çok ağır işler yapmadığım sürece günü rahatlıkla çıkarıyor. HDR kısmında tam emin değilim çünkü içerikleri YouTube üzerinden izliyorum bundan kaynaklı bir ısınma olabilir. Yüksek çözünürlüklü video (2k) izlerken de benzer bir ısınma oluyor. Net bir şey söylemek için kendi oynatıcısında izlemek gerek. Tabii bu ısınma aşırı düzeyde değil. Normalde işlemci sıcaklığı 45-50 arası gezerken HDR ya da yüksek çözünürlükte 50-55 arası geziyor. 4K üzerine çıktığım zaman ise bir tık daha artıyor.

1080p monitörde görüntü kötü olabilir, evet. 4K en ideali olacaktır. Şu anda fiyatlar nasıl bilmiyorum ama elinizdeki monitörü satıp 4K monitör alma seçeneğini de düşünebilirsiniz bütçeniz doğrultusunda.

8/256 cihazı ne amaçla kullanacağınıza göre değişir bence. Benim bir arkadaşım M1 Air aldı 8/256. Acayip memnun. Ama bilgisayarı yalnızca dizi-film izlemek, internet tarayıcısında gezinmek için kullanıyor. Bu kullanımda, ofis programları kullanımında hiçbir problem olmayacaktır. Ben de yaklaşık bir sene öncesine kadar 8/256 kullanıyordum. Daha ağır kullanımlarda da bulundum. Aman aman bir sorun yaşamamıştım. Şu anda durum ne olur bilemiyorum. Benim M1 cihazın 8 GB takas yaptığı kullanımlarım oluyordu. Aşırı bir problem yaşamadım bu kullanımda.

• 
Sayfa: önceki 428429430431432
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.