Şimdi Ara

Apple, Google’ın Gemini yapay zekasını iOS 18 ile iPhone’lara getirebilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
225
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Apple, Google’ın Gemini yapay zekasını iOS 18 ile iPhone’lara getirebilir
    Apple’ın yapay zeka alanında ciddi yatırımlar yaptığı ve bu yıl çıkan iPhone 16’da çalışacak olan iOS 18 yazılımına üretken yapay zeka özellikleri eklediği bir süredir biliniyor. Ancak son gelen haberler Apple’ın yapay zeka konusunda istediği kadar ilerleyemediğini gösteriyor olabilir. Zira Apple’ın Google’ın yapay zekası Gemini’yi iPhone’a yerleştirmek istediği iddia ediliyor.



    Apple, Gemini’yi iPhone’a getirebilir



    Bloomberg’in bilgi sahibi kişilere dayandırdığı haberine göre Apple, Google'ın Gemini yapay zeka (AI) modelini iPhone'a yerleştirmek için görüşmeler gerçekleştiriyor. Apple’ın Gemini’yi iOS 18 için hazırlanan yeni AI özellikleri güçlendirmek için kullanacağı belirtiliyor. Hatta kaynaklara göre Apple, OpenAI ile de görüşmeler gerçekleştirmiş durumda.



    Kaynaklar, Apple ve Google’ın yapay zeka anlaşmasının şartlarını veya nasıl uygulanacağını kesinleştirmediğini söylüyor. Olası bir anlaşma Gemini’ye ve haliyle Google’a milyarlarca potansiyel kullanıcı tabanı sağlayabilir. Ancak bu aynı zamanda Apple'ın yapay zeka çalışmalarında yeterince ilerlemediğinin bir işareti olabilir.



    Apple, Google’ın Gemini yapay zekasını iOS 18 ile iPhone’lara getirebilir
    Apple’ın iOS 18 için zengin AI özellikleri hazırladığı ancak bunların önemli bir kısmının bulut yerine cihaz üzerinde çalışacağı söyleniyor. Bu nedenle Apple, basit komutlara dayalı olarak görsel oluşturma ve metin içerikleri yazma işlevleri de dahil olmak üzere, üretken yapay zekanın ağır işlerini yapacak bir ortak arıyor. Google’ın Gemini modeli bunun için biçilmiş kaftan. Kaldı ki Galaxy S24 serisinde de bunu gördük.



    Bununla birlikte Apple ve Google arasındaki görüşmelerin halen devam ettiği ancak haziran ayındaki WWDC’ye kadar herhangi bir anlaşmanın duyurulmayacağı belirtiliyor. Elbette şirketlerin anlaşmaya varamaması veya Apple’ın OpenAI ve Claude gibi alternatiflere yönelmesi de muhtemel.



    Apple, yapay zekada geride



    Apple, üretken yapay zekayı ürünlerine dahil etme konusunda rakipleri Microsoft ve Google'dan daha yavaş davranıyor. Geçtiğimiz ay Apple CEO'su Tim Cook, yılın ilerleyen dönemlerinde üretken yapay zekayı kullanma planları hakkında daha fazla açıklama yapmayı planladığını söylemiş ve bu alana büyük miktarda yatırım yaptığını sözlerine eklemişti. Hatta Cook, yapay zekada “çığır açan” devrimsel özellikler ortaya koyacağını aktarmıştı. Apple'ın halihazırda Ajax kod adlı büyük dil modeli (üretken yapay zekala güç veren temel yapı) üzerinde çalıştı ve dahili olarak test ettiği bildiriliyor. Bazı çalışanlar da Apple GPT olarak adlandırılan basit bir sohbet robotunu (ChatGPT gibi) deniyor.



    Ayrıca Bkz.Elon Musk’ın yapay zekası Grok, açık kaynak oldu



    Öte yandan mobil dünyada üretken yapay zekayı kullanan firmaların sayısı artıyor. Bu anlamda Samsung, Galaxy S24 serisiyle kullanıcılara Galaxy AI özellikleri sunmuştu. Bilindiği üzere Samsung’un AI özellikleri de Google'ın modellerini kullanıyordu. Benzer özelliklerin ve yaklaşımın iOS 18 ile iPhone 16’ya da gelmesi bekleniyor.




    Kaynak:https://www.reuters.com/technology/apple-talks-let-googles-gemini-power-iphone-ai-features-bloomberg-news-says-2024-03-18/







  • Nasıl kendi ayağıma sıkarım?

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Saçmalık sen samsung musun hiç getirme daha iyi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi esmerbuyucu -- 18 Mart 2024; 14:5:54 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • esmerbuyucu kullanıcısına yanıt
    Samsung Google ile işbirliği yaptığı zaman vasıfsız bir marka mı oluyor? Apple ile Google arasındaki 18 milyar Dolarlık arama motoru anlaşmasını hatırlatırım. Bu iki şirket organize bir şekilde piyasayı kontrol ediyor. Aople kendi platformunu geliştirene kadar OpenAI veya Google ile anlaşma yapabilir.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Muhammed Taha Türk M kullanıcısına yanıt
    Antitrust davası gelirse o 18 milyar dolar anlaşmayı zor yaparlar. Microsoft'ta anlaşma yapmak istemesine rağmen yapılmamıştı ki daha önce arama motoru olarak yaptılar. 18 milyar dolar zaten Google'a bayağı bir gelir sağlıyor, bu da en büyük rakipleri. Apple kendi platformunu geliştirene kadar getirmese daha iyiydi olay bu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi esmerbuyucu -- 18 Mart 2024; 14:36:10 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Gerçekten teknik bilgisi olan biri açıklayabilir mi? Bu yapay zeka için son seri iPhone veya samsung olmak zorunda mı? Yani bir iPhone 7 veya 8'in, Samsung Galaxy S10'un ne gibi donanımsal eksiği var ki internetsiz çalışmayan yapay zekayı programlamasını kaldıramıyor?

    Tamam bi şekilde kâr elde etmek için bu hep yeni çıkana verilecek de eskinin eksiği hep mi donanım? AB buna da el atarsa gerçekten memnun olacağım. Çünkü yeni telefon almaktan değil, boktan boktan şeylere kullanmadığım halde para vermek ekstra bir dolandırıcılık.

  • Huan8 H kullanıcısına yanıt
    Teknik olarak özellikleri getirmelerinin önünde engel yok. Ancak özelliğin hızlı bir şekilde çalışması için AI hızlandırıcılar donanım düzeyinde gerekiyor. Veya iş sadece bulut üstünden halledilecek. Samsung S24'te her ikisini de yapıyor. Apple tarafında ise Neural Engine'in olduğu tüm ürünlere (sanrım iPhone 8'lerle başlamıştı) aslında özellikler gelebilir, önünde engel yok. Ama tüm yeni özellikler gelir mi? Gelmez.

  • Huan8 H kullanıcısına yanıt

    Android ve IOS da ilk NPU 2017 yılında tanıtıldı ama IOS yıllardır NPU da devrimsel adımlar atmıyor.


    Android de en iyi telefon AI alanında 3423 skor alabiliyor 98 TFLOPS

    IOS da ise 1128 skor alıyor. 35 TFLOPS


    Yüksek TFLOPS daha fazla token demek bu da kullanıcı bir isteği gönderdiğin de daha az bekleme süresi vermek demek oluyor. Yani basit bir istek için kimse dakikalarca beklemek istemez.


    Yapay zekaların eski telefonlara gelmesi pek mümkün değil


    1. Zaten çoğu yüksek oranda CPU, RAM, GPU, NPU kullanıyor. Örneğin internetten bulabileceğin en dandik bir yapay zekanın pc de çalışması için 4GB vram ya da 8 GB ram e ihtiyacı var gibi düşün, telefonlardaki yapay zekalar daha lite sürümleri oluyor haliyle kaynak tüketimi azalıyor ama kalite de azalıyor aynı şekilde bekleme süresi artıyor


    2. Yapay zekalar donanımsal + yazılımsal hızlandırma kullanmak zorunda ki kullanıcılar deneyimden memnun kalsın buda ancak yeni API ler ve kernel ile mümkün yani yeni bir yazılım ve donanım belirli bir gereksinimi karşılamıyorsa güncelleme ile getirilmesi pek mümkün değil


    3. Android bazında çoğu firma güncelleme bazında pek destek sunmadığı için ya mevcut jenerasyondan önceki ya da 2 öncekine geliyor tabi çoğu firma güncelleme yıllarını min 4 yıla max 7 yıla çıkardı tabi ne olacak kimse bilmiyor ama IOS da ise pek farklı değil, seriye özel mantığı taşıdığı için yeni serilere daha fazla ayrıcalık tanınıyor ve eski seriler bundan faydalanamıyor.


    Bu durum olunca firma yapay zekayı lokal olarak çalıştırmaktan çok bulut teknolojilerini tercih etmek istiyor ama bu belirli bir harcama demek yani muhtemelen firma bir şekilde bunu kullanıcıdan çıkarmak ister, ya da kullanıcı her şeyin internet tabanlı olmasını istemez haliyle belirli özelliklerin internete ihtiyaç duymadan yapılmasını da arzular.





  • Apple'ın tarihindeki en büyük hatalarından biri olur. Google bard/gemini,ultra velhasıl her neyse tam bir yalan söyleme uydurma makinası aklı olan bundan aldığı bilgiyi teyit eder.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • iOS 18 yapay zeka tabanlı olacak.

  • darkthepro D kullanıcısına yanıt

    İyi de, Nvidia'nın GeForce Now ile oyunu kaldırması pek mümkün olmayan bilgisayarlar bile şans bulduğu şu dönemde, telefon niye bulamasın? Şu an tam yaygınlaşmasa bile ileride internet tabanlı işler daha da artacak gibi gözüküyor.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.